7 συνήθειες ανθρώπων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε να αποδέχεστε τον εαυτό σας, όμως είναι εξίσου ουσιαστικό να είστε ικανοί να δείχνετε ενσυναίσθηση και να βάζετε τον εαυτό σας στη θέση των άλλων.
7 συνήθειες ανθρώπων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη
Raquel Aldana

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Raquel Aldana.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιανουαρίου, 2023

Άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη:

“Ο καθένας μπορεί να θυμώσει. Είναι πολύ εύκολο.
Αυτό που δεν είναι και τόσο εύκολο είναι το να θυμώσει με το σωστό άτομο, τη σωστή στιγμή, για τη σωστή αιτία και στο σωστό βαθμό.”

– Αριστοτέλης

Εδώ και χρόνια ακούτε πιθανώς για τη σημασία της ανάπτυξης και της βέλτιστης αξιοποίησης της συναισθηματικής νοημοσύνης σας.

Όμως είναι πιθανό να διαποτιστείτε από αυτή την ιδέα και στο τέλος  να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσετε, χωρίς όμως να έχετε ιδέα αν βρίσκεστε στο σωστό δρόμο ή πώς να τις διατηρήσετε.

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να διαχειρίζονται κατάλληλα τα συναισθήματά τους καθώς και τα συναισθήματα των άλλων.

Η αλήθεια είναι ότι το να βιώνετε τα συναισθήματά σας και να το κάνετε με εξυπνάδα μπορεί να είναι κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο, όλα όμως εξαρτώνται από το πώς θέτετε και επιδιώκετε τους στόχους σας.

Όλοι, χωρίς εξαίρεση, μπορούν να αποφασίσουν να επιδοθούν στον έλεγχο των συναισθημάτων τους, να θέσουν τους περιορισμούς τους και να δημιουργήσουν συναισθηματικά όρια.

Για να απλουστεύσουμε τα πράγματα, στο σημερινό άρθρο θέλουμε να σας παρουσιάσουμε μερικά από τα χαρακτηριστικά που συχνά είναι παρόντα στους ανθρώπους με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

1. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη γνωρίζουν ποιοι είναι

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να καταλάβουν τι τους κάνει να αισθάνονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Μπορούν να αναγνωρίσουν σωστά την προέλευση και την πηγή των συναισθημάτων τους και αυτό τους κάνει ικανότερους στην αντιμετώπιση της σύγκρουσης ή των δύσκολων στιγμών.

Αυτό δεν είναι εύκολο, επειδή η συναισθηματική μας ζωή μπορεί να είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Το να γνωρίζουμε τι πυροδοτεί πολύ δυνατά συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος και η χαρά μπορεί να είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο.

2. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι αποφασιστικοί

Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να φοβούνται μερικές φορές, ωστόσο δεν λαμβάνουν παρορμητικές αποφάσεις. Αντί αυτού είναι ικανοί να ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής.

Η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης σας θα σας βοηθήσει να αναγνωρίζετε και να αποδέχεστε την ευθύνη σας για το μέλλον σας, έτσι θα είναι ευκολότερο να κάνετε σχέδια προκειμένου να πάρετε αυτά που θέλετε από τη ζωή.

3. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους

Για τον Daniel Goleman και άλλους μελετητές του συγκεκριμένου θέματος, η αυτεπίγνωση είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η ικανότητα αυτή σας βοηθάει επίσης να αναγνωρίζετε τις διαθέσεις και τα συναισθήματά σας.

Επιπλέον το να έχετε αυτεπίγνωση σημαίνει ότι γνωρίζετε ότι οι διαθέσεις σας μπορούν να επηρεάσουν τους άλλους. Το να μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας αποτελεί ένα στοιχείο-κλειδί της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Η ικανότητα ρύθμισης των συναισθημάτων σας είναι συνώνυμη με τη δημιουργία και τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης με τους άλλους και με τον εαυτό σας. Όταν έχετε επίγνωση του πώς αισθάνεστε, εσείς είστε αυτοί που κυβερνάτε τα συναισθήματά σας και όχι εκείνα εσάς.

καρδιά- με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

4. Μπορούν να δείχνουν ενσυναίσθηση

“Τα συναισθήματα μπορούν να είναι μεταδοτικά. Όλοι το γνωρίζουν αυτό από προσωπική εμπειρία. Όταν πιείτε έναν ευχάριστο καφέ με κάποιον παλιό φίλο, αισθάνεστε καλύτερα. Όταν κάποιος πωλητής σας φερθεί με αγένεια σε κάποιο κατάστημα, αισθάνεστε άσχημα.” Daniel Goleman

Η ενσυναίσθηση ή η ικανότητά μας να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση κάποιου άλλου, αποτελεί ακόμα ένα θεμέλιο της συναισθηματικής νοημοσύνης. Το να γνωρίζετε πώς αισθάνονται οι άλλοι διευκολύνει τη σχέση σας μαζί τους και σας βοηθάει να διαχειριστείτε όποιες καταστάσεις μπορεί να προκύψουν ανάμεσά σας.

Ίσως μπορείτε να μουδιάσετε τις αισθήσεις σας, όμως δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τα συναισθήματά σας ή από τα συναισθήματα κάποιου άλλου. Μάλιστα οι άνθρωποι που συνηθίζουν να διαχειρίζονται καλά τα συναισθήματά τους είναι ικανότεροι να ελέγχουν αυτή τη διάσταση.

5. Ανοίγουν την καρδιά τους

Η ανοιχτή καρδιά και η εμπιστοσύνη σε μια σχέση αποτελούν ουσιαστικό σημάδι ότι έχετε να κάνετε με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγοντας τον εαυτό σας και αφήνοντας στην άκρη τις επιφυλάξεις σας προάγετε τη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης.

Ταυτόχρονα η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη σάς επιτρέπει όχι μόνο να βιώνετε και να διαχειρίζεστε κατάλληλα τα συναισθήματά σας αλλά και να τα εκφράζετε ξεκάθαρα.

6. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη αισθάνονται μεγάλη κινητοποίηση να πετύχουν τους στόχους τους

Αν και ορισμένες αλλαγές στη ζωή τους τούς προκαλούν ανησυχία, γνωρίζουν ότι η διαχείριση του φόβου αποτελεί κλειδί της επιτυχίας.

Είναι πρόθυμοι να κάνουν ένα άλμα πίστης για να φέρουν τις συγκεκριμένες αλλαγές, επειδή ξέρουν ότι έτσι θα βελτιωθεί η ζωή τους, ερχόμενοι ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων.

Επιπλέον, επειδή είναι τόσο ικανοί στη διαχείριση των συναισθημάτων τους, μπορούν να ανεχτούν τα υψηλά επίπεδα ματαίωσης και καθυστέρησης της ευχαρίστησης, καθώς περιμένουν την ικανοποίηση από μακροπρόθεσμους στόχους.

7. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη αναλαμβάνουν την ευθύνη της ζωής τους

Η αποδοχή του εαυτού σας και η αυτοπεποίθηση μπορεί να σας κάνουν να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση της δέσμευσής σας απέναντι σε πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις χαρές και τις αποτυχίες σας, παίρνοντας στους ώμους σας το βάρος της επίλυσης των προβλημάτων σας.

με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη - πεταλούδα

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη σας;

“Υπάρχει μηδενική συσχέτιση ανάμεσα στο IQ σας και τη συναισθηματική νοημοσύνη σας. Ελέγχονται από διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου σας.”Daniel Goleman

Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα σε αυτό που εννοούμε με την ακαδημαϊκή νοημοσύνη και τη συναισθητική νοημοσύνη. Ένα άτομο μπορεί να είναι πολύ μορφωμένο και να έχει εξαιρετική επίδοση στο σχολείο αλλά όχι στη ζωή.

με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Για το λόγο αυτό  υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινή σας ζωή για να μπορέσετε να αποκτήσετε μια καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων σας:

  • Γνωρίστε καλύτερα τον εαυτό σας. Θέστε ερωτήματα, σκεφτείτε τη συμπεριφορά σας και μάθετε τις αξίες σας. Λίγη καθημερινή ενδοσκόπηση μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το πριν και το μετά της συναισθηματικής σας ανάπτυξης.
  • Ελέγχετε τα συναισθήματά σας. Αυτό δεν είναι εύκολο, όμως αξίζει να προσπαθήσετε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας. Αν αισθάνεστε ότι αντιδράτε παιδιάστικα απέναντι σε κάτι, απομακρυνθείτε για ένα λεπτό από την κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι μόνο εσείς έχετε τον έλεγχο της ζωής σας και του πώς συμπεριφέρεστε ή αισθάνεστε.
  • Δείξτε ενσυναίσθηση προς τους άλλους. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση των άλλων γύρω σας, ακόμα κι αν μερικές φορές σάς προκαλεί πόνο. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι όλοι έχουν την ιστορία τους και η συγκεκριμένη εμπειρία θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις δυσκολότερες καταστάσεις.
  • Βρείτε την καθημερινή σας κινητοποίηση. Ξυπνάτε κάθε πρωί με την ελπίδα να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη σας. Τα μεγάλα επιτεύγματα προέρχονται από μικρές επιτυχίες -μην το ξεχνάτε αυτό.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.