Πώς να φτιάξετε εύκολο και νόστιμο Ιταλικό ψωμί

Αυτό το νόστιμο Ιταλικό ψωμί είναι γνωστό με το όνομα "ψωμί τσιαπάτα". Με αυτό τον όρο αναφερόμαστε σε αυτό το συγκεκριμένο είδος άρτου.
Πώς να φτιάξετε εύκολο και νόστιμο Ιταλικό ψωμί
Eliana Delgado Villanueva

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχει κάποιος που δε γνωρίζει ότι η Ιταλία είναι φημισμένη για τους εξαιρετικούς της αρτοποιούς της; Γενικά η Ιταλία έχει απίστευτες γνώσεις στη γαστρονομία. Σήμερα θα μάθετε πώς να φτιάχνετε νόστιμο Ιταλικό ψωμί από την αρχή με απλό τρόπο.

Το ψωμί αυτό ονομάζεται “ψωμί τσιαπάτα”.

ψωμί τσιαπάτα

Η αλήθεια για το ψωμί

Σίγουρα έχετε διαβάσει σε διάφορα άρθρα ότι η κατανάλωση ψωμιού μπορεί να είναι “επικίνδυνη για την υγεία σας” καθώς συντελεί στην αύξηση του βάρους σας, ή ότι είναι γεμάτο υδατάνθρακες, λίπη και επεξεργασμένο αλεύρι.

Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια.

Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό να αναλύσετε τι είναι οι υδατάνθρακες και πόσοι υπάρχουν μέσα στο επεξεργασμένο αλεύρι. Επιπλέον, σας συστήνουμε να θυμόσαστε ότι το κλειδί σε κάθε περίπτωση είναι το μέγεθος της μερίδας και η καθημερινή σας ρουτίνα.

Καταναλώνοντας αυτό το ψωμί ή οποιοδήποτε άλλο είδος, είτε είναι γλυκό είτε συνοδεύεται από άλλα συστατικά, όπως είναι η σοκολάτα ή η μερέντα, δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνο ή “κακό”. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι η ποσότητα, οι θερμίδες που καταναλώνετε περίπου κάθε μέρα, και πώς επιλέγετε συνήθως τα φαγητά σας.

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε αυτό το σημαντικό θέμα, θα τελειοποιήσουμε την τεχνική για να φτιάξετε Ιταλικό ψωμί στην κουζίνα σας.

Για να πετύχετε αυτό το ικανοποιητικό αποτέλεσμα, πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα. Έχετε υπόψη ότι αυτή η διαδικασία είναι λίγο περισσότερο απαιτητική αλλά αξίζει όταν δείτε το τελικό αποτέλεσμα από το νόστιμο Ιταλικό ψωμί σας.

Πώς να φτιάξετε νόστιμο Ιταλικό ψωμί στο σπίτι σας

Κόλπα για να φτιάξετε νόστιμο Ιταλικό ψωμί

αρτοσκευάσματα

Πριν σας δώσουμε τις οδηγίες για το πώς να φτιάξετε αυτό το ψωμί, είναι σημαντικό να αναφέρουμε μερικές συμβουλές και μικρά κόλπα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν φτιάχνετε το ζυμάρι.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ψωμιά, το Ιταλικό ψωμί έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που το κάνει να ξεχωρίζει. Για να πετύχει αυτό το ψωμί, θα χρειαστείτε μια αρκετά ρευστή ζύμη. Επομένως, δεν είναι τόσο κλασική συνταγή όσο νομίζατε.

Σε αυτή την περίπτωση, το πραγματικό κόλπο βρίσκεται στη ζύμωση, η οποία βοηθάει τη γεύση αλλά και την υφή του ψωμιού. Πρέπει να αφήσετε τη μαγιά τουλάχιστον 12 ώρες για να κάνει τη δουλειά της.

Μην ανησυχείτε, τώρα θα σας πούμε πώς μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι σας. Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζετε. Ωστόσο, χρειάζεται να έχετε υπομονή. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή δεν είναι μια συνταγή που θα σας πάρει μόνο 20 λεπτά.

Συστατικά

 • 3 κούπες αλεύρι σίτου (360 γρ)
 • 1 κούπα νερό (250 ml)
 • 1 κουταλιά σούπας ξηρή μαγιά (15 γρ)
 • 3 κουταλιές σούπας αλάτι (45 γρ)
 • 2 κουταλιές σούπας μέλι (50 γρ)

Προετοιμασία

 • Πρώτα, θα χρειαστείτε 2 είδη ζύμης. Η πρώτη απαιτεί τουλάχιστον 12 ώρες για να ζυμωθεί σωστά, και η δεύτερη γίνεται την επόμενη μέρα.
 • Δεν μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα. Αν το παραλείψετε, δε θα έχετε τη γεύση Ιταλικού ψωμιού.
 • Φτιάξτε την πρώτη ζύμη αναμειγνύοντας το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά και το αλάτι. Χωρίς να ανακατέψετε πολλή ώρα, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί καλύπτοντάς τη με μια πετσέτα όλη τη νύχτα για να φουσκώσει.
 • Την επόμενη μέρα, είναι η ώρα να φτιάξετε την άλλη ζύμη.
 • Κάντε την ίδια διαδικασία: προσθέστε το αλεύρι στο μπολ μαζί με το νερό, τη μαγιά και το αλάτι. Αφήστε τη να ξεκουραστεί για 3 ώρες.
 • Μόλις περάσει η ανάλογη ώρα, ζυμώστε λίγο τη ζύμη με τα χέρια σας και προσθέστε το μέλι.
 • Μετά, αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει χωρίς να την σκεπάσετε για 20 λεπτά πριν τη βάλετε στο φούρνο.
 • Αν παρατηρήσετε ότι είναι στεγνή ή σπάει εύκολα, μην προσπαθήσετε να τη φτιάξετε προσθέτοντας περισσότερο νερό ή αλεύρι. Αφήστε να ξεκουραστεί έτσι όπως είναι.
 • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220ºC.
 • Μετά, βάλτε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο ταψί για ψωμί.
 • Ψήνετε για 30 λεπτά. Όταν δείτε ότι φουσκώνει και έχει πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα, χτυπήστε το λίγο.
 • Αν το ψωμί ακούγεται κούφιο, είναι ένδειξη ότι είναι έτοιμο.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ciabatta. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 24 de mayo de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Ciabatta
 • Prodotti tipici, Ciabatta polesana., su Bollettino Ufficiale della Regione del Veneto, nº 37, 22 aprile 2016. URL consultato il 30 gennaio 2017.
 •  Sul certificato di nascita è impressa la data del, Il Gazzettino, 20 settembre 2014. URL consultato il 30 gennaio 2017.
 • Per gli amanti del pane fatto in casa: la ricetta made in Veneto della Ciabatta, PadovaOggi, 23 giugno 2016. URL consultato il 30 gennaio 2017.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.