Πώς να καλλιεργήσετε μύρτιλα στο σπίτι σας

18 Απριλίου 2019
Τα μύρτιλα όχι μόνο ταιριάζουν καταπληκτικά στις πίτες σας, αλλά είναι και πολύ ωφέλιμα για την υγεία σας. Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε πώς να τα καλλιεργήσετε στο σπίτι σας.

Σήμερα θα σας δείξουμε πώς να καλλιεργήσετε μύρτιλα εύκολα στο σπίτι σας. Το μπλε χρώμα τους είναι σχεδόν τόσο δελεαστικό όσο η χαρακτηριστική τους γεύση. Αυτό το υπέροχο φρούτο φυτρώνει σε ένα θάμνο μεσαίου μεγέθους.

Αυτό το φρούτο φυτρώνει σε θάμνους της οικογένειας Vaccinium (Βακκίνιο). Χάρη στη γεύση του, το μύρτιλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα, και γι’ αυτό αποτελεί λαχταριστό συστατικό σε πολλές συνταγές.

Επίσης, έχει αρκετά οφέλη για την υγεία.

Οι ιδιότητες των μύρτιλων

Μύρτιλα σε μπολ

Τα μύρτιλα είναι πολύ θρεπτικά. Πάνω απ’ όλα ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, ίνες, κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο. Επίσης, αυτά τα μούρα είναι ιδιαιτέρως γνωστά χάρη στα φυσικά αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχουν.

Τα οφέλη των μύρτιλων για την υγεία έχουν ως εξής:

 • Τα αντιοξειδωτικά, οι ανθοκυανίνες, και τα καροτενοειδή βοηθούν τον σχηματισμό των οστών και των δοντιών, καθώς επίσης την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την απορρόφηση του σιδήρου. Εξουδετερώνουν επίσης βλαβερές ουσίες.
 • Επιπροσθέτως, το κάλιο δίνει ώθηση στις λειτουργίες του μυϊκού αλλά και του νευρικού συστήματος.
 • Ταυτόχρονα, οι ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας.
 • Οι βιταμίνες των μύρτιλων δίνουν ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή αυτό το φρούτο ίσως μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Επιπλέον, η αντισηπτική τους δράση βοηθά στην καταπολέμηση μολύνσεων από μικρόβια.
 • Καθώς οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται βιταμίνες, τα μύρτιλα συνιστούνται πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε επίσης: Πώς να φτιάξετε ένα cheesecake με μύρτιλα. Είναι τέλειο

Πώς να καλλιεργήσετε μύρτιλα στο σπίτι

Για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω το να καλλιεργήσετε μύρτιλα στο σπίτι είναι κάτι πολύ χρήσιμο. Τι θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και ποια βήματα πρέπει ν’ ακολουθήσετε;

Εδώ σας έχουμε ορισμένες οδηγίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν.

Η γλάστρα

Ο τύπος και το μέγεθος εξαρτώνται από το πώς θα ξεκινήσετε την καλλιέργεια. Αν ξεκινήσετε με σπόρους θα χρειαστείτε ένα μικρό δοχείο. Αλλά, αν ξεκινήσετε με σπορόφυτο θα χρειαστείτε μια μικρή γλάστρα.

Καθώς μεγαλώνει ο θάμνος σας θα χρειαστεί μια μεγαλύτερη γλάστρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τον φυτέψετε στο έδαφος. Μετά τον τρίτο ή τον τέταρτο χρόνο, ο θάμνος σας θα καταλαμβάνει μια γλάστρα 60 με 70 λίτρων περίπου.

Ίσως σας ενδιαφέρει: 6 φρούτα που θα σας κάνουν να χάσετε εύκολα κιλά

Το χώμα

Τα μύρτιλα προτιμούν ένα όξινο χώμα, κατά προτίμηση με pH 4,5.

Για να κάνετε πιο όξινο το χώμα σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα όπως κομπόστ, θείο, ή τύρφη. Το κομπόστ από βαμβακόσπορο και πευκοβελόνες είναι σε θέση να κάνει πιο όξινο το χώμα σας επίσης.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να καλλιεργήσετε μύρτιλα στο σπίτι

 • Πρώτα, τοποθετήστε μια παχιά χαρτοπετσέτα σε ένα μικρό δοχείο και προσθέστε λίγο νερό. Έπειτα, βάλτε λίγους σπόρους μέσα.
 • Πάρτε έναν-έναν τους σπόρους και φυτέψτε τους στο χώμα. Στη συνέχεια καλύψτε τους.
 • Ποτίζετε το φυτό καθημερινά και βεβαιωθείτε ότι είναι πάντα υγρό.
 • Θα πρέπει να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε ένα καλά φωτιζόμενο σημείο όπου θα προστατεύεται από τον αέρα.
 • Θα πρέπει να γυρνάτε το χώμα για να σιγουρέψετε ότι το φυτό οξυγονώνεται και στραγγίζει σωστά.
 • Αφότου φυτέψετε τους σπόρους μπορείτε να φτιάξετε ένα οργανικό λίπασμα με κλαδιά ή φύλλα από βελανιδιά ή πεύκο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψετε τα ζιζάνια, την υπερβολική υγρασία, και θα διατηρήσετε όξινο το χώμα.

Ειδική φροντίδα

Θάμνος με μύρτιλα

Προσπαθήστε να μη βάλετε πολλούς σπόρους στην ίδια γλάστρα καθώς τα μύρτιλα χρειάζονται χώρο για να φυτρώσουν σωστά. Επίσης, το χώμα θα πρέπει να είναι αρκετά υγρό όταν φυτεύετε τους σπόρους.

Όταν μεγαλώσει το φυτό, θα πρέπει να το μεταφέρετε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στο έδαφος. Όταν το κάνετε αυτό, θα πρέπει να υγράνετε πλήρως τις ρίζες ώστε να μην υποφέρουν από τη διαδικασία της μεταφοράς. Σας συμβουλεύουμε να τις βουτήξετε για 10 λεπτά σε έναν κουβά με νερό πριν την αναφύτευση. Μόλις τελειώσετε με την αναφύτευση ποτίστε το έδαφος όπου τα φυτέψατε.

Τέλος, να θυμάστε ότι τα μύρτιλα φυτρώνουν καλύτερα σε κρύο κλίμα. Πρόκειται για φυτό το οποίο προσαρμόζεται καλά στο κρύο, ακόμη και σε ακραίες θερμοκρασίες. Όμως, υποφέρει από τη ζέστη. Βεβαιωθείτε πως το φροντίζετε ιδιαίτερα όταν έχει ζέστη και δε το αφήνετε στον ήλιο.

Όπως θα παρατηρήσατε είναι πολύ εύκολο να καλλιεργήσετε μύρτιλα. Εφόσον έχουν πολλά οφέλη για την υγεία είναι καλή ιδέα να τα καλλιεργήσετε σπίτι σας… και σίγουρα πρόκειται για ένα διασκεδαστικό χόμπι!

Old Farmer’s Almanac. (2016). Blueberries. Retrieved from https://www.almanac.com/plant/blueberries

Ware, M. (2017, September 05). Blueberries: Health benefits, facts, and research. Retrieved from https://www.medicalnewstoday.com/articles/287710.php