Φροντίστε τους τραυματισμούς και τις ασθένειες στα δάχτυλα των ποδιών

Φροντίστε τους τραυματισμούς και τις ασθένειες στα δάχτυλα των ποδιών
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε σωστές επιλογές στα παπούτσια που φοράτε: δεν πρέπει να πιέζουν πολύ τα δάχτυλα των ποδιών σας και όταν γυρίζετε σπίτι θα πρέπει να τα βγάζετε για να ηρεμούν τα πόδια σας.

Πολύ συχνά, ξεχνάμε τα δάχτυλα των ποδιών μας. Δεν τα φροντίζουμε ιδιαίτερα παρά μόνο όταν αρχίζουν να παρουσιάζουν ερεθισμούς ή παραμορφώσεις στις αρθρώσεις, οι οποίες σχηματίζουν το λεγόμενο κότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος), που είναι εξαιρετικά επώδυνες καταστάσεις.

Επομένως, τι μπορούμε να κάνουμε; Τι είδους προληπτικά μέτρα μπορούμε να λάβουμε;

Σήμερα, θα επικεντρωθούμε σε αυτά τα προβλήματα και στους τραυματισμούς που σχετίζονται με τα δάχτυλα των ποδιών μας και είναι κοινά, στις γυναίκες ιδίως, όπως επίσης και στο πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Οι πιο κοινοί τραυματισμοί στα δάχτυλα των ποδιών

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας διατηρούμε τα δάχτυλα των ποδιών μας κλεισμένα και πιεσμένα μέσα σε παπούτσια τα οποία δεν αποτελούν πάντα και την καλύτερη επιλογή για αυτά.

Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά δεν είναι ασυνήθιστο μετά από μακροχρόνια χρήση ακατάλληλων παπουτσιών, τα δάχτυλα των ποδιών μας να παρουσιάζουν παραμορφώσεις ή να είναι ατροφικά λόγω της έλλειψης κίνησης.

Είναι πολύ σημαντικό με κάποιο τρόπο να εξισορροπήσετε αυτό το περίβλημα γύρω από τα πόδια σας. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο είδος των παπουτσιών που φοράτε αλλά και σε μερικές ασκήσεις για τα δάχτυλα των ποδιών σας ώστε να αποτρέψετε την περίπτωση ατροφίας.

Ας δούμε πρώτα ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα που σχετίζονται με τα δάχτυλα των ποδιών.

1. Κότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος)

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το κότσι οφείλεται στη μακροχρόνια χρήση ακατάλληλων παπουτσιών αλλά αυτό δεν είναι απολύτως ορθό.

Είναι επίσης γνωστό ότι και οι άνθρωποι που δεν φορούν ποτέ ακατάλληλα παπούτσια παρουσιάζουν την ίδια παραμόρφωση. Ποια είναι λοιπόν η πραγματική αιτία;

 • Μερικοί άνθρωποι έχουν την προδιάθεση για αυτή την πάθηση. Αυτή η ανωμαλία συχνά είναι κληρονομική, συνεπώς εγγενής, που περνά από τη μητέρα στην κόρη.
 • Αν έχετε γενετικά αυτή την προδιάθεση και χρησιμοποιείτε ακατάλληλα παπούτσια τότε το πρόβλημα θα επιδεινωθεί ή θα παρουσιαστεί πολύ νωρίτερα.
 • Όταν έχετε πλατυποδία: ειδικά αν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας προεξέχει αρκετά από τα υπόλοιπα δάχτυλα. Το υπερβολικά μεγάλο δάχτυλο του ποδιού (γνωστό και ως αιγυπτιακό δάχτυλο) αποτελεί την πιο κοινή αιτία σχηματισμού αυτής της παραμόρφωσης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού είναι περισσότερο επιρρεπές. Καταλήγει να πιέζεται περισσότερο μέσα στο παπούτσι και βγαίνει προς τα έξω και με την πάροδο του χρόνου σχηματίζεται το κότσι.

Πώς μπορεί να θεραπευτεί το κότσι;

 • Φυσικά, δεν είναι πάντα εφικτό να εμποδίσουμε την εμφάνισή του. Έτσι αν τα μέλη της οικογένειάς σας έχουν κότσι (η μαμά σας, η γιαγιά ή η θεία σας) καλό είναι να αποφεύγετε από μικρή ηλικία τα παπούτσια που κλείνουν τα δάχτυλα.
 • Είναι σημαντικό να κάνετε ασκήσεις που προωθούν την κίνηση των δαχτύλων στα πόδια, όπως το περπάτημα. Δοκιμάστε να πιάνετε πράγματα με τα δάχτυλα των ποδιών σας (υφάσματα, πετσέτες).
 • Αν έχετε ήδη κότσι, είναι σημαντικό να εμποδίσετε την εμφάνιση κάποιας φλεγμονής. Φροντίστε να κάνετε χαλαρωτικά ποδόλουτρα και να προσθέτετε δεντρολίβανο ή λεβάντα στο νερό.
 • Και τέλος, το κότσι μπορεί να σας εμποδίζει να περπατάτε σωστά το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο πρόβλημα στη σπονδυλική σας στήλη. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.

2. Είσφρυση του όνυχος

δάχτυλα των ποδιών

Η είσφρυση του όνυχος είναι κοινή και αρκετά επώδυνη. Σας έχει τύχει ποτέ;

 • Η είσφρυση του όνυχος οφείλεται στη χρήση παπουτσιών που είναι πολύ στενά και σχεδόν πάντα επηρεάζει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.
 • Ο τρόπος που κόβετε τα νύχια σας θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε είσφρυση του όνυχος. Μερικές φορές μπορεί να τα κόβετε πολύ κοντά ή να αφήνετε τις άκρες τους τετράγωνες αντί να τις στρογγυλεύετε. Αυτό δημιουργεί μια μύτη που μπορεί να σκάψει μέσα στο δέρμα.
 • Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι τα νύχια πολλών ανθρώπων έχουν κλίση προς τα μέσα από την ημέρα που γεννιούνται. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα της τακτικής εμφάνισης αυτών των προβλημάτων.

Πώς να εμποδίσετε την είσφρυση του όνυχος

 • Να μουλιάζετε τα πόδια σας σε ζεστό νερό.
 • Μην κόβετε τα νύχια σας πολύ κοντά ή μην τα αφήνετε με τραχιές, μυτερές άκρες που μπορεί να καταστρέψουν το δέρμα.
 • Να αποφεύγετε τη χρήση πολύ στενών παπουτσιών που πιέζουν το μεγάλο δάχτυλο των ποδιών σας.

3. Κάλοι, φλεγμονές και πόνος στα δάχτυλα των ποδιών

δάχτυλα των ποδιών

Και ποιος δεν έχει βγάλει κάλους ή φουσκάλες στα πόδια του; Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό και πολύ κουραστικό.

Τα πόδια αποτελούνται από 26 οστά, εκ των οποίων τα 14 βρίσκονται στα δάχτυλα των ποδιών. Αν πονούν τα δάχτυλα των ποδιών σας τότε δεν μπορείτε να περπατήσετε καλά και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να περάσετε την ημέρα σας άνετα και ήρεμα.

Ποιες είναι οι αιτίες αυτού του προβλήματος;

 • Φοράτε παπούτσια με ψηλό τακούνι ή στενές κάλτσες
 • Ξηροδερμία στα πόδια
 • Έλλειψη απολέπισης
 • Γενικά, οι κάλοι εμφανίζονται στις φτέρνες ή στα πλάγια του μεγάλου ή του μικρού δαχτύλου που προκαλεί η συνεχής τριβή τους. Αυτό μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικά επώδυνο πρόβλημα.

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τους κάλους ή την τριβή;

 • Αν φοράτε για αρκετές ώρες κλειστά παπούτσια, κάντε ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο όταν γυρίζετε στο σπίτι και προσπαθήστε να κάνετε καλή απολέπιση στις φτέρνες σας. Κάντε μασάζ στα δάχτυλα των ποδιών σας και εφαρμόστε αιθέριο έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς πριν ξαπλώσετε το βράδυ. Να φοράτε άνετες κάλτσες κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 • Για να μπορέσετε να απομακρύνετε τους κάλους, φτιάξτε ένα έγχυμα με 1 λίτρο νερό και 100 γραμμάρια τσουκνίδας. Αδειάστε το υγρό σε μια λεκάνη και μουλιάστε τα πόδια σας για 20 λεπτά.
 • Έπειτα τρίψτε τις φτέρνες σας με ελαφρόπετρα.
 • Τέλος, κάντε μασάζ στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σας με αιθέριο έλαιο χαμομηλιού.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.