Αιτίες και σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση.

Το μηλόξυδο περιέχει αντιμυκητιακές ιδιότητες, που βοηθούν στην καταπολέμηση των μυκήτων των νυχιών. Για να εμποδίσετε την εμφάνισή τους θα πρέπει να διατηρείτε τα πόδια σας στεγνά και να εφαρμόζετε πούδρα ποδιών σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο.
Αιτίες και σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση.

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Αιτίες και σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση! Αν και η κοινή τους ονομασία είναι μύκητες των νυχιών, η επιστημονική τους ονομασία είναι ονυχομυκητίαση. Η συγκεκριμένη μόλυνση προκαλεί μεταβολές στην εμφάνιση των νυχιών όσον αφορά το χρώμα και το πάχος τους. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αιτίες και σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση.

Αιτίες και σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση

Είναι μια πολύ κοινή και διαδεδομένη ασθένεια σε όλο τον κόσμο, η οποία αρχικά εμφανίζεται σε ένα δάχτυλο των χεριών ή των ποδιών και στην συνέχεια με την πάροδο του χρόνου και την έλλειψη θεραπείας εξαπλώνεται και στα υπόλοιπα νύχια. Ορισμένοι μπορεί να έχουν μυκητίαση του ποδιού, όπου οι μύκητες μπορούν να προσβάλουν και το δέρμα.

Η ονυχομυκητίαση μπορεί να παρατηρηθεί πολύ εύκολα από τις μεταβολές στην εμφάνιση των νυχιών, στο χρώμα ή το πάχος τους, καθώς τα συμπτώματα δεν περιλαμβάνουν πόνο ή δυσφορία. Σε αρκετά άτομα παίρνει αρκετό χρόνο μέχρι να θεραπεύσουν τους μύκητες και γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται ένα διάστημα μηνών ή χρόνων για να αναρρώσουν πλήρως.

Η ονυχομυκητίαση αποτελεί συνήθως ένα αισθητικό πρόβλημα των νυχιών, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο που είναι δύσκολο να επιλυθεί. Η πρόωρη διάγνωση θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε μόνιμα από τους μύκητες των νυχιών.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη μυκήτων που προκαλούν την ονυχομυκητίαση, ένα από τα πιο γνωστά είναι το είδος Candida albicans (“ωίδιο το λευκάζον”). Πρόκειται για έναν μύκητα που μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής και μπορεί να συνυπάρξει με τον άνθρωπο χωρίς να προκαλέσει κάποιου είδους μόλυνση, ωστόσο συγκεκριμένοι παράγοντες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της ανάπτυξης αυτής της ασθένειας.

Η γήρανση αποτελεί μια από αυτές τις αιτίες καθώς οι μύκητες αρχίζουν να εμφανίζονται με την πάροδο των χρόνων και η άμυνα του οργανισμού αρχίζει να αποδυναμώνεται. Όταν τα πόδια είναι μονίμως υγρά, ιδιαίτερα σύνηθες για τους κολυμβητές ή για άτομα που δεν χρησιμοποιούν κατάλληλα υποδήματα (παπούτσια από καουτσούκ, νάιλον κάλτσες, κτλ.). Επίσης για άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση, μυκητίαση του ποδιού, κτλ.

Διαβάστε περισσότερα για το πώς να αντιμετωπίσετε την ψωρίαση.

Ο διαβήτης σχετίζεται με την ονυχομυκητίαση καθώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ονυχομυκητίαση είναι περισσότερο πιθανό να εμφανιστεί σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, που μπορεί να οφείλεται σε μια γενετική προδιάθεση, στην κοινή χρήση πετσετών, μπανιέρας, υποδημάτων, κτλ. Τέλος, η ανοσοκαταστολή ή η χρήση βιολογικών φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν επίσης μύκητες των νυχιών.

αιτίες και σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση- νυχια χεριων

Θεωρείται ότι το βασικότερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι αισθητικό λόγω των αλλαγών στην εμφάνιση των νυχιών. Υπάρχουν πέντε διαφορετικά είδη αλλοιώσεων βάσει των οποίων μπορείτε να διακρίνετε την ονυχομυκητίαση:

  • Η επιφάνεια του νυχιού γίνεται κίτρινη και χοντρή, ενώ η άκρη του γίνεται τραχιά και με σχισμές.
  • Φθείρει την ρίζα του νυχιού, με λευκές και κίτρινες λωρίδες.
  • Μπορείτε να παρατηρήσετε μικρά λευκά στίγματα ή κηλίδες στην επιφάνεια του νυχιού.
  • Μωβ χρώμα στο νύχι (ανήκει στις σπάνιες περιπτώσεις της μελανωνυχίας).
  • Το νύχι παραμορφώνεται, είναι καμπύλο, γίνεται πιο παχύ και σκληρό και σπάει σε μικρά κομμάτια πολύ εύκολα.

Η υγιεινή είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη ενός ξεσπάσματος ονυχομυκητίασης και την εξάπλωση βακτηρίων και μυκήτων. Είναι επίσης σημαντικό να πλένετε και να στεγνώνετε πολύ καλά τα χέρια σας. Να χρησιμοποιείτε κατάλληλες βαμβακερές κάλτσες και να μην είναι πολύ σφιχτές ώστε να αφήνουν σχετικά ελεύθερο το πόδι σας να αναπνέει. Να αποφεύγετε να κάνετε μπάνιο με γυμνά πόδια σε αποδυτήρια και γυμναστήρια και να μην μοιράζεστε την πετσέτα σας με κάποιον που έχει μολυνθεί. 

Όταν κάποιος έχει ονυχομυκητίαση, είναι σημαντικό να διατηρεί τα νύχια του κομμένα έτσι ώστε να μην εξέχουν από την άκρη των δαχτύλων. Θα πρέπει επίσης να απολυμαίνει τα εργαλεία μετά την χρήση τους. Να μην χρησιμοποιεί ψεύτικα νύχια και να μην τα βάφει.

αιτίες και σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση - ποδια

Σπιτικές θεραπείες για την  ονυχομυκητίαση

Το έλαιο τεϊόδεντρου αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη φυσική θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις μικρής ή μέτριας σημασίας καθώς είναι πολύ ισχυρό μυκητοκτόνο. Αναμείξτε ίση ποσότητα έλαιο τεϊόδεντρου με ίση ποσότητα ελαιόλαδο και έλαιο θυμαριού. Καλύψτε την πληγείσα περιοχή με αυτό το μείγμα με την βοήθεια ενός βαμβακιού ή ενός πινέλου (που δεν έχει άλλη χρήση παρά μόνο αυτή). Αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά και χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για να βουρτσίσετε το νύχι σας. Όταν το πόδι σας είναι στεγνό και καθαρό, εφαρμόστε μερικές σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου στο νύχι σας.

Διαβάστε περισσότερα για τις χρήσεις του ελαιόλαδου.

Μια δεύτερη θεραπεία που χρησιμοποιείται συχνά για την θεραπεία των μυκήτων των νυχιών είναι το μηλόξυδο. Ετοιμάζετε ένα ποδόλουτρο με ίσες ποσότητες μηλόξυδο και ζεστό νερό. Βυθίζετε τα πόδια και τα χέρια σας (ή τουλάχιστον μουλιάζετε τα νύχια σας) για 20 λεπτά. Στεγνώστε τα πολύ καλά με μια πετσέτα ή με ένα πιστολάκι μαλλιών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο νύχι που έχει μολυνθεί και επίσης στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

αιτίες και σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση- μυκητες ποδιου

Ακόμα μια εναλλακτική λύση για την χρήση του μηλόξυδου είναι να αναμείξετε δυο κουταλιές μηλόξυδο με δυο κουταλιές σκληρό αλεύρι ρυζιού. Εφαρμόστε το μείγμα στο νύχι σας και αφήστε το για 15 λεπτά (επαναλαμβάνοντας την προαναφερόμενη διαδικασία με το στέγνωμα των νυχιών).

Ανακατέψτε μαγειρική σόδα με νερό μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Εφαρμόστε το μείγμα με ένα βαμβάκι και απλώστε το στο νύχι σας, προσπαθώντας να το εφαρμόσετε στο δέρμα που βρίσκεται κάτω από το νύχι το οποίο έχει μολυνθεί. Αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά και στην συνέχεια ξεπλύνετε και στεγνώστε το νύχι σας.

Βάλτε σε μια κατσαρόλα δυο κούπες νερό και τρεις κουταλιές θυμάρι. Βράστε το μείγμα για πέντε λεπτά. Κλείστε την εστία, σκεπάστε το και αφήστε το να κρυώσει. Μουλιάστε ένα βαμβάκι ή ένα πανί στο μείγμα και καλύψτε με αυτό τα νύχια που έχουν προσβληθεί από την ονυχομυκητίαση.

Μερικές ακόμα αιτίες και σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση

Βράστε ένα λίτρο νερό μαζί με δέκα ξυλάκια κανέλλας. Χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε τα για ακόμα πέντε λεπτά. Αφήστε το μείγμα να σταθεί για 45 λεπτά και στην συνέχεια αδειάστε το σε ένα δοχείο ενώ είναι ακόμη ζεστό για να μουλιάσετε τα νύχια σας.

Μουλιάστε λίγο βαμβάκι στον χυμό ενός κρεμμυδιού. Εφαρμόστε το στους μύκητες των νυχιών. Μπορείτε επίσης να τρίψετε μισό κρεμμύδι απευθείας πάνω στο πόδι.

Ανακατέψτε μια κουταλιά χυμό λεμονιού, πέντε σταγόνες υπεροξείδιο του υδρογόνου και δυο κουταλιές ζελέ αλόης βέρα. Τοποθετήστε το μείγμα πάνω στο νύχι που έχει μολυνθεί και αφήστε το να στεγνώσει.

Βράστε πέντε σκελίδες σκόρδου σε μια κούπα με νερό. Αδειάστε το σε ένα δοχείο με κρύο νερό και βυθίστε τα πόδια σας μέσα για 15 λεπτά. Επαναλαμβάνετε αυτή την διαδικασία καθημερινά για ένα μήνα.

Αιτίες και σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση! Πώς σας φάνηκαν οι αιτίες και σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση;

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.