Πώς να σταματήσετε γρήγορα τις μυϊκές κράμπες

Το εκχύλισμα δεντρολίβανου καταπολεμά τη φλεγμονή και ενισχύει άμεσα την κυκλοφορία του αίματος. Μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι, έτσι θα το έχετε πάντα διαθέσιμο για ένα γρήγορο μασάζ ανακούφισης από τις κράμπες.
Πώς να σταματήσετε γρήγορα τις μυϊκές κράμπες
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 05 Ιανουαρίου, 2019

Οι μυϊκές κράμπες μπορεί να είναι ιδιαίτερα οδυνηρές, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε μερικούς γρήγορους και φυσικούς τρόπους ανακούφισης -ειδικά αν υποφέρετε συχνά από αυτές.

Στο σημερινό άρθρο θα μάθετε μερικές αποτελεσματικές λύσεις για να αντιμετωπίσετε αυτούς τους οδυνηρούς και ξαφνικούς σπασμούς.

Μυϊκές κράμπες

Αυτή η ενόχληση είναι πολύ πιο συνηθισμένη από ό,τι ίσως νομίζετε, προσβάλλοντας έναν στους δύο ανθρώπους άνω των 60 ετών σε τακτική βάση. Πολλοί άνθρωποι κάθε ηλικίας παρουσιάζουν σποραδικά μυϊκές κράμπες.

Μια μυϊκή κράμπα ξεκινάει μετά τη διέγερση κάποιου νεύρου, γεγονός που κάνει το μυ να συσπάται αυθόρμητα. Αυτή η ακούσια σύσπαση μπορεί να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα ή ακόμα και μερικά λεπτά.

Μυϊκές κράμπες - Γυναίκα με κράμπα στον γλουτό

Μπορεί να πάθετε μυϊκή κράμπα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, όμως τα πιο συνηθισμένα σημεία είναι οι γάμπες, οι μηροί, τα πέλματα και τα χέρια.

Αν υποφέρετε από χρόνιες μυϊκές κράμπες, αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια ποικιλία διαφορετικών παραγόντων:

 • Ελλείψεις σε μέταλλα -ειδικά σε κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο.
 • Έλλειψη βιταμίνης Ε.
 • Υπερβολική απώλεια υγρών ή αφυδάτωση (λόγω εφίδρωσης, διάρροιας κ.λπ.).
 • Άγχος.
 • Ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, η αρτηριοσκλήρωση ή η ινομυαλγία.
 • Λήψη διουρητικών φαρμάκων.

Οι σποραδικές μυϊκές κράμπες, από την άλλη πλευρά, συνήθως οφείλονται σε:

 • Παράλειψη διατάσεων πριν ή μετά την άσκηση.
 • Ασυνήθιστες κινήσεις.
 • Έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 6 διατάσεις για ανακούφιση από τον πόνο στη μέση

Διατάσεις

Οι μυϊκές κράμπες οφείλονται σε σύσπαση του ιστού, επομένως το πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσετε να κάνετε διατάσεις. Αν η κράμπα είναι στη γάμπα σας, για παράδειγμα, τεντώστε τελείως το πόδι σας, ισιώστε το πέλμα σας και, με τα δάχτυλα του ποδιού σας να κοιτάζουν προς τα πάνω, σπρώξτε το πέλμα σας ακόμα πιο μακριά από το γοφό σας.

Αν η κράμπα είναι στα δάχτυλα των ποδιών σας, κρατήστε τα με το χέρι σας και προσπαθήστε να τεντώσετε το κάθε ένα ξεχωριστά.

Μυϊκές κράμπες - Άνδρας βοηθά γυναίκα στις διατάσεις

Μασάζ

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο φυτικό έλαιο (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σησαμέλαιο, έλαιο καρύδας, αμυγδαλέλαιο) για να κάνετε μασάζ στην περιοχή με την κράμπα και να ασκήσετε λίγη πίεση σε αυτή. Είναι ουσιαστικής σημασίας το να κάνετε μασάζ προς την κατεύθυνση που είναι αντίθετη του πόνου.

Το σημαντικότερο είναι να δημιουργήσετε τοπικά λίγη θερμότητα και να διευκολύνετε την αποκατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Θερμαντικό έμπλαστρο

Ένας άλλος τρόπος να δημιουργήσετε γρήγορα θερμότητα στην περιοχή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα θερμαντικό έμπλαστρο. Προσπαθήστε να τεντώσετε το μυ ενώ τον θερμαίνετε και έπειτα, μόλις ζεσταθεί, αρχίστε το μασάζ.

Αν δεν έχετε θερμαντικό έμπλαστρο, οτιδήποτε μπορεί να θερμανθεί αποτελεί καλή επιλογή. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν μια θερμοφόρα, για παράδειγμα.

Εκχύλισμα δεντρολίβανου

Μυϊκές κράμπες - Έλαιο δενδρολίβανου και κλωνάρι δενδρολίβανου

Το εκχύλισμα δεντρολίβανου είναι ένα πανάρχαιο συστατικό για μασάζ χωρίς λάδι. Καταπολεμά τη φλεγμονή όπως αναφέρει και στην έρευνά του ο Δρ. Solomon Habtemariam, αλλά ενισχύει άμεσα και την κυκλοφορία του αίματος. Επομένως αποτελεί πάντοτε μια καλή διαθέσιμη λύση όταν παθαίνετε κράμπα.

Ένα άλλο πλεονέκτημά του είναι η οικονομική τιμή του, αν το αγοράσετε έτοιμο ή μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα:

 • Θα χρειαστείτε ένα γυάλινο δοχείο με σφιχτό καπάκι.
 • Γεμίστε το δοχείο με φρέσκα κλωνάρια δεντρολίβανου. Η καλύτερη στιγμή είναι όταν το φυτό ανθοφορεί.
 • Προσθέστε οινόπνευμα εντριβών, αρκετό ώστε να καλύψει το δεντρολίβανο (το οινόπνευμα εντριβών το βρίσκετε σε οποιοδήποτε φαρμακείο ή παντοπωλείο).
 • Κλείστε σφιχτά το δοχείο και αφήστε το στην άκρη για δεκαπέντε μέρες σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
 • Ανακινείτε το καλά κάθε μέρα.
 • Όταν οι δεκαπέντε μέρες περάσουν, στραγγίστε το υγρό και αποθηκεύστε το σε ένα σκούρο γυάλινο δοχείο που κλείνει σφιχτά.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τις μυϊκές κράμπες;

Αν υποφέρετε από κράμπες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τις αποτρέψετε χρησιμοποιώντας φυσικές θεραπείες -και να θυμάστε ότι μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα κάποιας άλλης ανισορροπίας στο σώμα σας.

 • Το πρώτο βήμα είναι να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο και κάλιο, δύο μέταλλα που περιέχονται σε φρούτα και σε λαχανικά όπως οι τομάτες και οι μπανάνες. Το αγνό κακάο επίσης αποτελεί εξαιρετική τροφή για να αντιμετωπίσετε τις κράμπες.
 • Αρχίστε να τρώτε κάθε μέρα μια σαλάτα που περιέχει ξηρούς καρπούς και φύτρα, που θα σας εξασφαλίσουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα.
 • Αν οι κράμπες σας επιμένουν πολύ, μπορείτε να δοκιμάσετε τα συμπληρώματα μαγνησίου.
 • Για τις κράμπες στα πόδια, βεβαιωθείτε ότι ρίχνετε κρύο νερό στην περιοχή κατά τη διάρκεια του ντους σας.
 • Το εκχύλισμα βιβούρνου είναι ακόμα ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να αποτρέψετε τις κράμπες.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.