Κριθαράκι (χαλάζιο): Πώς να το θεραπεύσετε γρήγορα

Αυτό το άρθρο θα σας διδάξει πώς να θεραπεύσετε το κριθαράκι γρήγορα. Τι είναι αυτό στο αριστερό μάτι σας; Μπορεί να ξυπνήσατε με κάποια περίεργη δυσφορία και κοιτάζοντας στον καθρέφτη ήρθαν τα πάνω κάτω.
Κριθαράκι (χαλάζιο): Πώς να το θεραπεύσετε γρήγορα

Έχει γραφτεί από Thais Guillén Otero

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Αυτό το άρθρο θα σας διδάξει πώς να θεραπεύσετε το κριθαράκι γρήγορα. Τι είναι αυτό στο αριστερό μάτι σας; Μπορεί να ξυπνήσατε με κάποια περίεργη δυσφορία και κοιτάζοντας στον καθρέφτη ήρθαν τα πάνω κάτω. Έχετε αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση σήμερα και το σώμα σας απλά σας έπαιξε ένα βρώμικο παιχνίδι, δημιουργώντας ένα κριθαράκι. Μοιάζει τρομερό, σαν να είχατε πάρει μέρος σε αγώνα μποξ χθες το βράδυ. Μην ανησυχείτε καθόλου.

Τι προκαλεί το κριθαράκι;

Το κριθαράκι προκαλείται από φλεγμονή σε ορισμένους σμηγματογόνους αδένες που βρίσκονται στη βάση των βλεφαρίδων ή στα βλέφαρα (στους αδένες του Zeis, στον αδένα Moll, ή στον μεϊβομιανό αδένα). Συνηθέστερη αιτία του είναι ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων Staphylococcus aureus (σταφυλόκοκκος), αν και άλλα παθογόνα θα μπορούσαν να συμμετέχουν επίσης. Η βλεφαρίτιδα θα μπορούσε να είναι μια άλλη αιτία (χρόνια φλεγμονή των οφθαλμών), καθώς επίσης και οι ορμονικές αλλαγές ή και το άγχος. Η διαδικασία της επούλωσης για να θεραπεύσετε το κριθαράκι θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 20 ημέρες. Αν και γενικά δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση, μπορεί να είναι πολύ επώδυνη και καθόλου ελκυστική. Εάν το πρόβλημα παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που περιγράφεται, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό αμέσως. Παρακάτω αναφέρονται τα κυριότερα συμπτώματα, ώστε να μπορείτε να το αναγνωρίσετε αμέσως:

 • Ευαισθησία στο φως.
 • Δυσφορία ενώ ανοιγοκλείνετε τα μάτια.
 • Ερυθρότητα στην πληγείσα περιοχή.
 • Ένα αίσθημα φαγούρας, κάψιμο, τσούξιμο, ή πόνος στην πληγείσα περιοχή.
 • Θολά μάτια.
 • Αίσθηση ύπαρξης άμμου στο μάτι σας.
 • Πρήξιμο στο βλέφαρο.
 • Συνεχής δακρυόρροια.
 • Βλεννώδεις εκκρίσεις από τον προσβεβλημένο οφθαλμό.
 • Θολή όραση.
 • Εμφάνιση ενός μικρού κίτρινου ή κόκκινου σημαδιού, παρόμοιου με ένα σπυράκι που είναι έτοιμο να σπάσει.

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιορίσετε τι είδους κριθαράκι έχετε, το οποίο είναι εύκολο να το κάνετε, διότι αυτό σχετίζεται με την περιοχή του βλεφάρου, όπου το κριθαράκι έχει εμφανιστεί.

Εξωτερικό κριθαράκι

Εμφανίζεται ως μια κόκκινη φλεγμονή στα σύνορα του βλεφάρου η οποία έχει συνήθως ένα κίτρινο «κεφάλι», παρόμοια με ένα σπυράκι. Τείνει να σπάει αυθόρμητα και να επουλώνεται γρήγορα.

Εσωτερικό κριθαράκι ή χαλάζιο

Αυτό είναι ένα απόστημα που βρίσκεται μακριά από το όριο του βλεφάρου το οποίο έχει συνήθως ένα κόκκινο σημείο, παρόμοιο με ένα σπυράκι. Αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να σπάσει και να θεραπευτεί από το εξωτερικό κριθαράκι. Εάν δεν βλέπετε καμία θετική αλλαγή μέσα σε 10 ημέρες θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό αμέσως. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το χαλάζιο δεν στραγγίζει επαρκώς και, κατά συνέπεια, αφήνει πίσω του ένα σφαιρίδιο λίπους που πρέπει να αφαιρεθεί ή να αποστραγγιστεί με τομή χειρουργικά. Αυτό πιθανότατα δε συμβαίνει στην περίπτωσή σας, γι ‘αυτό ας ξεκινήσουμε με το να απαλλαγούμε από τον πόνο και τη φλεγμονή βλέποντας αυτούς τους 10 τρόπους για να θεραπεύσετε το κριθαράκι γρήγορα.

Μια αρχική προειδοποίηση

Να θυμάστε πριν θεραπεύσετε το κριθαράκι ότι συνήθως εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε βακτήρια, οπότε:

 • Μην αγγίζετε, πιέζετε, τρίβετε, τσιμπάτε, ή προσπαθείτε να σπάσετε το κριθαράκι σας. Θα μπορούσε έτσι να εξαπλωθεί η μόλυνση, να βλάψει τους δακρυϊκούς αδένες σας ή ακόμα και τα μάτια σας.
 • Αυξήστε τα μέτρα υγιεινής σας για να κρατήσετε το βλέφαρο καθαρό και να αποφευχθούν οι μολύνσεις.
 • Μην χρησιμοποιείτε μακιγιάζ μέχρι το μάτι να έχει επουλωθεί πλήρως.
 • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε φακούς επαφής διότι θα μπορούσαν να μολυνθούν και να μεταφέρετε τα βακτήρια στο υγιές μάτι σας.
 • Επειδή τα μάτια σχετίζονται άμεσα με το λεμφικό και το κυκλοφορικό σύστημα, συνιστούμε να συμβουλευθείτε γιατρό πριν από τη χρήση κάθε είδους φαρμακευτικής αγωγής. Θα μπορούσε να επηρεάσει τη δομή του ματιού σας και την όραση σας.

Οπότε … πώς μπορείτε να θεραπεύσετε το κριθαράκι γρήγορα;

Υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα σας και να κάνουν το κριθαράκι να εξαφανιστεί, αλλά πάντα να έχετε κατά νου ότι, αν η φλεγμονή και η ερυθρότητα εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές του προσώπου σας, ή εάν διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας. Και όπως υποσχεθήκαμε, παρακάτω θα βρείτε 10 θεραπείες για γρήγορη αντιμετώπιση ενάντια στο κριθαράκι:

Θεραπεία # 1: Ζεστό νερό για να θεραπεύσετε το κριθαράκι

Πώς να θεραπεύσετε το κριθαράκι - Νερό

Αυτή είναι η πιο κοινή θεραπεία. Βράστε ένα λίτρο νερό και αφήστε το να κρυώσει μέχρι να είναι ζεστό ή χλιαρό. Βρέξτε ένα καθαρό πανί με νερό και τοποθετήστε το πάνω από το βλέφαρό σας για 10 λεπτά. Θα πρέπει εκ νέου να υγράνετε το πανί κάθε φορά που κρυώνει. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει την αποστράγγιση του πύου από το κριθαράκι σας.

Θεραπεία # 2: Ακακία

Για να ανακουφίσετε τον τρομερό πόνο που προκαλεί ένα κριθαράκι, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ακακία. Προσθέστε μια χούφτα φύλλα ακακίας σε δύο φλιτζάνια βραστό νερό. Αφήστε το διάλυμα να κρυώσει ώστε η ουσία του φυτού να μεταφερθεί στο νερό. Όταν το νερό είναι χλιαρό, βρέξτε ένα καθαρό πανί σε αυτό και χρησιμοποιήστε το ως κομπρέσα στον προσβεβλημένο οφθαλμό. Θα πρέπει να συνεχίσετε για 10 λεπτά, όπως ακριβώς και στην προηγούμενη θεραπεία. Μελέτες έχουν δείξει μείωση της φλεγμονής με τη χρήση ακακίας.

Θεραπεία # 3: Κόλιανδρος

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι αυτή είναι η πιο αποτελεσματική φυσική θεραπεία για την εξάλειψη του χαλαζίου. Κάποιες από τις ωφέλιμες ιδιότητές του μας αναφέρει το Αμερικάνικο Συμβούλιο Βοτανολογίας.

Βράστε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρου σε ένα φλιτζάνι νερό. Περιμένετε για ένα λεπτό μετά το βρασμό. Αφήστε το διάλυμα να κρυώσει, σουρώστε το και χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε το προσβεβλημένο μάτι τρεις φορές την ημέρα.

Θεραπεία # 4: Τσάι σε σακουλάκια

Οι τανίνες που υπάρχουν στα φύλλα του τσαγιού βοηθούν επίσης να θεραπεύσετε το κριθαράκι. Βρέξτε ένα φακελάκι τσαγιού με ζεστό, προηγουμένως βρασμένο νερό και τοποθετήστε το πάνω από το κριθαράκι σας για 10 λεπτά, κάθε μέρα, μέχρι να εξαφανιστεί. Ο επιστήμονας Chung KT μας λέει πως οι αντιμικροβιακές ιδιότητες των τανίνων είναι πλέον αρκετά εδραιωμένες.

Θεραπεία # 5: Μαϊντανός για να θεραπεύσετε το κριθαράκι

Πώς να θεραπεύσετε το κριθαράκι - Μαϊντανός

Ρίξτε φύλλα μαϊντανού σε ένα μεγάλο φλιτζάνι βραστό νερό και αυτό θα μειώσει τη φλεγμονή του βλεφάρου και την ευαισθησία. Μουλιάστε τα για 5-10 λεπτά, στραγγίξετε και στη συνέχεια βυθίστε ένα καθαρό πανί σε αυτό. Χρησιμοποιήστε το σαν κομπρέσα μέχρι να κρυώσει. Κάνετε αυτό το πρωί και πριν πάτε για ύπνο το βράδυ. Ο δρ Farzaei MH μας υπενθυμίζει πως έχουν γίνει πολλές μελέτες για τον μαϊντανό οι οποίες έχουν επιβεβαιώσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Θεραπεία # 6: Χαμομήλι

Προσθέστε μία χούφτα φύλλα χαμομήλι σε δύο φλιτζάνια βραστό νερό, για να εξαλείψετε το κριθαράκι σας. Σουρώστε το διάλυμα και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Όταν το νερό είναι ζεστό αλλά όχι καυτό, βρέξτε ένα καθαρό πανί και τοποθετήστε το πάνω από την πληγείσα περιοχή για 10 λεπτά κάθε μέρα.

Θεραπεία # 7: Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα φυσικό αντιβακτηριακό όπως μας λέει ο επιστήμονας R. K. Johri ο οποίος μελέτησε τις ιδιότητές του. Βράστε δύο φλιτζάνια νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη, μέχρι το υγρό βράσει και να μειώσει τον όγκο του στο μισό. Σουρώστε το διάλυμα με ένα πανί μέχρι να είναι καθαρό και διαυγές. Χρησιμοποιήστε ένα σταγονόμετρο για να ρίξετε 3 σταγόνες και στα δύο μάτια σας, δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

Θεραπεία # 8: Ντομάτα για να θεραπεύσετε το κριθαράκι

Αυτή η θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανακούφιση του πόνου. Κόψτε φέτες φρέσκιας ντομάτας και τοποθετήστε τις πάνω από την πληγείσα περιοχή για 5 λεπτά, τρεις φορές την ημέρα. Δεν θα μειώσει μόνο τη φλεγμονή, αλλά θα σας προσφέρει επίσης πιο σφριγηλό και όμορφο δέρμα.

Θεραπεία # 9: Αλόη

Κόψτε ένα κομμάτι της αλόης κατά μήκος και ανοίξτε το στη μέση. Βρέξτε ένα κομμάτι βαμβάκι στο διαυγές υγρό που εκκρίνει το φυτό και τρίψτε απαλά πάνω από την πληγείσα περιοχή το πρωί και το βράδυ. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με χαμομήλι ή ροδόνερο για 3 ή 4 μέρες. Αυτό είναι επίσης καλό όταν τα μάτια σας φαίνονται κουρασμένα, όταν έχετε καταρράκτη, καθώς και για όλα τα είδη φλεγμονής ή μόλυνσης.

Θεραπεία # 10: Αγγούρι για να θεραπεύσετε το κριθαράκι

Πώς να θεραπεύσετε το κριθαράκι - Αγγούρι κομμένο σε φέτες

Το αγγούρι είναι αναζωογονητικό και στυπτικό, χρήσιμο για τις μάσκες προσώπου αλλά και για το κριθαράκι. Κόψτε ένα αγγούρι και τοποθετήστε τις φέτες πάνω από τη μολυσμένη περιοχή για να μειώσετε τη φλεγμονή και τον πόνο. Ο δρ Mukherjee P.K. θεωρεί πως το αγγούρι είναι πολλά υποσχόμενο για την υγεία.

Να θυμάστε …

Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στο κριθαράκι. Όταν εμφανιστεί κριθαράκι θα πρέπει πάντα να δείτε ένα γιατρό, ακόμη κι αν τώρα ξέρετε πώς να θεραπεύσετε το κριθαράκι γρήγορα, χρησιμοποιώντας τις θεραπείες που προτείνονται σε αυτό το άρθρο. Να θυμάστε πάντα ότι η πρόληψη είναι καλύτερη: κρατήστε τα χέρια σας καθαρά και αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια σας. Μην χρησιμοποιείτε ερεθιστικές ουσίες στα μάτια σας. Δοκιμάστε τα παραπάνω για να θεραπεύσετε το κριθαράκι!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Shima, C. R. (2016). Stye. Japanese Journal of Clinical Ophthalmology. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Thunstrom, V. (2011). Primary eye care. SA Pharmaceutical Journal. https://doi.org/10.1016/B978-0-7020-5194-4.00011-0
 • Leffler, C. T., Davenport, B., & Chan, D. (2010). Frequency and seasonal variation of ophthalmology-related internet searches. Canadian Journal of Ophthalmology. https://doi.org/10.3129/i10-022
 • Herbal Treatment of Children: Western and Ayurvedic Perspectives. https://books.google.co.in/books?id=63JuCAAAQBAJ&pg=PA175&dq=coriander+seeds+for+edema&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwim7-LchenPAhUKp48KHbH1CgcQ6AEINDAA#v=onepage&q=coriander%20seeds%20for%20edema&f=false
 • J Adv Pharm Technol Res. 2012 Apr-Jun; 3(2): 136–138. Evaluation of anti-inflammatory effects of green tea and black tea: A comparative in vitro study. doi: 10.4103/2231-4040.97298
 • Genet Mol Res. 2016 Jul 29;15(3). Antifungal and Antibacterial Activities of Petroselinum Crispum Essential Oil. DOI: 10.4238/gmr.15038538.
 • Electron Physician. 2016 Sep; 8(9): 3024–3031. Published online 2016 Sep 20. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). doi: 10.19082/3024
 • Review Article | Open Access, Volume 2014 |Article ID 186864 | 12 pages | A Review on Antibacterial, Antiviral, and Antifungal Activity of Curcumin. https://doi.org/10.1155/2014/186864
 • Indian J Dermatol. 2008; 53(4): 163–166. ALOE VERA: A SHORT REVIEW. doi: 10.4103/0019-5154.44785

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.