Πώς να θεραπεύσετε τη σχέση μετά την απιστία

Για να ξεπεράσουν την απιστία, και οι δύο σύντροφοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια από την πλευρά τους και να ξεκινήσουν από την αρχή, χωρίς πικρία. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ίσως είναι καλύτερo να δοθεί τέλος στη σχέση.
Πώς να θεραπεύσετε τη σχέση μετά την απιστία

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιανουαρίου, 2019

Ναι, είναι δυνατό να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στη σχέση μετά την απιστία. Πιο συχνά, ωστόσο, η απιστία οδηγεί σε διαζύγιο και μπορεί να καταστρέψει εντελώς μια σχέση.

Η απιστία οπωσδήποτε δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλαφρα. Θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι πρόκειται για μια πράξη που προδίδει την εμπιστοσύνη, την αυτοεκτίμηση και τα συναισθήματα του συντρόφου σας.

Μια υγιής σχέση θα πρέπει να ξεκινάει με έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό. Για το λόγο αυτό πρέπει και οι δυο σας να φροντίζετε το δεσμό αυτό και του δίνετε τη σημασία που του αξίζει.

Πώς ξέρετε αν υπάρχει συναισθηματικό ζήτημα στη σχέση μετά την απιστία;

σχέση μετά την απιστία

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το 82% των συντρόφων που ομολόγησαν την απιστία είπαν ότι όλα ξεκίνησαν με κάποιον που ήταν “απλώς ένα φιλικό πρόσωπο”.

Τις περισσότερες φορές, η απιστία δεν είναι προμελετημένη. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό η σχέση να είναι δυνατή, με ένα συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα στους συντρόφους ο οποίος εκτιμάται βαθιά και βελτιώνεται συνεχώς.

Αν κάποιος απατήσει το σύντροφό του, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να το παραδεχτεί. Το άτομο που προδίδεται, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αναρωτηθεί τα εξής:

  • Πώς αισθάνομαι;
  • Αξίζει πραγματικά να προσπαθήσω να φτιάξω τα πράγματα;
  • Θα ήταν καλύτερο να δώσω τέλος στη σχέση;
  • Είναι αυτή η πρώτη φορά που με απατάει;

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε την πιθανότητα ότι, αν και η σχέση ίσως συνεχιστεί, μπορεί να μην είναι ποτέ πια η ίδια.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πώς πρέπει να αντιδρούμε στην απιστία;

 

Είναι σημαντική η γνώμη των άλλων;

Πολλές φορές βοηθάει το να μιλήσετε με άλλους ανθρώπους που ίσως γνωρίζουν κάτι περισσότερο για την απιστία. Αυτό εξαρτάται από σας -εσείς θα αποφασίσετε αν θα δεχτείτε τις γνώμες των άλλων για τη σχέση σας.

Μία από τις δυσκολίες όταν μαθαίνετε για την απιστία είναι ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνετε την αλήθεια. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε πώς θα προχωρήσετε και τι έχει μεγαλύτερη σημασία για σας στο μέλλον.

Έχετε υπόψη σας ότι οι περισσότεροι ανακατεύονται στις σχέσεις των άλλων με την πρόθεση να βοηθήσουν. Αυτό ίσως σας κάνει να αισθανθείτε άβολα ή να σας δώσει την εντύπωση ότι είστε το μόνο άτομο που βρίσκεται στο σκοτάδι.

Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να αναλύσετε την κατάσταση. Θα δείτε ότι τα πράγματα δεν είναι αναγκαστικά έτσι.

Εκφράστε τα συναισθήματά σας μέσα στη σχέση μετά την απιστία

σχέση μετά την απιστία

Μιλήστε με το σύντροφό σας όποτε αισθάνεστε έτοιμοι. Πείτε του τι σας πληγώνει και τι χρειάζεται να κάνει για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη σας. Πείτε του τους λόγους για τους οποίους πρέπει να μπορείτε να τον εμπιστευτείτε.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να εκφράσετε τα συναισθήματά σας με λέξεις αντί με χειρονομίες ή σωματικές ενέργειες. Αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να έχετε μια υγιή σωματική επαφή με το σύντροφό σας, είναι καλύτερα να κρατήσετε απόσταση.

Ακόμα και αν αισθάνεστε θυμό και αδυναμία, οι καβγάδες ή άλλα είδη βίας δεν θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τίποτα.

Αν και μπορεί να μοιάζει δικαιολογημένο τη συγκεκριμένη στιγμή το να πληγώσετε το σύντροφό σας, δεν είναι ποτέ το σωστό. Δεν θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Αντιθέτως, θα τον πληγώσετε χωρίς να χρειάζεται.

Είναι επίσης σημαντικό να ακούσετε

Αυτό θα επιτρέψει στο σύντροφό σας να σας πει τι έλειπε από τη σχέση σας και αν πιστεύει ότι αξίζει να προσπαθήσετε να τη διορθώσετε. Αν μόνο εσείς είστε πρόθυμοι να αγωνιστείτε για μια προβληματική σχέση, όλα είναι χαμένα.

Αν ο σύντροφός σας δεν θέλει να συνεχίσετε, είναι καιρός να μιλήσετε για το τέλος της σχέσης σας.

Να θυμάστε ότι αυτή η συζήτηση αφορά στα συναισθήματά σας. Δεν είναι η στιγμή για να καβγαδίσετε ή να παραπονεθείτε. Ακούστε προσεκτικά και σκεφτείτε αν μπορείτε ή όχι να δώσετε στο σύντροφό σας αυτό που χρειάζεται.

Σε μερικές περιπτώσεις η απιστία προκύπτει επειδή ο ένας σύντροφος αισθάνεται απόρριψη και δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Μπορεί επίσης να ισχύει ότι η σχέση δεν ικανοποιεί πλέον το άλλο άτομο με τον τρόπο που θέλει.

Πρέπει να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση και να δεχτείτε αυτό που αισθάνεται ο σύντροφός σας. Να θυμάστε ότι τα συναισθήματα και οι ανάγκες του είναι πραγματικά και έχουν σημασία, ακόμα και αν διαφωνείτε με αυτά.

Αν πραγματικά δεν μπορείτε να τα διαχειριστείτε ή δεν τα θεωρείτε σημαντικά, είναι καιρός να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τερματίσετε τη σχέση.

Δείξτε υπευθυνότητα στη σχέση μετά την απιστία

Και οι δύο πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη για τα λάθη σας. Κανένας δεν μπορεί να γυρίσει πίσω το χρόνο και να σβήσει την απιστία.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να στοχαστείτε πάνω σε όσα έγιναν σωστά και σε όσα έγιναν λάθος στη σχέση. Αυτό θα σας επιτρέψει να βελτιώσετε τη μελλοντική συμπεριφορά σας και να πάρετε τις σωστές αποφάσεις.

Αποφασίζοντας να προχωρήσετε μπροστά

σχέση μετά την απιστία

Αν είναι πολύ δύσκολο για σας και το σύντροφό σας να ξεπεράσετε την κατάσταση, είναι καλύτερα να στραφείτε σε κάποιον ειδικό που θα σας καθοδηγήσει στο σωστό μονοπάτι για να βελτιώσετε τη σχέση σας.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν υπάρχει κάποιος εξωτερικός παράγοντες που περιπλέκει τη σχέση σας ακόμα περισσότερο. Είναι ουσιαστικό να κόψετε κάθε επικοινωνία με το άτομο με το οποίο διαπράχθηκε η απιστία. Διαφορετικά μπορεί να είναι δύσκολο να ξανακερδιστεί η εμπιστοσύνη σας.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Πώς να αποφύγετε τους ανόητους διαπληκτισμούς με το σύντροφό σας.

 

Είναι σημαντικό να καθιερώσετε “κανόνες” στη σχέση μετά την απιστία

Καταλήξτε σε αμοιβαία συμφωνία ορίζοντας πολύ προσεκτικά τι περιμένετε από το άλλο άτομο. Σκεφτείτε να αρχίσετε να ξαναφτιάχνετε τη σχέση σας από την αρχή.

Είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη όλες οι πτυχές. Αν αφήσετε οτιδήποτε στην τύχη, μπορεί να προκύψουν μελλοντικά προβλήματα και παρανοήσεις που θα βλάψουν τη θεραπευτική διαδικασία.

Πάνω απ’όλα, να αγαπάτε τον εαυτό σας. Μην αναλαμβάνετε την ευθύνη για προβλήματα που δεν οφείλονται σε δικό σας λάθος και συνεχίστε να προχωράτε.

Δεν μπορείτε να ξεπεράσετε αυτή την κατάσταση χωρίς να είστε ο εαυτός σας και χωρίς να προχωρήσετε μπροστά. Είναι δύσκολο να θεραπεύσετε τη σχέση μετά την απιστία!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.