Προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν προβλήματα του παχέος εντέρου

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα του πεπτικού τα οποία μπορεί να είναι φυσιολογικά, μπορεί όμως και να σημαίνουν περισσότερο σοβαρά προβλήματα, περιλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, εάν δεν κάνετε τίποτα γι' αυτά. Μάθετε γι' αυτά σε αυτό το άρθρο.
Προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν προβλήματα του παχέος εντέρου
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 23 Δεκεμβρίου, 2018

Στα προχωρημένα στάδιά του, ένα από τα προβλήματα του παχέος εντέρου, ο καρκίνος, εμφανίζει χρόνια συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν αλλαγές στην εντερική λειτουργία και πόνο στην κοιλιά.

Εδώ, θα σας πούμε για τα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε προβλήματα του παχέος εντέρου ώστε να τα προλάβετε νωρίς και να τα αντιμετωπίσετε κατάλληλα.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: τι πρέπει να γνωρίζετε

Προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν προβλήματα του παχέος εντέρου

Τα προβλήματα του παχέος εντέρου επηρεάζουν πάνω από το ένα τέταρτο των ανθρώπων και ο αριθμός αυτός αυξάνεται.

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή ΣΕΕ, είναι πιο κοινό στις γυναίκες και δεν σχετίζεται μόνο με τη διατροφή, αλλά και το στρες, το άγχος και τον φόβο.

Η πάθηση αυτή περιλαμβάνεται στην ομάδα των “λειτουργικών γαστρεντερικών διαταραχών,” στην οποία μπορείτε να βρείτε την δυσκοιλιότητα και τη δυσπεψία.

Τις χαρακτηρίζουν όλες τα χρόνια συμπτώματα και συχνά εμφανίζονται όταν έχει ήδη προχωρήσει πολύ ο τραυματισμός και είναι αρκετά σοβαρός.

Δείτε το άρθρο: 5 αφεψήματα για την ανακούφιση από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Προβλήματα του παχέος εντέρου μπορούν να εμφανιστούν σε νεαρούς ενήλικες (κάτω των 45 ετών).

Επιπλέον, οι καθημερινές σας συνήθειες μπορούν να βελτιώσουν ή να χειροτερεύσουν την κατάσταση:

 • Για παράδειγμα, τροφές όπως τα λαχανικά με φύλλα, τα όσπρια, και τα δαμάσκηνα μπορούν στην πραγματικότητα να χειροτερεύσουν την κατάσταση.
 • Τα γαλακτοκομικά και τα εσπεριδοειδή φρούτα, δεν θα πρέπει να καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες.
 • Θα μπορούσατε να πείτε πως θα πρέπει να βγάλετε από τις συνταγές σας οποιαδήποτε τροφή προκαλεί αέρια. Για παράδειγμα, το λάχανο ή τα φασόλια.

Από την άλλη, τροφές πλούσιες σε ίνες και σε πρωτεΐνες μπορούν πάντα να βοηθήσουν:

 • Ένα καλό παράδειγμα μιας υγιεινής διατροφής είναι η Μεσογειακή διατροφή, η οποία ενσωματώνει αρκετά ψάρια, ελαιόλαδο και ντομάτες.
 • Είναι απαραίτητο επίσης να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να μειώσετε τον ερεθισμό του εντέρου, να βοηθήσετε τη μεταφορά του φαγητού και να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.
 • Βέβαια, και η γυμναστική είναι επίσης σημαντική για τη βελτίωση της εντερικής δραστηριότητας και τη μείωση του στρες ή του άγχους.

Οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να παίξουν επίσης ρόλο στην αλλαγή της πεπτικής κινητικότητας και της ευαισθησίας. Γι’ αυτό, είναι πολύ πιθανό να έχετε εντερικά προβλήματα εάν είστε αγχωμένοι, νευρικοί, ανήσυχοι, κλπ.

Κάποιες άλλες αιτίες που προκαλούν προβλήματα του παχέος εντέρου, περιλαμβάνουν:

 • Σοβαρή στομαχική γρίπη
 • Τροφικές αλλεργίες
 • Γενετικοί παράγοντες
 • Ορμονικές αλλαγές

Μπορεί να σας ενδιαφέρει το άρθρο: Τι να κάνετε όταν τα εντερικά βακτήρια είναι εκτός ελέγχου

Συμπτώματα προβλημάτων του παχέος εντέρου

Συχνά συνδέουμε αυτά τα σημάδια με άλλες παθήσεις όπως τη δυσπεψία, όταν έχουμε φάει ένα μεγάλο γεύμα, ή απλώς με την πολυάσχολη και αγχωτική καθημερινή ζωή.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται πάνω από μία φορά την εβδομάδα και γίνονται κανόνας, αντί για εξαίρεση:

Πόνος στην κοιλιά

προβλήματα του παχέος εντέρου - πόνος στην κοιλιά

Αυτός ο πόνος εντοπίζεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας και δίνει την αίσθηση στομαχικών κραμπών. Με άλλα λόγια, είναι οξύς και πιεστικός.

Ο κοιλιακός πόνος ξεκινά ήπια και έπειτα η έντασή του μεγαλώνει (μέτρια και έπειτα γίνεται πολύ άσχημος).

Το σύμπτωμα αυτό συνήθως κρατά για 2 ώρες ή λιγότερο και καλυτερεύει έπειτα από κίνηση του εντέρου.

Η αρχή του πόνου συμπίπτει με την αίσθηση της ανάγκης για να επισκεφθείτε την τουαλέτα ή με αλλαγές στη συχνότητα της κίνησης του εντέρου ή της συνοχής των κοπράνων.

Μπορεί επίσης να συσχετίζεται με την κατανάλωση συγκεκριμένων φαγητών.

Προβλήματα με την εντερική κίνηση

Αυτά μπορεί να εμφανίζονται ως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ή ακόμη και τον συνδυασμό των δύο. Θα έχετε επίσης φουσκωμένη κοιλιά και πολλά αέρια.

Ως αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων, μπορεί να έχετε την αίσθηση ανεπαρκούς εντερικής κίνησης ή να δείτε βλέννα στα κόπρανά σας.

Πεπτικά προβλήματα

Η συχνή ναυτία και ο εμετός μπορεί να είναι ακόμη περισσότερα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν προβλήματα του παχέος εντέρου, όπως επίσης και το αίσθημα καύσου στο στήθος σας.

Μία ακόμη ένδειξη που θα άξιζε να θυμάστε είναι να μην αισθάνεστε πλήρεις μετά από την κατανάλωση γεύματος το οποίο θα έπρεπε να σας γεμίσει.

Προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου

Παρότι τα προβλήματα του παχέος εντέρου μπορούν να αντιμετωπιστούν με μία καλή διατροφή και μειώνοντας το άγχος σας, θα πρέπει επίσης να αποκλείσετε περισσότερο σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Κάποια συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι:

Κοιλιακές κράμπες

Αυτές είναι κοινές όταν τρώτε πολύ.

Όμως, όταν συμβαίνουν για παρατεταμένες περιόδους χωρίς άλλα συμπτώματα και με αυξημένη ένταση, μπορεί να είναι καρκίνος του παχέος εντέρου.

Ζαλάδα

προβλήματα του παχέος εντέρου - ζαλάδα

Είναι αλήθεια πως είναι φυσιολογικό στη σημερινή εποχή να είστε κουρασμένοι.

Ωστόσο, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι όταν άσχετα με το πόσο κοιμάστε ή τι είδους δραστηριότητες κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είστε πάντα υποτονικοί, σε λήθαργο και με υπνηλία.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Αν δεν κάνετε δίαιτα και δεν έχετε αλλάξει τον τρόπο που τρώτε αλλά συνεχίζετε να χάνετε βάρος, θα πρέπει να δείτε κάποιον γιατρό.

Η απώλεια τουλάχιστον 5% του σωματικού σας βάρους σε 6 μήνες είναι σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά.

Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν το αποθηκευμένο λίπος για να αναπτυχθούν και το ανοσοποιητικό σας σύστημα καίει περισσότερες θερμίδες όταν πολεμάει κάτι.

Αλλαγές στα κόπρανα

Η εμφάνιση αίματος ή αλλαγές στο χρώμα, στο μέγεθος ή στο σχήμα στα κόπρανα είναι σημάδι που δε θα πρέπει ν’ αγνοήσετε.

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε αυτές τις αλλαγές αν έχετε πολύποδες στο έντερό σας. Αυτοί μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο ανά πάσα στιγμή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.