Ο καρκίνος είναι κληρονομικός; Τι πρέπει να ξέρετε!

Ο καρκίνος είναι κληρονομικός; Τι πρέπει να ξέρετε!

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου, 2019

Ο καρκίνος είναι κληρονομικός; Αυτή είναι μια ερώτηση που η πλειοψηφία του ανθρώπινου πληθυσμού έχει κάνει κάποια στιγμή: είναι ο καρκίνος κληρονομικός; Αν για παράδειγμα, η μητέρα μου έπασχε από καρκίνο του μαστού θα παρουσιαστεί και σε μένα;

Πάνω από όλα, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο καρκίνος έχει μια γενετική συνιστώσα. Αλλά επειδή είναι γενετικός δεν σημαίνει ότι είναι και “κληρονομικός”.

Προς το παρόν, αυτή η ασθένεια είναι τόσο κοινή που σχεδόν όλοι έχουμε κάποιο συγγενή που πάσχει από καρκίνο. Ή μπορεί κάποιο άτομο στη ζωή σας να πέρασε από αυτή τη δύσκολη δοκιμασία αλλά δυστυχώς να μην τα κατάφερε.

Ωστόσο, όπως έχουν πει οι ειδικοί, υπάρχουν ορισμένα είδη καρκίνου που είναι περισσότερο συνήθη σε μερικές οικογένειες.

Η παχυσαρκία μεταξύ πολλών γενεών ή το κάπνισμα είναι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν την εμφάνισή του.

Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφορα είδη καρκίνου που είναι πιο πιθανά να κληρονομηθούν μέσω του οικογενειακού σας δέντρου.

Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε για ακόμη μια φορά την ιδέα που αναφέραμε παραπάνω: έχουμε να κάνουμε με μια ασθένεια που έχει γενετική συνιστώσα αλλά δεν είναι απαραιτήτως κληρονομική.

Σήμερα θα σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

 Ο καρκίνος είναι κληρονομικός; Καρκίνος και γενετική κληρονομικότητα

Το 2010, το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα (Ισπανία) δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο: “Γενετική συμβουλευτική: ένας οδηγός για την πρόληψη του κληρονομικού καρκίνου.”

Η έκθεση προσπάθησε να διακρίνει αν μια γενετική ανάλυση θα μπορούσε να προσδιορίσει αν ένα άτομο είναι φορέας μιας ακολουθίας DNA που θα μπορούσε να τον καταστήσει πιο “επιρρεπή” στην ανάπτυξη καρκίνου.

Δείτε επίσης: Το κόλπο με παγωμένο λεμόνι για την καταπολέμηση όγκων

Γενικά, η πιθανότητα να κληρονομήσετε συγκεκριμένες ογκολογικές παθήσεις από την οικογένειά σας είναι 5 με 10%. Συνήθως, αυτά τα είδη καρκίνου δεν έχουν κανένα γνωστό περιβαλλοντικό παράγοντα.

καρκίνος είναι κληρονομικός

Ο καρκίνος εμφανίζεται λόγω ενός πολύπλοκου συνδυασμού παραγόντων

Ο καρκίνος είναι γενετική ασθένεια. Προέρχεται από ορισμένα γονίδια, είτε προκαλείται από εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες και αυτά τα γονίδια αλλάζουν και μεταλλάσσονται μέχρι να πολλαπλασιαστούν τα κύτταρα.

 • Αυτές οι γενετικές παραλλαγές μπορούν να επιδεινωθούν από πράγματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής σας. Υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούν και από το περιβάλλον στο οποίο ζείτε καθημερινά.
 • Συνήθως είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών. Αλλά η πιθανότητα ανάπτυξης όγκων μόνο λόγω κληρονομικών παραγόντων είναι πολύ μικρή.
 • Το κάπνισμα, οι περιβαλλοντικοί ρύποι και οι κακές διατροφικές συνήθειες αυξάνουν πολύ περισσότερο την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.

Πότε μπορείτε να διαπιστώσετε αν έχετε κληρονομική προδιάθεση για την ανάπτυξη καρκίνου;

Επειδή η εμφάνιση καρκίνου οφείλεται συνήθως σε ένα συνδυασμό διαφόρων παραγόντων, είναι σημαντικό να εξεταστούν διάφορες πτυχές.

Θα τις αναλύσουμε παρακάτω.

 • Όταν το ίδιο είδος καρκίνου εμφανίζεται σε πολλά μέλη μιας οικογένειας.
 • Όταν αυτό το είδος καρκίνου επηρεάζει διάφορες γενιές: παππού και γιαγιά, παιδιά και εγγόνια.
 • Όταν νεαρά μέλη μιας οικογένειας διαγιγνώσκονται με καρκίνο (πριν τα 60).
καρκίνος είναι κληρονομικός

Είδη καρκίνου με γενετική συνιστώσα

Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη καρκίνου που έχουν γενετική συνιστώσα. Ο συντελεστής κινδύνου παραμένει στο όριο 5% έως 10%.

Δεν είναι πολύ υψηλός αλλά θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να ενημερώσετε το γιατρό σας ώστε να μπορέσετε να αποκτήσετε τις κατάλληλες εκτιμήσεις.

 • Καρκίνος του μαστού
 • Καρκίνος ωοθηκών
 • Μη πολυκυστικός καρκίνος του παχέος εντέρου
 • Μελάνωμα (το πιο επικίνδυνο είδος καρκίνου του δέρματος)

Υπάρχει κάποια εξέταση που να μπορεί να προσδιορίσει αν θα αναπτύξετε αυτά τα είδη καρκίνου;

Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις που μπορούν πραγματικά να σας δώσουν μερικές πληροφορίες για τον κίνδυνο. Θα πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε μερικά βασικά θέματα, ωστόσο:

 • Αυτές οι γενετικές εξετάσεις δεν θα σας δείξουν αν θα αναπτύξετε ή όχι κάποιο κληρονομικό είδος καρκίνου – απλά θα σας δείξουν πόσο πιθανό είναι.
 • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας. Αργότερα, θα σας παραπέμψει σε αυτό που είναι γνωστό ως μονάδα γενετικής συμβουλευτικής για τον καρκίνο.
 • Στόχος της είναι να μελετά κληρονομικές μορφές καρκίνου και να σας συμβουλεύει. Δεν πρόκειται μόνο για τη λήψη αποτελέσματος μιας εργαστηριακής δοκιμής.
 • Υπάρχει επίσης για να σας συμβουλεύει: εδώ θα μπορέσετε να αξιολογήσετε τον κίνδυνο σε προσωπικό αλλά και οικογενειακό επίπεδο. Θα μάθετε επίσης ποιες στρατηγικές παρακολούθησης θα πρέπει να εφαρμόσετε και πώς να περιορίσετε τον κίνδυνο.
Ανακαλύψτε: 5 σπάνια σημάδια του καρκίνου του μαστού

Θα πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου λόγω κληρονομικών παραγόντων είναι πολύ μικρός.

Παρόλα αυτά επειδή είναι ένας πολύ κοινός φόβος μεταξύ των ανθρώπων, αυτές οι μονάδες γενετικής συμβουλευτικής έχουν δημιουργηθεί για να είναι χρήσιμες και αποτελεσματικές. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο των Δρ. Abid et. al. εδώ.

καρκίνος είναι κληρονομικός

Αν υπάρχει κάποια οικογενειακή σχέση, πώς μπορείτε να αποφύγετε τον καρκίνο;

Όπως είπαμε και νωρίτερα, το πιο σημαντικό είναι να λάβετε σωστές ιατρικές συμβουλές. Αν για παράδειγμα, αρκετές γυναίκες του οικογενειακού σας κύκλου είχαν καρκίνο του μαστού τότε το σημαντικότερο από όλα είναι να κάνετε τακτικά εξετάσεις μαστού και μαστογραφίες.

Παράλληλα, να θυμάστε ότι η γενετική συνιστώσα από μόνη της δεν είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της ασθένειας. Συνήθως, ο καρκίνος εμφανίζεται χάρη σε άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο και την ευαισθησία σας.

 • Είναι σημαντικό να αποφύγετε το κάπνισμα.
 • Η παχυσαρκία ή τα υπερβολικά κιλά είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου.
 • Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη είναι άλλος ένας κίνδυνος που θα πρέπει να αποφύγετε.
 • Να μην κάνετε καθιστική ζωή.
 • Άλλος ένας κίνδυνος είναι όταν ζείτε σε ανθυγιεινό περιβάλλον ή έρχεστε σε επαφή με μολυσματικές ουσίες και ρύπους στη δουλειά σας.

Όπως και να έχει, πάντα θα υπάρχουν ειδικοί διαθέσιμοι για να σας πουν ποιες στρατηγικές χρειάζεται να ακολουθήσετε στην καθημερινή σας ζωή. Η απάντηση στο ερώτημα αν καρκίνος είναι κληρονομικός είναι δύσκολη. Ο καρκίνος είναι κληρονομικός μέχρι έως σημείο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.