Δώδεκα συμβουλές για το πώς να είσαι ανιδιοτελής

Το να βοηθάς χωρίς να περιμένεις κάτι σε αντάλλαγμα σημαίνει ότι είσαι ανιδιοτελής. Αυτό που θεωρείτε μικρό μπορεί να είναι μεγάλη υπόθεση για κάποιον άλλο. Ακολουθούν συμβουλές για να βοηθήσετε τους άλλους χωρίς να περιμένετε ανταμοιβή.
Δώδεκα συμβουλές για το πώς να είσαι ανιδιοτελής

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πρέπει να είσαι ανιδιοτελής και να βάζεις τις ανάγκες των άλλων πριν από τις δικές σου;

Λοιπόν, όχι, αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή, και αυτό που πραγματικά σημαίνει ανιδιοτέλεια είναι η προθυμία να βοηθήσουμε τους άλλους χωρίς να περιμένουμε κάτι σε αντάλλαγμα. Όχι μόνο θα σας φέρει μεγάλη ικανοποίηση, αλλά θα είστε επίσης ευγενικοί.

Αναζητήστε την ανιδιοτέλεια σε ένα λεξικό και ένας από τους πρώτους ορισμούς που θα βρείτε είναι «να ανησυχείτε περισσότερο για τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων παρά για τις δικές σας». Από εκεί, αναρωτηθείτε πόσες φορές ενεργείτε χωρίς να σκεφτείτε τι αποτέλεσμα θα έχει για τον εαυτό σας, τι σας ταιριάζει και τι σας κάνει να νιώθετε καλά.

Η σημασία του να σκέφτεστε με αυτόν τον τρόπο

Η ανιδιοτέλεια σας επιτρέπει να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο από άλλες οπτικές γωνίες και να οπτικοποιήσετε προβλήματα, στάσεις και αντιδράσεις από διαφορετική οπτική γωνία. Δεν είναι εύκολο να αναπτύξεις την τάση να βοηθήσεις χωρίς να σκεφτείς τον εαυτό σου πρώτα, αλλά η ανταμοιβή που φέρνει είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με το βιβλίο των Allan Luks και Peggy Payne, The Healing Power of Doing Good: The Health and Spiritual Benefits of Helping Others, η ανιδιοτέλεια μειώνει το άγχος και ενισχύει τη συναισθηματική ισορροπία.

Επιπλέον, η ικανοποίηση δεν είναι μόνο στιγμιαία, αλλά έρχεται κάθε φορά που θυμάστε ότι βοηθήσατε κάποιον. Αυξάνει την αυτοεκτίμησή σας, την αυτοπεποίθησή σας και τις ικανότητές σας για κοινωνικοποίηση και επιστρέφετε επίσης στο περιβάλλον σας.

Συμβουλές για το πώς να είσαι ανιδιοτελής

Αφιερώστε λίγα λεπτά για να σκεφτείτε πώς να υποστηρίζετε τους άλλους χωρίς να τροφοδοτείτε το εγώ σας όποτε μπορείτε. Το θεωρείτε δύσκολο; Συνεχίστε να διαβάζετε, οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να το κάνουν πιο απλό.

 1. Να έχετε ενσυναίσθηση

Το να είσαι ανιδιοτελής ξεπερνά τις δικές σου σκέψεις, ξεπερνά το να εστιάζεις μόνο στα συναισθήματά σου και σε αυτό που θέλεις. Δεν πρόκειται για αυτοαπορρόφηση, αλλά για ακρόαση και κατανόηση άλλων, για να μάθουμε τι τους κάνει να κάνουν καλό ή κακό. Θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τυχόν τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δώσετε λίγο φως στη ζωή τους.

ζευγάρι συζητά
Η ενσυναίσθηση σάς επιτρέπει να αποσυνδέεστε από το εγώ σας για να το προβάλλετε σε άλλους.
 1. Ακούστε περισσότερα και μιλήστε λιγότερο

Ένας τρόπος για να δείξετε ενδιαφέρον για κάποιον είναι να τους ακούσετε, ειδικά εάν θέλουν να μοιραστούν ένα επίτευγμα ή να μιλήσουν για τα προβλήματά τους.

Ρωτήστε τους πώς πήγε η μέρα τους και δώστε τους την ευκαιρία να εκφραστούν και να ανακουφιστούν από τα βάρη. Θα διαπιστώσετε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, θα θέλουν επίσης να σας ακούσουν.

 1. Μην επικρίνεις αν θες να είσαι ανιδιοτελής

Επεξεργαστείτε, αντί να επισημάνετε το κακό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πείτε το ίδιο πράγμα και είναι καλύτερα να δώσετε μια εποικοδομητική γνώμη εάν η δική σας δεν είναι θετική. Δώστε έμφαση σε ό, τι είναι καλό και ενθαρρύνετέ το.

 1. Αγαπήστε τον εαυτό σας

Είναι αδύνατο να αγαπάς τους άλλους αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου. Η αυθεντική ανιδιοτέλεια ξεκινά όταν αγαπάτε τον εαυτό σας και μπορείτε να αγαπάτε και τους άλλους από εκεί και πέρα. Ένας τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να είστε ευγνώμονες για το ποιοι είστε.

 1. Δεν είναι πάντα καλό να ξεχωρίζεις

Δεν είναι κακό να είσαι γενναιόδωρος. Αυτό που είναι δυσάρεστο είναι να κοκορεύεσαι ή να περιμένεις βραβεία για την καλοσύνη που έδειξες. Αφήστε τα γεγονότα να μιλήσουν από μόνα τους όποτε κάνετε κάποια αλτρουιστική πράξη και βοηθήστε κάποιον που το έχει ανάγκη. Αυτό κάνει τις ενέργειές σας πιο ξεχωριστές.

 1. Δώστε ό, τι θα θέλετε για τον εαυτό σας

Ξεκινήστε με την οικογένειά σας και προσφέρετέ τους μια βοήθεια, για παράδειγμα. Οι μικρές ενέργειες ανοίγουν το δρόμο για μεγαλύτερες χειρονομίες. Όχι, δεν χρειάζεται να ευχαριστήσετε τους άλλους, αλλά θα καταλάβετε πόσο όμορφη είναι η αίσθηση όταν το κάνετε.

 1. Καλλιεργήστε την υπομονή

Οι ανιδιοτελείς άνθρωποι τείνουν να εξασκούν την υπομονή, μια επιθυμητή ποιότητα για να αποφεύγουν την απογοήτευση ή τον θυμό. Έτσι, μην απελπιστείτε και προσπαθήσετε να προχωρήσετε, θα έρθει η ώρα σας.

 1. Λέγε “όχι” λιγότερο για να γίνεις ανιδιοτελής

Είναι πιο ικανοποιητικό να πεις «ναι», ώστε να είσαι θετικός όταν μια κατάσταση που δεν συνεπάγεται κανέναν κίνδυνο, θα φέρει ευτυχία και χαρά. Συνήθως, έχετε κάτι να δώσετε ή έναν τρόπο να βοηθήσετε. Λοιπόν, γιατί να μην το κάνετε αν έχει μεγάλη σημασία για αυτόν που το χρειάζεται!

 1. Πηγαίνετε με το ρεύμα

Το να ελέγχετε τι συμβαίνει δεν είναι πολύ σημαντικό. Κερδίζετε περισσότερα αν δεν ασχολείστε πολύ με κάτι και αφήνετε τον εαυτό σας να εκπλαγεί από το τι θα φέρει ο δρόμος προς τον στόχο. Θα δείτε τελικά πόσο επιβραβευτική είναι η βοήθεια.

 1. Αναλογιστείτε τη συμπεριφορά σας

Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τις συνήθειες, τις σκέψεις και τις ενέργειές σας. Ελέγξτε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε στους άλλους. Επίσης, αναλύστε εάν θα μπορούσατε να δώσετε ή να αγαπήσετε περισσότερο.

Μην το κάνετε όμως ως τιμωρία, μόνο για να κάνετε την επόμενη μέρα καλύτερη. Μερικοί ψυχολόγοι προτείνουν διαλογισμό αγάπης-καλοσύνης για να δουλέψετε πάνω στα συναισθήματά σας.

 1. Ακολούθησε ένα μοντέλο συμπεριφοράς για να γίνεις ανιδιοτελής

Μιμηθείτε το παράδειγμα ενός ατόμου που θαυμάζετε και θεωρείτε ανιδιοτελή. Κατανοήστε πώς βοηθούν τους άλλους και πώς οι πράξεις τους επηρεάζουν τόσες πολλές ζωές. Υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα που μπορείτε να ακολουθήσετε.

 1. Συγχωρήστε από την καρδιά

Μην κρατάτε μνησικακία εναντίον εκείνων που ζητούν τη συγχώρεσή σας. Οραματισμός του τι συνέβη από άλλη οπτική γωνία βοηθά να είμαστε συμπονετικοί. Δεν είναι εύκολο να ζητήσετε συγγνώμη σε κάποιον που σας πληγώνει, αλλά είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ανιδιοτέλεια και την ειρηνική συνύπαρξη.

γυναίκα σε καναπέ
Είναι δύσκολο να συγχωρήσετε και να ξεχάσετε τη μνησικακία, αλλά είναι μια διαδικασία θεραπείας που σας βάζει στο δρόμο προς την ενσυναίσθηση ως μορφή απελευθέρωσης.

Η αξία του να είσαι ανιδιοτελής

Τέλος, το να είσαι ανιδιοτελής σημαίνει να φέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου φερθούν, χωρίς να τους βλάψεις με οποιονδήποτε τρόπο για δικό σου όφελος. Στην πραγματικότητα, η αξία της αποδεικνύεται από την προσωπική ανάπτυξη και την ανιδιοτέλεια για την ευημερία των άλλων.

Επιπλέον, μην περιμένετε μια συγκεκριμένη ώρα για δράση και να είστε γενναιόδωροι καθημερινά. Για παράδειγμα, προσφέρετε μια θέση σε έναν ηλικιωμένο ή σε μια έγκυο στο λεωφορείο, δωρίστε τα ρούχα που δεν φοράτε πλέον, κρατήστε ανοιχτή την πόρτα του ασανσέρ για να μπει κάποιος, πείτε γεια όταν μπαίνετε σε ένα μέρος και εύχομαι στους ανθρώπους μια καλή μέρα.

Αυτές οι καθημερινές χειρονομίες τροφοδοτούν το μυαλό, το πνεύμα και τα συναισθήματά σας όταν τα κάνετε από την καρδιά χωρίς να περιμένετε αναγνώριση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.