Προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται στο δέρμα ποτέ

Παρακάτω παραθέτουμε πέντε προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται στο δέρμα ποτέ ακόμα και αν θέλετε να έχει ωραία όψη.
Προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται στο δέρμα ποτέ
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια είναι τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται στο δέρμα; Το δέρμα σας είναι το μεγαλύτερο όργανο που έχετε και εκτίθεται συνεχώς σε πολλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του. Το κλίμα, η διατροφή, η ενυδάτωση, οι συνήθειες στον τρόπο ζωής και πολλά από τα προϊόντα ομορφιάς που χρησιμοποιείτε αποτελούν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση του δέρματός σας, θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με το πόσο το φροντίζετε.

Οι πιο ευαίσθητες περιοχές του δέρματός σας είναι η επιδερμίδα του προσώπου σας και του λαιμού σας. Αυτές οι ευαίσθητες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο από ορισμένα δερματικά προβλήματα, επειδή τείνουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερα προϊόντα σε αυτές. Πολλοί δερματολόγοι και αισθητικοί υποστηρίζουν ότι μερικά προϊόντα μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας, επειδή είναι πιθανό να προκαλέσουν κακή αντίδραση που θα το ξηράνει και να ευνοήσουν την εμφάνιση ακμής ή άλλων δερματικών προβλημάτων. Παρακάτω παραθέτουμε πέντε προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται στο δέρμα ποτέ ακόμα και αν θέλετε να έχει ωραία όψη.

Ξύδι, ένα από τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται στο δέρμα

Πολλές συμβουλές ομορφιάς προτείνουν τη χρήση ξυδιού για προβλήματα όπως η ακμή και οι μύκητες, ωστόσο δεν συνιστάται να βάζετε ξύδι στο δέρμα σας, επειδή το οξικό οξύ που περιέχει μπορεί να βλάψει την περιοχή αυτή, ειδικά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, ανοιχτές πληγές, κοψίματα ή εγκαύματα. Η χρήση ξυδιού απευθείας πάνω στο δέρμα μπορεί να αυξήσει την ξηρότητα, για το λόγο αυτό, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο προϊόν πάνω στο δέρμα σας, συνιστούμε να το αραιώσετε με νερό σε ίσα μέρη. Αν αισθανθείτε κάψιμο όταν το εφαρμόζετε, είναι καλύτερα να σταματήσετε αμέσως τη χρήση του. Σε κάθε περίπτωση το προϊόν αυτό δεν συνιστάται ιδιαίτερα για την περιποίηση του δέρματος, άρα θα πρέπει να το αποφεύγετε εντελώς.

προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται στο δέρμα - μηλόξυδο

Φυτικό βούτυρο, ένα από τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται στο δέρμα

Ο David Colbert, αισθητικός δερματολόγος στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι η χρήση φυτικού βουτύρου στο δέρμα σας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και ότι αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την περιποίησή του. Είναι αλήθεια ότι πολλά προϊόντα ομορφιάς για το δέρμα χρησιμοποιούν φυτικό βούτυρο ως συστατικό για τη θρέψη και την ενυδάτωσή του. Ωστόσο ο ειδικός αυτός υποστηρίζει ότι το φυτικό βούτυρο είναι υπερβολικά βαρύ για την επιδερμίδα του προσώπου σας, επειδή φράσσει τους πόρους και ενθαρρύνει την εμφάνιση ακμής.

Σπρέι μαλλιών και σαμπουάν, προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται στο δέρμα

προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται στο δέρμα - σαμπουάν

Ένα παλιό κόλπο που υποτίθεται ότι σταθεροποιεί το μακιγιάζ είναι η χρήση σπρέι μαλλιών στο πρόσωπο, κάτι που το κάνει να διατηρείται περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι αυτό μπορεί να ξηράνει το δέρμα, λόγω του ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα περιέχουν υψηλές ποσότητες λακ και οινοπνεύματος, που δεν είναι καλά για το δέρμα σας. Το ίδιο πράγμα ισχύει και για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν σαμπουάν για να πλύνουν το πρόσωπό τους. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν χημικά συστατικά που δεν είναι καλά για το δέρμα και προκαλούν ερεθισμό και ξηρότητα.

Κρέμες με ρετινόλη

Η ρετινόλη προωθείται ως ένα δραστικό συστατικό κατά της ακμής και της γήρανσης, ωστόσο η χρήση της δεν συνιστάται, επειδή είναι υπερβολικά ισχυρή για το δέρμα, το λεπταίνει και μπορεί να το κάνει ακόμα πιο ευαίσθητο. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι, σε μερικές περιπτώσεις, το προϊόν αυτό προκαλεί ερυθρότητα στο δέρμα, ακόμα και έκζεμα.

Καθαρή βιταμίνη Ε

Είναι αλήθεια ότι η βιταμίνη Ε είναι καλή για το σώμα σας και πολλές εταιρείες καλλυντικών τη χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους. Ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση του ελαίου απευθείας πάνω στο δέρμα σας, επειδή μπορεί να φράξει τους πόρους σας και να προκαλέσει ξεσπάσματα ακμής. Επίσης έχουν υπάρξει περιπτώσεις αντιδράσεων όπως κάψιμο, πρήξιμο και/ή ερυθρότητα μετά τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος πάνω στο δέρμα.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το αβοκάντο και πώς επιδρά στην ομορφιά.

Συστάσεις

  • Να θυμάστε ότι δεν παρουσιάζουν όλοι οι τύποι δέρματος τις ίδιες αντιδράσεις στη χρήση διαφορετικών προϊόντων. Γι αυτό, πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος προϊόντος για το δέρμα, είναι καλό να διαβάζετε τις οδηγίες και/ή να εφαρμόζετε μόνο μια μικρή ποσότητα σε κάποιο σημείο του σώματός σας για να δείτε αν εμφανίζονται αρνητικές αντιδράσεις.
  • Πριν αγοράσετε κάποιο καινούργιο προϊόν, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει οινόπνευμα ή δεν έχει σύνθεση που βλάπτει το δέρμα σας, όπως στην περίπτωση της ρετινόλης.
  • Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι δέρματος και είναι σημαντικό να μάθετε πώς να τους αναγνωρίζετε. Είναι σημαντικό να δείτε ένα δερματολόγο για να σας συμβουλέψει σχετικά με τα πλέον συνιστώμενα προϊόντα ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας.
  • Υπάρχουν πολλά φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην ενυδάτωση και στη φροντίδα του δέρματός σας με αποτελεσματικό και υγιεινό τρόπο. Αν θέλετε να αποφύγετε τα χημικά και τις ακριβές κρέμες που πωλούνται στα καταστήματα, τότε τα φυσικά προϊόντα είναι μια καλή επιλογή για τη φροντίδα του δέρματος. Ωστόσο, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε φυσικές περιποιήσεις ομορφιάς, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε σχετικά με αυτές και να τις ελέγξετε πριν, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα σας.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Unión Europea. (2012). Recommendation from the Scientific Committee on Occupational Exposure
  • Limits for acetic acid. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=15&ved=2ahUKEwinxMmE9qXmAhWJLVAKHcPCAUUQFjAOegQICRAC&url=https%3A%2F%2Fec.europa.eu%2Fsocial%2FBlobServlet%3FdocId%3D7877%26langId%3Den&usg=AOvVaw3e88tVEcnU5HMGdlWKuREm
  • Clin Interv Aging. 2006 Dec; 1(4): 327–348. Published online 2006 Dec. Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety. doi: 10.2147/ciia.2006.1.4.327

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.