Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση εγκαύματος

Τα μικροεγκαύματα είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο και μπορεί να προκληθούν από ηλεκτρισμό, χημικές ουσίες, φωτιά και άλλα παρόμοια. Είναι σημαντικό να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση αυτή και πώς μπορείτε να περιποιηθείτε τις πληγές σας.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση εγκαύματος
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Αυγούστου, 2022

Γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση εγκαύματος;

Τα εγκαύματα μέσα στο σπίτι δυστυχώς συμβαίνουν αρκετά συχνά. Κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μερικές φορές, μπορεί να θέσουν τη ζωή σας σε κίνδυνο. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα βασικά και τις πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπιση των τριών διαφορετικών βαθμών εγκαυμάτων, αν σας συμβεί ποτέ ένας τέτοιος τραυματισμός.

Τρεις διαφορετικοί βαθμοί εγκαυμάτων ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκαύματος

περίπτωση εγκαύματος σε χέρι
 • Εγκαύματα πρώτου βαθμού: επιφανειακά εγκαύματα που επηρεάζουν την εξωτερική στοιβάδα της δέρματος, προκαλώντας τσούξιμο και οξύ πόνο.
 • Εγκαύματα δευτέρου βαθμού: βαθύτερα εγκαύματα, που εισχωρούν στη δεύτερη και τρίτη στοιβάδα του δέρματος. Η πληγείσα περιοχή ερεθίζεται και κοκκινίζει, πρήζεται και μπορεί να δημιουργηθούν φουσκάλες.
 • Εγκαύματα τρίτου βαθμού: ο πιο σοβαρός βαθμός εγκαύματος, που επηρεάζει όλες τις στοιβάδες, με αποτέλεσμα τη μόνιμη βλάβη των ιστών του δέρματος.

Πρώτες βοήθειες για ένα ήπιο ή πρώτου βαθμού έγκαυμα

 • Ξεπλύνετε αμέσως την πληγή με δροσερό τρεχούμενο νερό για 5 με 10 λεπτά.
 • Αν υπάρχουν φουσκάλες, μην επιχειρήσετε να τις σπάσετε. Απολυμάνετε την πληγείσα περιοχή και απλώστε μια ειδική αλοιφή για εγκαύματα.
 • Καλύψτε απαλά το έγκαυμα με μια αποστειρωμένη γάζα.

Πρώτες βοήθειες για ένα δευτέρου βαθμού έγκαυμα

 • Ξεπλύνετε το δέρμα με δροσερό τρεχούμενο νερό για 10 με 30 λεπτά. Αυτό εμποδίζει την περαιτέρω εξάπλωση του εγκαύματος στις υπόλοιπες στοιβάδες του δέρματος, που κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη.
 • Με μία αποστειρωμένη γάζα ή ένα βαμβακερό ελαστικό επίδεσμο, τυλίξτε το ύφασμα χαλαρά γύρω από την πληγή. Αυτό εμποδίζει την έκθεση της πληγής στον αέρα, βοηθώντας στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση του πόνου.
 • Μην βάλετε πάγο και μην κάνετε μπάνιο ή ντους με παγωμένο νερό για να μετριάσετε το αίσθημα πόνου.
 • Αν η πληγή πονά πολύ, σας συμβουλεύουμε να πάρετε παυσίπονα χάπια με αναλγητική δράση, όπως ιβουπροφαίνη.
 • Μην αγγίζετε το κάψιμο ή μην προσπαθήσετε να σπάσετε κάποια από τις φουσκάλες, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Πρώτες βοήθειες για ένα τρίτου βαθμού έγκαυμα

Ο συγκεκριμένος τύπος εγκαύματος μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Στην περίπτωση τρίτου βαθμού εγκαύματος, πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια και οι νοσηλευτικές υπηρεσίες που θα λάβετε, περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Προσεκτική αφαίρεση καμένων ρούχων από το σώμα του πάσχοντα.
 • Έλεγχος των ζωτικών σημείων του εγκαυματία (αναπνοή, πίεση, σφυγμοί).
 • Τύλιγμα της καμένης περιοχής του δέρματος με ένα αποστειρωμένο, ελαφρά βρεγμένο πανί ή πετσέτα.

Συμβουλές σε περίπτωση εγκαύματος

Αν αρπάξουν φωτιά τα ρούχα κάποιου άλλου

περίπτωση εγκαύματος σε χέρι και αλοιφή στο εγκαυμα

Η πρώτη σας κίνηση; Τυλίξτε με μια αντιπυρική κουβέρτα ή με ένα πανωφόρι το άτομο, σπρώξτε το στο έδαφος και κυλίστε το σαν βαρέλι, δεξιά και αριστερά, μέχρι οι φλόγες να σβήσουν. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα καμένα ρούχα εκτός αν έχουν κολλήσει στο δέρμα. Περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του εγκαύματος θα βρείτε εδώ.

Αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.

Εγκαύματα από ηλεκτρισμό

Δροσίστε το δέρμα με άφθονο τρεχούμενο χλιαρό και όχι κρύο νερό, για πέντε λεπτά. Μην βιαστείτε να απομακρύνετε τα ρούχα σας. Αφαιρέστε τα, την ώρα που ξεπλένετε το κάψιμο. Βάλτε μια λωρίδα αποστειρωμένης γάζας ή ελαστικού επιδέσμου στην πληγή και αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.

Εγκαύματα από καυστικές χημικές ουσίες

Αν οι χημικές ουσίες έρθουν σε επαφή με το στόμα ή τα μάτια, ξεπλύνετε καλά με νερό και αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.

Τι πρέπει να αποφεύγετε στην περίπτωση εγκαύματος

περίπτωση εγκαύματος στο χέρι γυναίκας
 • Μην βάζετε ποτέ πάγο επάνω στις εγκαυματικές περιοχές, γιατί μπορεί να προκληθούν κρυοπαγήματα και να αυξηθούν οι ήδη υπάρχουσες τοπικές βλάβες του δέρματος.
 • Αποφύγετε την επάλειψη με αλοιφές, λοσιόν ή λάδι, που παρεμποδίζουν τη φυσική διαδικασία επούλωσης της πληγής.
 • Μην πιέζετε τις φουσκάλες του καμένου δέρματος, για να σκάσουν. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
 • Μην καλύπτετε το κάψιμο με βαμβάκι ή με αυτοκόλλητη ταινία. Εμποδίζουν την αναπνοή του δέρματος και ελλοχεύει κίνδυνος επιμόλυνσης.
 • Μην αφαιρείτε τα καμένα ρούχα που έχουν κολλήσει στο δέρμα. Είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε το γιατρό, για να καθαρίσει την πληγή.
 • Μην αγγίζετε τα σοβαρά εγκαύματα. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν.
 • Μην βάζετε ποτέ οδοντόκρεμα, βούτυρο, ταλκ ή λοσιόν επάνω στο τραύμα. Θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα.

Θυμηθείτε ακόμη για την αντιμετώπιση των μικροεγκαυμάτων

Αλόη

αλόη βέρα σε κούπα- περίπτωση εγκαύματος

Το ζελέ αλόη βέρα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που επιταχύνουν τη φυσική διαδικασία επούλωσης πληγών και εγκαυμάτων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ζελέ της αλόης απευθείας από τα φύλλα του φυτού, για να καταπραΰνετε τον πόνο και να βοηθήσετε στην επούλωση των πληγών.

Βιολογικό μέλι

Το μέλι διαθέτει αντιβακτηριακές, αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που βοηθούν στη γρήγορη θεραπεία και επούλωση των εγκαυμάτων. Μπορείτε να απλώσετε μια μικρή ποσότητα μελιού απευθείας επάνω στην πληγή.

Καλέντουλα

Το έλαιο καλέντουλας έχει αντισηπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, που μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στην επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. Το εκχύλισμα καλέντουλας μπορείτε να το βρείτε ως κρέμα, τζελ, λοσιόν ή έλαιο, επιλέγοντας αυτό που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Σε περίπτωση εγκαύματος τώρα ξέρετε τι να κάνετε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.