Πρόληψη των μυκητιάσεων των ποδιών για να μην υποφέρετε

Οι μυκητιάσεις στα πόδια βασανίζουν πολύ κόσμο. Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνισή τους;
Πρόληψη των μυκητιάσεων των ποδιών για να μην υποφέρετε
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που είναι παρόντες σε όλη τη διάρκεια του έτους, αν και ειδικότερα το καλοκαίρι η κατάσταση επιδεινώνεται, επειδή η ζέστη και η υγρασία δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξή τους. Δείτε σ’αυτό το άρθρο πως μπορείτε να κάνετε πρόληψη των μυκητιάσεων.

Τα σημεία στα οποία γενικά εμφανίζονται οι μύκητες είναι τα πόδια, οι μασχάλες και οι βουβώνες. Αν είστε υπέρβαροι, τα σημεία όπου δημιουργούνται πτυχές λόγω του επιπλέον λίπους επίσης δέχονται επίθεση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σημεία αυτά τείνουν να παραμένουν υγρά λόγω της αύξησης της εφίδρωσης ή του ανεπαρκούς στεγνώματος του δέρματος μετά το μπάνιο.

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα για την εξάλειψη και την πρόληψη των μυκητιάσεων. Ο γιατρός σας θα σας δώσει τη σωστή αγωγή αφού αξιολογήσει την κατάστασή σας και εμείς θα σας κάνουμε επίσης μερικές συστάσεις παρακάτω.

Συστάσεις για επιτυχημένη πρόληψη των μυκητιάσεων

πόδια, πρόληψη των μυκητιάσεων
  • Αποφεύγετε να περπατάτε ξυπόλυτοι σε υγρές επιφάνειες. Μην μοιράζεστε παπούτσια, ρούχα ή πετσέτες.
  • Αν συνηθίζετε να πηγαίνετε στην πισίνα ή στην παραλία, μη φοράτε βρεγμένα ρούχα για πολλή ώρα.
  • Στεγνώνετε καλά το σώμα σας και δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας, στους βουβώνες και σε οποιεσδήποτε πτυχές του δέρματος. Μην τρίβετε με δύναμη. Είναι καλύτερο να πιέζετε σταθερά την πετσέτα στα συγκεκριμένα σημεία κάνοντας απαλές κινήσεις μέχρι να απομακρύνετε όλη την υγρασία. Δεν είναι καλό να πληγώνετε το δέρμα σας επειδή μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο στους μύκητες.
  • Αν τα πόδια σας ιδρώνουν, είναι πολύ καλύτερα να χρησιμοποιείτε αντιιδρωτική πούδρα. Οι κάλτσες σας θα πρέπει να είναι βαμβακερές για να αποτρέπουν τη συγκράτηση υγρασίας και ζέστης.
  • Μια άλλη πιθανή επιλογή είναι να χρησιμοποιείτε σεσουάρ για να στεγνώσετε τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας.
  • Να τηρείτε καλή υγιεινή για ολόκληρο το σώμα σας. Αποφεύγετε τα ρούχα που δεν επιτρέπουν το σωστό αερισμό. Τα στενά παντελόνια αυξάνουν τη θερμοκρασία και την υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, γεγονός που διευκολύνει την εμφάνιση μυκητιάσεων.
  • Να χρησιμοποιείτε κατά προτίμηση σαπούνια με ουδέτερο pH. Ως αποτέλεσμα, θα έχετε καθαριότητα που δεν βλάπτει το δέρμα σας, γεγονός που συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των μικροοργανισμών.
  • Μην κάνετε ποτέ πεντικιούρ χωρίς να χρησιμοποιείτε τα δικά σας εργαλεία. Είναι η καταλληλότερη στιγμή για να μολυνθείτε από ενοχλητικούς μύκητες. Επενδύστε στην υγεία σας και χρησιμοποιείτε πάντα τα δικά σας εργαλεία.

Θα πρέπει να υποψιαστείτε ότι έχετε μύκητες αν το δέρμα σας κοκκινίσει και έχετε φαγούρα.

Αν έχετε καλή υγεία, οι μύκητες δεν θα πρέπει να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα, όμως αν οι άμυνές σας είναι εξασθενημένες, θα πρέπει να προσέξετε περισσότερο. Οι μικροοργανισμοί αυτοί είναι πολύ επικίνδυνοι για ανθρώπους με καρκίνο, διαβήτη, κ.λπ..

 

 

 Φυσικές Θεραπείες και πρόληψη των μυκητιάσεων

Το αλάτι είναι πολύ αποτελεσματικό στη μάχη κατά των μυκητιάσεων. Αν έχετε μύκητες σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας, θα ήταν καλύτερο να κάνετε ένα μπάνιο με ζεστό νερό που περιέχει ένα φλιτζάνι αλάτι.

Ένας άλλος τρόπος θα ήταν να φτιάξετε μια αλοιφή από μαγειρική σόδα και λίγο νερό. Απλώστε τη στο σημείο με τη μυκητίαση, αφήστε τη να στεγνώσει και μετά ξεπλύνετε και στεγνώστε απαλά.

Το σκόρδο αποτελεί επίσης τεράστιο σύμμαχο για την απαλλαγή από τους μύκητες. Μπορείτε να το προσθέσετε στα γεύματά σας, ή να πάρετε κάψουλες ή χάπια σκόρδου.

πρόληψη των μυκητιάσεων, σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει δύο κύριες ουσίες μεταξύ των πολλών συστατικών του οι οποίες λειτουργούν υπέρ της υγείας σας: την αλλισίνη και το διθειούχο διαλλύλιο. 

Η πιπερόριζα (τζίντζερ) αποτελεί επίσης καλή επιλογή. Μπορείτε να την προσθέσετε στα γεύματά σας ή να φτιάξετε έγχυμα με αυτή.

Μπορείτε επίσης να βυθίσετε τα πόδια σας σε ζεστό νερό που περιέχει αλάτι και μηλόξυδο.

Θα πρέπει εξάλλου να βεβαιωθείτε ότι μειώνετε την κατανάλωση ζάχαρης επειδή ευνοεί την εμφάνιση και την ανάπτυξη των μυκήτων. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, αν πάσχετε από κάποια ασθένεια που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, είναι ακόμα πιο απαραίτητο να επισκεφθείτε ένα γιατρό όταν υποπτεύεστε ότι έχετε μύκητες. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγετε τις αρνητικές και επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.