Τρεις τρόποι για να κάνετε ένα ρινικό πλύσιμο σε ένα παιδί

Όταν εισπνέετε, αλλεργιογόνα σωματίδια μπαίνουν στη μύτη σας και μπορούν να προκαλέσουν ασθματική κρίση. Γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τον σωστό τρόπο να κάνετε ρινικό πλύσιμο, ειδικά σε παιδιά.
Τρεις τρόποι για να κάνετε ένα ρινικό πλύσιμο σε ένα παιδί

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι βουλωμένες μύτες είναι πολύ συχνές στα παιδιά. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον σωστό τρόπο να κάνετε ένα καλό ρινικό πλύσιμο, ειδικά όταν έχετε μωρό. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν ξέρουν πώς να αναπνέουν ακόμη από το στόμα τους και δυσκολεύονται να εισπνεύσουν αέρα όταν υπάρχει υπερβολική βλέννα στη μύτη τους.

Η σημασία για ένα σωστό ρινικό πλύσιμο

πλύση σε μύτη γυναίκας

Συνήθως, όλοι αναπνέουμε από τη μύτη μας. Η λειτουργία της είναι να υγραίνει, να φιλτράρει και να θερμαίνει τον αέρα που εισέρχεται στο σώμα μας. Όταν εισπνέουμε, αλλεργιογόνα σωματίδια μπαίνουν στη μύτη και μερικές φορές μπορούν να προκαλέσουν ασθματική κρίση.

Όταν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να κάνετε σωστό ρινικό πλύσιμο, ειδικά σε μωρά. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν ξέρουν πώς να αναπνέουν από το στόμα τους.

Η τεχνική ρινικής πλύσης περιλαμβάνει την τοποθέτηση θαλασσινού νερού μέσω των ρουθουνιών για την αποβολή των ρινικών εκκρίσεων, καθώς και τυχόν βρωμιάς και αλλεργιογόνων που έχουν παγιδευτεί εκεί. Όλα αυτά συμβαίνουν χάρη στη δράση της έκπλυσης των ρινικών διόδων. Έτσι, ο στόχος της ρινικής πλύσης είναι να αποβάλει τη μέγιστη δυνατή ποσότητα αλλεργιογόνων σωματιδίων από την επαφή με τον βλεννογόνο. Με αυτόν τον τρόπο, η αλλεργική απόκριση είναι λιγότερο έντονη από το αναμενόμενο εάν η επαφή συνεχίσει.

Ωστόσο, η ρινική πλύση δεν συνιστάται μόνο για αυτές τις καταστάσεις. Επιπλέον, είναι αρκετά χρήσιμη σε άλλες περιστάσεις, όπως:

 • Χρόνια ή οξεία ρινοκολπίτιδα.
 • Μετα-ρινική καταρροή με χρόνιο βήχα λόγω της καταρροής
 • Προθεραπεία με ρινικά κορτικοστεροειδή.
 • Ενδορινική μετεγχειρητική φροντίδα.

Πώς να κάνετε ρινικό πλύσιμο σε ένα παιδί

Οι ρινικές πλύσεις είναι απαραίτητες για μικρά παιδιά που δεν γνωρίζουν ακόμη πώς να φυσούν τη μύτη τους. Εάν λάβετε υπόψη αυτήν την κατάσταση, τότε είναι εύκολο να καταλάβετε ότι πρέπει να κάνετε όσες πλύσεις χρειάζεται για να κάνετε το παιδί σας να νιώθει πιο άνετα και να διευκολυνθεί η αναπνοή του.

Φυσικά, οι ρινικές πλύσεις συνήθως δεν προσελκύουν τα παιδιά, επομένως η εκτέλεση αυτών των τεχνικών μπορεί να είναι κάπως περίπλοκη. Ακολουθούν μια σειρά από συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε ένα ρινικό πλύσιμο σε ένα μωρό:

 • Κάνετε το ρινικό πλύσιμο πριν από τον ύπνο τους και πριν τα ταΐσετε.
 • Μπορείτε να ξαπλώσετε το παιδί μπρούμυτα ή ανάσκελα. Προσπαθήστε να κρατήσετε το κεφάλι τους πλάγια και προσπαθήστε να μην τα ξαπλώσετε στην πλάτη τους.
 • Μετά το πλύσιμο, είναι καλύτερο να καθίσετε το μωρό για να διευκολύνετε την αποβολή των εκκρίσεων.
 • Όταν η μύτη τους είναι πολύ βουλωμένη, μπορείτε να εγχύσετε λίγο υγρό και να κάνετε μασάζ στην περιοχή ώστε να μαλακώσει. Στη συνέχεια, εγχύστε περισσότερο υγρό.
 • Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι σε θέση να κάνουν τα ίδια το πλύσιμο στη μύτη ενώ γέρνουν το κεφάλι τους στη μία πλευρά. Πρέπει να κάνουν το ίδιο από την άλλη πλευρά.

Τρεις τρόποι για να κάνετε ρινικό πλύσιμο

 1. Ενώ τα ξαπλώνετε στην πλάτη τους με κεκλιμένο κεφάλι

Πλύση με νέτι σε βουλωμένη μύτη

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να κάνετε το ρινικό πλύσιμο, αν και δεν είναι ακριβώς ο πιο αποτελεσματικός. Αυτό που πρέπει να κάνετε εδώ είναι να εισαγάγετε με δύναμη υγρό στις ρινικές διόδους, είτε με σύριγγα είτε με φιαλίδια μίας δόσης, ενώ το άτομο βρίσκεται σε αυτήν τη θέση.

Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι ο καθαρισμός της εσωτερικής περιοχής της μύτης. Είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να το κάνετε. Ωστόσο, το υγρό δεν θα φτάσει στο πίσω μέρος της μύτης, όπου συσσωρεύεται συνήθως η βλέννα. Επομένως, αυτή δεν είναι χρήσιμη τεχνική όταν η βλέννα είναι παχιά και πυκνή, επειδή το υγρό θα ακουμπήσει απλώς τα τοιχώματα της βλέννας.

 1. Να κάνετε ρινικό πλύσιμο ενώ το παιδί κάθεται

Αυτός ο τρόπος ρινικής πλύσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για μεγαλύτερα παιδιά. Πρέπει να τοποθετήσουν τα κεφάλια τους προς τα εμπρός για να επιτύχουν αυτή τη θέση. Στη συνέχεια, θα εγχύσετε το υγρό όπως εξηγήσαμε στο προηγούμενο παράδειγμα.

Αφού ολοκληρώσετε τη χορήγηση του υγρού, το παιδί θα πρέπει να εισπνεύσει δυνατά για να δράσει. Γι ‘αυτό είναι τόσο δύσκολο να εκτελέσετε αυτήν την τεχνική σε μωρά. Ωστόσο, όπως και με την προηγούμενη τεχνική, το να κάνετε ρινικό πλύσιμο σε αυτήν τη θέση δεν καθαρίζει πραγματικά το εσωτερικό μέρος της μύτης και δεν είναι πολύ χρήσιμο για παχιά βλέννα.

 1. Ενώ ξαπλώνουν στην πλάτη τους ή κάθονται με το κεφάλι τους πίσω

Αυτό είναι ένα πολύ αποτελεσματικό ρινικό πλύσιμο. Σε αυτή τη θέση, το υγρό εισέρχεται αργά και χωρίς πίεση. Το πλύσιμο πέφτει ευθεία στο πίσω μέρος της μύτης και γλιστρά μέσα στο λαιμό, σύροντας μέρος της βλέννας.

Οι εκκρίσεις που είναι πιο κολλώδεις ή πιο ιξώδεις θα ενυδατώνονται όταν έρχονται σε επαφή με αυτό το υγρό. Στη συνέχεια, το παιδί θα πρέπει να εισπνέει δυνατά έτσι ώστε η βλέννα που βρίσκεται στην πίσω περιοχή να εισέλθει στο λαιμό είτε για κατάποση είτε για φτύσιμο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
7 κόλπα για ν’ απαλλαγείτε από την ιγμορίτιδα. Μάθετε ποια είναι εδώ!
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
7 κόλπα για ν’ απαλλαγείτε από την ιγμορίτιδα. Μάθετε ποια είναι εδώ!

Σ' αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε 7 κόλπα που θα σας βοηθήσουν ν' απαλλαγείτε από την ιγμορίτιδα. Η ιγμορίτιδα είναι μια ασθένεια επώδυνη συνήθως, κ... • Deckx, L., De Sutter, A. I. M., Guo, L., Mir, N. A., & van Driel, M. L. (2016). Nasal decongestants in monotherapy for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009612.pub2
 • Riera Sampol, A., & Pedro Gómez, J. E. de. (2014). ¿ En la congestión nasal en pacientes pediátricos, es más efectivo realizar lavados nasales o aspiración para la prevención de complicaciones ? Evidentia: Revista de Enfermería Basada En La Evidencia.
 • Santos Galvão, C. E., Nascimento Saldiva, P. H., Kalil Filho, J. E., & Morato Castro, F. F. (2004). Inflammatory mediators in nasal lavage among school-age children from urban and rural areas in São Paulo, Brazil. Sao Paulo Medical Journal.

Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.