Κακοποιητική σχέση: 7 πρώιμα σημάδια για να την καταλάβετε

8 Μαΐου 2019
Μάθετε να αναγνωρίζετε τα πρώιμα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τη λεκτική ή ψυχολογική κακοποίηση από το να κλιμακωθεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση.

Μια κακοποιητική σχέση είναι μια κατάσταση δύσκολη για όλους. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα τη συνηθίσουν με τον καιρό λόγω της ανατροφής ή των πεποιθήσεών τους.

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, η κακοποίηση είναι ένα ζήτημα που αφορά ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων σήμερα και στοιχίζει πολλές ζωές σε όλο τον κόσμο. Για το λόγο αυτό είναι θεμελιώδες να γνωρίζετε τα πρώιμα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης.

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τη λεκτική ή την ψυχολογική κακοποίηση από το να κλιμακωθεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση.

Είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε τα πρώιμα σημάδια κακοποίησης;

Υπάρχει μια μακρά λίστα σημαδιών κακοποίησης που θα πρέπει να σας ενδιαφέρει πολύ. Αν και είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαπληκτισμοί και διαφορετικές γνώμες, δεν θα πρέπει να ζείτε συνεχώς μέσα σε μια εμπόλεμη ζώνη. Η έκφραση της άποψής σας ή κάποια διαφωνία με το σύντροφό σας θα πρέπει αντί αυτού να είναι κάτι θεραπευτικό.

Είναι πολύ υγιές οι σύντροφοι να γνωρίζουν και να σέβονται ο ένας τον τρόπο σκέψης του άλλου.

Τα πρώιμα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης μπορεί να αναγνωρίζονται δύσκολα, καθώς καμουφλάρονται εύκολα.

Δώστε μεγάλη προσοχή στα παρακάτω πρώιμα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 σχέσεις που καταστρέφουν την ερωτική σας σχέση.

 

1. Η σχέση προχωράει πολύ γρήγορα

Κακοποιητική σχέση: 7 πρώιμα σημάδια

Αν αισθάνεστε ότι τα πράγματα μοιάζουν βιαστικά και ο σύντροφός σας μιλάει ήδη για συμβίωση, δέσμευση, ακόμα και γάμο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Φυσικά, είναι όμορφο να αισθάνεστε ότι είστε με ένα άτομο που δεν φοβάται τη δέσμευση και θέλει να μοιραστεί μαζί σας την υπόλοιπη ζωή του.

Όμως μερικές φορές είναι καλύτερα να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας. Αν αισθάνεστε ότι τα πράγματα προχωράνε πιο γρήγορα από το κανονικό, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Μια κακοποιητική σχέση συνήθως ξεκινάει με έναν παραμυθένιο έρωτα αλλά δεν τελειώνει ποτέ με αυτόν τον τρόπο.

2. Ο σύντροφός σας έχει απόλυτη εμμονή με σας

Ποιος δεν θέλει να αισθάνεται ότι τον αγαπούν; Μια κακοποιητική σχέση, ωστόσο, φέρνει τα πράγματα στα άκρα και συχνά περιλαμβάνει ένα άτομο που είναι εκπληκτικά γενναιόδωρο. Σας χαρίζει δώρα και είναι πολύ στοργικό προκειμένου να σας κερδίσει.

Το άτομο αυτό γρήγορα αρχίζει να θεωρεί ότι είναι το ιδανικό για σας. Προσοχή, επειδή αυτό μπορεί να είναι απλώς μια στρατηγική. Μόλις παγιδευτείτε για τα καλά, είναι πιο εύκολο να το συγχωρείτε.

Θα αισθάνεστε υποχρεωμένοι να βλέπετε τα πράγματα σχετικά και θα είναι δύσκολο να μην του δώσετε ακόμα μία ευκαιρία.

3. Δίνει υποσχέσεις για το κοινό σας μέλλον

Σε όλους αρέσει να σκέφτονται ένα κοινό μέλλον. Προσοχή, όμως, αν κατά τα πρώτα στάδια της σχέσης σας σάς υπόσχεται τον ουρανό με τ’άστρα.

Ένα κακοποιητικό άτομο συνήθως δίνει υποσχέσεις του τύπου, “δεν θα έχεις ανάγκη από τίποτα”, “θα σε φροντίσω” ή “δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα”. Οι υποσχέσεις αυτές συνήθως δεν αντανακλούν τα πραγματικά όνειρα και τις πραγματικές επιθυμίες του.

Ένα από τα πρώτα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης είναι ο έλεγχος: αν και όλες αυτές οι υποσχέσεις συνήθως έχουν να κάνουν με εσάς, εξαρτώνται απόλυτα από το σύντροφό σας.

4. Σας θέλει μόνο για τον εαυτό του

Κακοποιητική σχέση: εγωισμός

Είναι πολύ κολακευτικό να αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας σάς αγαπάει και σας χρειάζεται. Όμως, αν αυτό δεν σας επιτρέπει να έχετε χρόνο για τους φίλους και την οικογένειά σας, μπορεί να αποτελεί ένα ανεπαίσθητο και προειδοποιητικό σημάδι μιας κακοποιητικής σχέσης.

Το κακοποιητικό άτομο συχνά απομονώνει το θύμα του. Αυτό του επιτρέπει να έχει μεγαλύτερο έλεγχο. Η ζήλια μπορεί εύκολα να εκληφθεί ως “στοργή” ή “επιθυμία”.

Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να είστε ο εαυτός σας και να μην απομακρύνεστε από τους φίλους και την οικογένειά σας επειδή αυτό θέλει ο σύντροφός σας.

5. Σε μια κακοποιητική σχέση ο σύντροφός σας σάς διορθώνει συνεχώς

Είναι φυσιολογικό για ένα κακοποιητικό άτομο να θέλει να ελέγχει τα πάντα. Μπορεί να επισημαίνει ορισμένες συμπεριφορές που δεν του αρέσουν επειδή τις θεωρεί ανάρμοστες.

Είναι πιθανό να θέλει να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας έτσι ώστε αυτή να ανταποκρίνεται σε κάτι που ταιριάζει περισσότερο με τη δική του προτίμηση.

Οι διορθώσεις αυτού του είδους συνήθως είναι αρχικά ανεπαίσθητες, όμως τελικά το κακοποιητικό άτομο αποκτά όλο και μεγαλύτερο έλεγχο πάνω σε όσα κάνετε. Πρέπει να παραμένετε σε εγρήγορση.

6. Αισθάνεστε άβολα στο σεξ

Κακοποιητική σχέση: σεξ

Το σεξ θα πρέπει να είναι διασκεδαστικό, ευχάριστο και απολαυστικό. Δεν είναι σωστό να αισθάνεστε άβολα όταν κάνετε έρωτα με το σύντροφό σας.

Αν αισθάνεστε ότι σας συμπεριφέρεται πολύ απότομα, πρέπει να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.

Μια παιχνιδιάρικη σεξουαλική σχέση είναι ένα πράγμα αλλά το να σας μεταχειρίζονται σαν αντικείμενο ηδονής είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Όταν ο σύντροφός σας περιφρονεί τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας, βρίσκεστε σαφώς σε μια κακοποιητική σχέση.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε τις σεξουαλικές πτυχές της σχέσης σας, καθώς η συμπεριφορά του συντρόφου σας μπορεί να θέτει τα θεμέλια για περισσότερο έλεγχο επάνω σας.

Τέλος, αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας. Αν έχετε αμφιβολίες, μιλήστε σε φίλους ή σε συγγενείς σας για να σας βοηθήσουν να δείτε την κατάστασή σας πιο καθαρά.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Τι δεν πρέπει να επιτρέπετε στη σχέση σας.

 

7. Φοβάστε το σύντροφό σας

Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο σημάδι κακοποιητικής σχέσης. Αν απλώς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα πριν πρώτα λάβετε υπόψη σας πώς θα αντιδράσει ο σύντροφός σας, πρέπει να ανοίξετε τα μάτια σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κακοποίηση δεν είναι απλώς σωματική. Ο σύντροφός σας μπορεί να σας κακομεταχειρίζεται όχι με χτυπήματα και μελανιές αλλά με λέξεις που σας υποτιμούν και σας κάνουν να αισθάνεστε κατώτεροι.

Ακόμα και η ανεπαίσθητη περιφρόνηση με την οποία σας επιτίθεται ψυχολογικά αποτελεί πρόβλημα. Αν αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας είναι κακοποιητικός, είναι καιρός να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.