Η σεξουαλική επανάσταση και η επιρροή της στη ζωή σήμερα

Η σεξουαλική επανάσταση έχει σήμερα την επιρροή της σε όλους τους τομείς, με θετικές και αρνητικές πτυχές. Θα σας παρουσιάσουμε μερικές από αυτές.
Η σεξουαλική επανάσταση και η επιρροή της στη ζωή σήμερα

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 19 Μαρτίου, 2023

Η σεξουαλική επανάσταση του 20ού αιώνα εισήγαγε νέους τρόπους κατανόησης του σεξ και των σχέσεων. Μια πραγματική αλλαγή στις αντιλήψεις άρχισε και εξακολουθεί να φέρνει νέες ιδέες και έννοιες. Όλες τους έχουν μεγάλες επιπτώσεις και επιχειρήματα, με οπαδούς και από τις δύο πλευρές.

Κάποιοι την αντιλαμβάνονται ως μια θετική σεξουαλική απελευθέρωση που φέρνει μεγάλες κοινωνικές προόδους. Ωστόσο, για άλλους είναι ένας ανήθικος αγώνας που βλάπτει την ανθρωπότητα.

Η σεξουαλική επανάσταση εισβάλλει στον κόσμο

Η σεξουαλική απελευθέρωση είχε τις πρώτες της εκδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα και τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά σταδιακά εξαπλώθηκε η επιρροή της σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως αναφέρει το Κέντρο Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το σημείο αυτό, το σεξ έπαψε να είναι μια αποκλειστική πράξη σε έναν γάμο και νέες αξίες δημιουργήθηκαν.

Η ιδέα του ελεύθερου σεξ τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες έγινε πραγματικότητα και ο κόσμος έγινε μάρτυρας. Η έγκριση των αντισυλληπτικών χαπιών ήταν η μεγάλη ώθηση για τη γυναικεία σεξουαλική επανάσταση. Με τη δυνατότητα πρόληψης της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, τα κορίτσια τόλμησαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά.

Θετικές επιρροές από τη σεξουαλική επανάσταση

Με την πάροδο του χρόνου, οι αγώνες των μειονοτήτων κέρδισαν έδαφος και αρκετές χώρες σημείωσαν πρόοδο σε διάφορα ζητήματα. Μεταξύ των μεγαλύτερων επιτευγμάτων είναι:

1. Η ανάδειξη του φεμινισμού ως ισχυρού και επικυρωμένου κινήματος

Όσον αφορά τη σεξουαλικότητα, ο φεμινισμός στήριξε τον αγώνα του στην ισότητα με τους άνδρες. Οι γυναίκες άρχισαν να αποκτούν τα ίδια δικαιώματα και να βλέπουν το σεξ ως πηγή ευχαρίστησης. Δεν επρόκειτο πλέον για απλές αναπαραγωγικές δυνάμεις, αλλά επέτρεπαν στον εαυτό τους να απολαμβάνει το σεξ.

“Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 η ψυχανάλυση και η σεξολογία ήταν προνομιακοί λόγοι που προσπαθούσαν να αποκαλύψουν την αλήθεια του σεξ. Και τα δύο πεδία με τα πορώδη σύνορα αναπτύχθηκαν σε διαφορετικές τάξεις της ζωής και της τοπικής κουλτούρας.”

-Trebisacce, Catalina (2013)-

Αν και υπάρχει ακόμα μεγάλη αντίσταση στο δικαίωμα της γυναίκας στο ελεύθερο σεξ, κάθε μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τη διαδικασία. Δεν πρόκειται πλέον για πορνεία, αλλά για γυναίκες που απλά θέλουν να διασκεδάσουν. Το προγαμιαίο σεξ είναι πρακτικά ένα γεγονός της ζωής για όλους και δεν έχει καμία σχέση με την ηθική.

2. Γάμος ομοφυλοφίλων σε διάφορες χώρες του κόσμου

Οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών έχουν εγκρίνει νομικά το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για πολλούς ανθρώπους που συνήθιζαν να ζουν τον έρωτά τους στα κρυφά. Στην πραγματικότητα, οι σημερινοί νέοι δεν εκπλήσσονται όταν βλέπουν ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων στο δρόμο.

gay marriage.

Υπάρχουν ακόμη άλλα μέρη όπου οι θρησκευτικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις λειτουργούν ως σημαντικά εμπόδια. Ωστόσο, η τάση έχει ήδη διαμορφωθεί και η αντίσταση είναι απλώς μια αδαής άρνηση.

3. Αναγνώριση των νέων σεξουαλικών προσανατολισμών

Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι εμφανίζονται να εξηγούν τους σεξουαλικούς τους προσανατολισμούς. Δεν μιλούν πλέον για την ετεροφυλοφιλία και την ομοφυλοφιλία ως τους μοναδικούς τρόπους σχέσης. Υπάρχουν και άλλοι που είναι επίσης αποδεκτοί από τον νεότερο και ανοιχτόμυαλο πληθυσμό. Μεταξύ αυτών μπορούμε να αναφέρουμε την αμφιφυλοφιλία, την ασεξουαλικότητα, την αγαμία κ.λπ.

4. Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

Στο παρελθόν, η συζήτηση για το σεξ με παιδιά ή σε ένα ίδρυμα ήταν καταδικαστέα πράξη. Σήμερα, υπάρχουν πολλά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία που περιλαμβάνουν τη σεξουαλική αγωγή στο πρόγραμμα σπουδών τους.

Η διδασκαλία θεμάτων όπως η αντισύλληψη, ο σεβασμός του σώματος και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν συνηθισμένα θέματα για τα παιδιά.

5. Σεξουαλική επανάσταση: Νομιμοποίηση του δικαιώματος της γυναίκας να αποφασίζει για το μέλλον της εγκυμοσύνης της

Η αιώνια συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας και του αγέννητου παιδιού της είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Υπάρχουν πολλές κοινωνίες που αναλύουν αυτό το θέμα και παρά τις διαφορετικές απόψεις, το σημαντικό είναι η ελευθερία της συζήτησης.

Αρνητικές συνέπειες από τη σεξουαλική επανάσταση

A condom.

Όπως όλα στη ζωή, έτσι και η σεξουαλική επανάσταση είχε τις αρνητικές της πτυχές που επηρέασαν την κοινωνία στο σύνολό της. Αυτό, για παράδειγμα, διαπιστώθηκε από την ακόλουθη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

1. Αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ)

Πριν από τη σεξουαλική επανάσταση, τα ΣΜΝ ήταν σπάνια μεταξύ των απλών ανθρώπων. Σχετίζονταν περισσότερο με τον κόσμο της πορνείας. Με την έλευση του ελεύθερου σεξ, ο αριθμός των ΣΜΝ αυξήθηκε σε αρκετά υψηλό επίπεδο και ο αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε μαζικά.

2. Αύξηση των εφηβικών κυήσεων

Παρά τις διαθέσιμες μεθόδους αντισύλληψης και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οι εγκυμοσύνες στις έφηβες αυξάνονται. Με τον τρόπο αυτό χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη, καθώς τα κορίτσια έγιναν μητέρες σε νεαρή ηλικία.

3. Χαμηλή δέσμευση των νέων στις σχέσεις τους

Αυτή η δυνατότητα προγαμιαίου σεξ έχει ως αποτέλεσμα πολλοί νέοι να ξεκινούν σχέσεις και να κάνουν σεξ μόνο από παρόρμηση, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς καν να λαμβάνουν υπόψη τα συναισθήματα του συντρόφου τους. Η απιστία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας, καθώς δεν είναι θέμα ανοιχτών ή συναινετικών σχέσεων.

4. Διαλύσεις οικογενειών και παιδιά εκτός γάμου

Μετά τη σεξουαλική επανάσταση, όλο και περισσότερα παιδιά συλλαμβάνονται εκτός γάμου. Το ανοιχτό και απρόσεκτο σεξουαλικό σεξ με άτομα εκτός σχέσης έχει πολύ σοβαρές συνέπειες.

Πολλοί γάμοι έχουν διαλυθεί λόγω της απιστίας του ενός ή και των δύο συντρόφων. Η οικογένεια, ως θεσμός, έχει, για πολλούς, πάψει να έχει την αξία που είχε κάποτε.

Η σεξουαλική επανάσταση: ο αντίκτυπός της είναι ευρύτατα διαδεδομένος στη σημερινή κοινωνία

Η σεξουαλική επανάσταση είναι παρούσα σήμερα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και ο αντίκτυπός της είναι διαφορετικός ανάλογα με το πώς την εξετάζει κανείς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.