Σφουγγάρια λούφα: Οφέλη και πώς να τα χρησιμοποιήσετε

Η λούφα είναι ένα ιδανικό φυτό για την κατασκευή σφουγγαριών μπάνιου. Τα σφουγγάρια από αυτό το υλικό είναι φυσικά, βιοδιασπώμενά και σέβονται την υγεία του δέρματός σας.
Σφουγγάρια λούφα: Οφέλη και πώς να τα χρησιμοποιήσετε
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 30 Αυγούστου, 2023

Τα σφουγγάρια σώματος λούφα έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των συνθετικών μαξιλαριών. Σε αντίθεση με τις συνθετικές ίνες, αυτό το φυτικό συστατικό δεν μετατρέπεται σε μικροπλαστικά κατάλοιπα που μολύνουν το περιβάλλον.

Ως αξεσουάρ μπάνιου, το λούφα συνιστάται για την υγιεινή του δέρματος. Μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη φρεσκάδα, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Θα σας πούμε τι κρύβεται πίσω από αυτή τη βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Τι είναι τα σφουγγάρια λούφα;

Τα σφουγγάρια λούφα είναι ένα είδος φυσικού σφουγγαριού για την απολέπιση του σώματος. Προέρχονται από την οικογένεια των φυτών Cucurbitaceae, την ίδια οικογένεια από την οποία προέρχονται το αγγούρι, η κολοκύθα και το κολοκυθάκι.

Οι καρποί της λούφα έχουν μήκος 20 έως 30 εκατοστά και μπορούν να μετατραπούν σε σφουγγάρι απολέπισης μόλις συλλεχθούν, ξεφλουδιστούν και αφεθούν να στεγνώσουν για αρκετούς μήνες.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατασκευής, τα σφουγγάρια πρέπει να μουλιάσουν σε νερό στους 43°C για να καθαρίσουν και να μαλακώσουν οι ίνες. Η Κοινότητα ECHO διευκρινίζει ότι υπάρχει η οξύγωνη λούφα και η λεία λούφα. Η πρώτη είναι βρώσιμη, ενώ η δεύτερη χρησιμοποιείται συνήθως για μπάνιο, εφόσον ο καρπός είναι νέος, καθώς είναι πιο μαλακός.

Τα σφουγγάρια λούφα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στεγνά και υγρά. Αν θέλετε, δεν είναι απαραίτητο να προσθέσετε σαπούνι, επειδή εκπέμπουν μια ενυδατική ουσία που ονομάζεται κουκουρμπιτακίνη.

Τα οφέλη του σφουγγαριού λούφα

Ένα άρθρο στο περιοδικό Sustainability εξηγεί ότι οι ίνες που εξάγονται από φυτικές πηγές προσφέρουν πλεονεκτήματα, όπως το χαμηλό κόστος τους αλλά και τις σημαντικές ιδιότητές τους, όπως η χαμηλή πυκνότητα. Το σφουγγάρι λούφα αποτελεί τρανό παράδειγμα.

Πρόκειται για σφουγγάρια που δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να τα βράσετε για να τα απολυμάνετε. Διαρκούν κατά μέσο όρο 6 μήνες, αλλά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε νωρίτερα. Τα σφουγγάρια αυτά θεωρούνται εργαλείο χαλάρωσης.

Σφουγγάρια λούφα: Οφέλη και πώς να τα χρησιμοποιήσετε
Τα σφουγγάρια λούφα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του σπιτιού και ως βοήθημα ομορφιάς.

Διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος

Η τριβή με σφουγγάρι λούφα προάγει φυσικά την κυκλοφορία και είναι εμφανής κατά το μπάνιο, επειδή, καθώς το χρησιμοποιείτε, το δέρμα παίρνει μια κοκκινωπή απόχρωση.

Βοηθά στην ελαχιστοποίηση της κυτταρίτιδας

Τα σφουγγάρια λούφα βελτιώνουν τις περιοχές όπου το λίπος τείνει να συσσωρεύεται. Καθώς καθαρίζετε το εξωτερικό του σώματος με το σφουγγάρι, βοηθάτε στη μείωση της κυτταρίτιδας και του δέρματος με φλοιό πορτοκαλιού. Ταυτόχρονα, αυτό το φυσικό στοιχείο αποτρέπει την κατακράτηση υγρών μέσω της τριβής.

Αποβάλλει τις τοξίνες

Το μασάζ του δέρματος με σφουγγάρια λούφα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τονώσετε το λεμφικό σύστημα και να προωθήσετε την απομάκρυνση των τοξινών. Σε συνδυασμό με φυσικά απολεπιστικά, θα πετύχετε θαυμάσια αποτελέσματα για το δέρμα.

Μαλακώνει τους κάλους και τους κάλους

Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία του δέρματος με τάση να έχουν ανομοιόμορφο πάχος, δημιουργώντας κάλους. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Mayo Clinic, αυτές οι σκληρύνσεις εμφανίζονται όταν το δέρμα θέλει να προστατευτεί από την τριβή ή την πίεση. Το λούφα ξεφλουδίζει το δέρμα και μειώνει σημαντικά τους κάλους.

Είναι απολεπιστικό

Οι ίνες με την ελαφριά τραχύτητα του σφουγγαριού είναι ιδανικές για απολέπιση. Εκτός από τον βαθύ καθαρισμό, αυτά τα εξαρτήματα βοηθούν στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως οι ενσφηνωμένες τρίχες, τα μαύρα στίγματα και η ακμή.

Μειώνει την υπερβολική λιπαρότητα του δέρματος

Λόγω των φυσικών ιδιοτήτων του, το σφουγγάρι λούφα λειαίνει το χόριο, κάνοντάς το να φαίνεται πιο φωτεινό και νεανικό.

Είναι 100% φυσικό

Τα σφουγγάρια λούφα είναι τόσο φιλικά προς το σώμα σας όσο και προς το περιβάλλον. Δεν παράγουν καθόλου απόβλητα, επειδή μετά τη χρήση τους, τα ανακυκλώνετε σε κομπόστ.

Some compost.
Αυτά τα σφουγγάρια μπορούν να αποτελέσουν μέρος του κομπόστ όταν τελειώσει η ωφέλιμη ζωή τους.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι λούφα;

Η χρήση των σφουγγαριών λούφα είναι απλή. Ακολουθώντας τα συγκεκριμένα βήματα, θα έχετε ένα αποτελεσματικό και χρήσιμο αξεσουάρ:

  1. Μουλιάστε: Μουλιάστε το σφουγγάρι σε ζεστό νερό αναμεμειγμένο με σαπούνι. Στη συνέχεια, πιέστε το για να μαλακώσει.
  2. Κάντε αφρό: Προσθέστε λίγο σαπούνι ή τζελ και πιέστε για να σχηματιστεί αφρός. Να θυμάστε ότι είναι δυνατόν να κάνετε απολέπιση χωρίς τζελ ή σαπούνι, καθώς απελευθερώνει κουκουρμπιτακίνη.
  3. Τρίψτε: Εφαρμόστε απλές κινήσεις, κατά προτίμηση κυκλικές, πάντα μακριά από το λαιμό και το πρόσωπο, καθώς πρόκειται για περιοχές με μεγαλύτερη ευαισθησία. Οι απολεπιστικοί δίσκοι από λούφα, ειδικά διαμορφωμένοι για το πρόσωπο είναι κατάλληλοι για αυτές τις περιοχές.
  4. Ξεπλύνετε: Αφαιρέστε τα υπολείμματα της ουσίας που έχει εμποτιστεί στο σώμα με κρύο νερό. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κλείνουν τους πόρους. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί περιορισμό. Μπορείτε να πλυθείτε και με ζεστό νερό.
Μην αφήνετε το σφουγγάρι στο ντους, γιατί πρέπει να στεγνώσει εντελώς για την επόμενη χρήση.

Άλλες χρήσεις για τα σφουγγάρια λούφα

Η λούφα είναι μια πολύπλευρη ίνα και συχνά συναντάται και για άλλες χρήσεις εκτός από την προσωπική υγιεινή. Είναι ένα χρήσιμο σφουγγάρι για το πλύσιμο των πιάτων και απαιτεί μόνο λίγο υγρό για το πλύσιμο.

Το φυτό είναι επίσης εξαιρετικό για την παρασκευή σαπουνιού. Η επεξεργασμένη κουκουρμπιτακίνη παρέχει τις κατάλληλες ίνες για να στύψει το νερό και να αποτρέψει τη γρήγορη φθορά του υγρού καθαρισμού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.