4 σημάδια που δείχνουν ότι αγαπάτε τον/ην σύντροφό σας

Γι' αυτό αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι αγαπάτε τον/ην σύντροφό σας.
4 σημάδια που δείχνουν ότι αγαπάτε τον/ην σύντροφό σας
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Elena Martínez Blasco

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Αγαπάτε τον/ην σύντροφό σας; Κάποια πράγματα στη ζωή είναι σημαντικά για όλους τους ανθρώπους, όπως το ν’ αγαπούν και ν’ αγαπιούνται. Ακόμη και αν περνάτε κάποιες οικονομικές ή προσωπικές δυσκολίες, αν έχετε αγάπη, θα αισθανθείτε καλύτερα. Όμως, ίσως διερωτάστε αν πραγματικά αγαπάτε τον/ην σύντροφό σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε τέσσερα σημάδια που δείχνουν αν πραγματικά αγαπάτε τον/ην σύντροφό σας ή αν πρόκειται για ένα απλό πάθος. Αντιμετωπίστε τους φόβους σας και ανακαλύψτε την αλήθεια για τα αισθήματά σας.

Αγαπάτε τον/ην σύντροφό σας; Αν δεν αισθάνεστε όπως εκείνος/η;

Γυναίκα κρατά λουλούδι

Αρχικά, είναι σημαντικό να αποδεχθείτε τα αισθήματά σας και να μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσετε να δείτε μέσα σας και ν’ ανακαλύψετε αν έχετε αισθήματα για τον/ην σύντροφό σας.

Γι’ αυτό, το πρώτο βήμα είναι να αποδεχθείτε την πιθανότητα πως ίσως δεν είστε ερωτευμένοι/ες. Η αποδοχή της πιθανότητας της λήξης μιας σχέσης είναι κάτι γενναίο.

Κανείς δεν είναι ένοχος επειδή δεν ερωτεύτηκε. Αν και ο/η σύντροφος ίσως θέλει περισσότερα, δε μπορείτε να πιέσετε τον εαυτό σας να αισθανθεί πράγματα.

Το να διστάζετε δεν είναι κακό. Επιπλέον, να θυμάστε ότι θα υπάρξουν στιγμές όπου θα νιώθετε απόσταση και οι δύο. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως θα τελειώσει η σχέση σας.

Μην αισθάνεστε ενοχές επειδή αναλύετε τα πράγματα και κάνετε μια ενδοσκόπηση για τα αισθήματά σας. Καλώς ή κακώς, το σημαντικό είναι να αποδεχθείτε την πραγματικότητα για το πώς αισθάνεστε και να μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας. Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε.

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στα τέσσερα σημάδια που δείχνουν αν πραγματικά αγαπάτε το άτομο που είναι δίπλα σας ή αν έχετε αμφιβολίες.

Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι αγαπάτε τον/ην σύντροφό σας

1. Ανησυχείτε γι’ αυτόν/ην και για το αν είναι καλά

4 σημάδια που δείχνουν ότι αγαπάτε τον/ην σύντροφό σας

Όταν η ευτυχία και η ευεξία κάποιου άλλου ατόμου μπαίνει στις σκέψεις σας, τότε σίγουρα έχετε δυνατά αισθήματα για τον/ην σύντροφό σας.

Μια ξεκάθαρη ένδειξη πως αγαπάτε τον/ην σύντροφό σας είναι ότι ανησυχείτε γι’ αυτόν/ην και για το αν είναι καλά. Οι σκέψεις συνδέουν, έλκουν, προκαλούν, και τρέφουν την επιθυμία σας να βρίσκεστε με τον/ην σύντροφό σας και να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά. Ένα καθαρό σημάδι πως αγαπάτε τον/ην σύντροφό σας είναι ότι θέλετε να περνάτε χρόνο μαζί.

Αν, αντ’ αυτών, σκέφτεστε συνέχεια κάποιο άλλο πρόσωπο ή θυμάστε πρώην συντρόφους, είναι πιθανό να μη νιώθετε πλέον το ίδιο για τον/ην σύντροφό σας. Αυτό συμβαίνει σταδιακά συνήθως, γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να προσέχετε τη συμπεριφορά και τις σκέψεις σας.

2. Ο/η σύντροφός σας, σας εμψυχώνει

Ο/η σύντροφός σας θα σας βοηθά πάντα να δίνετε στον κόσμο την καλύτερη εκδοχή σας.

Όταν αγαπάτε κάποιον/α, δείχνετε τον πραγματικό σας εαυτό, χωρίς να κρύβετε μέρη της προσωπικότητάς σας. Αυτό σημαίνει ότι ο/η σύντροφός σας θα πρέπει να σας αγαπά γι’ αυτό που είστε.

Η αγάπη κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να γίνονται καλύτεροι και να εξελίσσονται. Η αγάπη σάς δίνει ενέργεια κάθε μέρα.

Η επιθυμία να κάνετε μαζί καινούργια πράγματα, να διακοσμείτε μαζί το σπίτι, να πάτε για φαγητό στο αγαπημένο σας εστιατόριο, ή να ταξιδεύετε μαζί, είναι όλα σημάδια πως αγαπάτε τον/ην σύντροφό σας.

3. Δεν υπάρχουν ανασφάλειες ή ζήλια

Άνδρας ασχολείται με το κινητό του

Δε θα πρέπει να αμφιβάλλετε για τα αισθήματα ή τις πράξεις του/ης συντρόφου σας. Υπό αυτή την έννοια, η ζήλια μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη σχέση.

Η ζήλια αναδεικνύει βασικά την έλλειψη πίστης και εμπιστοσύνης. Όταν εμπιστεύεστε τον/ην σύντροφό σας και υπάρχει αληθινός σεβασμός, δε νιώθετε την ανάγκη να τον/ην κατασκοπεύσετε ούτε να ελέγχετε τα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιεί, το τηλέφωνό του/ης, τις τσέπες, ή τα ρούχα του/ης.

Αν αμφισβητείτε τα παραπάνω τότε είναι θέμα χρόνου να πιστέψετε ότι ο σύντροφός σας σας απατά. Αυτό θα οδηγήσει επίσης σε αρνητικές σκέψεις οι οποίες θα βλάψουν τη σχέση σας.

Ένα άτομο που αποφασίζει ν’ αγαπήσει θα πρέπει να το κάνει άνευ όρων, να εκθέτει τον εαυτό του στην πιθανότητα να πληγωθεί, και να μην κάνει τον/ην σύντροφο που βρίσκεται τώρα στη ζωή του να πληρώσει για τον πόνο που προκάλεσαν άλλοι στο παρελθόν.

4. Δε χρειάζεται να ρωτάτε τον/ην σύντροφό σας αν σας αγαπά

Όταν αγαπάτε πραγματικά το άλλο σας μισό, δε χρειάζεται να ρωτάτε πώς αισθάνεται για εσάς. Αφήνεστε χάρη σε όλα τα καλά πράγματα και βοηθάτε τον/ην σύντροφό σας στις δύσκολες στιγμές ή όταν αισθάνεστε ότι το χρειάζεται.

Παρότι ο χρόνος κυλάει γρήγορα όταν είστε μαζί, μπορείτε να είστε και χώρια, καθώς δεν εξαρτάστε ο ένας από τον άλλον. Η σχέση σας βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την υπομονή, την καλοσύνη, και τον σεβασμό. Οποιεσδήποτε διαφωνίες απλώς κάνουν πιο δυνατή τη σχέση.

Αυτά είναι τα σημάδια της αληθινής αγάπης σε μια σχέση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2013). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
  • Díaz Bolaños, C. D., González Sosa, Y., Rodríguez Rodríguez, R. I., Rodríguez Trueba, J. C., Luján Henríquez, I., & Rodríguez-Mateo, H. (2018). Satisfacción familiar, comunicación e inteligencia emocional. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología. https://doi.org/10.17060/ijodaep.2018.n1.v1.1171
  • Rohmann, E., Führer, A., & Bierhoff, H. W. (2016). Relationship Satisfaction Across European Cultures: The Role of Love Styles. Cross-Cultural Research. https://doi.org/10.1177/1069397116630950

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.