Γιατί είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών;

Είναι σημαντικό να μην αγγίζετε τους βλεννογόνους με βρώμικα χέρια. Εκτός από τη χρήση σαπουνιού, είναι σημαντικό να αφιερώσετε τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα τρίβοντας τα χέρια σας μεταξύ τους για να απομακρύνετε τυχόν μολυσμένα αντικείμενα. Μάθετε για τη σημασία του πλυσίματος των χεριών εδώ.
Γιατί είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών;
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Thais Guillén Otero

Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιανουαρίου, 2023

Το πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό. Μέσω της αφής, προσλαμβάνουμε πληροφορίες και ουσίες από το περιβάλλον. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι τόσο θετικές (τρόφιμα) όσο και αρνητικές (παθογόνοι μικροοργανισμοί, τοξικές ουσίες).

Επομένως, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα την υγιεινή των χεριών μας. Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε γιατί είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας και τον καλύτερο τρόπο για να το κάνετε. Προσέξτε!

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε τα χέρια μας;

Χάρη στα χέρια μας εκτελούμε διάφορες καθημερινές δραστηριότητες μέσω των οποίων μπορούμε να κολλήσουμε ή να μεταδώσουμε μικρόβια, όπως π.χ:

 • Να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας.
 • Να αναγνωρίσουμε την υφή ενός αντικειμένου.
 • Να χαϊδεύουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
 • Να κρατάμε μια τσάντα.
 • Να προετοιμάσουμε φαγητό.
 • Να τρώμε.
 • Να παίζουμε, κ.λπ.

Με αυτόν τον τρόπο, αν αμελούμε την υγιεινή μας, μπορεί να βλάψουμε όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την υγεία των ανθρώπων γύρω μας, ακόμη και αγαπημένων μας προσώπων.

Γιατί είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών;

Προσωπική υγιεινή και υγεία

Δεδομένου ότι ο άνθρωπος είναι ον γεμάτο περιέργεια, έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον. Αρχίζει να σχετίζεται με στοιχεία που του είναι εντελώς ξένα. Ως εκ τούτου, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αρχίζει να ενισχύεται, γεγονός που τον προετοιμάζει να αντιμετωπίσει μελλοντικές επιθέσεις.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα δυνατό να βγούμε αλώβητοι από αυτές τις “ανακαλύψεις” μας. Κατά συνέπεια, εμφανίζονται ασθένειες που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια που καταφέρνουν να εισέλθουν στον οργανισμό.

Γι’ αυτό οι άνθρωποι εδώ και αιώνες αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν ή να μειώσουν τη δυσμενή επίδραση του εξωτερικού κόσμου στην υγεία. Μετά από πολλές αποτυχίες, βρήκαν τη λύση, η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα και είναι η καλή υγιεινή.

Το πλύσιμο των χεριών βοηθά στην εξάλειψη των ακαθαρσιών που προσκολλώνται στο δέρμα των χεριών και μας αρρωσταίνουν. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα είδη υγιεινής που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη:

 • Η υγιεινή των τροφίμων: η οποία εγγυάται τη σωστή κατάσταση των προϊόντων που καταναλώνουμε.
 • Ψυχική υγιεινή: η οποία φροντίζει για την τέλεια ανάπτυξη και ψυχολογική λειτουργία του ατόμου και της κοινότητάς του.

Ωστόσο, η υγιεινή που μας ενδιαφέρει σε αυτό το άρθρο είναι αυτή που εξαρτάται από τον καθένα μας ξεχωριστά: η προσωπική υγιεινή.

Σίγουρα μπορεί να σκεφτείτε, αλλά εγώ είμαι καθαρός! Κάνω μπάνιο κάθε μέρα! Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να μιλήσουμε για σωστή προσωπική υγιεινή. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας διάφορες πτυχές των οποίων τη σημασία συχνά δεν αναγνωρίζουμε.

Πιστεύουμε ότι θα θέλατε να διαβάσετε: Τα οφέλη του να σηκώνετε τα πόδια σας για 20 λεπτά την ημέρα

Στοιχεία καλής προσωπικής υγιεινής

Διατροφή

Ποιος να το ήξερε; Ναι, μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι η βάση της καλής υγείας. Έτσι, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο μας προστατεύει από τα μικρόβια και τους εξωτερικούς παράγοντες.

Επίσης, να θυμάστε ότι ο οργανισμός χρειάζεται αρκετούς υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για να επιτελεί τις ζωτικές του λειτουργίες, ακόμη και αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε έξι γεύματα την ημέρα:

 • Πρωινό
 • Μεσημεριανό σνακ
 • Μεσημεριανό γεύμα
 • Απογευματινό σνακ
 • Γεύμα
 • Ελαφρύ δείπνο

Μην ξεχνάτε να μασάτε καλά το φαγητό σας, είναι ένας βασικός κανόνας, με αυτόν τον τρόπο θα συνθλίψετε καλά αυτό που προσλαμβάνετε και επίσης θα διευκολύνετε την πέψη του. Καλό είναι επίσης να πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον δύο λίτρα την ημέρα.

Αέρας και εξαερισμός

Αποφύγετε τη σκόνη και τον καπνό, καθώς και τον μολυσμένο αέρα. Αυτά τα 3 επιβλαβή στοιχεία μπορούν να:

Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να ευθύνεται για περίπου 800.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε σωστή υγιεινή στο σπίτι:

 • Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνετε τη σκόνη, τις τρίχες και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων, καθώς και τα ακάρεα της σκόνης που συσσωρεύονται σε γωνίες και χαλιά.
 • Αποφύγετε την υπερβολική ζέστη στα δωμάτια και βεβαιωθείτε ότι αερίζονται πάντα καλά.
 • Τέλος, μια πολύ απλή συμβουλή: αναπνέετε πάντα από τη μύτη, καθώς ο αέρας φιλτράρεται και θερμαίνεται πριν φτάσει στους πνεύμονες.

Τουαλέτα

Γιατί είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών;

Τα εξωτερικά όργανα του σώματος επιτελούν εξαιρετικά σημαντικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας. Ως εκ τούτου, είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένα από τα υπόλοιπα στις λοιμώξεις.

Η σωστή προσωπική υγιεινή μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε βλάβες στο δέρμα, τα μάτια, το στόμα και τα χέρια. Ακολουθούν ορισμένα μέτρα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

 • Καθαρισμός του σώματος: Τα λουτρά πρέπει να γίνονται καθημερινά, θεραπευτικά και ηρεμιστικά λουτρά είναι επίσης βοηθητικά.
 • Περιποίηση μαλλιών: ο καθαρισμός των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για το σωστό ξέπλυμα και το καλό στέγνωμα.
 • Φροντίδα των ματιών: χρειάζεστε καλό φωτισμό για το διάβασμα, το γράψιμο και τις διάφορες δραστηριότητες. Προστατέψτε τα μάτια σας από τη θαμπάδα, τα ατυχήματα και τις μολύνσεις.
 • Καθαρισμός του ακουστικού πόρου: καλό είναι να γίνεται από γιατρό για να αποφύγετε τραυματισμούς στο τύμπανο.
 • Πλένετε τα χέρια σας: Πιάνουμε συνεχώς αντικείμενα και στη συνέχεια τρίβουμε τα μάτια μας ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Το σωστό πλύσιμο των χεριών θα αποτρέψει τη μετάδοση λοιμώξεων.

Έχουμε ήδη εξετάσει ορισμένα σημαντικά σημεία της προσωπικής καθαριότητας. Τώρα θα αναφερθούμε στη σημασία του πλυσίματος των χεριών, καθώς αυτό είναι το κύριο θέμα αυτού του άρθρου.

Γιατί είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών; Πώς πρέπει να το κάνουμε;

Το πλύσιμο των χεριών είναι μια από τις πιο σημαντικές συνήθειες προσωπικής υγιεινής. Όπως εξηγήσαμε προηγουμένως, μέσω αυτών ερχόμαστε σε επαφή όχι μόνο με τον έξω κόσμο αλλά και με άλλους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, είναι μεγάλοι μεταδότες ασθενειών και παρασιτικών λοιμώξεων.

Το να έχουμε βρώμικα ή μολυσμένα χέρια και να τα φέρνουμε στο στόμα, στα μάτια ή να χειριζόμαστε με αυτά τρόφιμα, είναι ο ευκολότερος τρόπος να αρρωστήσουμε. Και τι γίνεται με τα νύχια, όπου συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός μικροοργανισμών από τις πιο διαφορετικές πηγές;

Μην αμφιβάλλετε, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε λοιμώξεις αυτού του τύπου είναι να έχετε καλές συνήθειες υγιεινής. Το ιδανικό είναι να πλένετε σωστά τα χέρια σας πριν και μετά:

 • Το μαγείρεμα ή το μεσημεριανό και το δείπνο.
 • Την τουαλέτα.
 • Την απόρριψη των σκουπιδιών

Γενικά, πρέπει να τα πλένουμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με οποιοδήποτε μολυσμένο αντικείμενο. Πώς το κάνουμε αυτό; Λοιπόν, εδώ είναι τα βήματα για να πλύνετε σωστά τα χέρια σας.

Βήματα για το πλύσιμο των χεριών

σαπουνάδα στα χέρια
Το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα βοηθά στην αδρανοποίηση των ιών. Ως εκ τούτου, αποτελεί μία από τις καλύτερες προληπτικές επιλογές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πάντα τόνιζε τη σημασία της καλής υγιεινής των χεριών. Για το λόγο αυτό, διαθέτει πολυάριθμα έγγραφα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο πλυσίματος των χεριών σας. Σας ενθαρρύνουμε να συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα τους. Εν τω μεταξύ, παραθέτουμε μια περίληψη:

 • Βρέξτε τα χέρια σας με άφθονο καθαρό νερό.
 • Τρίψτε τα με σαπούνι ώστε να έχετε άφθονο αφρό.
 • Τρίψτε έντονα τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα, τόσο το πίσω μέρος όσο και τις παλάμες. Επίσης, ελέγξτε κάτω από τα νύχια σας και ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
 • Ξεπλύνετε με καθαρό νερό.
 • Επαναλάβετε εάν είναι απαραίτητο.
 • Ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
 • Τέλος, στεγνώστε καλά τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα.

Τώρα που ξέρετε γιατί πρέπει να πλένετε τα χέρια σας και πώς να το κάνετε, ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσετε τα βήματα και τις συμβουλές που παρέχονται εδώ. Διατηρήστε άριστη υγιεινή και η υγεία σας θα σας ευχαριστεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.