Συμβουλές για να γλιτώσετε από την αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα χωρίζεται σε διάφορους τύπους και κάθε ένας έχει διαφορετική συμπτωματολογία. Στο άρθρο που ακολουθεί, θα μιλήσουμε για τους συχνότερους τύπους της αρθρίτιδας και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Συμβουλές για να γλιτώσετε από την αρθρίτιδα
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Μπορείτε να γλιτώσετε από την αρθρίτιδα; Η αρθρίτιδα είναι χρόνια πάθηση και σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόνη οριστική λύση για την αρθρίτιδα είναι μια εγχείρηση. Σας έχουμε, όμως, ετοιμάσει μια σειρά συμβουλών και κόλπων για να αποφύγετε όσο μπορείτε κάτι τέτοιο.

Η αρθρίτιδα χωρίζεται σε διάφορους τύπους και κάθε ένας έχει διαφορετική συμπτωματολογία. Στο άρθρο που ακολουθεί, θα μιλήσουμε για τους συχνότερους τύπους της αρθρίτιδας και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Δοκιμάστε τις συμβουλές μας για να γλιτώσετε από την αρθρίτιδα!

Συχνότεροι τύποι αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα είναι μια από τις συνηθέστερες ασθένειες σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια ενήλικες υποφέρουν από τους πόνους της και κυρίως άνθρωποι άνω των 65.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι το συνηθέστερο είδος αρθρίτιδας στους ενήλικες. Οφείλεται σε φθορά των χόνδρων. Αναφορικά με τα συμπτώματά της, τα συχνότερα είναι το μούδιασμα και ο μεσαίας έντασης πόνος όταν κάνουμε ορισμένες κινήσεις όπως όταν περπατάμε, όταν σκύβουμε, ακόμα και όταν ξεκουραζόμαστε.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

γλιτώσετε από την αρθρίτιδα - ρευματοειδής αρθριτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί αυτοάνοση νόσο, το οποίο σημαίνει πως το ίδιο το σώμα μας επιτίθεται στους ιστούς των κλειδώσεων, νομίζοντας ότι μας προστατεύει από κάποια ασθένεια ή κάποιον τραυματισμό. Η ασθένεια αυτή όχι μόνο καταστρέφει τις αρθρώσεις αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα εσωτερικά όργανα, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το νευρικό σύστημα και τα μάτια. Μάθετε περισσότερα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα σε ένα άρθρο δημοσιευμένο στο ιατρικό περιοδικό Το Βήμα του Ασκληπιού.

Ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα θεωρείται ένα από τα πιο επίπονα είδη αρθρίτιδας. Ξεκινά να προκαλείται όταν κρύσταλλοι ουρικού οξέος συσσωρεύονται στις κλειδώσεις ή στις κοιλότητες των αρθρώσεων. Αυτά τα αποθέματα προκαλούν φλεγμονές, κοκκίνισμα, αίσθημα καύσου, πόνο και πολύ μεγάλη δυσκολία κίνησης των αρθρώσεων.

Προειδοποιητικές ενδείξεις

  • Συνεχής πόνος στις κλειδώσεις
  • Φλεγμονές στις κλειδώσεις
  • Πόνος ή σκλήρυνση των κλειδώσεων
  • Ευαισθησία ή πόνος όταν ακουμπάτε μια κλείδωση
  • Δυσκολία χρήσης ή κίνησης μιας κλείδωσης
  • Αίσθημα καύσου και κοκκίνισμα μιας κλείδωσης

Ειδικές θεραπείες για να γλιτώσετε από την αρθρίτιδα

Οστεοαρθρίτιδα

γλιτώσετε από την αρθρίτιδα - χερια

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τον πόνο που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα. Η ξεκούραση αλλά και η άσκηση θα σας επιτρέψουν σιγά-σιγά να κινείτε πιο εύκολα τις αρθρώσεις σας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να έχετε ιδανικό βάρος.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Με τη σωστή θεραπεία, μπορείτε να ελέγξετε αυτή την νόσο και να προλάβετε την εξέλιξή της, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία. Εάν ακολουθήσετε σωστή αγωγή και τηρήσετε τις συστάσεις του γιατρού σας, θα αντιληφθείτε σύντομα ότι μπορείτε να κινείστε ευκολότερα και ο πόνος θα υποχωρήσει. Παρόλα αυτά, μην ξεχνάτε ότι λόγω της φύσης της αυτοάνοσης πάθησης, ίσως έχετε έντονες εκδηλώσεις της απότομα, κάτι που μπορούν επίσης να περιορίσουν οι φαρμακευτικές αγωγές που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.

Ουρική αρθρίτιδα

γλιτώσετε από την αρθρίτιδα

Εάν πάσχετε από ουρική αρθρίτιδα, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να βρει το αίτιό της και να προλάβει την επανεμφάνισή της στο μέλλον. Το σημαντικότερο που έχετε να κάνετε είναι να μειώσετε τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα σας ακολουθώντας ειδική διατροφή και παίρνοντας τα φάρμακα που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.

Η συχνότερη θεραπεία της οξείας ουρικής αρθρίτιδας είναι η χρήση φαρμάκων κορτικοειδών, όπως της πρεντνιζόνης και της κολχικίνης, τα οποία είναι ειδικά παυσίπονα για την ουρική αρθρίτιδα.

Θεραπείες και γενικές συστάσεις για να γλιτώσετε από την αρθρίτιδα

Χάστε βάρος για να γλιτώσετε από την αρθρίτιδα

γλιτώσετε από την αρθρίτιδα - βαρος

Η πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι θα σας κάνει καλό να χάσετε βάρος. Ο καλύτερος τρόπος να περιορίσετε την πίεση στις κλειδώσεις είναι το αδυνάτισμα. Οι κλειδώσεις που θα επωφεληθούν περισσότερο από την απώλεια βάρους είναι εκείνες των γονάτων, των ποδιών, των αστραγάλων, των μηρών και της σπονδυλικής στήλης.

Αποφύγετε την ακραία σωματική άσκηση για να γλιτώσετε από την αρθρίτιδα

γλιτώσετε από την αρθρίτιδα - περπατημα

Πρέπει να αποφύγετε κάθε είδους άσκηση που ασκεί έντονη πίεση στις κλειδώσεις σας, επειδή δεν είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 50 ετών, ιδιαίτερα όσα πάσχουν από αρθρίτιδα, επειδή μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρούς τραυματισμούς και βλάβες. Η ήπια άσκηση είναι ιδανική, όπως για παράδειγμα το περπάτημα

Κάντε προγράμματα γυμναστικής, όπως η γιόγκα για να γλιτώσετε από την αρθρίτιδα

Αυτές οι ασκήσεις είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για άτομα που πάσχουν από κάθε είδους αρθρίτιδα. Είναι πολύ σημαντικό τα προγράμματα αυτά να γίνονται με τη βοήθεια ενός καλού δασκάλου που γνωρίζει τις σωστές κινήσεις για άτομα με τέτοια προβλήματα.

Αποφύγετε να σηκώνετε μεγάλα βάρη

Όσοι και όσες πάσχουν από αρθρίτιδα οποιουδήποτε είδους δεν πρέπει να σηκώνουν μεγάλα βάρη, επειδή τότε οι κλειδώσεις θα οδηγηθούν σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να μεταφέρετε τα βαριά αντικείμενα από ένα σημείο στο άλλο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rutherford, A., Nikiphorou, E., & Galloway, J. (2017). Rheumatoid arthritis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases (pp. 53–79). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_3
  • Stamp, L. K., & Chapman, P. T. (2017). Gout. In Comorbidity in Rheumatic Diseases (pp. 179–195). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_8
  • Veenhof, C., Köke, A. J. A., Dekker, J., Oostendorp, R. A., Bijlsma, J. W. J., Van Tulder, M. W., & Van Den Ende, C. H. M. (2006). Effectiveness of behavioral graded activity in patients with osteoarthritis of the hip and/or knee: A randomized clinical trial. Arthritis Care and Research55(6), 925–934. https://doi.org/10.1002/art.22341
  • Arthritis Research, U. (2013). Osteoarthritis in general practice – Data and Perspectives – Arthritis Research UK. The Medical Press222, 253–258.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.