Συμβουλές για όμορφα και υγιή πόδια

· 15 Σεπτεμβρίου 2015

Το να έχετε υγιή πόδια δεν είναι καλό μόνο από άποψη αισθητικής, αλλά και για την υγεία σας, για να μπορείτε να περπατάτε άνετα, χωρίς κανένα πρόβλημα ή δυσφορία, να φαίνονται όμορφα με οποιαδήποτε παπούτσια ή ακόμη και ξυπόλητα. Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές για να διατηρείτε όμορφα και υγιή τα πόδια σας όλο τον χρόνο.

Παπούτσια: Φίλοι κι εχθροί

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι τα παπούτσια που φοράτε. Πρόσφατα, μια μελέτη απέδειξε ότι οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 20 διαφορετικά ζευγάρια παπούτσια, εκ των οποίων μόνο τα 5 χρησιμοποιούν τακτικά. Τα σχέδια των παπουτσιών που αγοράζουν δεν σέβονται πάντα την ανατομία του ποδιού με αποτέλεσμα να προκαλούν έντονο πόνο κατά το βάδισμα ή όταν τα φορούν για πολλές ώρες. Τα τακούνια αν και σας χαρίζουν μια τέλεια και στιλάτη εμφάνιση προκαλούν ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα.

Αν και οι γυναίκες αγοράζουν πιο πολλά παπούτσια από τους άντρες, κανείς από τους δυο δεν ενδιαφέρεται τόσο για την φροντίδα των ποδιών και των δαχτύλων του, όπως θα έπρεπε. Τα πόδια είναι ένα από τα πιο παραμελημένα σημεία του σώματος. Αυτό όμως δεν πρέπει να συμβαίνει καθώς τα πόδια είναι σημαντικά για να περπατάμε και να στεκόμαστε όρθιοι. Το μανικιούρ είναι πολύ πιο δημοφιλές από το πεντικιούρ, για παράδειγμα, οι κρέμες χεριών, προσώπου ή ποδιών, είναι περισσότερο διαδεδομένες από εκείνες των πελμάτων.

Οι σπιτικές θεραπείες είναι πραγματικά πολύ καλές και αποτελεσματικές και γι αυτό πρέπει πάντα να αφιερώνετε χρόνο για να «κακομαθαίνετε» αυτό το τόσο σημαντικό σημείο του σώματός σας, το οποίο σας επιτρέπει να περπατάτε και να κινείστε.

papoutsia

Συμβουλές για όμορφα πόδια όλη την ημέρα

Αυτές οι συμβουλές είναι πολύ σημαντικές και αν τις ακολουθήσετε, τα πόδια σας δεν θα είναι απλά πολύ πιο όμορφα αλλά επίσης θα πάψετε να υποφέρετε από έντονους πόνους ή άλλα προβλήματα:

  • Αποφύγετε το επιπλέον βάρος: Το υπερβολικό βάρος προκαλεί έντονο πόνο στα πόδια  και τους αστραγάλους. Η παχυσαρκία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα προβλήματα που έχουν σχέση με το κυκλοφορικό, τα οστά, κτλ. Με κάθε βήμα που κάνετε, το βάρος του σώματός σας διπλασιάζεται στα πόδια σας. Αν φοράτε παπούτσια που δεν στηρίζουν καλά τα πέλματά σας στο έδαφος, το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε σίγουρα θα χειροτερεύσει.
  • Αγοράστε παπούτσια που ταιριάζουν απόλυτα με τον τύπο του ποδιού σας: Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι ποδιών: Το αιγυπτιακό πόδι, το τετράγωνο ή ρωμαϊκό πόδι και τέλος το ελληνικό πόδι. Το μεγάλο δάχτυλο δεν είναι πάντα και το πιο μακρύ. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια όταν επιλέγετε παπούτσια. Πρέπει πάντα να είναι δερμάτινα και από ευλύγιστο υλικό έτσι ώστε τα πόδια σας να μπορούν να αναπνέουν μέσα από αυτά. Προσπαθήστε να λυγίσετε το παπούτσι. Αν είναι πολύ σκληρό, μην το αγοράσετε. Το δάχτυλό σας θα πρέπει να αγγίζει την άκρη του παπουτσιού. Είναι ακόμη καλύτερα αν το παπούτσι έχει κορδόνια ή τσόχα ώστε να μπορείτε να ελέγχετε το πόσο σφιχτά θα είναι, καθώς κατά την διάρκεια της ημέρας τα πόδια πρήζονται με αποτέλεσμα αν το παπούτσι σας έχει κάποιο άλλο κούμπωμα (κόπιτσα, κουμπί, φερμουάρ) το πρησμένο πόδι να μην χωράει πλέον στο παπούτσι.
  • Τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, πρέπει να φοράτε κλειστά παπούτσια έτσι ώστε τα δάχτυλα να μην χρειάζεται να κάνουν επιπλέον κινήσεις για να κρατήσουν το παπούτσι στο πόδι. Βεβαιωθείτε ότι το παπούτσι έχει τον χώρο που χρειάζεται το πόδι σας, ώστε να μπορεί να μπαίνει μέσα χωρίς πίεση. Αν το παπούτσι έχει μύτη μπροστά, θα αναγκάσει το πόδι σας να πάρει ένα τρίγωνο σχήμα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κάλοι.

daxtula podion

  • Υγιεινή ποδιών: Είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας. Να χρησιμοποιείτε πάντα ουδέτερο σαπούνι για τον καθαρισμό τους. Να χρησιμοποιείται ελαφρόπετρα σε σκληρά σημεία του ποδιού σας, όπως είναι οι φτέρνες. Μην χρησιμοποιείτε άλλου είδους θεραπείες. Να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας μετά το μπάνιο για να αποφύγετε τον σχηματισμό μυκήτων. Να εφαρμόζετε κρέμες στα πιο ξηρά σημεία τους, ειδικά το καλοκαίρι αν φοράτε παπούτσια που δεν καλύπτουν τα δάχτυλά σας. 
  • Να φοράτε κατάλληλα παπούτσια για κάθε περίσταση: Το μέγιστο ύψος των τακουνιών για τις γυναίκες είναι 5 cm, 4 για τους άντρες, και 1,30 για τα παιδιά. Το τακούνι θα πρέπει να είναι φαρδύ και ποτέ λεπτό καθώς το λεπτό τακούνι δεν σας προσφέρει προστασία και ασφάλεια όταν περπατάτε. Ούτε τα flat παπούτσια συνιστώνται καθώς προκαλούν πόνο στα πέλματα των ποδιών σας και κακή κυκλοφορία του αίματος. Να φοράτε κατάλληλα υποδήματα ανάλογα με τις δραστηριότητές σας. Άλλα για την δουλειά σας, άλλα για την άθλησή σας, τα πάρτι, κτλ. 
  • Να φοράτε κάλτσες κάθε εποχή του χρόνου: Ακόμη και αν είναι καλοκαίρι, υπάρχουν πολύ λεπτές και σχεδόν αόρατες κάλτσες. Μπορείτε να τις φοράτε ακόμη και στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε τις φουσκάλες, την φθορά των φτερνών σας, τον ιδρώτα στα παπούτσια σας, που δεν μπορείτε να ξεφορτωθείτε εύκολα. Σας προτείνουμε να φοράτε βαμβακερές κάλτσες και όχι συνθετικές, καθώς οι συνθετικές θα κάνουν τα πόδια σας να ιδρώνουν ακόμη περισσότερο.

pelmata

  • Να κόβετε τα νύχια σας πάντα σε ευθεία γραμμή: Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την είσφρυση του όνυχος, ένα πολύ κοινό πρόβλημα, ειδικά για εσάς που κάνετε σωματικές δραστηριότητες ή περπατάτε πολύ, η είσφρυση όνυχος είναι ιδιαίτερη επίπονη. Μια καλή λύση σε αυτό το πρόβλημα, την ανάπτυξη του νυχιού μέσα και κάτω από το δέρμα σας, είναι να βάζετε τα πόδια σας σε έναν κουβά με ζεστό αλμυρό νερό για 15 λεπτά δυο φορές την ημέρα μέχρι να εξαφανιστεί η φλεγμονή από την συγκεκριμένη περιοχή. Έπειτα κόψτε το νύχι σας σε ευθεία γραμμή ούτως ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό.
  • Να προστατεύετε τα πόδια σας σε δημόσιους χώρους όπως πισίνες και αποδυτήρια. Μην περπατάτε ξυπόλητοι καθώς μπορεί να κολλήσετε κονδυλώματα, μύκητες, κτλ., ενώ παράλληλα θα καταστρέψετε τις φτέρνες σας.
  • Να περιποιείστε τα πόδια σας μια φορά την εβδομάδα. Ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε το Σαββατοκύριακο σας είναι, για παράδειγμα, το βράδυ της Παρασκευής όταν παρακολουθείτε τηλεόραση μετά το βραδινό σας, να βάλετε τα πόδια σας σε μια λεκάνη με νερό και αιθέρια έλαια ή άλατα. Αφήστε τα πόδια σας για 20 λεπτά. Στην συνέχεια σκουπίστε τα καλά, πρώτα με μια πετσέτα κι έπειτα με ένα πιστολάκι, χωρίς να φοράτε κάλτσες ή παπούτσια. Ένα καλό μασάζ δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα. Ζητήστε βοήθεια από το άλλο σας μισό ή κάντε το μόνοι σας αμέσως μετά το ντουζ. Να χρησιμοποιείτε πάντα λάδι ή ενυδατική κρέμα, ξεκινώντας από τις φτέρνες σας και καταλήγοντας στα δάχτυλα των ποδιών σας.