Σωματικό λίπος: Συμβουλές για όλα τα είδη που υπάρχουν στο σώμα

Ανεξάρτητα από το μέρος του σώματος στο οποίο έχει συσσωρευτεί λίπος, οι ασκήσεις αεροβικής είναι πραγματικά αποτελεσματικές στη μείωσή του και μπορούν να συνδυαστούν με άλλες δραστηριότητες ανάλογα με τα αποτελέσματα που θέλετε να έχετε.
Σωματικό λίπος: Συμβουλές για όλα τα είδη που υπάρχουν στο σώμα

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιανουαρίου, 2019

Όλοι έχουμε έστω και λίγο σωματικό λίπος.

Αν και αυτό μπορεί να εξαρτάται από γενετικούς και άλλους παράγοντες, ακόμη και από το φύλο (για παράδειγμα οι γυναίκες συσσωρεύουν λίπος στους γοφούς, στους μηρούς και στο στομάχι), ακόμα και οι συνήθειές μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σιλουέτα μας.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε τι μπορείτε να κάνετε για κάθε περιοχή του σώματος όπου έχει συσσωρευτεί σωματικό λίπος.

Γιατί συσσωρεύεται το σωματικό λίπος;

Κάθε μέρος του σώματος αποθηκεύει λίπος με διαφορετικό τρόπο.

Όταν παίρνετε κιλά, συμβαίνουν δυο πράγματα: τα λιποκύτταρα από τους γοφούς και κάτω αυξάνονται σε αριθμό ενώ τα λιποκύτταρα από τη μέση και πάνω αυξάνονται σε μέγεθος. Αυτό επηρεάζει την κάθε περιοχή του σώματος με διαφορετικό τρόπο.

Το λίπος είναι ο τρόπος του σώματος να αποθηκεύει ενέργεια, αλλά δεν “αποθηκεύεται” όλο στο ίδιο σημείο. Υπάρχουν τρία είδη:

Υποδόριο σωματικό λίπος

Αυτό το λίπος βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και είναι το πρώτο που χάνεται όταν ασκούμαστε. Η γενετική και οι ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο καθώς εκείνες καθορίζουν σε ποιο σημείο του σώματος θα αποθηκευτεί το λίπος.

Σπλαχνικό σωματικό λίπος

σωματικό λίπος

Αυτό το λίπος βρίσκεται πιο βαθιά στο σώμα και συσσωρεύεται γύρω από τα όργανα. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Γενικά, η υπερβολική ποσότητα σπλαχνικού λίπους συσσωρεύεται πριν το υποδόριο λίπος. Συνεπώς, δεν πρέπει να αφήσετε το στομάχι σας να μεγαλώσει τόσο πολύ.

 

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε: 10 τροφές για να κάψετε γρήγορα το λίπος της κοιλιάς

 

 

Ενδομυϊκό σωματικό λίπος

Αυτό το λίπος συσσωρεύεται ανάμεσα στις μυϊκές ίνες, αν και δεν είναι τόσο κοινό όσο τα προηγούμενα δυο είδη. Εμφανίζεται σε όσους έχουν υπερβολικά πολλά κιλά ή είναι παχύσαρκοι και μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη που αποτελεί την κύρια αιτία του διαβήτη.

4 σημεία στα οποία συσσωρεύεται το σωματικό λίπος

Το σώμα μας αποτελείται από ορμόνες. Τα επίπεδά τους καθορίζουν την κατάσταση της υγείας μας. Μερικές είναι υπεύθυνες για τη διάθεση, άλλες για την ενέργειά σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να προσδιορίσουν ακόμη τα σημεία στα οποία συσσωρεύεται το λίπος. Δώστε προσοχή στις πιο κοινές ορμονικές ανισορροπίες και στις επιδράσεις τους στη σιλουέτα σας:

Λίπος στο στήθος και στα χέρια: τεστοστερόνη

Όταν αυτή η ορμόνη βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το φυσιολογικό τότε αναγκάζει το στήθος και τα χέρια να αυξάνονται σε μέγεθος αλλά όχι ως αποτέλεσμα κάποιας άσκησης. Τα ανδρογόνα είναι άλλο ένα σύνολο ανδρικών ορμονών που μπορούν να το προκαλέσουν αυτό.

Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές που περιέχουν υγιεινά, μη υδρογονωμένα λιπαρά, βιταμίνες Β και πρωτεΐνες. Μπορείτε να συνδυάσετε αυτές τις τροφές με ασκήσεις στήθους και ενδυνάμωσης.

Λίπος στους γοφούς και στους μηρούς: ινσουλίνη

σωματικό λίπος

Μια ανισορροπία αυτής της ορμόνης προκαλεί την αύξηση των σακχάρων που συσσωρεύονται, τα οποία αργότερα μετατρέπονται σε σωματικό λίπος. Αυτό το είδος απόκτησης βάρους είναι ιδιαίτερα σύνηθες για τους λάτρεις των γλυκών.

Η λύση είναι να περιορίσετε την κατανάλωση επιδορπίων, γλυκών και υδατανθράκων που έχουν αρκετά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Λίπος στην περιοχή της κοιλιάς: οιστρογόνα

Τα οιστρογόνα είναι γυναικείες ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη συσσώρευση λίπους στους γοφούς και στους μηρούς στις γυναίκες (επίσης γνωστό ως σχήμα σώματος αχλάδι).

Ο μεταβολισμός επηρεάζεται από την υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων και το συκώτι αναγκάζεται να υπερλειτουργεί για να την αποβάλει. Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ, Β6 και Β12, όπως είναι το μπρόκολο.

Κάνετε ασκήσεις που στοχεύουν κάθε σημείο του σώματος

Θα σας δείξουμε 5 διαφορετικούς τρόπους που το σώμα συσσωρεύει λίπος.

1. Λεπτό σώμα με διογκωμένο στομάχι

σωματικό λίπος

Αυτός ο τύπος σώματος είναι το αποτέλεσμα των λιγούρων. Οι άνθρωποι με αυτό τον τύπο σώματος είναι πάντα λίγο νευρικοί. Ακόμη και με τη βοήθεια μιας καλής δίαιτας, το στομάχι δεν περιορίζεται σε μέγεθος. Η συγκέντρωση λίπους σε αυτή την περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιομεταβολικές παθήσεις όπως υπέρταση ή διαβήτη.

Οι καλύτερες ασκήσεις για αυτό το είδος λίπους είναι οι εξής:

 • Μέτριες ασκήσεις αεροβικής, 3-4 φορές την εβδομάδα.
 • Κοιλιακοί
 • Διατάσεις
 • Γιόγκα ή διαλογισμός

2. Σώμα τύπου αχλάδι

Όταν ο κορμός είναι μικρότερος σε σύγκριση με τη μέση, θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια για να χάσετε το περιττό σωματικό λίπος που έχει συσσωρευτεί στους γοφούς, στα πόδια και τους μηρούς.

Αυτό συναντάται σε ένα μεγάλο αριθμό γυναικών και είναι αποτέλεσμα της βιολογίας και της εξέλιξης: το σώμα προετοιμάζεται για την εγκυμοσύνη.

Αυτός ο τύπος σώματος είναι περισσότερο επιρρεπής στην κυτταρίτιδα και την κατακράτηση υγρών. Τα καλά νέα είναι ότι ο κίνδυνος για καρδιακά ή μεταβολικά προβλήματα είναι μικρότερος σε αυτή τη μορφολογία.

Μερικές από τις καλύτερες ασκήσεις είναι οι εξής:

 • Αεροβική
 • Ασκήσεις αντοχής (spinning, κολύμβηση, ποδηλασία)
 • Χορός
 • Γιόγκα
 • Τάι τσι

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε: 6 σταγόνες από αυτό το ισχυρό έλαιο εξαλείφουν το κοιλιακό λίπος

 

 

3. Σώμα τύπου κύλινδρος

σωματικό λίπος

Οι αναλογίες στη μέση, στους γοφούς και στον κορμό είναι ίδιες. Το σωματικό λίπος κατανέμεται ομοιόμορφα στην κοιλιά και στους μηρούς. Αυτό το λίπος μπορείτε να το χάσετε πολύ εύκολα.

Οι κίνδυνοι που συνοδεύουν αυτό τον τύπο σώματος είναι οι ξαφνικές μεταβολικές αλλαγές. Συνιστάται ένα σταθερό πρόγραμμα ασκήσεων:

 • Συνολική εκγύμναση (ασκήσεις αεροβικής, τοπικές και άρση βαρών)
 • Ασκήσεις αντοχής (τρέξιμο, σχοινάκι, ποδηλασία)
 • Κοιλιακοί

4. Μεγάλο σώμα

Αυτός ο τύπος σώματος δεν αποθηκεύει το λίπος ομοιόμορφα. Οι κίνδυνοι για αυτό τον τύπο συνδέονται με την αυτοεκτίμηση επειδή όταν είσαι τόσο μεγάλος και ογκώδης δεν μπορείς να ταιριάξεις εύκολα με τους υπόλοιπους.

Οι ασκήσεις που προσφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα για αυτό τον τύπο σώματος είναι οι εξής:

 • Αθλήματα αντοχής (κολύμβηση, ποδηλασία, περπάτημα)
 • Χορός και έκφραση μέσω της κίνησης
 • Διατάσεις

5. Σώμα τύπου κλεψύδρα

σωματικό λίπος

Σε αυτή την περίπτωση, οι καμπύλες της γυναίκας είναι τέλειες. Η μέση είναι λεπτή σε σύγκριση με τους γοφούς και τον κορμό. Το λίπος συγκεντρώνεται στο στήθος και στους μηρούς σε ίσες αναλογίες.

Μπορείτε εύκολα να χάσετε κιλά αλλά είναι δύσκολο να ενδυναμώσετε τους μυς. Αυτός ο τύπος σώματος συνδέεται με περιορισμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και τη μεγάλη διάρκεια ζωής.

Το πρόγραμμα ασκήσεων για αυτό τον τύπο σώματος θα πρέπει να περιλαμβάνει:

 • Ασκήσεις αεροβικής (τρέξιμο, ποδηλασία, ελλειπτικά μηχανήματα)
 • Ασκήσεις με βάρη

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Godínez Gutiérrez, S. A., Marmolejo Orozco, G. E., Márquez Rodríguez, E., Siordia Vázquez, J. de J., & Baeza Camacho, R. (2002). La grasa visceral y su importancia en obesidad. Revista de Endocrinología y Nutrición.
 • García, A. I., Niño-Silva, L., González-Ruiz, K., & Ramírez-Vélez, R. (2016). Volumen de grasa visceral como indicador de obesidad en hombres adultos. Revista Colombiana de Cardiologia. https://doi.org/10.1016/j.rccar.2015.12.009
 • Martinez, Maricela; Barcelo Malicela: Gómez, Raul y Rámirez, D. (2015). Circunferencia de la cintura, tamaño de la grasa visceral y trastornos metabólicos en la obesidad mórbida. Rev Cubana Aliment Nutr.
 • Després, J. P. (2012). Body fat distribution and risk of cardiovascular disease: An update. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.111.067264

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.