Τι είναι η σοφρολογία και πόσο αποτελεσματική είναι;

Μέσα από διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, η σοφρολογία επιδιώκει να συνδέσει τους ανθρώπους με καταστάσεις συνείδησης, πληρότητας και ευεξίας. Εξηγούμε λεπτομερώς τι είναι.
Τι είναι η σοφρολογία και πόσο αποτελεσματική είναι;
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 15 Μαΐου, 2023

Το άγχος έχει κατακλύσει τη ζωή μας. Η καθημερινή μας ζωή, με τους ασταμάτητους ρυθμούς της, σπάνια μας δίνει ένα διάλειμμα και μας καλεί να σκεφτούμε πώς είμαστε και πώς νιώθουμε. Αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους με τους οποίους καταπιάνεται η σοφρολογία.

Σήμερα, μπορεί να ανησυχούμε συνεχώς για τη δουλειά- αύριο, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπαυση και τον ύπνο μας. Σε μερικούς ανθρώπους, το άγχος εμφανίζεται ως κηλίδες στο δέρμα.

Η σοφρολογία αποτελείται από ένα σύνολο τεχνικών που δουλεύουν με τη συνείδηση, μέσω της χαλάρωσης και της αναπνοής, ως γέφυρα προς την ενδοσκόπηση. Ας δούμε τι τη διαφοροποιεί από άλλες σύγχρονες επιλογές.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να αυξήσετε τον φωτισμό στον χώρο εργασίας σας

Τι είναι η σοφρολογία;

Όταν μιλάμε για τη σοφρολογία, μπορούμε να ξεκινήσουμε από την ετυμολογία της. Προέρχεται από τη σύζευξη των λέξεων “σῶς(αρμονία), “φρήν(νους) και “-λογία (η μελέτη, επιστήμη). Έτσι, η σοφρολογία είναι η μελέτη της συνείδησης σε ισορροπία.

Χρονολογείται από το 1960 και ο δημιουργός της είναι ο Alfonso Caycedo, ένας νευροψυχίατρος που ανέπτυξε αυτή τη μεθοδολογία κατά τη διάρκεια της εργασίας του σε νοσοκομειακά ιδρύματα. Βασίζεται στη φαινομενολογία, ένα φιλοσοφικό κίνημα εμπνευσμένο από την ελευθερία, τη δέσμευση και την ατομική ευθύνη. Έχει επίσης επιρροές από τη γιόγκα και το ιαπωνικό ζεν.

Η σοφρολογία διακρίνει μεταξύ διαφορετικών καταστάσεων συνείδησης, μεταξύ των οποίων συναντάμε τις ακόλουθες:

  • Το άρρωστο είναι αυτό που αλλοιώνεται ή παραμορφώνεται.
  • Το συνηθισμένο είναι εκεί που οι άνθρωποι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους.
  • Το σόφρον αναφέρεται σε εκείνη την κατάσταση του μέγιστου ή του δυναμικού, στην οποία οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα, σε αρμονία και ισορροπία.

Ωστόσο, η τελευταία κατάσταση είναι μάλλον εξαιρετική. Τείνουμε να την βιώνουμε μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις.

Ο στόχος της σοφρολογίας είναι να κάνουμε αυτή την κατάσταση συνείδησης πιο συχνή και παρούσα μέσω ενός ενεργητικού και αφοσιωμένου ρόλου. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές. Μεταξύ των πιο γνωστών είναι εκείνες της χαλάρωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν ασκήσεις σώματος και αναπνοής.

sophrology meditation
Η γιόγκα, η φιλοσοφία Ζεν και οι τεχνικές αναπνοής αποτελούν μέρος της φιλοσοφίας της σοφρολογίας.

Σοφρολογία: Τεχνικές

Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται είναι η δυναμική χαλάρωση του Caycedo (DRC), η οποία συνδυάζει σωματικές και νοητικές ασκήσεις για να οδηγήσει το άτομο, σταδιακά, στην ενδοσκόπηση. Αυτό λειτουργεί πρώτα με την επίγνωση του σώματος, στη συνέχεια με το μυαλό και τέλος με τα συναισθήματα.

Η DRC περιλαμβάνει 12 προοδευτικές βαθμίδες που είναι δομημένες με συνεκτικό και οργανωμένο τρόπο.

Η μέθοδος Caycedo κάνει επίσης χρήση φρασεολογικών τεχνικών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος από θετικές πλευρές. Χαρακτηρίζονται από σύντομη διάρκεια, μεταξύ 10 και 15 λεπτών. Επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους στόχους.

Τέσσερα κλειδιά

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι η σοφρολογία επικεντρώνεται στις ακόλουθες πτυχές:

  1. Η θετική εμπειρία προϋποθέτει τη συσχέτιση με το θετικό και τις δικές μας δυνάμεις.
  2. Η γνώση του σωματικού σχήματος έχει να κάνει με τη γνώση του σώματός μας και του τρόπου με τον οποίο αυτό εκφράζεται και επικοινωνεί με εμάς και τον έξω κόσμο.
  3. Η επανάληψη συμβαίνει όταν το άτομο είναι σε θέση να εφαρμόσει τις τεχνικές μόνο του.
  4. Προσαρμοστικότητα είναι να μπορεί κανείς να φέρει τη σοφρολογία στο πεδίο της καθημερινής ζωής, παρέχοντας θεραπευτική ανεξαρτησία.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τι σημαίνει το μπλε χρώμα στην ψυχολογία;

Η αποτελεσματικότητα της σοφρολογίας

Η σοφρολογία είναι χρήσιμη για να μάθουμε να ελέγχουμε το άγχος και τις αρνητικές και παρεμβατικές σκέψεις μέσω της μεγαλύτερης επίγνωσης των όσων μας συμβαίνουν. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη στάση μας απέναντι στις πολλές και διαφορετικές καταστάσεις που βιώνουμε στη ζωή μας.

Με αυτή την έννοια, μεγάλο μέρος της σοφρολογίας είναι προσανατολισμένο σε ένα πιο θετικό όραμα και μια πιο θετική ζωή για τα ανθρώπινα όντα. Στην πραγματικότητα, μια από τις προσεγγίσεις είναι ότι όπως οι τραυματικές εμπειρίες είναι ικανές να αφήσουν το σημάδι τους, έτσι και οι θετικές εμπειρίες μπορούν να αφήσουν το ίδιο σημάδι.

Η επανάληψη και η εξάσκηση των τεχνικών μέχρι να απορροφηθούν καλά επιτρέπει στο άτομο να κατακτήσει αυτή την κατάσταση συνείδησης, πληρότητας και ευεξίας.

Οι διάφορες εφαρμογές της σοφρολογίας

Η σοφρολογία έχει εφαρμογές σε διάφορες καταστάσεις και τομείς. Μία από τις πιο συχνές είναι ο ανταγωνιστικός αθλητισμός, όπου οι συμμετέχοντες υποβάλλονται σε υψηλές απαιτήσεις που είναι τόσο σωματικές όσο και ψυχικές.

Συνιστάται επίσης ως πηγή για την αντιμετώπιση των συσπάσεων και τη στιγμή του τοκετού. Αυτό συμβαίνει επειδή η σοφρολογία λειτουργεί πολύ με την αυτογνωσία του σώματος, τη χαλάρωση και τις τεχνικές αναπνοής, καθώς και την επίκληση καταστάσεων ηρεμίας και γαλήνης.

Εφαρμόζεται ακόμη και σε σχολικά περιβάλλοντα για την ανάκτηση της χαμένης ισορροπίας και ηρεμίας. Μπορεί να συνοδεύει τις διαδικασίες διδασκαλίας και μάθησης.

Υπό αυτή την έννοια, η σοφρολογία θεωρείται επίσης αποτελεσματική στην αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών, ψυχοσωματικών ενοχλήσεων και διαταραχών της διάθεσης. Επιπλέον, άλλες εφαρμογές βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη.

An athlete using sophrology
Το άγχος στον κορυφαίο αθλητισμό είναι πολύ έντονο και συνηθισμένο. Αρκετοί αθλητές χρησιμοποιούν τη σοφρολογία για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις.

Πέρα από τη σοφρολογία…

Επί του παρόντος, γινόμαστε μάρτυρες της αυξανόμενης δημοτικότητας πολλών διαφορετικών τύπων πρακτικών και θεραπειών που προσκαλούν την αυτογνωσία για την επίτευξη λειτουργικών και προσαρμοστικών αντιδράσεων. Υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να εγκαταλείψουμε τις καταστάσεις παθητικότητας και αντιδραστικότητας που μας μετατρέπουν σε θύματα και να κινηθούμε προς προληπτικές αντιδράσεις και μεγαλύτερη προσωπική ενδυνάμωση.

Όπως είναι σημαντικό να αρχίσουμε να αναζητούμε τη σύνδεση με τον εαυτό μας για να αποφύγουμε την υπερβολική επιρροή του εξωτερικού, είναι εξίσου απαραίτητο να ενημερώσουμε τους ανθρώπους για τις τεχνικές και τη θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιείται. Στην περίπτωση της σοφρολογίας, η ονομασία για την αληθινή πρακτική έχει καταλήξει να ονομάζεται σοφρολογία του Caycedo, καθώς δημιουργήθηκαν πολλαπλές  πρακτικές που τη μιμούνταν και την αντέγραφαν και ήταν αντίθετες με το αληθινό πνεύμα με το οποίο ξεκίνησε.

Σήμερα, πολλοί προτείνουν μαγικές λύσεις σε συγκεκριμένα και πραγματικά προβλήματα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί. Είναι σημαντικό οι θεραπευτές να μην παραβιάζουν ποτέ το δικαίωμα των ασθενών τους στην υγεία και την εμπιστοσύνη τους στη θεραπεία τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Caycedo A. Sofrología Médica. Barcelona: Ed. Aura, 1973
  • Moscoso, Manolete (2014). El estudio científico del estrés crónico en neurociencias y psicooncología. Persona, (17),53-70.[fecha de Consulta 15 de Agosto de 2022]. ISSN: 1560-6139. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=147137147003
  • Feliu, M. R. T. (2014). Los Trastornos de Ansiedad en el DSM-5. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace, (110), 62-69.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.