Σπιτικό μαλακτικό ρούχων με φυσικά υλικά

Για να αποφύγετε περιττούς κινδύνους για την υγεία σας μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μαλακτικό ρούχων και να προσθέσετε αιθέρια έλαια της προτίμησής σας.
Σπιτικό μαλακτικό ρούχων με φυσικά υλικά

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα, θα μοιραστούμε μαζί σας μια συνταγή για σπιτικό μαλακτικό ρούχων ώστε να μπορέσετε να αποφύγετε τις τοξίνες και τις σκληρές χημικές ουσίες. Το μαλακτικό είναι απαραίτητο για το πλύσιμο των ρούχων. Όχι μόνο κάνει τα ρούχα πιο μαλακά αλλά επιπλέον προστατεύει τα ευαίσθητα υφάσματα και τους προσφέρει ένα ευχάριστο άρωμα.

Είναι ιδιαίτερα κοινά στην αγορά και διατίθενται στα περισσότερα καταστήματα σε προσιτές τιμές. Ωστόσο, αρκετές φορές έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους καταναλωτές καθώς θεωρείται ότι περιέχουν βλαβερές ουσίες για την υγεία και το περιβάλλον στις οποίες οφείλουν το άρωμά τους.

Αν και δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι είναι αποτελεσματικά και αφήνουν ένα ξεχωριστό άρωμα, αυτά τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις στο αναπνευστικό σύστημα και στο δέρμα σας.

Το πρόβλημα είναι ότι, όπως και άλλα προϊόντα καθαρισμού, οι επιδράσεις τους δεν είναι πάντα άμεσες και εμφανίζονται συνήθως με την πάροδο του χρόνου.

Ευτυχώς, υπάρχουν 100% οικολογικές και υγιεινές εναλλακτικές που προσφέρουν παρόμοια αποτελέσματα χωρίς να θέτουν την υγεία σας σε κίνδυνο ή να ξοδεύετε πολλά χρήματα.

Μην τη χάσετε!

Γιατί να χρησιμοποιούμε σπιτικό μαλακτικό ρούχων;

Σπιτικό μαλακτικό ρούχων - Πετσέτες και μαλακτικά

Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τα χημικά μαλακτικά ρούχων καθώς πιστεύουν ότι αποτελούν την καλύτερη επιλογή για τη φροντίδα των ρούχων. Τα διαθέσιμα προϊόντα στην αγορά περιέχουν έντονα αρώματα που παραμένουν στα ρούχα για μέρες μετά το πλύσιμο.

Παρά τα όσα θα ήθελαν οι διαφημιστικές εταιρίες να πιστεύετε, υπάρχουν υλικά που μπορούν να σας προσφέρουν τα ίδια αποτελέσματα χωρίς να καταστρέφουν τα υφάσματα. Και μπορεί να προσπαθείτε να αγνοήσετε αυτό το γεγονός αλλά οι χημικές ουσίες στα μαλακτικά ρούχων του εμπορίου, μολύνουν το περιβάλλον και προκαλούν δερματικούς ερεθισμούς. Επιπλέον, μερικά από αυτά περιέχουν ουσίες γνωστές ως φθαλικές ενώσεις που εκτός του ότι βοηθούν τα αρώματα να διαρκούν περισσότερο, μπορούν να προκαλέσουν και ορμονικές ανισορροπίες.

Αν και απαιτείται περαιτέρω επιστημονική έρευνα για να αποδειχθούν οι αρνητικές επιδράσεις τους στο ανθρώπινο σώμα, μερικοί ειδικοί μας συμβουλεύουν να μην τα χρησιμοποιούμε.

Σπιτικό μαλακτικό ρούχων - Ρούχα σε καλάθι

Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές συνταγές που χρησιμοποιούν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και δεν είναι τοξικά για την υγεία σας. Επιπλέον, μαλακώνουν τα ρούχα και τα καθαρίζουν σε βάθος χωρίς να τα αποχρωματίζουν ή να φθείρουν τα υφάσματα. Συνιστώνται για την ενίσχυση των χρωμάτων σε σκούρα υφάσματα και για την πρόληψη των λεκέδων ιδρώτα στα ασπρόρουχα. Και αν αυτό δεν σας αρκεί, τα ενεργά συστατικά του θα καθαρίσουν το πλυντήριο και θα απομακρύνουν τα υπολείμματα σαπουνιού, απορρυπαντικού ή μούχλας.

Πώς μπορώ να φτιάξω το δικό μου σπιτικό μαλακτικό ρούχων;

Σπιτικό μαλακτικό ρούχων - Μπολ με μαγειρική σόδα

Αυτό το σπιτικό μαλακτικό ρούχων, είναι σχεδιασμένο για να δρα σε κάθε είδος υφάσματος χωρίς τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων, δερματικών ερεθισμών ή αναπνευστικών προβλημάτων. Προστατεύει τις ευαίσθητες φυτικές ίνες, ακόμη και τα ευαίσθητα βρεφικά ρούχα. Καταπολεμά τις δυσάρεστες οσμές και τη μούχλα ενώ παράλληλα φωτίζει τα ρούχα χωρίς να τα αποχρωματίζει. Είναι προσαρμόσιμο, οικονομικό και φτιάχνεται εύκολα ακολουθώντας μερικά πολύ απλά βήματα.

Υλικά

 • 2 κούπες θειικό μαγνήσιο (αλάτι Epsom) ή χοντρό θαλασσινό αλάτι.
 • 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομήλι, λεβάντα ή άλλο άρωμα της επιλογής σας.
 • 1/2 κούπα μαγειρική σόδα.
 • 1 δοχείο με καπάκι.

Εκτέλεση

 • Αναμειγνύετε το αλάτι Epsom και το αιθέριο έλαιο της επιλογής σας μέσα στο δοχείο.
 • Ανακατεύετε για μερικά δευτερόλεπτα ώστε να αναμειχθούν καλά μεταξύ τους. Αφού γίνουν ένα μείγμα, προσθέτετε τη μαγειρική σόδα.
 • Αναμειγνύετε ξανά και καλύπτετε.
 • Θα κρατήσει για δυο μήνες περίπου.

Τρόποι χρήσης

 • Χρησιμοποιείτε 2-3 κουταλιές της σούπας φυσικό μαλακτικό ρούχων για πλύση στο πλυντήριο.
 • Για περισσότερα ρούχα, χρησιμοποιείτε μισή κούπα.
 • Για να απομακρύνετε τους λεκέδες ιδρώτα, τρίβετε το λεκέ με το μείγμα και το αφήνετε να δράσει για 30 λεπτά πριν το ξεπλύνετε.

Όπως ανακαλύψατε μόλις τώρα, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό μαλακτικό ρούχων που είναι φιλικό προς το περιβάλλον χωρίς να ξοδεύετε πολλά χρήματα σε περίπλοκες συνταγές.

Φτιάξτε το και χρησιμοποιήστε το για να έχετε μαλακά και καθαρά ρούχα σε κάθε πλύση. Θα λατρέψετε την απαλότητα και τη φρεσκάδα των ρούχων σας.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.