Η στέρηση ύπνου ενδέχεται να οδηγήσει σε άνοια

Για να αυξήσετε το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα σας θα πρέπει να συμπεριλαβάνετε στη διατροφή σας άφθονες φυτικές ίνες και να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C.
Η στέρηση ύπνου ενδέχεται να οδηγήσει σε άνοια

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουνίου, 2019

Γνωρίζετε τις συνέπειες που έχει στον εγκέφαλο η στέρηση του ύπνου;

Οι ειδικοί μας προειδοποιούν συνεχώς για ορισμένες συνήθειές μας, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής μας. Για παράδειγμα, όταν τρώμε βραδινό πολύ αργά, παρακολουθούμε τηλεόραση λίγο πριν κοιμηθούμε ή ασχολούμαστε με το laptop ή το κινητό όταν είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν αυτούς τους παράγοντες ενώ οι αλλαγές στο βιολογικό μας ρολόι μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Η στέρηση ύπνου και οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και πνευματική μας υγεία. Εκτός αυτού, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ανεπάρκεια ύπνου και άλλα προβλήματα υγείας θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ανάπτυξη εγκεφαλικών ανωμαλιών παρόμοιες με αυτές των ασθενών που πάσχουν από άνοια.

Αυτή η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών της Διοίκησης Βετεράνων στη Χαβάη. Η ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα από 167 άνδρες μέσου όρου ηλικίας 84 ετών. Αυτοί οι άνδρες παρακολουθούνταν μέχρι και το θάνατό τους, κατά μέσο όρο για έξι χρόνια. Οι μεταθανάτιες αυτοψίες, που επικεντρώνονταν στον εγκέφαλο, είχαν ως στόχο την έρευνα ανευρυσμάτων ήσσονος σημασίας ή μεταβολές στον εγκεφαλικό ιστό που παρουσιάζονται συνήθως σε ανθρώπους με κακές συνήθειες ύπνου και οφείλονται σε παράγοντες όπως είναι η άπνοια ύπνου και το εμφύσημα.

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που είχαν παρουσιάσει αλλαγές στον εγκεφαλικό τους ιστό, είχαν επίσης και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους γεγονός που σχετίζεται με την εμφάνιση της άνοιας.

 

Θα σας ενδιαφέρει και αυτό το άρθρο: Τα καλύτερα φυσικά βοηθήματα για να πέσετε για ύπνο

 

Η στέρηση ύπνου οδηγεί σε  χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, γεγονός που οδηγεί σε εγκεφαλικές ανωμαλίες

εγκέφαλος, άνοια

Τα αποτελέσματα βασίζονταν στο γεγονός ότι οι εγκεφαλικές ανωμαλίες παρουσιάζονται συνήθως σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου όπως επίσης και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Στην τελική τους ανάλυση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που διένυαν το 77 με 99% του ύπνου τους με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα ήταν μέχρι και τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν εγκεφαλικές βλάβες. Κατέληξαν στο ότι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους κατά τη διάρκεια του ύπνου τους είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν εγκεφαλικές ανωμαλίες παρόμοιες με αυτές της άνοιας.

Η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Δρ. Rebecca P. Gelber, του Συστήματος Υγείας των Νήσων του Ειρηνικού και του Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας και Παιδείας του Ειρηνικού στη Χονολουλού, Χαβάη, ανέφερε ότι αυτά τα ευρήματα έδειξαν ότι τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και τα προβλήματα ύπνου μπορούν να συμβάλουν στη βλάβη του εγκεφάλου και στην άνοια.

Αν και αναγνωρίζει ότι απαιτείται επιπλέον έρευνα για τη σχέση του ύπνου με την άνοια, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας τον αριθμό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου τα τελευταία χρόνια.

Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The American Academy of Neurology με τίτλο: “Η σχέση των εγκεφαλικών βλαβών κατά την αυτοψία με πολυυπνογραφία πριν το θάνατο” και περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια του ύπνου, τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα και την παρουσία της άπνοιας του ύπνου.

Τι προκαλεί τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα;

οξυγόνο στο αίμα, στέρηση ύπνου

Σύμφωνα με ειδικούς, τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μπορεί να προκληθούν από τους ακόλουθους παράγοντες:

 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD)
 • Αναιμία με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS)
 • Πνευμονική ίνωση
 • Συγγενή καρδιοπάθεια
 • Εμφύσημα

 

 

Πώς μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας;

φρούτα

Για να αυξήσετε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας θα πρέπει να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μαζί με μια υγιή ποσότητα φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C. Μεταξύ των καλύτερων επιλογών είναι τα εξής:

 • Μπανάνες
 • Αβοκάντο
 • Σέλινο και μαϊντανό
 • Λάχανο
 • Σπανάκι
 • Εσπεριδοειδή
 • Αγγούρι
 • Μπρόκολο
 • Πράσινα μήλα
 • Κράνα

Εξίσου σημαντικό είναι να μειώσετε την πρόσληψή σας σε νάτριο, να αποφεύγετε την κατανάλωση λιπαρών, σακχάρων και επεξεργασμένων τροφών. Θα πρέπει επίσης να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας σχετικά με τα προβλήματα ύπνου τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλό σας και να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία σας: κακή διάθεση, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, στρες και πολλά άλλα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.