Κολπικές λοιμώξεις: Μάθετε τους τύπους και τις αιτίες τους

Οι κολπικές λοιμώξεις είναι πολύ συχνές και μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και αν φροντίζετε καλά τον εαυτό σας. Μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτά σε αυτό το άρθρο.
Κολπικές λοιμώξεις: Μάθετε τους τύπους και τις αιτίες τους
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι κολπικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές τόσο στην κολπική περιοχή όσο και στον αιδοίο.

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τις πιο κοινές κολπικές μολύνσεις και τις αιτίες που τείνουν να τις προκαλούν πιο συχνά.

 

Αιτίες των κολπικών μολύνσεων

γυναικείο άσπρο εσώρουχο- κολπικές λοιμώξεις

Ορισμένες γυναίκες υποφέρουν συχνότερα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κακή υγιεινή, κακές συνήθειες ή επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές.


Η χρήση του ίδιου προφυλακτικού

Αν και δεν συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση κολπικών μολύνσεων, θεωρείται μία από τις αιτίες της όταν κάποιος κάνει πρωκτικό και κολπικό σεξ χωρίς να αλλάζει προφυλακτικά. Αυτό που συμβαίνει στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα κοκκώδη βακτηρίδια απλώνονται από τον πρωκτό στον κόλπο. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, είναι σημαντικό να αλλάξετε το προφυλακτικό εάν θέλετε να κάνετε και τις δύο σεξουαλικές πρακτικές.


Αντιβιοτικά και κολπικές λοιμώξεις

 κολπικές λοιμώξεις και αντιβιοτικά σε χούφτες

Αυτό ακούγεται αντιφατικό, διότι θεωρητικά τα αντιβιοτικά επιδιώκουν την εξάλειψη των παραγόντων που προκαλούν ασθένεια. Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπίσετε κολπικές μολύνσεις επειδή αυτό το είδος φαρμάκων επηρεάζει τόσο τα ευεργετικά βακτήρια (βακτηριακή χλωρίδα) όσο και τα επιβλαβή βακτήρια, γεγονός που σας καθιστά πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη μυκητιακών λοιμώξεων.


Ορμονική αλλοίωση

Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν κολπικές μολυσματικές μολύνσεις λόγω αυξημένων οιστρογόνων στο σώμα. Οι στιγμές στις οποίες είστε πιο ευαίσθητες είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπό την επήρεια μιας ορμονικής θεραπείας ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.


Φοράτε ρούχα από συνθετικά υλικά


συνθετικά εσώρουχα και κολπικές λοιμώξεις

Όπως όλοι γνωρίζετε, οι ζεστοί, υγροί και ανεπαρκώς οξυγονωμένοι χώροι είναι μέρη όπου τα βακτήρια και οι μύκητες, που προκαλούν λοιμώξεις, αναπτύσσονται ευκολότερα. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε τα παρακάτω:

 • Στενό παντελόνι
 • Εσώρουχα κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά
 • Παντελόνια από λύκρα ή αντίστοιχα κολάν

Όλα αυτά δημιουργούν ένα τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ιδιαίτερα των μυκήτων. Εάν σας αρέσουν τα σφιχτά παντελόνια, προσπαθήστε να τα αφαιρέσετε ή να τα αλλάζετε κάθε 10 ώρες. Επιπλέον, συνιστάται να ελέγχετε την ετικέτα και να επιλέξετε εκείνες που έχουν φτιαχτεί με τουλάχιστον 50% βαμβάκι.


Υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Η γλυκιά γεύση δεν είναι αποκλειστικά για τον άνθρωπο, και οι μύκητες το αγαπούν, οπότε υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του διαβήτη και των μολύνσεων από μύκητες. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και σάκχαρα, τόσο για τη βελτίωση της υγείας σας όσο και για την πρόληψη ορισμένων ασθενειών. Σε περίπτωση που πάσχετε από διαβήτη, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα επίπεδα γλυκόζης εντός της φυσιολογικής κλίμακας.


Τύποι κολπικών μολύνσεων

Δεν είναι όλες οι κολπικές μολύνσεις ίδιες. Η καθεμία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και πρέπει να αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένο τρόπο.


Κολπική μυκητίαση ή μυκητιακή λοίμωξη


μύκητες σε εργαστηριακό δείγμα- κολπικές λοιμώξεις

Αυτή είναι η περίπτωση της καντιντίασης. Οι μυκητιακές λοιμώξεις είναι οι πιο συχνές. Συγκεκριμένα, η καντιντίαση παράγει συνήθως:

 • Παχύρευστη αποβολή υγρών από τον κόλπο
 • Ερυθρότητα στον κόλπο και τον αιδοίο
 • Κνησμό

Η θεραπεία της είναι απλή στις περισσότερες περιπτώσεις. Μπορείτε να αγοράσετε σπρέι ή κρέμες που μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε φαρμακείο. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε στο άρθρο των Δρ. Falagas et. al. εδώ.


Βακτηριακή λοίμωξη

Είναι συχνή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η κολπίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Χαρακτηρίζεται από:

 • Κολπικά υγρά με μυρωδιά “ψαριού” μετά από σεξουαλική επαφή
 • Πόνο κατά την ούρηση
 • Υπόλευκα ή δύσοσμα υγρά
 • Κνησμός και πόνος στον κόλπο

Κολπικές λοιμώξεις από τριχομονάδα

Προκαλείται από έναν μικροβιακό παράγοντα που ονομάζεται Trichomonas vaginalis. Αυτός ο τύπος λοίμωξης πρέπει να αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, διότι μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής. Τα χαρακτηριστικά της είναι:

 • Οσμή μούχλας
 • Υγρά με πράσινη ή κίτρινη απόχρωση
 • Κολπική καύση και φαγούρα

Χλαμύδια και κολπικές λοιμώξεις

γυναίκα με τα χέρια μπροστά κολπικές λοιμώξεις

Είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Όχι μόνο είναι σε θέση να επηρεάσει την περιοχή των γεννητικών οργάνων, μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες ασθένειες όπως αρθρίτιδα, πνευμονία ή επιπεφυκίτιδα. Προκαλεί την αποβολή δύσοσμων υγρών από τον κόλπο, η οποία σε αυτές τις περιπτώσεις υποθέτει ένα λευκόχρωμο χρώμα.


Κολπικές λοιμώξεις ιικού τύπου

Αυτός ο τύπος μόλυνσης προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα. Εκτός από τον ερεθισμό, εμφανίζονται φυσαλίδες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων που μετατρέπονται σε έλκη.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αυτός ο τύπος λοίμωξης είναι ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος που προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.