Συμβουλές για να διατηρείτε καθαρή την τσάντα μακιγιάζ

Βακτήρια όπως τα Ε.coli ή ο Σταφυλόκοκκος μπορούν να μολύνουν πληγές ή να εισέλθουν μέσα στο δέρμα. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να διασφαλίζετε τη σωστή υγιεινή για την τσάντα μακιγιάζ σας.
Συμβουλές για να διατηρείτε καθαρή την τσάντα μακιγιάζ

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Αν δεν διατηρείτε καθαρή την τσάντα μακιγιάζ σας μπορούν να συσσωρευτούν πάρα πολλά βακτήρια τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό στα σφουγγάρια αν δεν τα καθαρίζετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Για την ακρίβεια, βάσει αποδείξεων από μελέτες, γνωρίζουμε ότι τα σφουγγάρια για μακιγιάζ είναι το τέλειο έδαφος για βακτήρια όπως το E.coli και ο Σταφυλόκοκκος.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εργαλείων που χρησιμοποιούν καθημερινά οι άνθρωποι για να βάλουν μακιγιάζ, περιέχουν σημαντικό βακτηριακό φορτίο. Αυτή είναι μια πληροφορία από μία μελέτη που διεξήχθη από γιατρούς στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Άστον στο Μπέρμιγχαμ.

Η μελέτη της τσάντας μακιγιάζ

Στόχος της μελέτης ήταν να αναλυθεί ο τύπος και η έκταση της μόλυνσης σε πέντε καλλυντικά προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως κραγιόν, μάσκαρα, eyeliner, lip gloss, και σφουγγάρια για μακιγιάζ.

Τα σφουγγάρια για μακιγιάζ είναι ένα από τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο του μακιγιάζ. Τα προϊόντα για μακιγιάζ που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη ανήκαν σε διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο. Για να βρεθεί το βακτηριακό φορτίο, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν καλλιέργειες βακτηρίων.

Γυναίκα κρατά βούρτσα και σφουγγάρι μακιγιάζ
Οι αποδείξεις δείχνουν ότι αντικείμενα όπως βούρτσες και σφουγγάρια μακιγιάζ περιέχουν δυνητικά μολυσματικά βακτήρια.

Τι πληροφορίες έδωσε η μελέτη για την τσάντα μακιγιάζ;

Η μελέτη αποκάλυψε την παρουσία βακτηρίων σε εννέα από τα δέκα καλλυντικά που δοκιμάστηκαν. Τα βακτήρια που εντοπίστηκαν μπορούν να προκαλέσουν από δερματικές λοιμώξεις έως γενικευμένες λοιμώξεις, ειδικά αν χρησιμοποιείτε καλλυντικά σε περιοχές κοντά στο στόμα και τα μάτια, ή αν για κάποιο λόγο καταλήξουν σε μια πληγή στο δέρμα.

Ειδικότερα, όλα τα καλλυντικά είχαν Σταφυλόκοκκο, Εσερίχια κόλι, και Κιτροβακτηρίδια, μικροοργανισμούς που συνιστούν κίνδυνο για την υγεία.

Τύποι λοιμώξεων

Τα βακτήρια όπως το E.coli ή ο Σταφυλόκοκκος μπορούν να μολύνουν πληγές ή να εισέλθουν στο σώμα μέσω του δέρματος και να οδηγήσουν σε λοιμώξεις. Γενικά, οι λοιμώξεις μπορούν να διαφέρουν.

Οι λοιμώξεις μπορούν να είναι τοπικές και ήπιες ή πολύ σοβαρές. Μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και γενικευμένη λοίμωξη σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το βακτηριακό φορτίο ήταν ιδιαίτερα υψηλό στα σφουγγάρια μακιγιάζ. Ο κύριος λόγος είναι η φτωχή υγιεινή. Σε ένα υψηλό ποσοστό περιπτώσεων, τα σφουγγάρια που αναλύθηκαν δεν είχαν πλυθεί ποτέ. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε καθαρή την τσάντα μακιγιάζ σας.

Επιπλέον, θα πρέπει να θυμάστε ότι συνήθως παραμένουν υγρά, κάτι που συμβάλλει στην εξάπλωση των βακτηρίων. Γι’ αυτόν τον λόγο, το σφουγγάρι στην τσάντα μακιγιάζ σας είναι πιο επιρρεπές σε μολύνσεις.

Γυναίκα με βούρτσες μακιγιάζ
Ο καλύτερος τρόπος για ν’ αποφύγετε τυχόν μόλυνση είναι να καθαρίζετε όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για το μακιγιάζ.

Συμβουλές για να διατηρείτε καθαρή την τσάντα μακιγιάζ σας

Μην ξεχνάτε πως οποιοδήποτε σφουγγάρι, είτε είναι για καθαρισμό προσώπου είτε για μακιγιάζ, μπορεί να γίνει πηγή βακτηρίων. Προσπαθήστε να καθαρίζετε τα σφουγγάρια και να τα αποθηκεύετε αφού στεγνώσουν.

Η υγρασία είναι το πρόσφορο έδαφος για τα βακτήρια στο σφουγγάρι στην τσάντα μακιγιάζ σας. Όταν έρχεται σε επαφή το δέρμα σας με μολυσμένα σφουγγάρια κινδυνεύει η υγεία σας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι κατασκευαστές διασφαλίζουν πως τόσο οι ημερομηνίες λήξης, όσο και οι απαιτήσεις για το πλύσιμο φαίνονται ξεκάθαρα στη συσκευασία του προϊόντος. Έτσι, όταν αγοράσετε τέτοιου είδους προϊόντα, φροντίστε να ελέγχετε τα σύμβολα στη συσκευασία τους.

Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν πολύ αυστηρή συμμόρφωση με τις προδιαγραφές υγιεινής από τους κατασκευαστές καλλυντικών. Έτσι, στην περίπτωση του E.coli, απαιτείται από τα καλλυντικά προϊόντα να μην υπάρχει καθόλου σε αυτά.

Τακτικό πλύσιμο

Πέραν από την ημερομηνία λήξης των προϊόντων, θα πρέπει να θυμάστε να πλένετε συχνά τα σφουγγάρια ώστε ν’ αποφύγετε τον κίνδυνο βακτηριακής λοίμωξης. Πρόκειται για μια εύκολη πρακτική για την οποία θα σας ευχαριστεί η υγεία σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bashir, A., & Lambert, P. (2019). Microbiological study of used cosmetic products: highlighting possible impact on consumer health. Journal of Applied Microbiology, 128(2), 598–605. https://doi.org/10.1111/jam.14479
  • Dadashi L, Dehghanzadeh R. Investigating incidence of bacterial and fungal contamination in shared cosmetic kits available in the women beauty salons. Health Promot Perspect. 2016;6(3):159‐163. Published 2016 Aug 10. doi:10.15171/hpp.2016.25
  • CÁMARA VALERO, S. (2014). Maquillaje Facial. Revista Funcae Digital.
  • Parra, P. (2015). COSMÉTICOS: se ajustan los procesos de producción. 253.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.