Συμβουλές για τα οδικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων

Η πρόληψη είναι σημαντική όταν ξεκινάτε οδικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Σημειώστε τις ακόλουθες συμβουλές για ν' αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, να ταξιδέψετε με ασφάλεια, και να έχετε καταπληκτικές διακοπές!
Συμβουλές για τα οδικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σας αρέσουν τα οδικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων;

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν μερικοί άνθρωποι, δε χρειάζεται να παρατήσετε το τιμόνι όταν ταξιδεύετε. Αυτή η εναλλακτική είναι γεμάτη πλεονεκτήματα, και το κύριο είναι πως έχετε τον απόλυτο έλεγχο από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ανεξάρτητα από την απόσταση, η οδήγηση είναι συχνά φθηνότερη και διευρύνει τις πιθανότητες να γνωρίσετε νέες διαδρομές. Παρότι είναι καλύτερο να φύγετε με ένα πλάνο, μπορείτε ν’ αυτοσχεδιάσετε αν υπάρξουν δυσκολίες ή απλώς το επιθυμείτε.

Άλλα οφέλη του ταξιδιού με το αυτοκίνητο είναι πως μπορείτε να κουβαλήσετε όσες βαλίτσες θέλετε, ν’ αποφύγετε τις ουρές σε σταθμούς τρένων και αεροδρόμια, να σταματήσετε όποτε θέλετε, ν’ απολαύσετε τη φύση, και να έχετε περισσότερη ελευθερία.

Συμβουλές για οδικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων

Για να κάνετε περισσότερο ευχάριστα τα οδικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, σημειώστε τις παρακάτω προτάσεις.

1. Σχεδιάστε τη διαδρομή

Όταν σχεδιάζετε εκ των προτέρων, θα μειώσετε τις πιθανότητες να πάει κάτι στραβά. Μόλις επιλέξετε τον προορισμό σας, σημειώστε αποστάσεις και στάσεις στον χάρτη.

Συμπεριλάβετε τους δρόμους στους οποίους θα ταξιδέψετε, τα πρατήρια καυσίμων, τα ξενοδοχεία, και τα εστιατόρια.

2. Οδικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων – Μάθετε τους νόμους

Βοηθήστε τον εαυτό σας με μια εφαρμογή για την οδική ασφάλειαΠρόκειται για χρήσιμα προγράμματα με ψηφιακούς χάρτες και πληροφορίες σχετικά με τους τοπικούς κανόνες και τους νόμους. Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές έχουν και μεταφραστές.

Το καλό είναι πως μπορείτε να τις εγκαταστήσετε στο τηλέφωνο ή το tablet σας ώστε να τις έχετε πάντα μαζί σας.

3. Επιθεωρήστε το όχημά σας

Βεβαιωθείτε πως τα λάστιχα είναι στη βέλτιστη κατάσταση (έχετε και μια ρεζέρβα), ελέγξτε το επίπεδο του λαδιού, και προγραμματίστε μια επίσκεψη στον μηχανικό ώστε να εξετάσει τη μηχανή και τα φρένα. Επίσης, είναι σημαντικό να προσέξετε τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες.

Όπως με ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών, στα οδικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, θα πρέπει να έχετε και ένα βαλιτσάκι με εργαλεία για την αντικατάσταση ενός λάστιχου, κώνο κυκλοφορίας, έναν πυροσβεστήρα, ένα αντανακλαστικό γιλέκο, έναν φακό, έναν υδραυλικό γρύλο, και όσα είναι απαραίτητα για να ταξιδέψετε με σιγουριά.

Βαλίτσες η μία πάνω στην άλλη
Μην ξεχάσετε να λάβετε υπόψιν σας τον χώρο για τις βαλίτσες, ειδικά σε συνάρτηση με τη διάρκεια του ταξιδιού.

4. Να έχετε έναν συνοδηγό

Μπορείτε να κάνετε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων μόνοι σας, αλλά είναι καλύτερο να υπάρχει κάποιος να σας αντικαθιστά στο τιμόνι όποτε το χρειαστείτε. Κάνοντας εναλλαγές, θα ξεκουράζεστε και οι δύο και θα οδηγείτε πιο προσεκτικά.

5. Προετοιμασία και προειδοποίηση άλλων για την αποχώρησή σας

Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Για ν’ αποφύγετε τη διάρρηξη του σπιτιού σας, μην πείτε σε κανέναν ότι θα ταξιδέψετε. Αρκεί μονάχα να ενημερώσετε ένα κοντινό σας πρόσωπο για να προσέχει το σπίτι σας, το κατοικίδιό σας, και να λαμβάνει την αλληλογραφία σας.

Ενημερώστε το για την αποχώρησή σας και, πριν φύγετε, αν έχετε συγκεκριμένες οδηγίες. Επαναλάβετέ τις με αυτό το άτομο για να μην σας αποσπάται η προσοχή με τηλέφωνα στη διαδρομή.

6. Οδικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων – Να έχετε πρόχειρα όλα τα απαραίτητα

Έχετε περισσότερο χώρο για βαλίτσες, αλλά δεν είναι καλό να καταλάβετε πάρα πολύ χώρο στο όχημα. Δε θα πρέπει να ξεχνάτε τα φάρμακα, το φαγητό, είδη υγιεινής, και ρούχα κατάλληλα για το κλίμα.

7. Μη φύγετε χωρίς να ξεκουραστείτε

Μεγάλες και απαιτητικές διαδρομές δεν θα πρέπει να διανύονται χωρίς ξεκούραση. Αυτή η συμβουλή αφορά τον οδηγό και τον συνοδηγό. Να κοιμηθείτε τουλάχιστον 8 ώρες το προηγούμενο βράδυ ώστε να μην είστε υπερβολικά κουρασμένοι και να μπορέσετε ν’ αντιδράσετε σε κάτι απρόοπτο αν χρειαστεί.

Αν ταξιδεύετε σε ομάδα, όσοι σας συνοδεύουν στο αυτοκίνητο θα πρέπει να σας βοηθούν να μειώσετε το άγχος σας.

8. Να σταματάτε σε συγκεκριμένα σημεία

Η διαδρομή είναι πιο υποφερτή αν την κάνετε τμηματικά. Μια δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αυτοκίνησης δηλώνει ότι η κόπωση που προκαλείται από την πολύωρη οδήγηση οδηγεί σε υπνηλία, αλλοιώνει την αντίληψή σας για το περιβάλλον, χειροτερεύει τον ψυχοκινητικό συντονισμό, αλλάζει τη συμπεριφορά σας, και επηρεάζει την ικανότητα ανταπόκρισης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ένα ατύχημα.

9. Οδικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων – Να έχετε φορτιστές και επιπλέον κινητά τηλέφωνα

Μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο στον δρόμο. Αφήστε το για έκτακτες περιπτώσεις, παραδείγματος χάρη για να επικοινωνήσετε με έναν γερανό. Όταν κάνετε κλήση ή στέλνετε μήνυμα, να μην οδηγείτε.

Συμβουλές για τον οδηγό

Παρότι μπορεί να είναι κουραστική η επανάληψη, είναι πολύ σημαντική η ξεκούραση για τον οδηγό. Να τεντώνετε τα πόδια σας και να ξεκουράζετε τους μύες σας ανά 2 ή 3 ώρες.

Ομοίως, θα πρέπει να πίνετε πολύ νερό πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας και κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Άλλες συμβουλές είναι:

  • Να φροντίζετε να έχετε τα χαρτιά του αυτοκινήτου, την ασφάλεια, το δίπλωμα οδήγησης, κ.λπ..
  • Να λάβετε υπόψιν σας και εναλλακτικές διαδρομές, σε περίπτωση που τις χρειαστείτε.
  • Να αποφεύγετε τα νυχτερινά ταξίδια ή τις στιγμές που υπάρχει πολλή ζέστη.
  • Να μην πίνετε αλκοόλ. Δε χρειάζεται να σας πούμε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για εσάς και για τους άλλους.
  • Αν παίρνετε φάρμακα, θα πρέπει να γνωρίζετε τις παρενέργειές τους.
  • Να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια, όχι τακούνια ή σκληρές σόλες επειδή δυσκολεύουν το έκτακτο φρενάρισμα.
  • Προσπαθήστε να μην τρώτε βαριά, διαφορετικά, ίσως δυσκολευτείτε στην πέψη.
  • Κατανείμετε τις βαλίτσες με τέτοιον τρόπο ώστε να μην εμποδίζουν τη δυναμική συμπεριφορά του οχήματος. Μην αφήνετε πακέτα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου καθώς μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε περίπτωση ατυχήματος.
Κορίτσι ξαπλωμένο σε πορτμπαγκάζ
Οι στάσεις για ξεκούραση και η απόλαυση της φύσης είναι πλεονεκτήματα της χρήσης του αυτοκινήτου για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Το κλειδί για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων είναι η προνοητικότητα

Ο ενθουσιασμός και η περιπέτεια είναι κομμάτια της εμπειρίας που προσφέρουν τα οδικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Μην αφήσετε να πάνε χαμένα λόγω έλλειψης προνοητικότητας. Βρείτε χρόνο για να προγραμματίσετε τη διαδρομή σας.

Να θυμάστε ότι η ασφάλεια είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να έχετε γαλήνιες διακοπές.

Τώρα που γνωρίζετε τις συμβουλές που θα σας επιτρέψουν να φτάσετε στον προορισμό σας, το μόνο που έμεινε είναι να ετοιμάσετε τις βαλίτσες και να έχετε μια αξέχαστη εμπειρία!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.