7 συμβουλές για να πάτε στην παραλία με περίοδο

Με την άφιξη των καλοκαιρινών διακοπών, ένα από τα πιο συνηθισμένα αγαπημένα σχέδια είναι να πάτε στην παραλία. Ωστόσο, εάν οι ημέρες ξεκούρασης συμπίπτουν με τις ημέρες της περιόδου, πολλές αισθάνονται άβολα και αρχίζουν να εξετάζουν την ιδέα της αναστολής αυτής της επίσκεψης.
7 συμβουλές για να πάτε στην παραλία με περίοδο
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Daniel Osuna Sisco

Τελευταία ενημέρωση: 08 Ιουλίου, 2024

Με την άφιξη των καλοκαιρινών διακοπών, ένα από τα πιο συνηθισμένα αγαπημένα σχέδια είναι να πάτε στην παραλία. Ωστόσο, εάν οι ημέρες ξεκούρασης συμπίπτουν με την περίοδο, πολλές αισθάνονται άβολα και αρχίζουν να εξετάζουν την ιδέα να μείνουν σπίτι. Τι να κάνετε γι’ αυτό; Ακολουθούν μερικές συμβουλές.

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η έμμηνος ρύση είναι μια φυσική διαδικασία που δε χρειάζεται να σας εμποδίζει να απολαμβάνετε τον ελεύθερο χρόνο σας. Εφόσον λαμβάνετε κάποια μέτρα αυτοφροντίδας, μπορείτε να περάσετε καλά χωρίς καμία ενόχληση. Θα σας πούμε πώς σε αυτό το άρθρο.

Μπορείτε να πάτε στην παραλία με περίοδο;

Η σύντομη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ναι.

Δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις για να μην πηγαίνετε στην παραλία με περίοδο. Το αν θα το κάνετε ή όχι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από τα συμπτώματα που βιώνετε εκείνες τις ημέρες. Εάν υπάρχουν κράμπες, πονοκέφαλοι και δυσφορία, είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να βελτιωθούν. Ο ήλιος και το περιβάλλον της παραλίας μπορεί να επιδεινώσουν αυτού του είδους τις ενοχλήσεις.

Από την άλλη πλευρά, αξίζει να κάνετε κάποιες προσαρμογές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τις ημέρες της περιόδου σας. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη μέθοδο προστασίας, εκτός από την οργάνωση κάποιων εργαλείων για να εξασφαλίσετε μεγαλύτερη άνεση σε αυτά τα περιβάλλοντα.

Επίσης, παρακολουθήστε τη ροή για να κάνετε τις αντίστοιχες αλλαγές όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε ατυχήματα λόγω διαρροών.

Μερικά διασκεδαστικά γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε…

 • Γνωρίζατε ότι είναι μύθος ότι η έμμηνος ρύση διακόπτεται με την παραμονή κάτω από το νερό; Στο νερό, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και επιβραδύνουν λίγο τη ροή- ωστόσο, δεν τη διακόπτουν ούτε προκαλούν πρόβλημα.
 • Η κολύμβηση είναι ένας τρόπος να ηρεμήσετε τις κράμπες της περιόδου και το άγχος αυτών των ημερών. Ευνοεί την απελευθέρωση ενδορφινών (ρυθμιστές του πόνου) και συμβάλλει στην αναστολή των προσταγλανδινών (που ευθύνονται για τις κράμπες και τις φλεγμονές).

Τι πρέπει να κάνετε για να απολαύσετε την παραλία με περίοδο

Αφού καταλάβετε ότι η περίοδος δεν εμποδίζει τη δυνατότητα κολύμβησης ή επίσκεψης στην παραλία, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένες συμβουλές για να κάνετε την εμπειρία όσο το δυνατόν πιο άνετη.

1. Επιλέξτε τη σωστή προστασία

Η άνεση και η ασφάλεια που παρέχει η επιλεγμένη μέθοδος προστασίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Υπό αυτή την έννοια, οι δύο βιώσιμες επιλογές για το κολύμπι είναι τα ταμπόν και τα κύπελλα περιόδου. Το καθένα εκπληρώνει τη λειτουργία του με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις.

Αφού αποκτήσετε την προστασία, ο ιδανικός τρόπος για να προχωρήσετε είναι με κάποια προηγούμενη εξάσκηση στη λειτουργία του καθενός, αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση μαζί με τα απαιτούμενα διαστήματα συντήρησης.

Τα σερβιετάκια, αν και για πολλές είναι η πιο άνετη επιλογή, δε συνιστώνται για περιβάλλοντα όπως η παραλία, καθώς εμποδίζουν την άνετη απόλαυση των υδάτινων δραστηριοτήτων και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό λόγω της θερμότητας και της υγρασίας.

2. Στην παραλία με περίοδο: Ενισχύστε την αντηλιακή σας προστασία

Κατά τη διάρκεια των ημερών της περιόδου, το δέρμα τείνει να γίνεται πιο ευαίσθητο από το κανονικό. Ως εκ τούτου, όταν εκτίθεται στον ήλιο, ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Για να το αποφύγετε αυτό, θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας αντηλιακό ευρέος φάσματος (με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από 30 SPF).

Το προϊόν αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον κάθε δύο ώρες. Επιπλέον, η χρήση του μπορεί να ενισχυθεί με την επιλογή ρούχων που συμβάλλουν στην κάλυψη μεγάλου μέρους του σώματος. Τα καπέλα και τα γυαλιά ηλίου συμπληρώνουν αυτή την πρόσθετη προστασία.

3. Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε

Όσες έχουν περάσει περίπλοκες στιγμές κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής ενώ έχουν περίοδο, γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο να είστε προετοιμασμένες για το χειρότερο. Υπό αυτή την έννοια, είναι βολικό να έχετε επιπλέον ταμπόν, μαντηλάκια, σαπούνι, σερβιέτες και άλλα είδη υγιεινής.

4. Αν ξυρίζεστε ή κάνετε αποτρίχωση, προσπαθήστε να το κάνετε πριν από την περίοδό σας

Δεν είναι καλή ιδέα να αφήσετε την αποτρίχωση για την τελευταία στιγμή, καθώς η ευαισθησία του δέρματος εκείνες τις ημέρες μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς και δυσφορία. Επομένως, είναι καλύτερο να κάνετε αποτρίχωση λίγες ημέρες πριν από την περίοδό σας.

5. Επιλέξτε το κατάλληλο μαγιό

Η αυτοπεποίθηση που δημιουργεί το μαγιό θα διευκολύνει την επιλογή. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελούν πρότυπο αισθητικής προτίμησης, τα σκούρα χρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση οποιασδήποτε κατάστασης έκτακτης ανάγκης που μπορεί να προκύψει. Επίσης, τα ολόσωμα μοντέλα είναι καλύτερα αυτές τις μέρες.

6. Στην παραλία με περίοδο: Μείνετε καλά ενυδατωμένες

Μια άλλη συνήθεια που δεν πρέπει να παραβλέπεται όταν επισκέπτεστε την παραλία με περίοδο είναι η ενυδάτωση. Ενώ είναι ήδη απαραίτητο να πίνετε νερό, τσάι ή οποιοδήποτε άλλο δροσιστικό ρόφημα υπό κανονικές συνθήκες, όντας στην παραλία ή στην πισίνα η αφυδάτωση επιταχύνεται, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις κράμπες και το φούσκωμα.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόχειρα τόσο μπουκάλια με νερό όσο και ποτά με ηλεκτρολύτες. Βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε να πίνετε τουλάχιστον κάθε 30 λεπτά.

7. Παραμείνετε δραστήριες

Ίσως, θελήσετε να περάσετε λίγο χρόνο στη θάλασσα ή να ξαπλώσετε στην παραλία. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στο να κάνετε άλλες δραστηριότητες, όπως κολύμπι, περπάτημα ή κάποιο άθλημα στην παραλία.

Αυτού του είδους οι δραστηριότητες σας αποσπούν την προσοχή, μειώνουν το αίσθημα του στρες και μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Ο δίσκος της εμμήνου ρύσεως: Τι είναι και πώς διαφέρει από το κύπελλο εμμήνου ρύσεως;

Κύπελλα εμμήνου ρύσεως: Η καλύτερη επιλογή για την παραλία με περίοδο

Τόσο τα ταμπόν όσο και τα κύπελλα περιόδου είναι αξιόπιστες επιλογές για να είστε άνετα στην παραλία κατά τη διάρκεια των ημερών περιόδου. Ωστόσο, από αυτές τις επιλογές, το κύπελλο ξεχωρίζει από τα παραδοσιακά ταμπόν. Οι λόγοι; Ας ρίξουμε μια ματιά:

 • Δε λειτουργεί με απορρόφηση. Σε αντίθεση με τα ταμπόν, το κύπελλο περιόδου συγκρατεί μέχρι να καθαριστεί, οπότε δε μολύνεται.
 • Ακριβής προσαρμογή. Προσαρμόζεται τέλεια στο γυναικείο σώμα, επειδή είναι εύκαμπτο.
 • Εύκολο στη χρήση. Τόσο η τοποθέτηση όσο και ο καθαρισμός με το άνοιγμα της πλαστικής λαβής καθιστούν εύκολη και γρήγορη τη χρήση.
 • Οικολογική επιλογή. Δεδομένου ότι είναι επαναχρησιμοποιήσιμο, δεν προωθείται μια υπερβολική παραγωγή που επιβαρύνει το περιβάλλον από μη ανανεώσιμες πηγές.
 • Άνετη. Μια σωστή ρύθμιση το καθιστά ανεπαίσθητο.
 • Μεγάλη χωρητικότητα. Η ικανότητα απορρόφησης των ταμπόν μειώνεται μετά από 4 με 5 ώρες και πρέπει να αλλαχθεί, ενώ το κύπελλο περιόδου μπορεί να διαρκέσει έως και 8 ώρες χωρίς κίνδυνο διαρροής.

Τι πρέπει να θυμάστε για να πάτε στην παραλία με περίοδο

Εάν οι ημέρες της περιόδου σας συμπίπτουν με μια επίσκεψη στην παραλία, δεν υπάρχει λόγος να ακυρώσετε τα σχέδιά σας. Αρκεί να επιλέξετε τη σωστή μέθοδο προστασίας, καθώς και να ενισχύσετε τα μέτρα για να εκτεθείτε στον ήλιο. Η ίδια η αιμορραγία δεν πρέπει ποτέ να σας εμποδίζει να απολαμβάνετε υπαίθριες ή υδάτινες δραστηριότητες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kalantaridou S, Makrigiannakis A, Zoumakis E y Chrousos G. Estrés y sistema reproductor femenino. Revista de inmunología reproductiva. 2004.
 • Fenster L, Waller K, Chen J, Hubbard A, Windham G, Elkin E y Swan S. Estrés psicológico en el lugar de trabajo y función menstrual. American Journal of Epidemiology. 1999.
 • Wang L, Wang X, Wang W, Chen C, Ronnennberg A, Guang W y Xu X. Estrés y dismenorrea: un estudio prospectivo basado en la población. Medicina ambiental y ocupacional. 2004.
 • Prado M, Doncel W, Mosquera O y Guarnizo T. La copa menstrual, una alternativa de higiene femenina. Revisión de la literatura. Rev. chil. obstet. ginecol. 2020. Disponible en: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262020000100099.
 • Caballero A. La copa menstrual: un nuevo método de higiene femenina. Hojas de El Bosque. 2016. Disponible en: https://es.scribd.com/document/378219481/La-Copa-Menstrual.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.