Δίσκος εμμήνου ρύσεως: Τι είναι και πώς διαφέρει από το κύπελλο;

Οι δίσκοι εμμήνου ρύσεως είναι παρόμοιοι με το κύπελλο στην εμφάνιση, αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο προϊόντων. Μάθετε ποιες είναι οι διαφορές εδώ!
Δίσκος εμμήνου ρύσεως: Τι είναι και πώς διαφέρει από το κύπελλο;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 18 Οκτωβρίου, 2022

Υπάρχουν όλο και περισσότεροι οπαδοί των βιώσιμων προϊόντων για τη συγκράτηση της ροής του εμμηνορροϊκού αίματος. Μια τέτοια περίπτωση είναι το κύπελλο εμμήνου ρύσεως. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη μέθοδος που είναι φιλική προς τον προϋπολογισμό, άνετη και με μια επιπλέον λειτουργία. Ονομάζεται δίσκος εμμήνου ρύσεως.

Αυτή η παραλλαγή του κυπέλλου σημαίνει επίσης εξοικονόμηση χρημάτων μακροπρόθεσμα, επειδή σταματάτε να ξοδεύετε χρήματα κάθε μήνα για σερβιέτες ή ταμπόν. Επιπλέον, συμβάλλετε με αυτόν τον τρόπο στον περιβαλλοντικό σκοπό.

Ο δίσκος εμμήνου ρύσεως είναι ένα είδος υγιεινής που προσφέρει όλα όσα αναζητάτε κατά τη διάρκεια αυτών των ιδιαίτερων ημερών του μήνα. Επιπλέον, η επιλογή αυτή δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, είναι ασφαλής στη χρήση και παρέχει μια σειρά από άλλα οφέλη.

Τι είναι ο δίσκος εμμήνου ρύσεως και ποια είναι τα πλεονεκτήματά του;

Οι δίσκοι εμμήνου ρύσεως έχουν κυκλικό σχήμα και είναι επαναχρησιμοποιήσιμοι. Μοιάζουν με τα κυπελλάκια, αν και είναι πιο επίπεδοι και φαρδύτεροι.

Είναι κατασκευασμένοι από σιλικόνη ιατρικής ποιότητας, η οποία ορίζεται από την εγκυκλοπαίδεια Netinbag ως ένα συνθετικό πολυμερές του οποίου οι ιδιότητες επιτρέπουν την ασφαλή επαφή με ζωντανούς ιστούς. Λόγω του σχεδιασμού τους, μπορούν να τοποθετηθούν αρκετά κοντά στον τράχηλο της μήτρας.

Ορισμένοι γιατροί συγκρίνουν την εμφάνιση και το πάχος τους με το πέταλο ενός τριαντάφυλλου. Επισημαίνουν ότι το υλικό κατασκευής αποτρέπει την πιθανότητα αλλαγής του κολπικού pH ή ανάπτυξης λοιμώξεων.

Ο δίσκος είναι υποαλλεργικός. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο διαρροής αίματος, καθώς προσκολλάται ομαλά στα κολπικά τοιχώματα. Αυτό το πλεονέκτημα καθιστά δυνατή τη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Δεν είναι ότι ήταν αδύνατο πριν, αλλά το χείλος του αξεσουάρ υπόσχεται ότι δεν θα υπάρχει απώλεια αίματος κατά τη διείσδυση.

Εκτός από αυτά τα πλεονεκτήματα, η επιλογή του δίσκου είναι ένας τρόπος να απαλλαγείτε από την υπερβολική χρήση πλαστικού. Μια έκθεση στο περιοδικό National Geographic δείχνει ότι τα κοινά προϊόντα εμμήνου ρύσεως είναι κατασκευασμένα από οποιαδήποτε ποικιλία πλαστικού, έρχονται τυλιγμένα σε πλαστικό, με πλαστικούς εφαρμογείς, με πλαστικά κορδόνια και με λεπτά απορροφητικά στρώματα του ίδιου στοιχείου.

Οι διαφορές μεταξύ του κυπέλλου και του δίσκου εμμήνου ρύσεως

Παρόλο που οι δύο μορφές ανήκουν στην ίδια οικογένεια και ο σκοπός τους είναι η κατακράτηση της ροής του αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου της γυναίκας, υπάρχουν ακόμη ορισμένες βασικές διαφορές, όπως αυτές που αναλύονται παρακάτω.

Menstrual cup
Το κύπελλο εμμήνου ρύσεως είναι κάπως διαφορετικό από το δίσκο, αλλά έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως το γεγονός ότι είναι και τα δύο οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Μέγεθος

Σε αντίθεση με το κύπελλο, το οποίο κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη, ο δίσκος εμμήνου ρύσεως έχει ένα μέγεθος που ταιριάζει σε όλους. Στην περίπτωση των γυναικών με αδυναμία στο πυελικό έδαφος ή που έχουν υποστεί ήπια πρόπτωση, η συσκευή αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση, δεδομένης της ιδιαίτερης ανατομίας τους.

Δεν υπάρχουν ενοχλητικά τραβήγματα ή αναρρόφηση

Οι δίσκοι δεν έχουν την έλξη πρόσφυσης των κυπέλλων. Δεν προεξέχει σε αυτούς το κάτω άγκιστρο. Εξαιτίας αυτού, δεν ενοχλούν όπως μπορεί να ενοχλήσει το κύπελλο εμμήνου ρύσεως αν τοποθετηθεί λανθασμένα.

Αντοχή

Οι δίσκοι διαρκούν μερικά χρόνια λόγω του εξαιρετικά λεπτού στρώματος σιλικόνης που τους συνθέτει. Παρόλο που η μέθοδος αυτή είναι λιγότερο ανθεκτική από το κυπελλάκι, εξακολουθεί να είναι φιλική προς τον προϋπολογισμό μεσοπρόθεσμα.

Λειτουργία

Είναι αλήθεια ότι σχεδιάστηκαν για να συγκρατούν τα υγρά του εμμηνορροϊκού αίματος, αλλά οι δίσκοι σχεδιάστηκαν επίσης για τις γυναίκες που επιθυμούν να έχουν κολπική διεισδυτική επαφή τις ημέρες της περιόδου χωρίς να είναι τόσο βρώμικη. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με το κύπελλο.

Σύμφωνα με μια εξήγηση από το Hospital Universitario La Moraleja, η περίοδός σας δεν πρέπει να σας εμποδίζει να απολαμβάνετε την οικειότητα με τον σύντροφό σας. Για την ηρεμία των χρηστών, οι δίσκοι αποθηκεύουν περισσότερη ουσία από τα κύπελλα και ο κίνδυνος διαρροής είναι σχεδόν μηδενικός.

Είναι σημαντικό να μην θεωρείτε τους δίσκους περιόδου ως αντισυλληπτική μέθοδο, διότι δεν είναι.

Τοποθεσία

Οι δίσκοι βρίσκονται πολύ κοντά στον τράχηλο της μήτρας, στη βαθύτερη περιοχή του κολπικού σωλήνα. Αντίθετα, το κυπελλάκι βρίσκεται χαμηλότερα, σχεδόν στη μέση του κόλπου. Ακριβώς λόγω της θέσης του, ο δίσκος ελαχιστοποιεί την πιθανότητα διαρροής.

Χωρητικότητα

Ενώ το κύπελλο έχει αποθηκευτική ικανότητα 30 έως 50 ml, οι δίσκοι συσσωρεύουν έως και 75 ml. Λόγω της υφής τους και του διπλού χείλους τους, μπορούν να παραμείνουν έως και 12 ώρες μέσα στο σώμα.

Πώς να τοποθετήσετε το δίσκο εμμήνου ρύσεως;

Όσες έχουν εμπειρία με το κύπελλο εμμήνου ρύσεως έχουν ήδη εμπειρία για να προσαρμοστούν στο δίσκο. Δεν έχουν τη λαβή αγκίστρωσης που έχουν τα κύπελλα, αλλά με εξάσκηση μπορείτε να τον τοποθετήσετε με λίγα βήματα:

  1. Διπλώστε το: Με τα δάχτυλά σας, λυγίστε τον τροχό σε σχήμα 8.
  2. Τοποθετήστε τον δίσκο: Φέρτε τον προς την κορυφή του κόλπου σας, με κατεύθυνση προς τον τράχηλο της μήτρας.
  3. Ρυθμίστε τον: Μόλις βρεθείτε μέσα στον κολπικό σωλήνα, στερεώστε το ένα άκρο προς τα πίσω και οδηγήστε το άλλο προς τα εμπρός, όπου βρίσκεται το ηβικό οστό.

Για να αφαιρέσετε το δίσκο, φτάστε γύρω από το περίγραμμα με ένα δάχτυλο και σύρετέ τον απαλά προς τα κάτω. Με αυτόν τον τρόπο, θα βγει οριζόντια.

A uterus
Οι γυναίκες με πρόπτωση της μήτρας θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή τη μέθοδο, η οποία θα προκαλέσει λιγότερη δυσφορία από ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως.

Πότε να χρησιμοποιήσετε και πότε όχι το δίσκο εμμήνου ρύσεως

Είναι αλήθεια ότι κάθε γυναίκα μπορεί να καταφύγει στα οφέλη των δίσκων εμμήνου ρύσεως, αλλά όσες έχουν διαγνωστεί με σοβαρή εξασθένιση του πυελικού εδάφους μπορεί να βρουν ανακούφιση με αυτή τη συσκευή. Στην πραγματικότητα, σε άτομα με αυτή την πάθηση, τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως μπορεί να γλιστρήσουν ή να προκαλέσουν δυσφορία.

Οι δίσκοι προσφέρουν λίγο μεγαλύτερο εύρος και υποστηρίζονται καλύτερα από τις εσωτερικές δομές του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Ως αντένδειξη, οι ιδιαιτερότητες που περιορίζουν τη χρήση του δίσκου είναι ο πρόσφατος τοκετός ή η έκτρωση, καθώς είναι απαραίτητο να απορριφθεί το αίμα που χάνεται για την αποφυγή κολπικών λοιμώξεων. Ομοίως, ο δίσκος δεν είναι κατάλληλος μετά από ιατρικές επεμβάσεις στον τράχηλο της μήτρας.

Δείτε και αυτό το άρθρο: Αυξήστε τη γονιμότητά σας

Υγιεινή των δίσκων εμμήνου ρύσεως

Η υγιεινή αυτών των προϊόντων είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου του επαναχρησιμοποιήσιμου χαρακτήρα τους. Για να αποστειρώσετε το δίσκο πριν τον φορέσετε για πρώτη φορά, βράστε τον σε μια κατσαρόλα με νερό για 5 έως 10 λεπτά.

Τις ημέρες της περιόδου, απλώς πλύνετε το δαχτυλίδι με σαπούνι και νερό κάθε φορά που το αφαιρείτε. Στο τέλος της περιόδου σας, βράστε το ξανά. Αποθηκεύστε το δίσκο σε μια βαμβακερή σακούλα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.