5 συμβουλές για να φτιάξετε τέλειο roast beef

Θα σας δείξουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να πετύχετε ένα τέλειο roast beef. Θα εκπλαγείτε από τα επαγγελματικά αποτελέσματα!
5 συμβουλές για να φτιάξετε τέλειο roast beef
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Το roast beef είναι ένα νόστιμο πιάτο από οργανοληπτική άποψη και είναι γεμάτο από υψηλής ποιότητας βασικά θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο μιας ποικίλης διατροφής, καθώς θεωρείται υγιεινό πιάτο.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να τονίσουμε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν είναι επιβλαβής για την υγεία. Για πολλά χρόνια υποστηριζόταν ότι η τακτική κατανάλωσή του θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο να πάθει κανείς καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά αυτό έχει διαψευστεί τον τελευταίο καιρό.

Συμβουλές για την παρασκευή τέλειου roast beef

Τώρα θα σας πούμε όλα τα μυστικά για τη δημιουργία ενός τέλειου roast beef.  Θα χρειαστεί να εξασκηθείτε προκειμένου να πετύχετε το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Αλλά μόλις το συνηθίσετε, σίγουρα θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σας πιάτα.

1. Επιλέξτε το σωστό κομμάτι

Δεν έχουν όλα τα κομμάτια κρέατος την ίδια ποσότητα λίπους. Και αυτό θα κάνει τη διαφορά στην επίτευξη ενός καλού ψητού.

Είναι σημαντικό το κομμάτι που επιλέξατε να έχει λίγο λίπος στη μέση του μυϊκού ιστού. Με αυτόν τον τρόπο, θα πετύχετε ένα ζουμερό αποτέλεσμα. Αν δεν το κάνετε, τότε μπορεί να καταλήξει στεγνό και να χρειάζεται άφθονη σάλτσα για να γίνει εύγευστο.

Some red meat to prepare roast beef.
Το λίπος στο κρέας το κάνει ζουμερό όταν το μαγειρεύετε.

2. Στεγνώστε το κρέας πριν από το ψήσιμο

Ένα σημαντικό σημείο όταν φτιάχνετε roast beef είναι να στεγνώσετε το κομμάτι κρέας με χαρτί κουζίνας για να αποφύγετε την υπερβολική υγρασία. Αν δεν το κάνετε τότε μπορεί να προκληθεί κάπνισμα, το οποίο θα αποτρέψει την επιθυμητή καραμελοποίηση.

Αν συμβεί αυτό, θα χάσετε την έντονη γεύση που επιδιώκετε. Είναι αυτονόητο ότι το κρέας δεν πρέπει να πλένεται πριν το βάλετε στο φούρνο.

3. Αλατοπιπερώνετε άφθονα

Το αλάτι και το πιπέρι είναι δύο από τους καλύτερους φίλους του roast beef. Μπορούν να συμπεριληφθούν και άλλα μπαχαρικά, καθώς, εκτός από τη βελτίωση της γεύσης, θα προσφέρουν και έναν καλό αριθμό φυτοχημικών ουσιών με αντιοξειδωτική ικανότητα. Αυτά έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να μειώσουν μεσοπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

4. Χρησιμοποιείτε πάντα ελαιόλαδο

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι το καλύτερο λίπος για το μαγείρεμα του κρέατος στη σχάρα. Είναι καλή ιδέα να ρίχνετε αρκετό ελαιόλαδο, προκειμένου να επιτύχετε καλύτερη γεύση, εξωτερικό περίβλημα και να αποφύγετε το κόλλημα του φαγητού στη σχάρα.

Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε πάντα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, επειδή έχει υψηλότερη ποιότητα και καλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε από τις φθηνότερες εκδοχές του.

5. Αφήστε το να ξεκουραστεί στο τέλος

Όταν τελειώσετε το ψήσιμο, σας συνιστούμε να αφήσετε το κρέας να ξεκουραστεί για μερικά λεπτά πριν το κόψετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρηθούν όλοι οι χυμοί στο εσωτερικό του κρέατος. Αυτοί είναι απαραίτητοι για να απολαύσετε πραγματικά το κρέας, καθώς του δίνουν πολύ πιο έντονη γεύση.

Μια ακόμα φανταστική συνταγή: Νόστιμη συνταγή με κινέζικο ρύζι

Σας κάνει κακό το roast beef;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την ένταξη του κόκκινου κρέατος στη διατροφή. Ωστόσο, προς το παρόν, μόνο η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αποθαρρύνεται, όπως αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Cancer. Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά αυτό οφείλεται σε βιομηχανική χειραγώγηση.

Πολλά από τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως τα νιτρώδη, έχουν συνδεθεί με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ογκολογικών παθολογιών. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antioxidants επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό αυτό. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το κόκκινο κρέας όταν καταναλώνεται φρέσκο και παρασκευάζεται στο σπίτι.

Θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία του να μην τηγανίζετε το κρέας και να μην το μαγειρεύετε σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μπορούσαν να παραχθούν ορισμένες επιβλαβείς ενώσεις, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Red meats.
Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει αποδειχθεί ότι είναι δυνητικά επικίνδυνο καθώς μπορεί να συνδεθεί με τον καρκίνο.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα λουκάνικα, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία, επειδή περιέχουν υπερβολική ποσότητα νιτρωδών.

Διαβάστε επίσης: 5 τροφές που καταπολεμούν και εξαλείφουν το κορεσμένο λίπος

Ετοιμάστε τέλειο roast beef σαν επαγγελματίας

Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές που σας δώσαμε σήμερα, τότε θα είστε σε θέση να ετοιμάσετε το roast beef σαν επαγγελματίας. Είναι ένα εξαιρετικό πιάτο ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα πιάτο που περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και καλή πεπτικότητα. Είναι επίσης μια καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hegazy, A. M., El-Sayed, E. M., Ibrahim, K. S., & Abdel-Azeem, A. S. (2019). Dietary antioxidant for disease prevention corroborated by the Nrf2 pathway. Journal of complementary & integrative medicine16(3), /j/jcim.2019.16.issue-3/jcim-2018-0161/jcim-2018-0161.xml. https://doi.org/10.1515/jcim-2018-0161
  • Anderson, J. J., Darwis, N., Mackay, D. F., Celis-Morales, C. A., Lyall, D. M., Sattar, N., Gill, J., & Pell, J. P. (2018). Red and processed meat consumption and breast cancer: UK Biobank cohort study and meta-analysis. European journal of cancer (Oxford, England : 1990)90, 73–82. https://doi.org/10.1016/j.ejca.2017.11.022
  • Karwowska, M., & Kononiuk, A. (2020). Nitrates/Nitrites in Food-Risk for Nitrosative Stress and Benefits. Antioxidants (Basel, Switzerland)9(3), 241. https://doi.org/10.3390/antiox9030241

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.