Πόσο κρέας πρέπει να τρώτε την εβδομάδα;

Το κόκκινο κρέας μπορεί ν' αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, θα πρέπει να το τρώτε με σύνεση και όχι συχνά. Διαβάστε αυτό το άρθρο για ν' ανακαλύψετε τις τρέχουσες συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση κρέατος.
Πόσο κρέας πρέπει να τρώτε την εβδομάδα;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μία από τις συχνότερες συζητήσεις στον τομέα της διατροφής είναι το πόσο κρέας πρέπει να τρώτε την εβδομάδα. Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί βέγκαν ισχυρίζονται πως η υγεία σας μπορεί να βελτιωθεί με την ολική αφαίρεση προϊόντων ζωικής προέλευσης από τη διατροφή σας.

Η επιστήμη όμως, δεν υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς καθώς υποστηρίζει την ανάγκη κατανάλωσης κρέατος για την πρόσληψη όλων των πρωτεϊνών και όλων των απαραίτητων μικροθρεπτικών ουσιών. Πέραν αυτού, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά μιας υγιεινής διατροφής είναι η ποικιλία, και ο σωστός διαμοιρασμός των τροφών που συνθέτουν τη διατροφή σας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, δε θα πρέπει να τρώτε κρέας καθημερινά. Αντιθέτως, σας συμβουλεύουμε να λαμβάνετε πρωτεΐνες από αβγά και ψάρια. Διαβάστε αυτό το άρθρο για ν’ ανακαλύψετε πόσο κρέας πρέπει να τρώτε την εβδομάδα.

Δώστε προτεραιότητα στο λευκό κρέας αντί του κόκκινου

Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν πως η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (όχι όλων των κόκκινων κρεάτων), αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων.

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Nutrition. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις γι’ αυτό, και θα πρέπει να γίνουν παραπάνω έρευνες για να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός.

Πέραν όλων, σας προτείνουμε να δώσετε προτεραιότητα στο λευκό κρέας αντί του κόκκινου. Ομοίως, θα μπορούσατε να τρώτε προϊόντα από την πρώτη ομάδα 3-4 φορές την εβδομάδα, τρώγοντας κόκκινο κρέας μία με δύο φορές.

Διάφορα ωμά κρέατα πάνω σε σανίδες κοπής
Θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Αντ’ αυτού, σας προτείνουμε να τρώτε λευκά κρέατα για να πάρετε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας.

Πόσο κρέας πρέπει να τρώτε την εβδομάδα – Είναι καλύτερο να τρώτε ψάρια

Πρόσφατα, ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αύξηση της κατανάλωσης ψαριών και της μείωσης του κρέατος αποτελεί θετική συνήθεια για την υγεία.

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν μόνο- και πολυακόρεστα λιπαρά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η τακτική κατανάλωση αυτών των λιπιδίων συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων σύμφωνα με μία μελέτη που διεξήχθη το 2018.

Επιπλέον, οι πρωτεΐνες των ψαριών έχουν μεγάλη βιολογική αξία, δηλαδή, είναι η ίδια με αυτή του κρέατος. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα θαλασσινά είναι μια πηγή θρεπτικών ουσιών υψηλής ποιότητας. Επίσης, έχουν βιταμίνες Β και διάφορα μέταλλα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, σας συμβουλεύουμε να αυξήσετε την κατανάλωση ψαριών. Σας προτείνουμε να τρώτε λευκά ψάρια περίπου 3 φορές την εβδομάδα, ενώ μπορείτε να τρώτε λιπαρά ψάρια 2 φορές την εβδομάδα.

Αναφορικά με το τελευταίο, είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στα μικρά ψάρια, όπως τις σαρδέλες, καθώς έχουν μικρότερες ποσότητες βαρέων μετάλλων στον λιπώδη ιστό τους.

Πόσο κρέας πρέπει να τρώτε την εβδομάδα – Δε θα πρέπει να τρώτε επεξεργασμένα κρέατα

Παρότι δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις που να συνδέουν την κατανάλωση κρέατος με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων, αυτή η σχέση είναι ξεκάθαρη στα επεξεργασμένα προϊόντα.

Γι’ αυτό, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων, όπως είναι τα βιομηχανοποιημένα hamburgers. Αυτό το είδος φαγητού έχει μικρή θρεπτική αξία και οι κίνδυνοι από την κατανάλωσή του ξεπερνούν κατά πολύ τα οφέλη.

Διάφορα επεξεργασμένα κρέατα - πόσο κρέας πρέπει να τρώτε
Οι αρνητικές επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος ξεπερνούν τα πιθανά οφέλη. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να περιορίσετε τις ποσότητες κρέατος που τρώτε.

Το κρέας είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής

Όσο η επιστήμη δεν αναφέρει το αντίθετο, το κρέας εντάσσεται στο φάσμα μιας υγιεινής διατροφής. Προμηθεύει με σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ψευδάργυρο, και βιταμίνες Β, στοιχεία απαραίτητα για τον μεταβολισμό ενέργειας και για την πρόληψη της αναιμίας.

Καλό είναι όμως να δώσετε προτεραιότητα στο λευκό κρέας. Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί έχουν αρχίσει να συνιστούν τα ψάρια.

Τα θαλασσινά προσφέρουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, μαζί με λιπαρά οξέα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων παθήσεων.

Να θυμάστε ότι πρέπει να συνδυάζετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με συχνή άσκηση. Έτσι, θα έχετε καλή υγεία και το σώμα σας θα εκτελεί πιο αποτελεσματικά τις λειτουργίες του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Carvalho AM., Castro Selem SS:, Machado Miranda A., Marchioni DM., Excessive red and processed meat intake: relations with health and environment in Brazil. Br J Nutr, 2016. 115: 2011-6.
  • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol 2018. 9: 345-381.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.