10 συμβουλές ομορφιάς για ασθενείς με λύκο

Οι ασθενείς με λύκο μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μακιγιάζ ως εναλλακτική λύση για να κρύψουν την ερυθρότητα του δέρματός τους. Ανακαλύψτε άλλα χρήσιμα κόλπα ομορφιάς για να αντιμετωπίσετε τις σωματικές συνέπειες της νόσου εδώ.
10 συμβουλές ομορφιάς για ασθενείς με λύκο
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 23 Μαΐου, 2023

Η απόκρυψη των φυσικών σημείων μιας αυτοάνοσης πάθησης δεν είναι πάντα απλή καθώς εξαρτάται από τον τύπο και τον βαθμό της νόσου. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ) χρησιμοποιούν κόλπα ομορφιάς που αποκρύπτουν την πάθηση και συμβάλλουν στην αυτοεκτίμηση.

Η εναλλακτική λύση ονομάζεται θεραπευτικό μακιγιάζ, που αναδεικνύεται στο περιοδικό Enfermería Dermatológica ως βοήθημα για την κάλυψη των αντιαισθητικών βλαβών με προϊόντα που ευνοούν τη φαρμακευτική αγωγή και αποφεύγουν την ανασφάλεια του ατόμου.

Στοιχεία από το Ίδρυμα Λύκου της Αμερικής δείχνουν ότι το 90% των διαγνώσεων αφορά γυναίκες και ότι ο δερματικός λύκος αντιπροσωπεύει το 10% όλων των περιπτώσεων. Αν και η χρήση καλλυντικών δεν θεραπεύει, η απόκρυψη των δερματικών βλαβών που προκαλεί η πάθηση συμβάλλει στην αυτοπεποίθηση.

Τι είναι ο λύκος;

Ο λύκος είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί εκτεταμένη φλεγμονή και βλάβη των ιστών στα προσβεβλημένα όργανα. Ο ορισμός που παρέχεται από την Lupus Research Alliance αναφέρει ότι, εκτός από το δέρμα, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν βλάβες στους πνεύμονες, τις αρθρώσεις, τον εγκέφαλο, τα νεφρά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η προέλευσή του θα μπορούσε να επηρεαστεί από τα εξής:

  • Γενετική.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες.
  • Ιοί και λοιμώξεις.
  • Επιγενετική.

Λύκος στο δέρμα

Τα άτομα με δερματικό λύκο συμμορφώνονται με μια θεραπεία που βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος, ανακουφίζοντας τις ουλές και αποτρέποντας την εμφάνιση νέων. Όσοι έχουν εξανθήματα σε σχήμα πεταλούδας, που είναι ορατά στα μάγουλα και τη γέφυρα της μύτης, πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο ή το τεχνητό φως.

Τα προβλήματα δεν εμφανίζονται μόνο στο πρόσωπο, αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος. Η πάθηση τείνει να αποχρωματίζει ή να υπερμεγεθύνει τις προσβεβλημένες περιοχές. Για το λόγο αυτό πολλοί ασθενείς με λύκο καταφεύγουν σε καλλυντικά που κρύβουν τις βλάβες.

Mujer con lupus eritematoso sistémico.
Ο λύκος επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την αυτοεκτίμηση των ασθενών, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις που βελτιώνουν τη διάθεση.

Συμβουλές ομορφιάς για ασθενείς με λύκο

Σύμφωνα με την Ισπανική Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (AEDV), η δερμοδιόρθωση δίνει στον ασθενή μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Η προμήθεια οποιουδήποτε προϊόντος πρέπει να έχει την έγκριση του θεράποντος ιατρού. Επιπλέον, η AEDV επιμένει ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται μη πυκνές, υποαλλεργικές και απλές φόρμουλες.

Γνωρίζοντας τις συστάσεις των ειδικών, ας ρίξουμε μια ματιά στις συμβουλές ομορφιάς για τους ασθενείς με λύκο.

1. Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα

Η ενυδάτωση του δέρματος είναι απαραίτητη. Αυτό το κάνετε πριν από την εφαρμογή αντηλιακού και άλλων καλλυντικών.

Υπάρχουν ενυδατικές κρέμες με αντιφλεγμονώδη συστατικά. Ομοίως, μια καλή επιλογή είναι οι ενυδατικές σε μορφή αερολύματος.

2. Επιλέξτε το καλύτερο αντηλιακό

Τα καλλυντικά δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα αν το δέρμα δεν λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα. Καλύψτε την επιδερμίδα με αντηλιακό πριν από το μακιγιάζ.

Τα αντηλιακά ευρέος φάσματος είναι προτιμότερα, αναπαράγοντας τις δόσεις κάθε 80 λεπτά με προϊόντα που περιέχουν αντιοξειδωτικά και οξείδιο του ψευδαργύρου.

3. Αναζητήστε ρούχα από ειδικά υφάσματα

Είναι δυνατόν να βρείτε ρούχα που προστατεύουν το δέρμα και σας κάνουν να δείχνετε όμορφα. Το Ίδρυμα Lupus Foundation of America προτείνει πυκνά υφάσματα και έντονα, σκούρα χρώματα.

Το ίδιο ίδρυμα αναφέρει ότι τέτοια ρούχα πωλούνται συχνά σε καταστήματα αθλητικών ειδών και επισημαίνονται με το ακρωνύμιο UPF ή SPF, που αναφέρεται στον παράγοντα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Σε τέτοια καταστήματα μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε αξεσουάρ, όπως γυαλιά ηλίου και καπέλα.

4. Ασθενείς με λύκο: Χρησιμοποιήστε μη ερεθιστικό μακιγιάζ

Το μη ερεθιστικό μακιγιάζ καλύπτει τις κοκκινίλες χωρίς να εμποδίζει την εφίδρωση του δέρματος. Ζητήστε στα καταστήματα μακιγιάζ με μέγιστη κάλυψη και που διαρκεί όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά δεν ερεθίζει.

5. Συνδυάστε το primer και το concealer

Το primer και το concealer καλύπτουν τις κοκκινίλες. Το πρώτο είναι για όλο το πρόσωπο και ελαχιστοποιεί το μέγεθος των πόρων, ενώ το δεύτερο πηγαίνει μετά το primer, μόνο στα σημεία που θέλετε να κρύψετε.

6. Ασθενείς με λύκο: Επιλέξτε το σωστό foundation

Το foundation είναι το κλειδί για την απόκρυψη των ατελειών. Αν ο ερεθισμός δεν είναι έντονος, οι κανονικές ουσίες θα λειτουργήσουν.

Ωστόσο, τα σοβαρά εξανθήματα απαιτούν ένα προϊόν όπως αυτό που χρησιμοποιείται για την απόκρυψη των τατουάζ, κατάλληλο για το δέρμα και για οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.

7. Διαμορφώστε το πρόσωπό σας

Μέρος της θεραπείας για τον έλεγχο του λύκου περιλαμβάνει τη λήψη κορτικοστεροειδών. Αυτού του είδους τα φάρμακα έχουν, μεταξύ των παρενεργειών, τη στρογγυλότητα του προσώπου που είναι χαρακτηριστική του συνδρόμου Cushing, όπως αναφέρει η Ενδοκρινική Εταιρεία.

Η τεχνική μακιγιάζ για να αποκτήσετε ένα λεπτότερο πρόσωπο είναι το περίγραμμα με bronzer στη γραμμή του σαγονιού και τα πλαϊνά. Με το ρουζ και το highlighter προσφέρετε φως στην επιδερμίδα.

8. Επιλέξτε ένα καλό πινέλο

Αντί για οποιοδήποτε πινέλο, εφαρμόστε το μακιγιάζ με πινέλα σχεδιασμένα για concealer ή πινέλα πλήρους κάλυψης.

9. Εκμεταλλευτείτε τις ταινίες αποτρίχωσης

Τα στεροειδή προκαλούν επίσης συνεχή τριχοφυΐα στο πρόσωπο. Ρωτήστε τον ειδικό σας αν στη δική σας περίπτωση είναι βολικό να τις αφαιρέσετε με αποτριχωτικές ταινίες ή κρέμες. Μην χρησιμοποιείτε λεπίδες.

10. Ατέλειες το δέρμα για τους ασθενείς με λύκο

Εάν εμφανίσετε ατέλειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι λοσιόν με υδροκινόνη κάνουν καλή δουλειά.

Όταν η νόσος βρίσκεται σε ύφεση και πάντα με την έγκριση του επαγγελματία, μπορείτε να ζητήσετε συνεδρίες αποχρωματισμού με λέιζερ.

Mujer con lupus.
Εκτός από τις άμεσες επιδράσεις της παθολογίας στο δέρμα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ορισμένα φάρμακα προκαλούν επίσης αλλαγές στην επιδερμίδα.

Αυτοεκτίμηση και ομορφιά στους ασθενείς με λύκο

Δεν είναι υποχρεωτικό να φοράτε μακιγιάζ- κάντε το μόνο αν βελτιώνει τη διάθεσή σας. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε θλίψη ή απογοήτευση, ιδίως λόγω της εμφάνισης συμπτωμάτων που αλλάζουν την εμφάνισή σας.

Όπως ακριβώς οι συμβουλές ομορφιάς για ασθενείς με λύκο βελτιώνουν την εμφάνιση του δέρματος, η ύπαρξη ενός συστήματος υποστήριξης κάνει τη μετάβαση υποφερτή. Η οικογένεια, οι φίλοι και τα κατοικίδια ενισχύουν το άτομο.

Το να αφιερώσετε χρόνο στην αποδοχή της νόσου ωφελεί στην κατανόηση της διάγνωσης και ανοίγει το δρόμο για να νιώσετε άνετα με τις εναλλακτικές λύσεις αισθητικής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.