9 συμβουλές για να ετοιμάσετε τη βαλίτσα σας σωστά

Το πακετάρισμα μιας βαλίτσας απαιτεί δεξιότητα και πρακτικότητα. Θα σας δώσουμε μερικές ιδέες και συμβουλές στο παρακάτω άρθρο.
9 συμβουλές για να ετοιμάσετε τη βαλίτσα σας σωστά

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 09 Ιανουαρίου, 2024

Ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε τη βαλίτσα σας και αρχίζουν να δημιουργούνται αμφιβολίες για το τι να πάρετε και τι όχι. Ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τον σκοπό του ταξιδιού, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές για το πακετάρισμα της βαλίτσας σας που θα μοιραστούμε μαζί σας σε αυτό το άρθρο.

Οι προτεραιότητες σχετικά με το τι πρέπει να πακεταριστεί διαφέρουν ανάλογα με το κάθε άτομο, το ταξίδι και το σκοπό του ταξιδιού. Ωστόσο, η προϋπόθεση είναι να θέσετε στον εαυτό σας ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες που θα κάνετε στον προορισμό σας και τον καιρό.

1. Ελέγξτε την πολιτική αποσκευών

Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πολιτικές αποσκευών της εκάστοτε αεροπορικής εταιρείας. Το μέγεθος, η ποσότητα και το βάρος της βαλίτσας είναι συνήθως οι 3 παράμετροι που πρέπει να γνωρίζετε πριν αρχίσετε να ετοιμάζετε τη βαλίτσα σας.

Να θυμάστε ότι υπάρχουν χειραποσκευές και παραδοτέες αποσκευές. Επίσης, υπάρχουν αντικείμενα που δεν μπορούν να μεταφερθούν, καθώς και άλλοι περιορισμοί σχετικά με τη χωρητικότητα των δοχείων που περιέχουν υγρά ή κρέμες.

Εάν ταξιδεύετε με λεωφορείο, τρένο ή αυτοκίνητο, θα πρέπει να έχετε κατά νου πόσο χώρο έχετε για τις αποσκευές σας.
9 συμβουλές για να ετοιμάσετε τη βαλίτσα σας σωστά
Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυστηρούς κανόνες σχετικά με τις αποσκευές και το μέγεθός τους, γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζετε εκ των προτέρων τις οδηγίες.

2. Επιλέξτε τη σωστή βαλίτσα

Αν πρέπει να αγοράσετε μια βαλίτσα, αναλύστε πρώτα κάθε ένα από τα μοντέλα, τις διαστάσεις τους, τα συστήματα κλεισίματος, το κράτημα και την κινητικότητά τους. Σε γενικές γραμμές, συνιστούμε εκείνες που διαθέτουν σκληρό κάλυμμα. Με αυτόν τον τρόπο, δε θα μπορέσετε να την παραγεμίσετε συσκευάζοντας με τη βία τα πράγματα.

3. Φτιάξτε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να βάλετε στη βαλίτσα σας

Τώρα που γνωρίζετε τους περιορισμούς των αεροπορικών εταιρειών και έχετε τη σωστή βαλίτσα, ήρθε η ώρα να πάρετε ένα μολύβι και ένα σημειωματάριο για να φτιάξετε τη λίστα σας. Σκεφτείτε τον αριθμό των ημερών, την πρόγνωση του καιρού και τις δραστηριότητες που σκοπεύετε να κάνετε.

Όλα εξαρτώνται από το τι θέλετε να κάνετε. Σκοπεύετε να περνάτε όλη μέρα στην παραλία; Σκοπεύετε να κάνετε πεζοπορία στα βουνά; Θα υπάρξουν γιορτές που απαιτούν βραδινό ντύσιμο;

4. Επιλέξτε με σύνεση τα ρούχα που θα πακετάρετε

Ένας από τους πιο γνωστούς τρόπους επιλογής ρούχων είναι η μέθοδος 5/4/3/2/1 για ταξίδια διάρκειας μιας εβδομάδας. Αποτελείται από 5 ζευγάρια κάλτσες και εσώρουχα, 4 είδη για το πάνω μέρος του σώματος, 3 για το κάτω μέρος του σώματος, 2 ζευγάρια παπούτσια και 1 καπέλο.

Φυσικά, μπορείτε να τροποποιήσετε αυτούς τους αριθμούς ανάλογα με τις ανάγκες σας και το είδος του ταξιδιού. Η προϋπόθεση είναι να πάρετε μόνο τα ελάχιστα και απαραίτητα είδη.

Σκεφτείτε την ευελιξία των ενδυμάτων, δηλαδή να μπορείτε να τους δώσετε διαφορετικές χρήσεις. Εφαρμόζουμε το ίδιο και στα είδη προσωπικής υγιεινής. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε την ίδια κρέμα που χρησιμεύει ταυτόχρονα ως ενυδατική κρέμα, βάση και αντηλιακό.

5. Αφήστε στην άκρη τα “για παν ενδεχόμενο”

Το να πακετάρετε κάτι για κάθε ενδεχόμενο θα πρέπει να το ξεχάσετε. Όχι, μόνο δε θα φορέσετε αυτά τα αντικείμενα, αλλά θα προσθέσετε περιττό βάρος στη βαλίτσα σας και δεν θα αφήσετε χώρο για ψώνια. Η πρακτική αυτή συνδέεται με το φόβο μήπως ξεχάσετε κάτι σημαντικό.

Ωστόσο, αν φτιάξετε τη λίστα σας με ησυχία, έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε τα αντικείμενα που θεωρείτε σημαντικά. Αν ενώ βρίσκεστε στον προορισμό σας διαπιστώσετε ότι έχετε ξεχάσει κάτι βασικό, σίγουρα θα βρείτε τρόπο να το λύσετε.

6. Συσκευάστε τη βαλίτσα σας σαν παζλ

Κάθε αντικείμενο έχει τη θέση του στη βαλίτσα. Μερικοί συνιστούν τα πιο βαριά ρούχα, όπως παπούτσια και παλτά, να μπαίνουν στο κάτω μέρος, ενώ τα πιο λεπτά και ελαφριά ρούχα να μπαίνουν στο πάνω μέρος.

Θα πρέπει επίσης να σκέφτεστε τη βαλίτσα σας σαν ένα συρτάρι. Θα μπορείτε να αποθηκεύετε τα ρούχα τυλιγμένα και όχι διπλωμένα, καθώς καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.

Τα φορέματα και τα τζιν τοποθετούνται στις γωνίες της βαλίτσας. Τα παπούτσια (με τις κάλτσες μέσα) στο τέλος.

Υπάρχουν επίσης θήκες που τοποθετούνται μέσα στη βαλίτσα και λειτουργούν ως διαχωριστικά για τη διατήρηση της τάξης.

Μια άλλη ιδέα είναι να πακετάρετε ανά κατηγορίες. Τα ρούχα πάνε με τα ρούχα και όχι με τα παπούτσια ενδιάμεσα. Σε περίπτωση που ταξιδεύετε με παιδιά, θα μπορούσατε να φτιάξετε μια βαλίτσα με καθημερινά ρούχα.

Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι για το πακετάρισμα, οπότε προσπαθήστε να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα.

7. Αποθηκεύστε σωστά τα δοχεία

Οι κρέμες, τα σαμπουάν και τα αρώματα πρέπει να συσκευάζονται σε σφραγισμένες σακούλες. Ωστόσο, υπάρχουν προϊόντα προσωπικής υγιεινής που διατίθενται σε μπάρες, όπως σαπούνια, και είδη περιποίησης μαλλιών που, εκτός του ότι είναι ελαφρύτερα, είναι πιο πρακτικά για ένα ταξίδι.

Πρέπει να αποθηκεύονται σε όρθια θέση.
Lista para ordenar maleta de viaje.
Μια λίστα θα σας οργανώσει και θα μειώσει την πιθανότητα να ξεχάσετε κάτι. Φτιάξτε την εκ των προτέρων.

8. Αποθηκεύστε σωστά τις ηλεκτρονικές συσκευές

Μία από τις πολλές συμβουλές για τη συσκευασία της ταξιδιωτικής σας βαλίτσας είναι να γνωρίζετε πώς να αποθηκεύετε τις ηλεκτρονικές συσκευές. Ένας από τους πιο πρακτικούς τρόπους είναι να τοποθετήσετε καθεμία από αυτές με τα αντίστοιχα καλώδια και αξεσουάρ σε ξεχωριστές σακούλες.

Και μιας και μιλάμε για αυτού του είδους τις σφραγισμένες σακούλες, προσπαθήστε να πάρετε μερικές επιπλέον για τα βρώμικα ή βρεγμένα ρούχα, τα παπούτσια και τα καλλυντικά.

9. Μην ξεχνάτε…

Τέλος, να έχετε κατά νου αυτές τις μικρές λεπτομέρειες:

  • Ζυγίστε τη βαλίτσα σας πριν από την ημέρα του ταξιδιού σας, ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως στο αεροδρόμιο και χρειαστεί να πληρώσετε για το υπερβολικό βάρος.
  • Βάλτε τιμαλφή στις χειραποσκευές σας, καθώς και μια αλλαξιά ρούχα, σε περίπτωση που χαθούν οι αποσκευές σας.
  • Προσθέστε αυτοκόλλητα ή κορδέλες για να ξεχωρίζετε εύκολα τη βαλίτσα σας στον ιμάντα.
  • Επιλέξτε μικροσκοπικά δοχεία για να μεταφέρετε προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

Συμβουλές για τη συσκευασία της βαλίτσας σας ώστε να αυξήσετε την απόλαυση του ταξιδιού σας

Ελπίζουμε ότι μπορείτε να εφαρμόσετε ορισμένες από αυτές τις συμβουλές και να τις προσαρμόσετε στις δικές σας συνθήκες. Το πιο σημαντικό είναι να μπορείτε να απολαύσετε τη διαμονή σας, ελαχιστοποιώντας τα απρόοπτα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να συσκευάζετε τακτοποιημένα και ευσυνείδητα είναι τόσο σημαντικό.

Καλό ταξίδι!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Acuto, M., Pejic, D., & Briggs, J. (2021). Taking city rankings seriously: engaging with benchmarking practices in global urbanism. International Journal of Urban and Regional Research45(2), 363-377.
  • Capafóns, J. I., Avero, P., Sosa, C. D., & López-Curbelo, M. (1999). Fobia a viajar en avión: Valoración de un programa de exposición. Psicología Conductual7(1), 119-135.
  • GUILLÉN PÉREZ, C. A. R. O. L. I. N. A. (2013). Lavado de ropa en alojamientos. Ediciones Paraninfo, SA.
  • Tinajero Romero, S. (2015). Lavar la ropa: una tarea de minga (Tema Central).
  • Flores Comeca, A. L. (2018). Diseño e implementación de un módulo de peso y alarma para una maleta de viaje.
  • Alvarado Santis, E. A. (2020). Herramienta de analítica visual para el manejo de irregularidades de equipajes(Master’s thesis, Uniandes).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.