Σας αγαπάει ή σας χρησιμοποιεί; Ποια σημάδια πρέπει να γνωρίζετε.

Όταν αρχίζετε να αναρωτιέστε αν ο/η σύντροφός σας σάς αγαπάει πραγματικά ή αν σας χρησιμοποιεί, πρόκειται για κώδωνα κινδύνου ότι κάτι δεν πάει καλά.
Σας αγαπάει ή σας χρησιμοποιεί; Ποια σημάδια πρέπει να γνωρίζετε.
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σας αγαπάει ή σας χρησιμοποιεί; Μερικές φορές, όσα πιστεύουμε για την αγάπη μας δυσκολεύουν να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει, έτσι μερικές σχέσεις γίνονται τοξικές.

Εκείνοι που πιστεύουν ότι η αγάπη εξαρτάται από τους άλλους δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι και θα χρησιμοποιήσουν τους συντρόφους τους με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, θα τους χειρίζονται για να τους κρατήσουν κοντά τους.

Η γραμμή ανάμεσα στο αν ο σύντροφός σας σάς αγαπάει ή σας χρησιμοποιεί για να εξασφαλίσει αγάπη (ή κάτι άλλο) μπορεί να είναι πολύ λεπτή μερικές φορές. Θα πρέπει να έχετε συνείδηση αυτού που συμβαίνει.

Σας αγαπάει ή σας χρησιμοποιεί για να εξασφαλίσει αγάπη;

Σας αγαπάει ή σας χρησιμοποιεί; - Γυναίκα μιλά με τον σύντροφό της

Όπως ήδη αναφέραμε, ο σύντροφός σας μπορεί να σας χρησιμοποιεί για να εξασφαλίσει αγάπη. Μέσω χειρισμών μπορεί να σας κάνει να ικανοποιείτε ανάγκες που θεωρεί ότι όλοι όσοι αγαπούν πρέπει να καλύπτουν.

Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχει έντονη συναισθηματική εξάρτηση. Ο σύντροφός σας μπορεί να είναι εξαρτημένος από εσάς, επομένως βασίζει την ευτυχία του σε εσάς. Ως αποτέλεσμα, για να είναι ο σύντροφός σας ευτυχισμένος, πρέπει να κάνετε όλα όσα θεωρεί απαραίτητα.

Για παράδειγμα, αν πιστεύει ότι πρέπει να κάνετε τα πάντα μαζί, όταν ζητήσετε λίγη ανεξαρτησία θα υπάρξει πρόβλημα.

Είναι πιθανό να χρησιμοποιεί επικρίσεις, αναμάσηση προβλημάτων του παρελθόντος, υπερβολικά κλάματα ή δραματοποίηση καταστάσεων και τη φράση “δεν μ’ αγαπάς πια!”.

Μια παιδική ηλικία γεμάτη οδυνηρές εμπειρίες και ανεπαρκή πρότυπα ρόλων, καθώς και κάποιες εκ των προτέρων καθιερωμένες λανθασμένες πεποιθήσεις για την αγάπη και ο φόβος της μοναξιάς, μπορεί να είναι μερικές από τις αιτίες για αυτό το είδος συμπεριφοράς.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 7 σημάδια μιας δυστυχισμένης σχέσης.

Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Δεν υπάρχει αμφιβολία: αν αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας σάς χρησιμοποιεί και η απάντηση φαίνεται να είναι ναι, πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια.

Ένας επαγγελματίας μπορεί να βοηθήσει τον σύντροφό σας να ανατρέξει στις συνθήκες που του δίδαξαν αυτόν τον βλαβερό τρόπο να αγαπάει. Έπειτα μπορείτε μαζί να εξελιχθείτε μέσα από αυτή την εμπειρία και να προχωρήσετε προς μια πολύ πιο υγιή σχέση.

Ο σύντροφός μου δεν μου δείχνει στοργή αλλά με βλάπτει

Σας αγαπάει ή σας χρησιμοποιεί; - Άνδρας φωνάζει στη σύντροφό του

Αν η απάντηση στην ερώτηση σχετικά με το αν ο σύντροφός σας σάς αγαπάει ή σας χρησιμοποιεί δεν εξηγείται σύμφωνα με τα παραπάνω, ίσως πρέπει να σκαλίσετε λίγο τα πράγματα για να δείτε αν υπάρχουν άλλοι λόγοι πίσω από τη συμπεριφορά του.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν πώς να αγαπούν ή, μερικές φορές, αγαπούν με βλαβερό τρόπο χωρίς να το συνειδητοποιούν. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν τους άλλους σαν να ήταν αντικείμενα.

Για παράδειγμα, κάποιος που κακομεταχειρίζεται τον σύντροφό του μπορεί να θέλει να αισθάνεται ανώτερος, κυριαρχικός καθώς και να επιβάλλεται και να απολαμβάνει την υποταγή του άλλου. Πρόκειται για μια βλαβερή συμπεριφορά που υποσκάπτει την αυτοεκτίμηση και την ακεραιότητα του άλλου ατόμου.

Σε περίπτωση κακομεταχείρισης, ανεξάρτητα από το αν είναι σωματική ή ψυχολογική, στη σχέση δεν υπάρχει αγάπη. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Το άτομο που κακομεταχειρίζεται τον σύντροφό του δεν ξέρει να αγαπάει, έτσι μπορεί να συγχέει την αγάπη με πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή. Ο Δρ. Günnur Karakurt έχει εκπονήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη πάνω στη συναισθηματική κακοποίηση την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να προσπαθήσετε να βγείτε από τη σχέση και να ζητήσετε βοήθεια. Μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό και είναι κάτι φυσιολογικό. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε πολλή υποστήριξη εκεί έξω.

Σχέσεις χωρίς αγάπη

Σας αγαπάει ή σας χρησιμοποιεί; - Τοίχος ανάμεσα σε ζευγάρι

Όταν αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας σάς αγαπάει ή σας χρησιμοποιεί, αυτό ήδη αποτελεί κώδωνα κινδύνου. Αν όλα ήταν καλά, η ερώτηση αυτή δεν θα ερχόταν ποτέ στο μυαλό σας.

Τι είδους σχέση έχετε και γιατί; Είστε με κάποιον που σας χρειάζεται σήμερα αλλά όχι αύριο; Είστε με κάποιον που σας λέει “σ’ αγαπώ” αλλά σας χτυπάει την επόμενη μέρα;

Πολλές φορές αποκτούμε εμμονή με την ιδέα “με αγαπάει ή με χρησιμοποιεί;”. Όμως θα πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο δικός μας ρόλος στη σχέση.

Το αν παραμένουμε σε μια κατάσταση που δημιουργεί αμφιβολίες είναι δική μας ευθύνη. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε πάντα τη δύναμη να αποφασίσουμε αν θέλουμε ή όχι να τη διαιωνίσουμε.

Αν δεν αισθάνεστε καλά σε μια σχέση, είναι ανώφελο να αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας σάς αγαπάει ή σας χρησιμοποιεί. Η διαίσθησή σας είναι συνήθως σωστή. Βάλτε τη σε προτεραιότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.