Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο Ramsay Hunt

Το σύνδρομο Ramsay Hunt είναι μια από τις κύριες αιτίες παράλυσης του νεύρου του προσώπου (παράλυση του προσώπου). Μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια ακοής ή ζάλη. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τα πάντα για αυτό.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο Ramsay Hunt

Τελευταία ενημέρωση: 08 Σεπτεμβρίου, 2021

Το σύνδρομο Ramsay Hunt προκαλείται από τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Προκαλεί συμπτώματα και σημάδια που εμφανίζονται επειδή αυτός ο ιός είναι ικανός να επηρεάσει ορισμένα νεύρα, ειδικά το νεύρο του προσώπου.

Το νεύρο του προσώπου αποτελείται από κινητικές και αισθητηριακές ίνες. Συνδέει διαφορετικά μέρη του προσώπου. Έτσι, σας επιτρέπει να κάνετε διαφορετικές χειρονομίες, όπως αυτές για φαγητό και ομιλία. Το σύνδρομο Ramsay Hunt μπορεί να προκαλέσει παράλυση του προσώπου και απώλεια ακοής στην ίδια πλευρά του προσβεβλημένου αυτιού.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι το σύνδρομο Ramsay Hunt;

Το σύνδρομο Ramsay Hunt είναι μία από τις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσει ο ιός της ανεμοβλογιάς- έρπη ζωστήρα (VZV). Αυτός ο ιός ανήκει στην οικογένεια του ιού του έρπητα.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, το σύνδρομο Ramsay Hunt προκαλεί παράλυση του νεύρου του προσώπου. Επιπλέον, προκαλεί συνήθως επώδυνο έρπητα ζωστήρα ακόμη και μέσα στο στόμα.

Είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία παράλυσης των περιφερικών νεύρων του προσώπου. Στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύει το 7% όλων των περιπτώσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός της ανεμοβλογιάς-έρπη ζωστήρα είναι πολύ συχνός στον γενικό πληθυσμό.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό SEMERGEN Family Medicine  δηλώνει ότι μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Γι ‘αυτό οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα το ταξινομούν συνήθως σε τέσσερα στάδια, με βάση τη σοβαρότητά του. Η πλήρης μορφή, ή μάλλον η πρώτη που περιέγραψαν οι ειδικοί, προκαλεί τα εξής:

  • Κόπωση και πόνος.
  • Δερματικό εξάνθημα και προβλήματα ακοής.
  • Αλλαγές στην αντίληψη της γεύσης ή απώλεια γεύσης.
  • Περιφερική παράλυση του προσώπου.

Αιτίες για το σύνδρομο Ramsay Hunt

Ο ιός της ανεμοβλογιάς- έρπη ζωστήρα προκαλεί σύνδρομο Ramsay Hunt. Εκδηλώνεται σε άτομα που έχουν ήδη ανεμοβλογιά. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτός ο ιός μπορεί να βρίσκεται αδρανής ή λανθάνων στο σώμα. Συγκεκριμένα, τείνει να συσσωρεύεται σε νευρικούς ιστούς.

Όταν ο ιός επανενεργοποιείται, προκαλεί συμπτώματα. Όπως αναφέρεται στο άρθρο του Υπουργείου Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, μεταδίδεται συνήθως από άτομο σε άτομο αγγίζοντας απευθείας τις φουσκάλες, το σάλιο ή τη βλέννα ενός μολυσμένου ατόμου.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω του αέρα με σταγονίδια που αποβάλλονται από βήχα και φτέρνισμα. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να το πάρουν από μολυσμένα αντικείμενα. Για να αναπτύξει ένα άτομο το σύνδρομο Ramsay Hunt, έπρεπε να έχει μολυνθεί με αυτόν τον ιό.

μωρό με ανεμοβλογιά
Η ανεμοβλογιά είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να εμφανιστεί αυτό το σύνδρομο αργότερα, μερικές φορές ακόμη και χρόνια αργότερα.

Παράγοντες κινδύνου

Όποιος είχε ανεμοβλογιά μπορεί να πάσχει από σύνδρομο Ramsay Hunt. Αυτή είναι μια βασική προϋπόθεση. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτό το σύνδρομο δεν είναι μεταδοτικό.

Όταν εμφανίζεται, αυτό που μπορεί να εξαπλωθεί είναι ο ίδιος ο ιός. Εάν ένα άτομο που δεν είχε ανεμοβλογιά έρχεται σε επαφή με ένα άτομο που έχει σύνδρομο Ramsay Hunt, αυτό που θα αναπτυχθεί είναι η τυπική κλινική εικόνα της εξανθηματικής ιογενούς νόσου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν εμβόλια για αυτόν τον ιό. Επομένως, ένα εμβολιασμένο άτομο δεν μπορεί να κολλήσει..

Η ηλικία είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας. Τα παιδιά σπάνια αναπτύσσουν σύνδρομο Ramsay Hunt. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 60 ετών. Επίσης, είναι πιο συχνό σε εκείνους που έχουν εξασθενίσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Τα συμπτώματα που προκαλεί

Όπως εξηγήσαμε στην πρώτη ενότητα, το σύνδρομο Ramsay Hunt μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Όπως εξηγούν οι ειδικοί της Mayo Clinic, τα δύο κύρια συμπτώματα αυτής της κατάστασης είναι η παράλυση του προσώπου και το εξάνθημα. Εμφανίζεται συνήθως γύρω ή μέσα στο αυτί. Επίσης, προκαλεί κυψέλες γεμάτες με υγρό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το εξάνθημα δεν εμφανίζεται ή εμφανίζεται μετά την παράλυση. Προκαλεί επίσης πόνο στο αυτί, συνεχές ήχο ή ακόμη και απώλεια ακοής.

Η παράλυση του προσώπου κάνει τον ασθενή να δυσκολεύται να κλείσει τα μάτια στην πληγείσα πλευρά. Το στόμα και τα μάτια μπορεί να στεγνώσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή το νεύρο του προσώπου ενυδατώνει επίσης αδένες που είναι υπεύθυνοι για την έκκριση των δακρύων και του σάλιου.

Η γεύση μπορεί επίσης να αλλάξει. Ο ασθενής χάνει την ικανότητα να δοκιμάζει φαγητό με το μπροστινό μέρος της γλώσσας.

Οι επιπλοκές για το σύνδρομο Ramsay Hunt

Το σύνδρομο Ramsay Hunt μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπλοκές. Μία από τις πιο σοβαρές είναι η μεταθετική νευραλγία. Είναι χρόνιος πόνος στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το εξάνθημα.

Εμφανίζεται επειδή ο ιός καταστρέφει τις νευρικές ίνες. Ομοίως, η ευαισθησία και η ακοή του προσώπου μπορούν να μειωθούν μόνιμα. Ωστόσο, αυτό είναι κάπως λιγότερο κοινό.

Τέλος, είναι πιθανό το άτομο, λόγω της αδυναμίας να κλείσει τα μάτια, να τραυματιστεί. Τα σωματίδια ή οι παράγοντες εισέρχονται στο μάτι και βλάπτουν τον κερατοειδή, επηρεάζοντας την όραση.

Διάγνωση για το σύνδρομο Ramsay Hunt

Ένας γιατρός διαγιγνώσκει την κατάσταση αφού αξιολογήσει τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Δεδομένου ότι είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία περιφερικής παράλυσης, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα θα πρέπει πάντα να το εξετάζουν.

Επιπλέον, όπως εξηγεί μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical Journal of Family Medicine, μια σειρά δοκιμών μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της πάθησης. Η πρώτη είναι η ορολογία. Ανιχνεύει εάν το αίμα σας έχει αντισώματα έναντι του ιού της ανεμοβλογιάς.

Ένα άλλο τεστ που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο είναι η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR). Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν η διάγνωση είναι αβέβαιη, ένας γιατρός θα μπορούσε να ζητήσει απεικόνιση για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις. Η πιο χρησιμοποιούμενη είναι απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού.

απεικόνιση εγκεφάλου
Η απεικόνιση είναι απαραίτητη μόνο εάν ο γιατρός πρέπει να αποκλείσει άλλες ύποπτες καταστάσεις, όπως έναν όγκο στον εγκέφαλο.

Διαθέσιμες θεραπείες

Η θεραπεία του συνδρόμου Ramsay Hunt επιδιώκει να μειώσει τον κίνδυνο πιθανών επιπλοκών και δυσφορίας. Για το λόγο αυτό, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι τα παυσίπονα. Ανακουφίζουν τον πόνο του ασθενούς. Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα κατά του άγχους εάν ο ασθενής πάσχει από ίλιγγο.

Τα αντιιικά εμποδίζουν επίσης τον πολλαπλασιασμό του ιού. Το πιο χρήσιμο κατά του ιού της ανεμοβλογιάς είναι το acyclovir και το valacyclovir. Ο ασθενής μπορεί να τα πάρει με κορτικοστεροειδή για να ενισχύσει το αποτέλεσμα.

Το σύνδρομο Ramsay Hunt εμφανίζεται μόνο σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ανεμοβλογιάς-έρπη ζωστήρα (VZV)

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αυτό το σύνδρομο επηρεάζει μόνο άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ανεμοβλογιάς- έρπη ζωστήρα (VZV). Εμφανίζεται συνήθως χρόνια μετά τη μόλυνση, ειδικά στους ηλικιωμένους.

Χαρακτηρίζεται από παράλυση νευρικών προσώπων και φυσαλιδώδη έκρηξη.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Η σωστή θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών, όπως ο χρόνιος πόνος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.