5 θεραπείες για τον έρπητα που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι!

Από την πρώτη στιγμή που θα παρατηρήσετε για πρώτη φορά τα συμπτώματα του έρπητα, θα είστε έτοιμοι και να τον καταπολεμήσετε. Εξάλλου έχετε σχεδόν όλα τα φάρμακα ήδη στο σπίτι σας!
5 θεραπείες για τον έρπητα που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι!
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Ángela Aragón

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ο επιχείλιος έρπης αποτελεί μια απρόβλεπτη και ενοχλητική ασθένεια. Ευτυχώς, δεν απειλεί σοβαρά την υγεία και οι θεραπείες για τον έρπητα είναι πολλές, αλλά είναι γεγονός πως κανείς δεν θέλει να αντικρίσει αυτού του είδους την πληγή στα χείλια του.

Εκτός από αυτό, ιδιαίτερα στην αρχή της εκδήλωσης της νόσου, προκαλεί αίσθημα καψίματος και πόνου, γεγονός που μπορεί να σας εμποδίσει από το να τρώτε ή να μιλάτε άνετα.

Όταν παρουσιάζεται, μάλιστα, η ανάγκη να χρησιμοποιήσετε κρέμες ή αλοιφές, που μερικές φορές επιδεινώνουν την εμφάνιση του έρπητα, αντιλαμβάνεστε πως κάτι τόσο φαινομενικά ασήμαντο μπορεί τελικά να δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση.

Επιπλέον, πολύς λόγος γίνεται και για την προέλευσή τους. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν ερπητοϊό που θα έχετε για μια ζωή.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι πρόκειται να υποφέρετε συνεχώς από τον επιχείλιο έρπητα. Μπορείτε ακόμη και να έχετε τον ιό, χωρίς, ωστόσο, ποτέ να παρουσιάσετε συμπτώματα. Περισσότερα για τον ιό του έρπητα αναφέρουν οι Studahl, M., Cinque, P., & Bergström, T. σε μελέτη τους.

Μόλις, όμως, αυτά εμφανιστούν, συνήθως θα έχετε περισσότερα από ένα επεισόδια ξεσπάσματος κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Οι παράγοντες που μπορεί να υποκινήσουν την ασθένεια περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Άγχος
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας
 • Πυρετός

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τυποποιημένες κρέμες στην πάσχουσα περιοχή. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από κάποιες θεραπείες που μπορείτε να ετοιμάσετε στο σπίτι για να θεραπεύσετε τον επιχείλιο έρπητα.

Οι καλύτερες θεραπείες για τον επιχείλιο έρπητα

1. Τρίψτε σκόρδο στην πληγή

θεραπείες για τον έρπητα - σκόρδο

Το σκόρδο διαθέτει εντυπωσιακές αντιβιοτικές και αντιϊκές ιδιότητες. Έτσι, το τρίψιμο του σκόρδου πάνω από ένα έλκος με φουσκάλες συνιστά μια πολύ αποτελεσματική λύση.

Μην ανησυχείτε αν μυρίζει άσχημα στην αρχή. Δεν θα διαρκέσει πολύ και θα αποζημιωθείτε με το να απαλλαγείτε από τον αντιαισθητικό έρπητα.

Δείτε το άρθρο: Πώς θα καλλιεργήσετε σκόρδο στο σπίτι σας

2. Γάλα

Ο έρπης προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα. Μια από τις αιτίες που μπορεί να τον πυροδοτεί είναι η μη ισορροπημένη διατροφή.

Πρέπει να έχετε κατά νου το γεγονός ότι μέσω της τροφής είναι δυνατή η πρόσληψη δύο απαραίτητων αμινοξέων, της λυσίνης και της αργινίνης.

Η λυσίνη τείνει να αποτρέπει το σχηματισμό του έρπητα, ενώ η αργινίνη τροφοδοτεί τον ιό και τον κάνει να επανεμφανίζεται.

Το γάλα είναι πλούσιο σε λυσίνη, επομένως είναι πολύ αποτελεσματικό στο να ανακουφίσει και να αποτρέψει την εμφάνιση του έρπητα. 

Τι πρέπει να κάνετε:

 • Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του γάλακτος, βουτήξτε λίγο βαμβάκι και ακουμπήστε το στην πληγείσα περιοχή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι να εξαφανιστεί ο έρπητας.
 • Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι πιο ελκυστική μέθοδος στην καταπολέμηση του έρπητα, μιας και δεν συνοδεύεται από κακή μυρωδιά.

Ωστόσο, οποιαδήποτε από τις δύο μεθόδους είναι μια καλή λύση.

3. Αλόη βέρα

θεραπείες για τον έρπητα - αλόη βέρα
ξεραθεί και να θεραπευθεί μια πληγή

Μπορείτε να αγοράσετε αλόη σε ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα και να την εφαρμόσετε με βαμβάκι.

Ωστόσο, εάν έχετε το φυτό στο σπίτι, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανοίξετε το φύλλο και να τοποθετήσετε το παχύρρευστο υγρό πάνω στην πληγή.

Σε χρόνο ρεκόρ, αυτή η απλή τεχνική θα σας απαλλάξει από τον έρπητα χωρίς χημικές ουσίες, οσμές ή πόνο.

Δείτε σχετικά: 6 ιδιότητες της αλόη βέρα που την κάνουν ν’ αξίζει να την έχετε σπίτι σας

4. Επιτραπέζιο αλάτι και νερό

Αυτή η μέθοδος χρειάζεται λίγη περισσότερη προσπάθεια, αλλά είναι πολύ αποτελεσματική. Όπως γνωρίζετε, το αλάτι είναι εξαιρετικό στην επούλωση των πληγών, οπότε μην το ξεχνάτε!

Τι πρέπει να κάνετε:

 • Τοποθετήστε μια πρέζα αλατιού στην άκρη ενός υγρού δακτύλου.
 • Τοποθετήστε το δάχτυλό σας πάνω στην πληγή για δύο λεπτά.
 • Βουτήξτε λίγο βαμβάκι μέσα σε ζεστό, αλατισμένο νερό και πιέστε το στα χείλη σας για λίγα λεπτά.
 • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να θεραπευθεί η πληγή.

5. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμινών C και E

θεραπείες για τον έρπητα - βιταμίνη c

Για να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση των παρακάτων τροφών:

Σε ειδικά καταστήματα, μπορείτε επίσης να αγοράσετε καθαρή βιταμίνη Ε που μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο χείλος.

Σας συμβουλεύουμε να ακολουθήσετε μια δίαιτα που περιέχει πολλές από αυτές τις βιταμίνες για να αποτρέψετε τον επιχείλιο έρπητα, ειδικά κατά την αλλαγή των εποχών.

Με αυτές τις απλές συμβουλές, η θεραπεία ενός επιχείλιου έρπητα αποδεικνύεται μια πολύ λιγότερο επώδυνη διαδικασία για το σώμα σας. Ομοίως, δεν χρειάζεται να περιμένετε να φτάσετε σε ένα φαρμακείο για να ξεκινήσετε τη θεραπεία σας.

Από τη στιγμή που θα παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα, μπορείτε να εφαρμόσετε μια από τις παραπάνω θεραπείες για τον έρπητα, αφού σχεδόν όλα τα φάρμακα που προτείνουμε βρίσκονται ήδη στο σπίτι σας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Φυσική πρόληψη και αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Φυσική πρόληψη και αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη

Φυσική πρόληψη και αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη! Πρώτα αισθάνεστε μυρμήγκιασμα ή φαγούρα στα χείλη σας. Κοιτάζεστε στον καθρέφτη και δεν βλέπετ...


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Weber, N. D., Andersen, D. O., North, J. A., Murray, B. K., Lawson, L. D., & Hughes, B. G. (1992). In vitro virucidal effects of Allium sativum (garlic) extract and compounds. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-2006-961504
 • Snoussi, M., Trabelsi, N., Dehmeni, A., Benzekri, R., Bouslama, L., Hajlaoui, B., … Papetti, A. (2016). Phytochemical analysis, antimicrobial and antioxidant activities of Allium roseum var. odoratissimum (Desf.) Coss extracts. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.05.048
 • Das, S. (2011). Exploitation of antiviral activity of traditionally used medicinal plants. Journal of Antivirals and Antiretrovirals.

Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.