Σπιτικές θεραπείες για τον στοματικό έρπητα

Απλώνοντας ένα στρώμα βαζελίνης στην πάσχουσα περιοχή, την προστατεύουμε από τα βακτήρια και επιταχύνουμε τη διαδικασία ίασης.
Σπιτικές θεραπείες για τον στοματικό έρπητα
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ο επιχείλιος ή στοματικός έρπητας οφείλεται στον τύπο 1 του ιού του απλού έρπη, που γενικά μεταδίδεται μέσω του φιλιού ή της στενής επαφής με ένα άτομο με τον ιό σε έξαρση. Όταν το άτομο μολυνθεί από τον ιό του έρπητους, αυτός παραμένει στο σώμα για πάντα. Οι εξάρσεις μπορούν να πυροδοτηθούν από τον πυρετό, μια λοίμωξη, το άγχος, το ηλιακό έγκαυμα και τις τροφικές αλλεργίες. Στο άρθρο αυτό, θα σας παρουσιάσουμε μερικές θεραπείες για τον στοματικό έρπητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικτυακή πύλη MedLine Plus, σχεδόν όλοι έχουν κολλήσει τον ιό του έρπητος όταν φτάνουν στην ενηλικίωση. Οι εξάρσεις του ιού γενικά περιλαμβάνουν πέντε φάσεις: μυρμήγκιασμα, φουσκάλες, απελευθέρωση υγρού, κρούστα και ίαση. Η τελευταίες φάσεις είναι οι πιο επικίνδυνες για τη μετάδοση του ιού, όταν οι φουσκάλες σπάνε και απελευθερώνεται το υγρό. Φυσικά είναι καλύτερο να προλαμβάνονται οι εξάρσεις του ιού πριν την πρώτη φάση. Ωστόσο, αν οι φουσκάλες υπάρχουν ήδη, υπάρχουν πολλές σπιτικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε αυτό το πρόβλημα και να αντιμετωπίσετε γρήγορα τον στοματικό έρπητα.

Καλύψτε τον στοματικό έρπητα

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να καλύπτουν τον στοματικό έρπητα με μακιγιάζ. Ωστόσο αυτό μπορεί να επιβραδύνει την ίαση και να παρατείνει τις φουσκάλες. Αντί να χρησιμοποιήσετε μακιγιάζ, θα πρέπει να απλώσετε ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης για προστασία από τα βακτήρια και για επιτάχυνση της διαδικασίας ίασης. Επίσης προσπαθείτε να φοράτε αντηλιακό όταν είστε έξω, για να αποτρέψετε περαιτέρω βλάβη.

Βάλσαμο χειλιών

Υπάρχουν πολλά βάλσαμα χειλιών στην αγορά, τα οποία περιέχουν δοκοσανόλη, που επιταχύνει τη διαδικασία ίασης. Αν εκτίθεστε σε δυνατό αέρα ή αν ζείτε σε άνυδρο κλίμα, χρησιμοποιείτε βάλσαμο χειλιών για να αποτρέψετε το σχηματισμό φουσκάλας.

Σπιτικές θεραπείες για τον στοματικό έρπητα

Τροφές που καταπολεμούν τον επιχείλιο έρπητα

Υπάρχουν ορισμένες τροφές οι οποίες περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται λυσίνη και που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του επιχείλιου έρπη. Οι τροφές όπως το γάλα, το ψάρι, το κρέας και τα όσπρια περιέχουν όλες λυσίνη.

Από την άλλη πλευρά, οι τροφές που περιέχουν ένα αμινοξύ το οποίο ονομάζεται αργινίνη μπορούν στην πραγματικότητα να ευνοήσουν τον ιό. Η αργινίνη βρίσκεται στη σοκολάτα, στα φιστίκια, στα αποξηραμένα φρούτα και στα αμύγδαλα.

Μαύρο τσάι

Αν έχετε ήδη έρπη, τοποθετήστε ένα σακουλάκι μαύρου τσαγιού απευθείας πάνω στην πληγή και τρίψτε απαλά για αρκετά λεπτά. Η θεραπεία αυτή μειώνει τον πόνο και βοηθάει στην ίαση της φουσκάλας.

Σκόρδο

Τροφές που καταπολεμούν τον στοματικό έρπητα

Το σκόρδο είναι πολύ γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, που καταπολεμούν ένα μεγάλο αριθμό ιών. Για να καταπολεμήσετε τον επιχείλιο έρπη, κόψε στη μέση μια σκελίδα σκόρδο και τοποθετήστε τη απευθείας πάνω στην πληγή.

Γάλα για τον στοματικό έρπητα

Το γάλα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, περιέχει λυσίνη, ένα αμινοξύ που επιταχύνει τη θεραπεία του επιχείλιου έρπη. Απλώς βρέξτε ένα κομμάτι βαμβάκι με γάλα και τοποθετήστε το απευθείας πάνω στην πληγή. Η θεραπεία αυτή είναι αποτελεσματικότερη κατά την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών της έξαρσης του ιού.

Τομάτα και αλόη βέρα

Για το καθημερινό πλύσιμο, χρησιμοποιήστε για λίγα λεπτά χυμό τομάτας και μετά αλόη βέρα. Η αλόη περιέχει πολλά συστατικά που είναι ιδιαίτερα υγιεινά για το δέρμα και μπορεί γρήγορα να συμβάλλει στην ξήρανση μιας φουσκάλας.

Γλυκολέμονο

γλυκολέμονο για τον στοματικό έρπητα

Το γλυκολέμονο διαθέτει ιδιότητες κατά των βακτηρίων και των ιών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του επιχείλιου έρπητα. Για να εξασφαλίσετε τις ωφέλειές του, απλώς βάλτε λίγες σταγόνες από το χυμό του απευθείας πάνω στην πάσχουσα περιοχή, τρεις φορές την ημέρα.

Μέλι και ξύδι για τον στοματικό έρπητα

Και το μέλι και το ξύδι έχουν ιδιότητες κατά των ιών, οι οποίες καταπολεμούν τον στοματικό έρπητα. Αναμείξτε μία κουταλιά της σούπας μέλι με λίγο ξύδι και απλώστε το μείγμα απευθείας πάνω στην πληγή με ένα βαμβάκι.

Πρόληψη και φροντίδα

Είναι πολύ σημαντικό να πετάξουμε τις οδοντόβουρτσες, τις πετσέτες ή άλλα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με έναν επιχείλιο έρπη σε έξαρση. Είναι πιθανό να έχουν επιμολυνθεί με τον ιό και η μεταγενέστερη χρήση τους θα μπορούσε να προκαλέσει νέες φουσκάλες. Αν είναι δυνατόν, μην ξαναχρησιμοποιείτε φλιτζάνια, πιρούνια ή άλλα βρώμικα αντικείμενα. Έχετε πρόχειρο κάποιο αντισηπτικό για να καθαρίζετε τα χέρια σας και για να απομακρύνετε τα βακτήρια και τους ιούς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.