Το Σύνδρομο του Ανθρώπου από Πλαστελίνη που τα δίνει όλα

Το πρόβλημα με τις υπερβολικά εύπλαστες προσωπικότητες ή με τους ανθρώπους από πλαστελίνη είναι ότι δίνουν τόσα πολλά στους άλλους που ξεχνούν τον εαυτό τους και την ευημερία τους. Πρόκειται για το Σύνδρομο του Ανθρώπου από Πλαστελίνη.
Το Σύνδρομο του Ανθρώπου από Πλαστελίνη που τα δίνει όλα

Τελευταία ενημέρωση: 16 Μαρτίου, 2019

Πολλοί περισσότεροι από ό,τι νομίζουμε πάσχουν από το Σύνδρομο του Ανθρώπου από Πλαστελίνη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτό αποτελεί μια απολύτως αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά.

Ο άνθρωπος με αυτό το σύνδρομο βάζει τις ανάγκες του στην άκρη για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των άλλων. Κατά συνέπεια μπορεί να αρρωστήσει καθώς σταματάει να σκέφτεται και να φροντίζει τον εαυτό του.

To Σύνδρομο του Ανθρώπου από Πλαστελίνη δείχνει έναν άνθρωπο που θέλει πάντα να βοηθήσει. Χρειάζεστε κάποιον να σας βοηθήσει να μετακομίσετε; Θέλετε κάποιον να σας ακούσει; Θα είναι εκεί.

Σύνδρομο του Ανθρώπου από Πλαστελίνη: γενναιοδωρία που πληγώνει

Οι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο είναι υπερβολικά γενναιόδωροι. Δεν σκέφτονται πώς θα πάρουν, μόνο πώς θα δώσουν.

Το Σύνδρομο του Ανθρώπου από Πλαστελίνη

Όμως αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν είναι όλοι καλοί. Υπάρχουν και τοξικοί άνθρωποι που επιδιώκουν να σας χειριστούν, να σας πούνε ψέματα και να απορροφήσουν όλη την ενέργειά σας.

Η γενναιοδωρία δεν είναι κάτι κακό. Ωστόσο όταν οδηγεί στην εκμετάλλευση από τους άλλους, αυτό δεν είναι και τόσο καλό.

Καταρχάς θα πρέπει να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας, ακόμα και αν έχουμε διδαχτεί ότι κάτι τέτοιο είναι “εγωιστικό”.

Μόλις φροντίσουμε τον εαυτό μας, τότε μπορούμε να φροντίσουμε τους άλλους, όμως θέτοντας όρια για να προστατευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Όποιος πάσχει από Σύνδρομο του Ανθρώπου από Πλαστελίνη είναι δούλος

Εκείνοι που υποφέρουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο γίνονται δούλοι όλων των άλλων. Είναι θύματα των ιδιοτροπιών των άλλων ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας και θα αγαπηθείτε όπως επιθυμείτε.

 

Το Σύνδρομο του Ανθρώπου από Πλαστελίνη που τα δίνει όλα

Οι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο δεν είναι καθόλου διεκδικητικοί. Προσαρμόζονται στις συνθήκες, στις απαιτήσεις και στα αιτήματα των άλλων.

Δεν έχει σημασία αν αυτό τους κάνει να αισθάνονται άσχημα. Είναι πρόθυμοι να λύσουν τα προβλήματα όλων των άλλων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι στην πορεία θα υποφέρουν.

Ενεργώντας σαν υπηρέτες τα άτομα με αυτό το σύνδρομο προσπαθούν να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και τη διαίσθησή τους ώστε να προβλέπουν αυτό που θέλουν οι άλλοι.

Από την άλλη πλευρά, αν έρθει μια μέρα που χρειάζονται οι ίδιοι συντροφιά ή βοήθεια από κάποιον, δεν τη λαμβάνουν.

Πρόκειται για καλούς ανθρώπους οι οποίοι δίνουν τόσα πολλά στους άλλους που τελικά εκείνοι τους εκμεταλλεύονται, τους κακομεταχειρίζονται και τους υποτιμούν.

Επανασύνδεση με το εσωτερικό “εγώ” σας

Μπορείτε να σταματήσετε να είστε ένας άνθρωπος από πλαστελίνη, όμως θα πρέπει να ξεκινήσετε ένα δύσκολο ταξίδι: αυτό της σύνδεσης με το εσωτερικό “εγώ”.

Αυτό το πραγματικό “εγώ” σας έχει χαθεί, εφόσον το βάλατε στην άκρη και σταματήσατε να του δίνετε προσοχή. Και τώρα πρέπει να το φροντίσετε.

Είδατε τη ζωή σας να παύει να είναι δική σας και να γίνεται των άλλων. Ευτυχία; Είστε ευτυχισμένοι μόνο αν είναι όλοι οι άλλοι και δεν μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι για τον εαυτό σας.

Σας φαίνεται δίκαιο αυτό;

γυναίκα στο ηλιοβασίλεμα

 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο: 7 σημάδια ότι δεν αγαπάτε αρκετά τον εαυτό σας.

 

Εξαρτάστε πάντα από τους άλλους, κάνετε τα πάντα για όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό σας, είστε υπερβολικά καλοί και γενναιόδωροι: αυτό δεν είναι κάτι θετικό.

Κοιτάξτε μέσα σας και βρείτε εκείνο το άτομο που έχει χάσει το δρόμο του. Το άτομο που είχε ελπίδες, όνειρα, επιθυμίες και στόχους.

Αυτό το άτομο δεν έχει εξαφανιστεί, απλώς κρύβεται. Κοιτάξτε μέσα σας.

Τι επιθυμείτε εσείς;

Έχετε συνειδητοποιήσει ότι το να δίνετε τον εαυτό σας στους άλλους δεν σας κάνει ευτυχισμένους και δεν κερδίζετε τίποτα με το να βάζετε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας. Αν και δεν το πιστεύετε, βαθιά μέσα σας υποφέρετε. Αποδεχτείτε το.

Όλα αυτά σας αναλώνουν.

Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να αφήνετε πίσω σας αυτό το σύνδρομο, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές:

  • Αν κάποιος σας ζητήσει μια χάρη, πάρτε το χρόνο σας. Μην πείτε “ναι” αμέσως, δεν χρειάζεται. Περιμένετε, σκεφτείτε το και βεβαιωθείτε ότι θέλετε και μπορείτε να το κάνετε.
  • Θέλετε να πείτε “όχι”; Τότε πείτε “όχι”. Αποδεχτείτε ότι δεν είναι καλό να κάνουμε ό,τι μας ζητάνε, ειδικά αν αυτό αντιβαίνει τις αξίες και τις αρχές μας, ή αν απλώς δεν το θέλουμε.
  • Δεν είστε εγωιστές. Αγαπάτε και σέβεστε τον εαυτό σας.
  • Αφήστε στην άκρη την ενοχή σας. Θα σας κατακλύσει αλλά μην την πάρετε στα σοβαρά. Αυτό το αίσθημα ενοχής θα προσπαθήσει να σας τραβήξει πίσω στο σημείο όπου ήσασταν.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας και δώστε του χρόνο –κάντε για τον εαυτό σας όλα όσα κάνατε για τους άλλους. Εσείς είστε ό,τι πιο σημαντικό, η υψηλότερη προτεραιότητα. Αν δεν νοιαστείτε εσείς για τον εαυτό σας, ποιος θα το κάνει;
αλυσίδες και πουλιά

 

Αν ανακαλύψατε μέσα σας το σύνδρομο του ανθρώπου από πλαστελίνη, είναι καιρός να απαλλαγείτε από αυτό.

Πρέπει όλοι να μάθουμε να βάζουμε τον εαυτό μας σε προτεραιότητα. Δεν είστε εγωιστές. Είστε γενναιόδωροι με τον εαυτό σας. Εσείς γνωρίζετε κάποιον με το Σύνδρομο του Ανθρώπου από Πλαστελίνη;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Romi Arellano, Manuel J. Cuando digo no, me siento culpable. Nuevas ediciones de bolsillo, 2003.
  • Fensterheim, Herbert y Jean Baer. No diga sí cuando quiera decir no. Ediciones Grijalbo. 2003.
  • Castanyer, Olga. La asertividad. Expresión de una sana autoestima. Bilbao: Descleé de Brouwer, 1996. pp. 348
  • «Técnicas para conductas asertivas», artículo en web Fundación Cadah
  • «Conducta asertiva» en web EcuRed

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.