Τι να κάνετε αν ο σύντροφός σας ασκεί λεκτική βία

Σας υποτιμά, σας προσβάλει, ή σας λέει κάτι εξευτελιστικό που πονά παραπάνω και από μια γροθιά. Τι μπορείτε να κάνετε αν ο σύντροφός σας ασκεί λεκτική βία;
Τι να κάνετε αν ο σύντροφός σας ασκεί λεκτική βία
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Φεβρουαρίου, 2023

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι έχουν έναν σύντροφο που ασκεί λεκτική βία και δεν τους σέβεται. Όσο περισσότερο δένεστε με κάποιον, τα λόγια του σας επηρεάζουν παραπάνω. Τόσο πολύ ώστε κάποιες εκφράσεις ή σχόλια σάς πονούν. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται εγκλωβισμένοι καθώς δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Πώς θα πρέπει να πράξετε σε τέτοιες καταστάσεις; Αρχικά, είναι σημαντικό να μην επιτρέψετε σε αυτή τη δυναμική να γίνει συνήθεια. Δε μπορείτε να αγνοήσετε πως η επιθετική ή βίαιη επικοινωνία είναι μια μορφή βίας. Οι συνέπειες του να υπομένετε για μήνες (ή χρόνια) συχνές προσβολές ή παρενοχλήσεις έχουν σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις.

Η εξέλιξη της κακομεταχείρισης

Από την άλλη, η συμπεριφορά που περιλαμβάνει τη χρήση επιθετικών λέξεων που πονούν μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά μέσα στη σχέση. Πολύ συχνά αυτές οι λέξεις θεωρούνται αστεία, σαρκαστικά σχόλια, ή αιχμές καμουφλαρισμένες με μια δόση ειρωνείας στην αρχή. Συνήθως συνοδεύονται από γέλιο και ένα “Ήταν απλώς ένα αστείο αγάπη μου”.

Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά γίνεται όλο και πιο συχνή, διαβρώνοντας την εικόνα του ατόμου που υποφέρει, μέχρι τα λόγια να γίνουν “γροθιές” στην αυτοεκτίμηση και την αξιοπρέπεια.

Άνδρας φωνάζει στην κοπέλα του
Η λεκτική βία είναι σταδιακή. Για την ακρίβεια, εξελίσσεται σε πιο βίαιες μορφές κακομεταχείρισης.

Ο σύντροφός μου ασκεί λεκτική βία: Η κακομεταχείριση που είστε απρόθυμοι να αναγνωρίσετε

Θα πρέπει να θυμάστε κάτι πολύ σημαντικό: σε μία σχέση, η αγάπη δεν είναι αρκετή. Ο λόγος είναι πως κάποια είδη αγάπης πληγώνουν και κάποιοι άνθρωποι αγαπούν ανυπόφορα.

Για την ακρίβεια, η καλή επικοινωνία είναι απαραίτητη για να απολαμβάνετε μια ικανοποιητική, ευτυχισμένη, και με μακρά διάρκεια σχέση. Το να μπορείτε να φτάνετε σε συμφωνίες και να έχετε μια συναισθηματική σύνδεση είναι, τις περισσότερες περιπτώσεις, τα κλειδιά της επιτυχίας.

Σίγουρα θα σας αρέσει αυτό το άρθρο: Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν παραδέχονται τα λάθη τους;

Τώρα, καθώς κάποιοι άνθρωποι δε γνωρίζουν πώς να βρουν το σωστό άτομο, θα σας συμβουλεύαμε να αποκτήσετε επίγνωση του ποιος αξίζει τον χρόνο, την προσπάθεια, και την αφοσίωσή σας και ποιος όχι. Παραδείγματος χάρη, ορισμένοι άνθρωποι δε γνωρίζουν πλήρως ότι η περιφρόνηση είναι είδος βίας.

Πάνω απ’ όλα, άλλοι δε θέλουν να αποδεχτούν ότι ο σύντροφός τους ασκεί λεκτική βία, το οποίο σημαίνει ότι μάλλον βρίσκονται σε μια καταχρηστική σχέση. Παρακάτω, θα ανακαλύψετε περισσότερα χαρακτηριστικά.

Ποια σημάδια έχει η λεκτική βία;

Όπως αποκαλύπτουν επιστημονικές μελέτες, όπως αυτή που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλίβελαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, το 50-80% των ανθρώπων υπήρξαν θύματα συναισθηματικής βίας. Η λεκτική βία και η υποτίμηση είναι επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά. Αυτή εκδηλώνεται με τα ακόλουθα σημάδια:

 • Ο σύντροφός σας σάς κοροϊδεύει.
 • Σας κρίνει χωρίς να σας καταλαβαίνει πραγματικά.
 • Ο σύντροφός σας ανταποκρίνεται με προσβολές και επιθετικότητα.
 • Κάθε συζήτηση καταλήγει σε διαφωνίες και φωνές.
 • Ο σύντροφός σας χρησιμοποιεί ειρωνεία και σαρκασμό που πονούν. Δε σκέφτεται αρκετά για να μη σας γελοιοποιήσει μπροστά σε άλλα άτομα.
 • Ο σύντροφός σας δεν επικοινωνεί συμπονετικά.
 • Σας κάνει να νιώθετε ενοχές.
 • Ο τρόπος επικοινωνίας του έχει ως στόχο να κυριαρχεί και να σας υποτιμά.

Τι να κάνετε αν ο σύντροφός σας ασκεί λεκτική βία

Έρευνες, όπως αυτή του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών, έδειξαν ότι η καλή επικοινωνία εγγυάται μια ικανοποιητική σχέση. Τώρα, όπως αναφέραμε παραπάνω, πέραν από την αφοσίωση και την καλή επικοινωνία, θα πρέπει να προσέχετε και άλλους παράγοντες, όπως τα συναισθήματα.

Έτσι, αν ο σύντροφός σας ασκεί λεκτική βία, είναι σημαντικό να μην το προσπεράσετε. Επίσης, θα πρέπει να συνδεθείτε με την αυτοεκτίμησή σας και τη συναισθηματική σας ισορροπία. Η κακομεταχείριση θα οδηγεί αναπόφευκτα σε πόνο, δυσφορία, και δυστυχία. Πώς θα πρέπει να δράσετε σε τέτοιες καταστάσεις;

Τι κρύβεται πίσω από τη λεκτική βία;

Μια καλή ιδέα είναι να ανακαλύψετε τι κάνει τον σύντροφό σας να επικοινωνεί με αυτόν τον τρόπο. Περνάει μια δύσκολη φάση; Γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται το άγχος και την αγωνία;

Κάποιες φορές, παράγοντες όπως τα προβλήματα στη δουλειά ή τα άλυτα προσωπικά τραύματα κρύβονται πίσω από την επιθετικότητα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά. Όμως, ίσως να μην οφείλεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση ή συναίσθημα. Για την ακρίβεια, ίσως να είναι το προσωπικό του στιλ.

Ζευγάρι διαφωνεί
Είναι σημαντικό να ανακαλύψετε τι κρύβεται πίσω από την επιθετική επικοινωνία. Γιατί συμπεριφέρεται έτσι ο σύντροφός σας; Γιατί υψώνει τη φωνή του;

Δυναμική στάση: Τι περιμένω από εσένα και τι δεν επιτρέπω

Όταν ο σύντροφός σας ασκεί λεκτική βία, δε μπορείτε απλά να την κρύψετε κάτω από το χαλάκι. Αν δεν αντιδράσετε ή δε δράσετε ανάλογα, η βία θα συνεχίσει και θα χειροτερέψει. Γι’ αυτό, θα χρειαστεί να είστε δυναμικοί και ξεκάθαροι.

Θα πρέπει να υποδεικνύετε ακριβώς ποια λέξη, έκφραση, σχόλιο, ή συζήτηση σας πλήγωσε. Ζητήστε από τον σύντροφό σας να μη συμπεριφερθεί έτσι ξανά. Επίσης, θα πρέπει να του δώσετε παραδείγματα από το τι περιμένετε: σεβασμό, κατανόηση, συνέργεια, να ακούγεστε, και να είστε σε θέση να έρχεστε σε μια συμφωνία.

Πάρτε μια απόφαση αν ο σύντροφός σας ασκεί λεκτική βία

Οι άσχημες λέξεις πληγώνουν όπως μια γροθιά. Η επιθετική επικοινωνία είναι ψυχολογική βία. Έτσι, δε μπορείτε και δεν πρέπει να την ανέχεστε. Αν ο σύντροφός σας δεν αλλάξει συμπεριφορά και συνεχίσει να ασκεί λεκτική βία, τότε θα πρέπει να πάρετε μια απόφαση.

Ο χωρισμός θα διασφαλίσει την αυτοεκτίμησή σας και την αξιοπρέπειά σας. Μην ανέχεστε ανυπόφορες καταστάσεις. Η αληθινή αγάπη δεν πληγώνει και πάνω απ’ όλα επικοινωνεί με σεβασμό μέσα από μια υγιή συναισθηματική σύνδεση. Να το θυμάστε αυτό!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Crane, C. A., & Testa, M. (2014). Daily associations among anger experience and intimate partner aggression within aggressive and nonaggressive community couples. Emotion (Washington, D.C.)14(5), 985–994. https://doi.org/10.1037/a0036884
  • Francesca Righetti, Mariko Visserman. I Gave Too Much. Social Psychological and Personality Science, 2017; 194855061770701 DOI: 10.1177/1948550617707019
  • Lavner, J. A., Karney, B. R., & Bradbury, T. N. (2016). Does Couples’ Communication Predict Marital Satisfaction, or Does Marital Satisfaction Predict Communication? Journal of Marriage and Family78(3), 680–694. https://doi.org/10.1111/jomf.12301
  • Inda-Caro, M., et al. “Dimensiones de los trastornos de la personalidad y correlatos neurofisiológicos.” Actas Españolas de Psiquiatría 34.3 (2006).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.