Τα 5 καλύτερα κόλπα για πεντακάθαρες κάλτσες

Αν και υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα που παράγονται για να καθαρίζουν τις κάλτσες, μερικοί άνθρωποι προτιμούν να αποφεύγουν τις σκληρές χημικές ουσίες και χρησιμοποιούν εναλλακτικές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
Τα 5 καλύτερα κόλπα για πεντακάθαρες κάλτσες

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι κάλτσες ανήκουν στα αντικείμενα με τη μεγαλύτερη χρήση, επομένως έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρωμίσουν και να φθαρούν πιο γρήγορα. Είναι όμως μεγάλη απόλαυση όταν φοράτε πεντακάθαρες κάλτσες.

Επειδή βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με τα πόδια μας, τα παπούτσια και το έδαφος, συσσωρεύουν βρωμιά στις ίνες τους με αποτέλεσμα το σχηματισμό επίμονων λεκέδων.

Αν και υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα που παράγονται για να καθαρίζουν τις κάλτσες, μερικοί άνθρωποι προτιμούν να αποφεύγουν τις σκληρές χημικές ουσίες και χρησιμοποιούν εναλλακτικές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Για την αποτελεσματικότητα βιομηχανικών και φυσικών καθαριστικών γράφουν σε μελέτη τους οι Rutala, W. A., Barbee, S. L., Aguiar, N. C., Sobsey, M. D., & Weber, D. J.

Ευτυχώς σήμερα είναι εύκολο να βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να εφαρμόσετε αυτά τα πρακτικά και οικονομικά κόλπα, που θα σας επιτρέψουν να πλένετε τις κάλτσες σας χωρίς θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας ή το περιβάλλον.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε πέντε ενδιαφέροντα κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποκτήσετε πεντακάθαρες κάλτσες.

Δώστε προσοχή!

1. Ζεστό νερό με αλάτι

Τα 5 καλύτερα κόλπα για πεντακάθαρες κάλτσες - νερό με αλάτι

Ένα διάλυμα ζεστού νερού με αλάτι θα κάνει ευκολότερη την αφαίρεση των λεκέδων από ιδρώτα και βρωμιά που σταδιακά συσσωρεύονται στο ύφασμα της κάλτσας.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Απλοί τρόποι να απομακρύνετε τους λεκέδες από ιδρώτα.

 

Υλικά

 • 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
 • 1 λίτρο ζεστό νερό

Οδηγίες

 • Προσθέστε το αλάτι σε ζεστό νερό, ανακατέψτε το μέχρι να διαλυθεί εντελώς και βυθίστε στο νερό τις κάλτσες.
 • Αν οι κάλτσες είναι πραγματικά βρώμικες, προσθέστε λίγο απορρυπαντικό για καλύτερα αποτελέσματα.
 • Μη χρησιμοποιείτε καυτό νερό επειδή μπορεί να βλάψει το λάστιχο της κάλτσας.

2. Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι πραγματικά χρήσιμο όταν πρόκειται να πλύνετε άσπρες κάλτσες.

Οι ιδιότητές του εξαλείφουν τις δυσάρεστες οσμές που οφείλονται στον ιδρώτα και απομακρύνουν ακόμα και τους πιο επίμονους λεκέδες. Περισσότερα για τις ιδιότητες του υπεροξειδίου του υδρογόνου αναφέρονται σε άρθρο των Abdollahi, M., & Hosseini, A.

Υλικά

 • 1/4 του φλιτζανιού υπεροξείδιο του υδρογόνου
 • 1 λίτρο ζεστό νερό

Οδηγίες

 • Διαλύστε το υπεροξείδιο του υδρογόνου στο νερό και μουλιάστε τις κάλτσες για σαράντα λεπτά.
 • Όταν περάσει αυτό το διάστημα, στύψτε το επιπλέον νερό και πλύντε τις κάλτσες με το συνηθισμένο σας απορρυπαντικό.

3. Χυμός λεμονιού

πεντακάθαρες κάλτσες - λεμόνι

Ο χυμός του λεμονιού περιέχει φυσικά οξέα που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη λευκότητα των ρούχων σας.

Τα αντιβακτηριακά συστατικά τους ελέγχουν τις οσμές και αφήνουν μια μυρωδιά φρεσκάδας.

Υλικά

 • 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
 • 1 λίτρο ζεστό νερό

Οδηγίες

 • Βάλτε το φρέσκο χυμό λεμονιού σε ένα μπολ με ζεστό νερό και αφήστε τις κάλτσες να μουλιάσουν μέσα στο διάλυμα για σαράντα πέντε λεπτά.
 • Ξεπλύντε τις κάλτσες ως συνήθως και αφήστε τες να στεγνώσουν στον αέρα.

4. Μαγειρική σόδα

Το διττανθρακικό νάτριο, περισσότερο γνωστό ως μαγειρική σόδα, είναι ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε το σπίτι σας.

Έχει ήπια στυπτική και λευκαντική δράση στα ευαίσθητα ρούχα καθώς και στις κάλτσες σας.

Συνιστούμε να συνδυάσετε τη μαγειρική σόδα με υπεροξείδιο του υδρογόνου για να μεγιστοποιήσετε την καθαριστική της δύναμη και να έχετε πεντακάθαρες κάλτσες.

Υλικά

 • 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα
 • μισό λεμόνι

Οδηγίες

 • Τρίψτε τις βρεγμένες κάλτσες με μαγειρική σόδα και αφήστε τη να δράσει για λίγα λεπτά πριν τις τρίψετε με το λεμόνι.
 • Περιμένετε ακόμα δέκα λεπτά, ξεπλύντε τις κάλτσες και αφήστε τες να στεγνώσουν στον αέρα.

5. Πεντακάθαρες κάλτσες με λευκό ξύδι

πεντακάθαρες κάλτσες - λευκό ξύδι

Η χρήση λευκού ξυδιού για να πλύνετε τα ρούχα σας είναι κάτι πραγματικά συνηθισμένο στα σπίτια που χρησιμοποιούν μόνο καθαριστικές μεθόδους 100% φιλικές για το περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο προϊόν περιέχει οξέα και ενεργά συστατικά τα οποία, πέρα από το ότι αφαιρούν τη βρωμιά, απολυμαίνουν και εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες οσμές.

Επιπλέον το λευκό ξύδι λειτουργεί επίσης ως εναλλακτική αντί για τα μαλακτικά υφασμάτων. Εξασφαλίζει παρόμοια αποτελέσματα χωρίς όλα τα σκληρά χημικά.

Υλικά

 • 1 φλιτζάνι λευκό ξύδι
 • μισό λίτρο κρύο νερό

Οδηγίες

 • Φτιάξτε ένα διάλυμα με το κρύο νερό και το ξύδι και μουλιάστε σε αυτό τις κάλτσες για τριάντα με σαράντα λεπτά.
 • Τρίψτε τις απαλά, προσθέστε λίγο σαπούνι και έπειτα ξεπλύντε τες.
 • Στεγνώστε τις στον αέρα για να έχετε πραγματικά πεντακάθαρες κάλτσες.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Κάλοι στα πόδια: αφαιρέστε τους με κρεμμύδι και λευκό ξύδι.

Θυμηθείτε!

Τα αποτελέσματα που θα έχετε ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και εφαρμόζοντας αυτά τα κόλπα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιείτε πάνω στα υφάσματα.

Αν κάτι δεν λειτουργήσει όπως αναμενόταν, δοκιμάστε κάτι άλλο μέχρι να βρείτε τι είναι αποτελεσματικό για σας.

Αποφύγετε τη χρήση χλωρίνης, καθώς είναι υπερβολικά επιθετική και συχνά φθείρει τα υφάσματα.

Φροντίστε να πλένετε τις κάλτσες σας κάθε φορά που τις φοράτε επειδή, αν τις φοράτε πολλές φορές χωρίς να τις πλένετε, μπορεί να προκύψουν δυσάρεστες οσμές και να συσσωρευτεί περισσότερη βρωμιά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Abdollahi, M., & Hosseini, A. (2014). Hydrogen Peroxide. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00736-3

 • Goodyear, N., Brouillette, N., Tenaglia, K., Gore, R., & Marshall, J. (2015). The effectiveness of three home products in cleaning and disinfection of Staphylococcus aureus and Escherichia coli on home environmental surfaces. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/jam.12935

 • Rutala, W. A., Barbee, S. L., Aguiar, N. C., Sobsey, M. D., & Weber, D. J. (2012). Antimicrobial Activity of Home Disinfectants and Natural Products Against Potential Human Pathogens. Infection Control and Hospital Epidemiology. https://doi.org/10.1086/501694


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.