Τα light αναψυκτικά αυξάνουν το κοιλιακό λίπος

Κανονικό αναψυκτικό ή light; Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τη δεύτερη επιλογή για να μην παχύνουν, πιστεύοντας ότι κάνουν το καλύτερο. Παρόλο που γνωρίζουμε ότι τα αναψυκτικά δεν είναι πολύ υγιεινά, τα καταναλώνουμε συχνά επειδή αγαπάμε τη γεύση τους και επειδή επίσης πιστεύουμε ότι το να πίνουμε ένα πότε-πότε δεν μας κάνει πολύ κακό.
Τα light αναψυκτικά αυξάνουν το κοιλιακό λίπος
Elisa Morales Lupayante

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Τελευταία ενημέρωση: 19 Μαρτίου, 2019

Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας έναν αριθμό στοιχείων. Αν πραγματικά δεν θέλετε να παχύνετε, είναι καλύτερο να μην καταναλώνετε κανένα είδος αναψυκτικού, ακόμα λιγότερο τα αναψυκτικά που θεωρούνται light, επειδή αντί να μας βοηθούν να αποφύγουμε την αποθήκευση λίπους στο σώμα, κάνουν ακριβώς το αντίθετο: μεγαλώνουν την περιφέρεια της μέσης μας. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες παρακάτω.

Light αναψυκτικά που στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου light

Τα light αναψυκτικά αυξάνουν το κοιλιακό λίπος

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας αποκάλυψε μια πληροφορία την οποία σε κάποιο βαθμό γνωρίζαμε ήδη: τα light αναψυκτικά δεν διαφέρουν πολύ από τα κανονικά και, επιπλέον, θέτουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού έχει ανακαλυφθεί ότι προκαλούν αύξηση του κοιλιακού λίπους και της περιφέρειας της μέσης.

Η μελέτη είχε διάρκεια εννέα ετών και στα πλαίσιά της αναλύθηκαν οι συνήθειες ως προς την κατανάλωση περίπου 900 ανθρώπων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και την Ευρώπη. Για την πραγματοποίηση της έρευνας, τα υποκείμενα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  • Εκείνοι που έπιναν περιστασιακά light αναψυκτικά (1 με 3 ποτήρια την εβδομάδα).
  • Εκείνοι που έπιναν τακτικά light αναψυκτικά (5 ή περισσότερα την εβδομάδα).
  • Εκείνοι που δεν ήπιαν ποτέ κάποιο αναψυκτικό.

Και ποια είναι τα αποτελέσματα; Τα στοιχεία είναι εκπληκτικά. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που κατανάλωναν 2 ως 3 ποτήρια light αναψυκτικών την εβδομάδα, παρουσίασαν μια αύξηση 2,54 με 5 εκατοστών στην περιφέρεια της μέσης τους. Εκείνοι που κατανάλωναν τακτικά τα ποτά αυτά, παρουσίασαν κατά μέσο όρο μια αύξηση 7,62 εκατοστών ή περισσότερο. Εκείνοι που δεν ήπιαν ποτέ light αναψυκτικά, δεν παρουσίασαν αύξηση επειδή, γενικά, προσπαθούσαν να κάνουν υγιεινή ζωή, η οποία δεν περιελάμβανε ζάχαρες ή αναψυκτικά, ούτε καν εκείνα που θεωρούνται light.

Σε ποιο συμπέρασμα μας οδηγούν αυτά τα στοιχεία;

  • Τα light αναψυκτικά εξακολουθούν να περιέχουν πολλές θερμίδες.
  • Η Sharon Fowler, η επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης, αποκάλυψε ότι τα light αναψυκτικά (ανθρακούχα ποτά) συνδέονται άμεσα με σοβαρές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και φυσικά η παχυσαρκία.
  • Προφανώς, ο τρόπος ζωής ενός ατόμου θα κάνει τους παραπάνω παράγοντες περισσότερο ή λιγότερο σημαντικούς. Αν κάποιος πίνει light αναψυκτικά μονάχα πότε-πότε (2 κουτάκια το μήνα), πιθανώς τίποτα δεν θα συμβεί. Ακόμα λιγότερο αν έχει ένα δραστήριο τρόπο ζωής και δεν καταναλώνει τακτικά λίπη ή σάκχαρα. Ωστόσο ο κίνδυνος είναι ορατός για εκείνους που πίνουν τουλάχιστον 4 κουτάκια την εβδομάδα (ή περισσότερα), κάνουν καθιστικό τρόπο ζωής και δεν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Καθώς τα χρόνια περνούν, θα παρουσιάζουν όλο και περισσότερο κοιλιακό λίπος και, όπως ήδη γνωρίζετε, αυτός είναι ένας άμεσος κίνδυνος για την υγεία.

Διαβάστε επίσης: Η αλήθεια για τα αναψυκτικά. Μάθετε περισσότερα.

Άλλοι κίνδυνοι των light αναψυκτικών

Γλυκαντικές ουσίες

Light αναψυκτικά που στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου light

Τα light αναψυκτικά περιέχουν μεγάλη δόση γλυκαντικών ουσιών. Αν καταναλώνονται τακτικά, η αίσθηση της γεύσης μας σταδιακά χάνει την ικανότητά της να αντιλαμβάνεται τις φυσικές γλυκαντικές ουσίες σε πολλά φρούτα, για παράδειγμα.

Αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2

Αν συνήθως πίνετε ένα κουτάκι light αναψυκτικού κάθε μέρα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε κατά 36% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρετε από διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό το είδος ποτού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, την κακή χοληστερίνη και, όπως ήδη γνωρίζετε, το λίπος που τείνει να συγκεντρώνεται γύρω από τη μέση. Στην σχέση της κατανάλωσης αναψυκτικών light με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία εστιάζει άρθρο του Apovian, C. M.

Δεν έχουν διατροφική αξία

Τα αναψυκτικά έχουν πολύ ευχάριστη γεύση, το ξέρουμε. Είναι τέλεια το καλοκαίρι, στα οικογενειακά γεύματα ή με φίλους το σαββατοκύριακο. Ωστόσο, δεν εξασφαλίζουν θρέψη στο σώμα μας, καμία βιταμίνη, κανένα μέταλλο. Πρόκειται για διεγερτικά που επηρεάζουν πολλές από τις βασικές λειτουργίες μας. Αντί να μας ξεδιψούν, στην πραγματικότητα μας κάνουν να διψάμε περισσότερο.

Και να θυμάστε ότι η αντικατάσταση των κανονικών αναψυκτικών με light δεν τα κάνει καλύτερα.

Μπορούν να μας δημιουργήσουν πονοκέφαλο

Αν υποφέρετε συχνά από ημικρανίες ή πονοκεφάλους, είναι καλύτερο να αποφεύγετε όλα τα ανθρακούχα ποτά, κανονικά ή light.

Τα light αναψυκτικά μπορούν να βλάψουν τα δόντια μας

χαμόγελο γυναίκας

Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό General Dentistry, τα αναψυκτικά επιταχύνουν τη διάβρωση των δοντιών και φθείρουν το σμάλτο. Αυτό οφείλεται στο κιτρικό οξύ που περιέχουν. Αν αρχίσετε από σήμερα να αποφεύγετε αυτά τα ποτά, το χαμόγελό σας θα σας ευγνωμονεί.

Θα σας ενδιαφέρει το άρθρο: Τροφές που κιτρινίζουν τα δόντια. Ποιες είναι;

Μπορούν να βλάψουν τα οστά μας

Είστε γυναίκα και έχετε αρχίσει να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα οστά σας; Από σήμερα κιόλας θα πρέπει να σταματήσετε να πίνετε ανθρακούχα ποτά. Τα light αναψυκτικά συνδέονται επίσης με τη μείωση της οστικής μάζας και την απώλεια οστικής πυκνότητας, κυρίως στους γοφούς.

Τα light αναψυκτικά μπορούν να βλάψουν την καρδιά μας

πρόβλημα στην καρδιά

Πώς μπορούν τα light αναψυκτικά να βλάψουν την καρδιά μας; Ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα είναι προφανής από τη στιγμή που αυτό το είδος ποτού αυξάνει την κακή χοληστερίνη μας και προκαλεί υπέρταση.

Επομένως να θυμάστε ότι τα αναψυκτικά δεν είναι καλά για την υγεία σας. Μην επιτρέψετε ποτέ στον εαυτό σας να ξεγελαστεί σχετικά με τις υποτιθέμενες ωφέλειες των light αναψυκτικών. Απέχοντας πολύ από το να είναι ωφέλιμα, συνεχίζουν αντιθέτως να είναι επικίνδυνα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.