Τα μικρά πράγματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά

Γενικά, δεν καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι τα αξιοσημείωτα πράγματα που κάνουν τη διαφορά -αλλά τα μικρά πράγματα και οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν καθημερινά- παρά όταν είναι πλέον πολύ αργά.
Τα μικρά πράγματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά
Raquel Aldana

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Raquel Aldana.

Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιανουαρίου, 2023

Δέκα στους δέκα ανθρώπους αγαπούν τις μικρές λεπτομέρειες στη ζωή. Αυτά τα μικρά πράγματα δεν χρειάζονται σημαντικές ημερομηνίες ή κλισέ για να γεμίσουν την καθημερινότητά μας και να μας προσφέρουν μια σειρά από λόγους για να συνεχίζουμε και να προχωράμε στη ζωή. Μας δίνουν λόγους για να νιώθουμε ταπεινοί και μας μαθαίνουν πώς πρέπει να φροντίζουμε και να νοιαζόμαστε τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μικρά πράγματα έχουν τη μεγαλύτερη αξία. Αυτά προσφέρουν δύναμη και φέρνουν τεράστια χαμόγελα στα πρόσωπά μας. Οι μικρές λεπτομέρειες είναι πάντα οι πιο σημαντικές επειδή μας κάνουν να μεγαλώνουμε και να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα.

Τα μικρά πράγματα είναι εκείνα που μας κάνουν να ερωτευόμαστε τη ζωή

μικρά πράγματα

Είναι τα μικρά πράγματα που ερωτευόμαστε επειδή κάνουν τη διαφορά και χαρίζουν στη ζωή τη γλύκα που της πρέπει. Είναι η αντανάκλαση του μεγαλείου του ανθρώπου και της ικανότητάς μας να αγαπάμε συνεχόμενα και άνευ όρων.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι κερδίζουμε το λαχείο κάθε μέρα, κάθε δευτερόλεπτο και σε κάθε μικρή λεπτομέρεια. Οι λεπτομέρειες όπως το να ξυπνάμε κάθε μέρα και να έχουμε δίπλα μας κάποιον που αγαπάμε. Οι λεπτομέρειες όπως το να μας κάνει κάτι να γελάμε, συζητήσεις που διαρκούν μέχρι τις 3 το βράδυ ή η θέα του ηλιοβασιλέματος.

Αυτό που έχει πραγματική αξία και μας κρατά ζωντανούς κάθε μέρα. Όμως αυτό μπορείτε να το κατανοήσετε αν έχετε χάσει κάτι ή όταν κάτι πάει στραβά. Ειδικά το τελευταίο είναι εξαιρετικά σημαντικό επειδή όποτε πάει κάτι στραβά, αισθάνεστε απογοητευμένοι αλλά παρόλα αυτά πάντα υπάρχει κάτι που σας κρατά ακόμη ζωντανούς.

 

 

Οι μικρές λεπτομέρειες δημιουργούν τέλειες στιγμές

μικρά πράγματα

Το να ακολουθείτε μια σωστή διατροφή, να πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή να είστε αποδοτικοί στη δουλειά σας είναι όλα εξαιρετικοί καθημερινοί στόχοι αλλά υπάρχει και κάτι που είναι ακόμη πιο σημαντικό: πρέπει να γίνετε συλλέκτης συναισθηματικών στιγμών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συναισθηματικές στιγμές φέρνουν την ευτυχία στη ζωή. Για να το συνηθίσετε αυτό θα πρέπει να αρχίσετε να κρατάτε ένα καθημερινό συναισθηματικό ημερολόγιο στο οποίο θα γράφετε αν είχατε ή όχι κάποια ξεχωριστή στιγμή, η οποία θα αντικατοπτρίζει τα αισθήματα και τα συναισθήματά σας.

Μετά από λίγες μέρες συλλογής αυτών των καταστάσεων, θα ξαφνιαστείτε από το πόσο περισσότερο δίνετε βάση στις σχέσεις σας. Χάρη στην προσπάθεια που κάνετε, θα ενδυναμώσετε τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους και όλο αυτό θα μπορέσει να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή σας.

Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσετε ένα “χάρτη αγάπης” για τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σας. Ο εγκέφαλός σας θα αποθηκεύσει αυτές τις πληροφορίες έτσι ώστε να αισθάνεστε πιο οικείοι με τις λεπτομέρειες της ζωής των άλλων ανθρώπων.

μικρά πράγματα

Λεπτομέρειες που θα πρέπει να επισημαίνετε στο χάρτη αγάπης

Σύμφωνα με τις προτάσεις του ψυχολόγου John Gottman, τα παρακάτω είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε όταν φτιάχνουμε τη λίστα μας με τις μικρές λεπτομέρειες:

 • Το αγαπημένο φαγητό ενός αγαπημένου μας προσώπου.
 • Η αγαπημένη τους ταινία, τηλεοπτική εκπομπή και βιβλία.
 • Τουλάχιστον δυο άτομα που θαυμάζουν.
 • Τα αγαπημένα τους ζώα.
 • Το αγαπημένο τους μέρος για διακοπές.
 • Το πρώτο πράγμα που θα αγόραζαν αν κέρδιζαν το λαχείο.
 • Κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε για να βελτιώσετε τη σχέση σας μαζί του/της.
 • Τι θα ήθελε να αλλάξει εκείνος/εκείνη σε σας.
 • Ποιος είναι ο αγαπημένος τους τρόπος να περνούν το απόγευμα στο σπίτι.
 • Ποια δραστηριότητα πιστεύει ότι του/της ταιριάζει περισσότερο.
 • Ποιες είναι οι κρυφές φιλοδοξίες τους.
 • Με ποιο τρόπο θα ήθελε να βελτιώσει τον εαυτό του/της.
 • Ποια είναι τα αγαπημένα τους εστιατόρια.
 • Ποιο είδος λογοτεχνίας προτιμούν.
 • Τι τους αρέσει να κάνουν όταν είναι αδιάθετοι.
 • Ποιο θα ήταν το ιδανικό δώρο γενεθλίων για εκείνον/εκείνη.
 • Τι τους ανησυχεί ή τους αγχώνει αυτή την περίοδο.
 • Ποιος είναι ο αγαπημένος τους τρόπος για να σας τραβούν την προσοχή.
 • Ποιο είναι το μεγαλύτερο, απραγματοποίητο όνειρό τους.
 • Για ποιο πράγμα αισθάνεται περισσότερο περήφανος/η.

 

 

Και στους άνδρες αρέσουν οι μικρές λεπτομέρειες

μικρά πράγματα

Πολλές φορές οι άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι περισσότεροι άνδρες δεν ενδιαφέρονται για τα μικρά πράγματα. Φαίνεται ότι δεν εκτιμούν μικρά ή επιφανειακά πράγματα και πιστεύουν ότι ορισμένα πράγματα είναι χάσιμο χρόνου. Ωστόσο, εκτιμούν τα μικρά πράγματα όσο και οι γυναίκες.

Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να πούμε ότι τους αξίζουν πράγματα που τους δίνουν ελπίδα, όπως λέξεις, φιλιά ή ξαφνικές αγκαλιές. Τους αρέσουν οι εκπλήξεις επειδή τους αξίζει να αγαπιούνται.

Είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα, θα πρέπει να εκτιμάτε τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας. Ένας καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να προσέχετε τις διαφορές στις μικρές λεπτομέρειες, δώστε ιδιαίτερη προσοχή και βάση στο θέμα.

Είναι απολύτως απαραίτητο να κάνετε τους ανθρώπους που αγαπάτε να νιώθουν ξεχωριστοί. Δείξτε τους ότι παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή σας, επειδή οι άνθρωποι με το πέρας των ημερών ξεχνούν πόσο σημαντικό είναι να δείχνουν στοργή και να δείχνουν στους άλλους πόσο σημαντικοί είναι για σας.

Αυτό είναι αναμφίβολα κάτι που κρατά την αγάπη ζωντανή.

Σημειώσεις για τον αναγνώστη:

 • Αν ενδιαφέρεστε για το πώς να βελτιώσετε την επικοινωνία στις σχέσεις σας, διαβάστε έργα των συγγραφέων John M. Gottman και Joan DeClaire. Αυτά τα βιβλία θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα και θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα των σχέσεών σας.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.