Πώς να τερματίσετε μια σχέση με υγιή τρόπο

Εφόσον οι χωρισμοί είναι πάντα κάπως οδυνηροί και ξεπερνιούνται δύσκολα, θα πρέπει να προσπαθείτε να τους προσεγγίζετε με όσο το δυνατόν πιο ήρεμο και πιο ώριμο τρόπο.
Πώς να τερματίσετε μια σχέση με υγιή τρόπο

Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιανουαρίου, 2019

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τερματίσετε μια ερωτική σχέση; Μερικές φορές, οι καβγάδες, τα προβλήματα και οι διαφορετικές γνώμες οδηγούν σε έναν τραυματικό χωρισμό. Ωστόσο, όποτε είναι δυνατό, θα πρέπει να προσπαθείτε να τερματίσετε τη σχέση σας με υγιή, ώριμο τρόπο.

Σκεφτείτε το κάπως έτσι: όταν κλείνετε ένα κεφάλαιο της ζωής σας, δεν θα πρέπει να επιτρέπετε σε συναισθήματα όπως ο θυμός και η οργή να ελέγχουν τη συμπεριφορά σας, αλλά να προσθέτετε ακόμα μια σελίδα στην ιστορία σας, μια ιστορία γεμάτη συναισθήματα. Στο παρακάτω άρθρο, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για να το πετύχετε, έτσι ώστε, αν πρέπει να τερματίσετε μια σχέση, αυτό να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πώς να τερματίσετε μια σχέση

1. Όταν έχετε εξαντλήσει κάθε λύση: η τελική συζήτηση

Πάντα ξέρετε πότε έχει έρθει η ώρα. Φτάνει μια στιγμή που μια σχέση απλώς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και τα δύο μέλη της σχέσης συνήθως έχουν επίγνωση αυτής της πραγματικότητας. Όμως είναι πάντα δύσκολο να γίνει αυτό το τελευταίο βήμα. Είναι δύσκολο να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς το συγκεκριμένο πρόσωπο, που ήταν στο πλάι σας για τόσο καιρό. Παρόλα αυτά, πρέπει να προχωρήσετε προς το τέλος, προς το χωρισμό.

Μα γιατί δεν μπορώ να το αποφασίσω;

 • Φοβάστε να πείτε στο άλλο άτομο ότι δεν το αγαπάτε πια ή ότι δεν μπορείτε να μείνετε άλλο σε αυτή τη σχέση.
 • Φοβάστε να μείνετε μόνοι. Αυτό μπορεί να σας προκαλεί έκπληξη, όμως πολλοί άνθρωποι προτιμούν να μείνουν σε μια δυστυχισμένη σχέση παρά να είναι μόνοι. Χωρίς το άλλο τους μισό. Πρόκειται για μια πολύ ανώριμη αλλά συνηθισμένη στάση.
 • Έλλειψη αυτοπεποίθησης. Δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να εξηγήσετε τα πραγματικά σας αισθήματα όταν πρόκειται να τερματίσετε τη σχέση. Μερικοί άνθρωποι, αντί να δείξουν θάρρος, απλώς φεύγουν χωρίς καμία εξήγηση. Οπωσδήποτε αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος.

Αν θέλετε να τερματίσετε μια ερωτική σχέση με υγιή τρόπο, πρέπει να μιλήσετε πρόσωπο με πρόσωπο με το/τη σύντροφό σας και να εξηγήσετε την κατάσταση. Μπορείτε να δοκιμάσετε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Οργανώστε τις σκέψεις σας πριν συναντήσετε το/τη σύντροφό σας. Να είστε ξεκάθαροι όσον αφορά στις ιδέες που θέλετε να εξηγήσετε, τους λόγους για τους οποίους θέλετε να τερματίσετε τη σχέση. Ίσως, επίσης, θελήσετε να σκεφτείτε πιθανές απαντήσεις σε ερωτήσεις που μπορεί να σας θέσει. Αν αισθάνεστε ανασφάλεια, θα πρέπει τουλάχιστον να είστε διανοητικά προετοιμασμένοι.
 • Εκφραστείτε ήρεμα και με ειλικρίνεια. Ξέρετε ότι ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η σχέση. Το έχετε αποφασίσει και πρέπει να εκφράσετε αυτή τη βεβαιότητα.
 • Μπορεί να καταλήξετε να τσακωθείτε κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Να είστε προετοιμασμένοι γι αυτό και να προσπαθείτε πάντα να παραμένετε ήρεμοι και εστιασμένοι στις ιδέες που ήδη αναπτύξατε. Δείξτε στο/στη σύντροφό σας ότι ξέρετε τι θέλετε και ότι αυτό που θέλετε τελικά αποτελεί την καλύτερη απόφαση και για τους δυο σας.
τερματίσετε μια σχέση

2. Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα τερματίσετε μια σχέση είναι κάτι που θα θυμάστε για την υπόλοιπη ζωή σας. Θα θέλατε επομένως αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

Αν τερματίσετε τη σχέση ουρλιάζοντας, κατηγορώντας το/τη σύντροφό σας, θυμώνοντας και εκφράζοντας αρνητικά συναισθήματα, θα είναι πολύ δύσκολο και για τους δυο σας να ξεπεράσετε το γεγονός. Θα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο μετά το χωρισμό για να ξεπεράσετε αυτό το θυμό, να ηρεμήσετε και να προχωρήσετε παρακάτω. Συνεπώς, όποτε είναι δυνατόν, προσπαθείτε να τερματίζετε τη σχέση όσο τον δυνατόν πιο ώριμα και πιο ήρεμα. Να έχετε αυτοπεποίθηση.

 • Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο τερματισμός της σχέσης είναι το καλύτερο και για τους δυο σας. Η σιγουριά σας σχετικά με αυτό θα σας εξασφαλίσει περισσότερη ηρεμία.
 • Κρατήστε ψηλά την αυτοπεποίθησή σας. Ξέρετε τι είναι καλύτερο για σας και πρέπει να δώσετε στο άλλο άτομο να καταλάβει ότι η συγκεκριμένη σχέση κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
 • Θα πρέπει πάντα να γνωρίζετε ότι, μετά το χωρισμό, θα βιώσετε ένα συνδυασμό παράξενων συναισθημάτων και νευρικότητας. Αυτό είναι φυσιολογικό. Είναι επίσης φυσιολογικό να κλάψετε, να αισθανθείτε θλίψη ή να νιώσετε ότι η καρδιά σας έχει ραγίσει. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της διαδικασίας και πρέπει να μπορείτε να τα αποδεχτείτε. Ωστόσο, προσπαθήστε να αποφύγετε αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός ή η περιφρόνηση, επειδή θα σας δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο στο να ξεπεράσετε το χωρισμό σας.

Μάθετε ακόμα: Μερικές φορές για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή

τερματίσετε μια σχέση

3. Συμφιλιωθείτε με το χωρισμό και προχωρήστε παρακάτω

Υπάρχουν πολλά ζευγάρια τα οποία, μετά το χωρισμό, κάνουν πίσω και αποφασίζουν να δοκιμάσουν να κάνουν μια καινούργια αρχή. Προφανώς κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό και όλα έχουν τη δική τους ενέργεια και τους δικούς τους προσωπικούς κανόνες. Αν όμως είστε απολύτως σίγουροι ότι η σχέση σας σάς προκαλεί μονάχα πόνο, πρέπει να κλείσετε αυτήν την πόρτα, οριστικά.

 • Ο τερματισμός μιας ερωτικής σχέσης σημαίνει το κλείσιμο ενός κεφαλαίου στη ζωή σας. Πρόκειται για μια νέα αρχή και πρέπει να πείσετε το/τη σύντροφό σας να αντιμετωπίσει τα πράγματα με αυτό τον τρόπο. Αν κάνετε κακό ο ένας στον άλλο, τι νόημα έχει να συνεχίσετε να υποφέρετε; Είναι καιρός να δείξετε θάρρος και να αρχίσετε να ζείτε χωριστά.
 • Θα πρέπει να συμφιλιωθείτε με το νέο τρόπο ζωής ενώ παράλληλα επεξεργάζεστε πολλά παλιά συναισθήματα. Είναι κάτι φυσιολογικό. Ιδανικά θα πρέπει να κρατήσετε τις καλές αναμνήσεις. Αν εστιάσετε στις κακές, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τρέφετε το θυμό και την απογοήτευσή σας, κάτι που δεν είναι καθόλου υγιές.
 • Σκεφτείτε ότι το παρελθόν έχει περάσει, είναι κάτι που δεν υπάρχει πλέον. Κρατήστε ό,τι καλό ζήσατε και μείνετε σε αυτό. Μάθετε από όσα ζήσατε και αισθανθείτε περήφανοι για τον εαυτό σας. Κλείσατε μια πόρτα αλλά, ως αποτέλεσμα, πολλές άλλες θα ανοίξουν για σας. Είστε σοφότεροι τώρα, επειδή ξέρετε τι είναι καλό για σας και τι δεν είναι. Είστε δυνατότεροι.

Δεχτείτε το γεγονός ότι η ζωή είναι ένας κύκλος. Υπάρχουν εποχές που τελειώνουν και νέοι δρόμοι που ανοίγονται. Πρέπει συνεχώς να προσπαθείτε να επιδιώκετε τη δική σας προσωπική ευτυχία και, αν τύχει να βρεθεί κάποιος που θέλει να βαδίσει σε αυτό το μονοπάτι μαζί σας, κάντε την κίνηση. Η αγάπη πάντα το αξίζει. Μη διστάσετε να τερματίσετε μια σχέση που δεν προχωράει.

τερματίσετε μια σχέση

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.