Τα οφέλη των σταφυλιών: Να τα τρώτε καθημερινά

Τα σταφύλια μπορούν να μας προσφέρουν πολλά οφέλη. Σήμερα θα ανακαλύψουμε γιατί πρέπει να τα συμπεριλάβουμε περισσότερο στη διατροφή μας.
Τα οφέλη των σταφυλιών: Να τα τρώτε καθημερινά
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Δεκεμβρίου, 2021

Τα σταφύλια είναι ένα νόστιμο φρούτο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενός από τα πιο δημοφιλή ποτά που απολαμβάνουν πολλοί: το κρασί. Ωστόσο, μπορεί να μην γνωρίζετε μερικά από τα οφέλη των σταφυλιών για την υγεία σας εάν τα τρώτε καθημερινά.

Στην καθημερινή μας ζωή, συνήθως δεν καταναλώνουμε τόσα σταφύλια όπως άλλα φρούτα όπως μπανάνες, μήλα ή πορτοκάλια. Ωστόσο, μόλις μάθετε τα οφέλη τους, θα θέλετε να τα συμπεριλάβετε πιο συχνά στη διατροφή σας.

Τα οφέλη των σταφυλιών: αντιοξειδωτικό ηπατοπροστασίας

Τα οφέλη των σταφυλιών.

Η έρευνα σχετικά με την αντιοξειδωτική ηπατοπροστασία του φλοιού και των σπόρων του Vitis vinifera L. έχει ανατεθεί στο να ελέγξει εάν οι φλούδες και οι σπόροι των σταφυλιών έχουν οφέλη για την υγεία αφού χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή κρασιού. Τα ευρήματα έδειξαν ότι ναι μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Μετά από διάφορες έρευνες, βγήκε το συμπέρασμα ότι τα σταφύλια είχαν μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα και ότι οι φλούδες και οι σπόροι που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδων ή άλλων προϊόντων μας παρέχουν πολλά οφέλη. Όλα αυτά οφείλονται στο περιεχόμενό τους σε:

  • Πολυφαινόλες
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Ε
  • Φλαβονοειδή

Η προαναφερθείσα μελέτη πρότεινε ότι τόσο η φλούδα όσο και οι σπόροι των σταφυλιών προσφέρουν προστασία των ιστών από το οξειδωτικό στρες. Έτσι μπορούν να είναι πολύ ωφέλιμα για όσους υποφέρουν από ορισμένες ασθένειες.

Για παράδειγμα, μεταβολικές ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, εκφυλιστικές ασθένειες, διαφορετικοί τύποι καρκίνου και καρδιαγγειακές παθήσεις. Αν και όλοι πρέπει να βρίσκονται κάτω από ιατρική παρακολούθηση, καθώς και να κάνουν τις εξετάσεις και να παίρνουν τα συνιστώμενα φάρμακα, η προσθήκη σταφυλιών στη διατροφή μας μπορεί να είναι μια καλή επιλογή.

Γήρανση και πρόωρη φθορά

Ένα άλλο από τα μεγάλα οφέλη της κατανάλωσης σταφυλιών είναι η ικανότητά τους να αποτρέπουν τη γήρανση και την πρόωρη φθορά ορισμένων οργάνων. Όλα αυτά οφείλονται στα αντιοξειδωτικά που διαθέτουν, όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο σημείο.

Καθώς μεγαλώνουμε, τα προβλήματα υγείας αυξάνονται επειδή τα όργανά μας αρχίζουν να λειτουργούν κάπως χειρότερα. Ωστόσο, μια σωστή διατροφή και υγιεινές συνήθειες (άσκηση, αποφυγή αλκοόλ και κάπνισμα) θα βοηθήσουν στην καθυστέρηση.

Δερματικά προβλήματα

Χυμός σταφύλι.

Πάσχετε από δερματίτιδα από στρες; Έκζεμα; Όλα αυτά τα δερματικά προβλήματα μπορούν να μειωθούν, όχι μόνο ακολουθώντας τις συστάσεις του γιατρού μας, αλλά και κάνοντας προσπάθεια να εντάξουμε το σταφύλι στη διατροφή μας.

Σύμφωνα με μελέτες, αυτό το φρούτο μπορεί να βελτιώσει όλες τις ασθένειες που επηρεάζουν το δέρμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα σταφύλια και οι σπόροι σταφυλιού μπορούν να προκαλέσουν βελτίωση σε ασθένειες ή προβλήματα που είναι αποτέλεσμα φλεγμονωδών ή βακτηριακών διεργασιών. Ακόμα και σε αυτά που σχετίζονται με αλλεργίες.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι κατανάλωσης αυτού του φρούτου. Μπορούμε ακόμη και να φτιάξουμε smoothies ή κέικ για να είναι πιο ελκυστικά. Σας ενθαρρύνουμε να διερευνήσετε τους διαφορετικούς τρόπους κατανάλωσης αυτού του νόστιμου φρούτου.

Πρόληψη του καρκίνου και τα οφέλη των σταφυλιών

Αναμφίβολα, αυτό είναι ένα από τα οφέλη που προκαλούν πάντα διαμάχες όταν συνδέονται με οποιοδήποτε φαγητό. Ο λόγος, φυσικά, είναι ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι, από μόνα τους, ορισμένα τρόφιμα όπως τα σταφύλια μπορούν να εξαλείψουν ή να αποτρέψουν αυτήν την ασθένεια.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι τα συστατικά του μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας σας και ότι αρκετές μελέτες έχουν συμφωνήσει ότι η κατανάλωση σταφυλιών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, του πνεύμονα ή του προστάτη.

Η έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί έχει γίνει κυρίως (αλλά όχι εξ ολοκλήρου) σε ζώα. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί εάν τα σταφύλια μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό προστατευτικό έναντι αυτής της ασθένειας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, έχει βρεθεί ότι οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στα σταφύλια έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές και προοξειδωτικές αποκρίσεις στον καρκίνο.

Τρώτε αρκετά σταφύλια; Παρά όλα αυτά τα οφέλη, πολλά από τα οποία χρήζουν περαιτέρω έρευνας, είναι πάντα καλό να συμπεριλαμβάνουμε μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων στη διατροφή μας.

Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε συνταγές, smoothies και να δοκιμάσουμε διάφορες γεύσεις που αναμφίβολα θα μας βοηθήσουν να παρέχουμε στον οργανισμό μας μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοήθησε να μάθετε περισσότερα για αυτό το νόστιμο φαγητό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Caballero-Gutiérrez, Lidia, & Gonzáles, Gustavo F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana33(1), 50-64. Recuperado en 23 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172016000100009&lng=es&tlng=es.
  • Ciudad B., Claudio, & Valenzuela B., Jorge. (2002). CONTENIDO DE FLAVONOLES EN UVAS PARA VINO CULTIVADAS EN EL VALLE DE CASABLANCA, CHILE. Agricultura Técnica62(1), 79-86. https://dx.doi.org/10.4067/S0365-28072002000100008
  • Martínez-Flórez, S., González-Gallego, J., Culebras, J. M., & Tuñón, M. (2002). Los flavonoides: propiedades y acciones antioxidantes. Nutrición hospitalaria17(6), 271-278.
  • Tiemi ABE, L., Vieira DA MOTA, R., Lajolo, F. M., & Genovese, M. I. (2007). Compostos fenólicos e capacidade antioxidante de cultivares de uvas Vitis labrusca L. e Vitis vinifera L. Ciência e Tecnologia de Alimentos27(2).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.