Τα οφέλη του καστορέλαιου

28 Σεπτεμβρίου 2015

Το καστορέλαιο είναι πασίγνωστο για τις καθαρτικές του ιδιότητες, αλλά έχει και μια σειρά ενδιαφέρουσες χρήσεις που ίσως δεν γνωρίζετε και αξίζει να μάθετε. Παρόλο που οι ιατρικές αρχές τονίζουν ότι σε πολύ μεγάλη ποσότητα μπορεί να είναι τοξικό, η χρήση του στην παραδοσιακή ιατρική είναι  μακροχρόνια. Μάθετε για τα οφέλη του καστορέλαιου – θα μπορέσετε να τα εκμεταλλευτείτε πολύ εύκολα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το καστορέλαιο;

Με το καστορέλαιο μπορείτε να θεραπεύσετε μια μεγάλη σειρά  ασθενειών. Η πιο γνωστή του χρήση είναι ως καθαρτικό, αφού ανακουφίζει άμεσα από τη δυσκοιλιότητα. Το καστορέλαιο επίσης μειώνει τους πόνους, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, θεραπεύει τις πληγές της επιδερμίδας και λειτουργεί σαν πανίσχυρο αντιβιοτικό και μυκητιοκτόνο.

Το καστορέλαιο προέρχεται από τους σπόρους – γνωστούς και ως φασόλια – του φυτού ρετσινολαδιά, που έχει επιστημονικό όνομα Ricinus communis, Ρίκινος ο κοινός. Αποτελείται από λιπαρά οξέα, 90% των οποίων είναι ρικινολεϊκά οξέα. Θεωρείται ότι αυτά ακριβώς ευθύνονται για τις εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες του καστορέλαιου. Η ρετσινολαδιά προέρχεται από την Ινδία και σε μερικές γλώσσες ονομάζεται και «παλάμη του Χριστού”, αφού λέγεται ότι τα φύλλα του θυμίζουν τα χέρια του Χριστού. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που αποδίδονται τόσες θεραπευτικές ιδιότητες στο καστορέλαιο.

ladi

Πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποίησαν τη ρετσινολαδιά στα βάθη των αιώνων, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι, οι Πέρσες, οι Ρωμαίοι, οι Αφρικανοί, οι Αρχαίοι Έλληνες και γενικότερα διάφοροι λαοί της Ευρώπης και της Αφρικής. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία, κυρίως στη βιομηχανία υφασμάτων. Στη Ρωσία το εφαρμόζουν σε μηχανήματα, μιας που το κλίμα είναι ιδιαίτερα κρύο και το καστορέλαιο είναι ιξώδες και δεν παγώνει. Άλλες μη θεραπευτικές χρήσεις του περιλαμβάνουν τα εξής: πρόσθετο τροφίμων, καλλυντικά φροντίδας της επιδερμίδας και καλλωπισμού, βιομηχανία ελαστικών, βερνίκια, βαφές, περιποίηση δερμάτινων επιφανειών κλπ.

Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι ορισμένα μέρη του σπόρου της ρετσινολαδιάς είναι θανατηφόρα εάν τα καταναλώσετε με οποιονδήποτε τρόπο ή τα καταπιείτε. Οι σπόροι δεν είναι έτοιμοι προς κατανάλωση παρά μόνο αφού υποστούν την ειδική διεργασία απομάκρυνσης του ελαίου τους. Μην ανησυχείτε, το καστορέλαιο είναι εντελώς ασφαλές, αφού οι τοξίνες περιέχονται μόνο στους ωμούς σπόρους του φυτού.

Οι παρενέργειες της κατανάλωσης ωμών σπόρων του ρίκινου του κοινού είναι: αλλεργικές αντιδράσεις στην επιδερμίδα και εντερικές διαταραχές που προκαλούνται από ερεθισμό των τοιχωμάτων του εντέρου. Το καστορέλαιο δεν συνιστάται σε όσους υποφέρουν από κράμπες, έλκη, αιμορροΐδες, πρόπτωση πρωκτού, όπως και όσους πρόσφατα έκαναν εγχείρηση.

kastorelaio

Τα οφέλη της κατανάλωσης και της χρήσης του καστορέλαιου

Οι εξαιρετικές ιδιότητες του καστορέλαιου περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ανακουφίζει από τη σπαστική κολίτιδα: Για να γλιτώσετε από την ενόχληση που προέρχεται από αυτήν την εντερική διαταραχή, ετοιμάστε μια κομπρέσα με καστορέλαιο και εφαρμόστε την στην κοιλιά. Απλά βρέξτε ένα πανί με καστορέλαιο και αφήστε το να επιδράσει για μία-δύο ώρες. Επαναλάβετε μέχρι και δύο φορές την ημέρα.
  • Απομακρύνει τους κάλους των ποδιών: Το καστορέλαιο βοηθά στην απομάκρυνση νεκρών κυττάρων στα πόδια. Βρέξτε ένα πανί με λίγο λάδι και εφαρμόστε πάνω στην επίμαχη περιοχή. Τυλίξτε το πανί με μια γάζα και καλύψτε το πόδι με μια κάλτσα για να κρατήσετε το πανί στη θέση του. Αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα και χρησιμοποιήστε μια ελαφρόπετρα για να αφαιρέσετε τον πλέον πολύ μαλακότερο κάλο το πρωί.
  • Αφαιρεί τις κρεατοελιές: Αυτή είναι μια πάρα πολύ δημοφιλής σπιτική θεραπεία. Ετοιμάστε ένα μείγμα με μαγειρική σόδα και καστορέλαιο. Εφαρμόστε το στην κρεατοελιά και καλύψτε την με ένα τσιρότο. Αφήστε το για ένα βράδυ και ξεπλύντε το πρωί με χλιαρό νερό. Επαναλάβετε καθημερινά μέχρι η ελιά να πέσει.
  • Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα: Εάν έχετε αρθριτικούς πόνους, το καστορέλαιο μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο στην ανακούφισή τους. Βάλτε τρεις κουταλιές καστορέλαιο σε ένα τηγάνι και ζεστάνετέ το για τρία λεπτά. Βρέξτε ένα πανί ή λίγο βαμβάκι με το ζεστό καστορέλαιο και τρίψτε το στα σημεία όπου πονάτε. Καλύψτε το με ένα στεγνό πανί και χρησιμοποιήστε θερμοφόρα για να κρατήσετε ζεστή την περιοχή. Αφήστε το να δράσει για μισή ώρα ή λιγότερο – ποτέ παραπάνω από μία ώρα. Μην χρησιμοποιήσετε αυτήν τη θεραπεία εάν η περιοχή έχει φλεγμονές.
  • Μακραίνει τις βλεφαρίδες: Αυτή είναι μία από τις δημοφιλέστερες χρήσεις του καστορέλαιου. Βοηθά τις βλεφαρίδες να μοιάζουν παχύτερες και μακρύτερες. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στα φρύδια. Εφαρμόστε με μια βούρτσα βλεφαρίδων, σαν αυτές που περιέχει η μάσκαρα. Επαναλάβετε κάθε βράδυ προτού πέσετε για ύπνο και μην ξεπλένετε.

blefarides

  • Φροντίζει το δέρμα σας: Επειδή είναι εξαιρετικό ενυδατικό, το καστορέλαιο χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά προϊόντα και κρέμες. Λειτουργεί σαν μαλακτικό, αφού κάνει πιο λείο το δέρμα και το προστατεύει ως συστατικό σαπουνιών, λοσιόν, κρέμας σώματος και ούτω καθ’ εξής. Θεραπεύει την ξηρότητα του δέρματος, το έκζεμα, την ξηροδερμία, τον έρπη, το έλκος, τα εγκαύματα και τις πληγές του δέρματος. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε σαν σαπούνι για λούσιμο, αφού θα αφήσει τα μαλλιά απαλότερα και πιο λαμπερά από ποτέ, αλλά και υγιή. Χρησιμοποιείται ακόμα στη θεραπεία της πιτυρίδας και των τσιμπημάτων όλων των ειδών εντόμων αλλά και ειδικότερα των κουνουπιών. Είναι επίσης εξαιρετικός σύμμαχος κατά της γήρανσης του δέρματος.
  • Δυναμώνει τα νύχια: Εάν έχετε αδύναμα νύχια, εφαρμόστε καστορέλαιο με λίγο βαμβάκι σε κάθε νύχι. Το καστορέλαιο, εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, θα σας ομορφύνει ιδιαίτερα τα νύχια.
  • Είναι πολύ καλό για μασάζ σώματος: Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν έλαιο σώματος για αντιφλεγμονώδες μασάζ, για να ανακουφίσετε πόνους των μυών και των κλειδώσεων. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην αρωματοθεραπεία.
Ίσως σας αρέσουν