Τεχνικές Ταχείας Ανάγνωσης: Πότε να τις χρησιμοποιήσετε

Είναι πολύ βολικό να γνωρίζετε πώς να διαβάζετε γρήγορα. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μερικές τεχνικές ταχείας ανάγνωσης για να δοκιμάσετε.
Τεχνικές Ταχείας Ανάγνωσης: Πότε να τις χρησιμοποιήσετε
Maria Alejandra Morgado Cusati

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφίας Maria Alejandra Morgado Cusati.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Συχνά πρέπει να επεξεργαζόμαστε μεγάλο αριθμό γραπτών πληροφοριών, είτε πρόκειται για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ιστότοπους, αναφορές, κοινωνικά δίκτυα ή εκπαιδευτικά βιβλία. Δεδομένου ότι πρέπει συνεχώς να διαβάζουμε, όλοι θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από το να διαβάζουμε πιο γρήγορα. Σήμερα, θα συζητήσουμε τεχνικές ταχείας ανάγνωσης και πότε θα τις χρησιμοποιήσουμε.

Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατό να αυξήσετε την ταχύτητα με την οποία διαβάζετε. Ο μέσος άνθρωπος διαβάζει μεταξύ 150 και 250 λέξεων το λεπτό. Ωστόσο, εάν εφαρμόσετε μια σειρά τεχνικών ταχείας ανάγνωσης, θα μπορούσατε να διαβάσετε έως και 700 λέξεις το λεπτό!

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε ποιες είναι αυτές οι τεχνικές και πότε είναι χρήσιμες για εφαρμογή.

Τι είναι η γρήγορη ανάγνωση;

Η γρήγορη ανάγνωση έχουμε όταν ένα άτομο αναγνωρίζει και καταλαβαίνει ολόκληρες προτάσεις με μια ματιά, αντί να κοιτάζει κάθε λέξη ξεχωριστά. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με αυτήν την ικανότητα, αλλά άλλοι που δεν την έχουν ακόμα μπορούν να την αναπτύξουν με την εξάσκηση.

Παρόλο που διαβάζετε πιο γρήγορα, δεν θυσιάζετε την κατανόηση. Αντίθετα, η αποτελεσματικότητά της έγκειται στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ρυθμού και συνολικής κατανόησης του περιεχομένου. Επομένως, ο στόχος είναι να κατανοήσετε την έννοια του κειμένου χωρίς να χάσετε χρόνο.

Υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν ότι η γρήγορη ανάγνωση (εφόσον γίνεται αποτελεσματικά) είναι πιο παραγωγική από την αργή ανάγνωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους τους ανθρώπους που πρέπει να επεξεργάζονται και να εργάζονται με πολλές γραπτές πληροφορίες όλη την ημέρα.

Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη:

 • Σας επιτρέπει να διαβάζετε, να κατανοείτε και να αναλύετε το κείμενο σε λιγότερο χρόνο.
 • Αναπτύσσει την ικανότητα να συσχετίζεται προηγούμενες πληροφορίες και νέες έννοιες.
 • Αυξάνει την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε τις κύριες ιδέες.
 • Προκαλεί λιγότερη πίεση στα μάτια σας.
 • Αυξάνει τη γλωσσική ικανότητα.

Πότε είναι χρήσιμες οι τεχνικές ταχείας ανάγνωσης;

Η γρήγορη ανάγνωση θα ήταν χρήσιμη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Εάν δυσκολεύεστε να διαβάσετε: για παράδειγμα, εάν πρέπει συνεχώς να επιστρέφετε στο κείμενο για να καταλάβετε την κύρια ιδέα ή αν διαβάζετε πιο αργά από το κανονικό. Οι τεχνικές ταχείας ανάγνωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τις αναγνωστικές σας ικανότητες.
 • Πρέπει να διαβάσετε για ένα θέμα που είναι εύκολο να κατανοηθεί ή με το οποίο είστε ήδη εξοικειωμένοι.
 • Όταν χρειάζεται μόνο να κατανοήσετε τα βασικά επιχειρήματα ή συμπεράσματα του γραπτού υλικού.
 • Αν σκοπεύετε να δείτε το κείμενο με περισσότερες λεπτομέρειες μια άλλη φορά. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ρίχνοντας μια ματιά στο υλικό εκ των προτέρων μπορεί να βελτιώσει την κατανόησή σας για το κείμενο τη δεύτερη φορά.
 • Αφού διαβάσετε προσεκτικά το υλικό. Η γρήγορη ανάγνωση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλύτερα τις πληροφορίες.

Πότε δεν την προτείνουμε;

Αν και ακούγεται υπέροχο να μπορείτε να διαβάσετε και να κατανοήσετε οποιοδήποτε γραπτό υλικό στο συντομότερο δυνατό χρόνο, δεν το συνιστούμε πάντα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για κάθε κατάσταση.

Αυτές είναι οι περιπτώσεις όπου δεν θα συνιστούσαμε τη χρήση του:

 • Όταν πρέπει να διαβάσετε ένα νομικό έγγραφο ή κάτι που περιέχει πολύπλοκες πληροφορίες. Αυτά τα έγγραφα απαιτούν προσεκτικό διάβασμα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι όσο πιο γρήγορα διαβάζετε, τόσο λιγότερο καταλαβαίνετε. Παρόλο που ο στόχος της γρήγορης ανάγνωσης είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ταχύτητας και της κατανόησης, είναι καλύτερο να κατανοήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σε αυτές τις περιπτώσεις.
 • Αν θέλετε να απομνημονεύσετε κάτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να διαβάζετε αργά. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστούμε να διαβάζετε στα 100 λέξεις το λεπτό.
γυναίκα που διαβάζει ένα βιβλίο

Τεχνικές ταχείας ανάγνωσης

Για να αυξήσετε την ταχύτητα ανάγνωσής σας, θα πρέπει να αναπτύξετε τις σωματικές και πνευματικές σας ικανότητες. Αυτό θα απαιτήσει συγκεκριμένες μεθόδους και πρακτική. Επιπλέον, εάν θέλετε να αυξήσετε τον ρυθμό ανάγνωσής σας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε συνεχώς και συστηματικά μια σειρά τεχνικών ταχύτητας ανάγνωσης.

Επίσης, είναι καλύτερο να βελτιώνετε την κατανόηση, τη συγκέντρωση και τις στρατηγικές διατήρησής σας ταυτόχρονα.

Αποφύγετε την υπο -φωνοποίηση

Η υπο -φωνοποίηση (γνωστή και ως εσωτερική φωνή σας) συνίσταται στην νοητική προφορά των λέξεων κατά την ανάγνωση. Αυτή η συνήθεια είναι ένας από τους κύριους λόγους που επιβραδύνεται το διάβασμά σας.

Επομένως, για να διαβάζετε γρηγορότερα, δεν πρέπει να διαβάζετε δυνατά. Στην αρχή, αυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη συνήθεια που πρέπει να αποφύγετε και μπορεί να νιώθετε ότι δεν καταλαβαίνετε τίποτα. Απλώς θυμηθείτε ότι είναι θέμα επιμονής και εξάσκησης.

Η μέθοδος δείκτη

Ένα άλλο εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την ταχύτητα ανάγνωσής σας είναι να δημιουργείτε μια γραμμή όταν διαβάζετε με το δείκτη σας, ή με ένα μολύβι ή ένα άλλο αντικείμενο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δείκτης. Αυτό θα αυξήσει την εστίαση και τη συγκέντρωσή σας στις λέξεις.

Τεχνικές ταχείας ανάγνωσης: Έρευνα

Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές τεχνικές για γρήγορη ανάγνωση. Αποτελείται από την αναγνώριση των κύριων ιδεών του κειμένου με μια ματιά.

Όταν το κάνετε αυτό, δεν χρειάζεται να διαβάσετε κάθε λέξη. Μπορείτε να προσδιορίσετε τα βασικά στοιχεία του κειμένου. Αυτό είναι χρήσιμο όταν πρέπει να βρείτε πληροφορίες σχετικά με ημερομηνίες, ονόματα και μέρη.

Για να το κάνετε αυτό, διαβάστε συνήθως την πρώτη πρόταση κάθε παραγράφου και στη συνέχεια προσπαθήστε να βρείτε τις σημαντικές φράσεις σε κάθε παράγραφο. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να αναζητάτε στοιχεία όπως λίστες, υπότιτλους, γραφήματα και ευρετήρια. Στο τέλος, θα πρέπει να είστε σε θέση να κατανοήσετε την κύρια ιδέα.

Αποφύγετε την ανάγνωση

Η επιστροφή στο κείμενο είναι συνήθως μια πολύ συνηθισμένη πρακτική όταν δεν καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε. Έχουμε την τάση να ξαναδιαβάζουμε για να καταλάβουμε τι χάσαμε επειδή θέλουμε να κατανοήσουμε την κύρια ιδέα του κειμένου.

Ωστόσο, αυτό προκαλεί περισσότερη καθυστέρηση και στην πραγματικότητα βλάπτει την κατανόηση του υλικού.

Αναπτύξτε την κατανόηση της ανάγνωσης

Δεν ωφελεί να διαβάζετε γρήγορα αν δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε. Επομένως, είναι επίσης απαραίτητο να αναπτύξετε την ικανότητά σας να κατανοείτε την έννοια του κειμένου.

Για να βελτιώσετε αυτήν την ικανότητα, προτείνουμε:

 • Επεκτείνετε το λεξιλόγιό σας: αυτό θα περιλαμβάνει την εκμάθηση νέων λέξεων και των διαφορετικών σημασιών τους σε διαφορετικά πλαίσια.
 • Λήψη σημειώσεων και περίληψη: όταν γράφετε και συνοψίζετε, αναγκάζετε τον εαυτό σας να ερμηνεύσει τις πληροφορίες που διαβάζετε.
 • Μάθετε το κύριο θέμα εκ των προτέρων: γνωρίζοντας τι αφορά το κείμενο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την πραγματική έννοια των λέξεων και των φράσεων.
 • Ξεφυλλίστε το κείμενο πριν το διαβάσετε: αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την κύρια ιδέα.
 • Υποβολή ερωτήσεων: αφού ξεφυλλίσετε το κείμενο, γράψτε όποιες ερωτήσεις θέλετε να απαντηθούν ενώ διαβάζετε. Αυτό θα βοηθήσει στη δομή της σκέψης σας και θα εκφράσει λεκτικά τις απαντήσεις σας.

Εξάσκηση και τεχνικές ταχείας ανάγνωσης

Είναι καλύτερο να δουλεύετε την τεχνική ταχείας ανάγνωσης με μία ταχύτητας κάθε φορά και να χρησιμοποιείτε απλά κείμενα. Αρχικά, υπολογίστε ποια τεχνική είναι καλύτερη για εσάς και, στη συνέχεια, ξεκινήστε εξασκώντας την αργά μέχρι να μπορέσετε να το κάνετε καλά. Στη συνέχεια, ανεβάστε το ρυθμό.

Είναι φυσιολογικό να μην καταλαβαίνετε το νόημα του κειμένου στην αρχή. Ωστόσο, με την εξάσκηση, θα μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να διαβάζει με ταχύτερο ρυθμό. Τελικά, η τεχνική θα γίνει συνήθεια.

Επιπλέον, υπάρχει ποικιλία βιβλίων και διαδικτυακών πόρων που στοχεύουν στην προσφορά των απαραίτητων εργαλείων για γρήγορη ανάγνωση. Θα μπορούσατε να βρείτε ένα από αυτά τα μαθήματα και να ακολουθήσετε τις οδηγίες που δίνουν.

Η γρήγορη ανάγνωση εξοικονομεί χρόνο

Η γρήγορη ανάγνωση είναι μια δεξιότητα που μπορείτε να μάθετε με την εξάσκηση. Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, οπότε πρέπει να συνεχίσετε να προσπαθείτε.

Επίσης, για να βοηθήσετε στη διαδικασία εκμάθησης, είναι καλύτερο να βρείτε το κατάλληλο περιβάλλον. Για παράδειγμα, βρείτε ένα μέρος που δεν θα σας διακόπτουν και με ευχάριστο φως. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγετε να διαβάζετε όταν αισθάνεστε κουρασμένοι ή εξουθενωμένοι.

Τέλος, για να μπορέσετε να μετρήσετε την πρόοδό σας, θα πρέπει να δοκιμάσετε τον ρυθμό ανάγνωσής σας πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε από αυτές τις τεχνικές. Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδό σας καθώς εξασκείστε. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε αν οι προσπάθειές σας αποδίδουν ή όχι!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.