3 λόγοι για να χρησιμοποιήσετε τον αυτοδιάλογο προς όφελός σας

Ο αυτοδιάλογος μπορεί να είναι αρνητικός και να περιορίζει την καθημερινότητά μας. Πώς μπορούμε να τον βελτιώσουμε και να τον μετατρέψουμε σε κάτι θετικό; Ανακαλύψτε πώς να χρησιμοποιήσετε τον αυτοδιάλογο προς όφελός σας σε αυτό το άρθρο.
3 λόγοι για να χρησιμοποιήσετε τον αυτοδιάλογο προς όφελός σας
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε τι είναι ο αυτοδιάλογος; Τον κάνετε και εσείς; Σήμερα, θέλουμε να σας πούμε πώς να χρησιμοποιήσετε τον αυτοδιάλογο προς όφελός σας.

Ο αυτοδιάλογος είναι μια συζήτηση που κάνουμε με τον εαυτό μας χωρίς να το καταλάβουμε. Παραδείγματος χάρη, όταν κάνουμε ένα λάθος και λέμε στον εαυτό μας “Τα έκανα θάλασσα εδώ, πώς δε μπόρεσα να το κάνω σωστά;” Είναι φυσιολογικό να μην το εκφράζουμε δυνατά, αν και μερικές φορές το κάνουμε και αυτό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον αυτοδιάλογο είναι ότι έχει την τάση να εστιάζει στα αρνητικά. Σίγουρα έχουμε αναγνωρίσει φράσεις του τύπου “αυτό δεν πήγε τόσο καλά” που λέμε στον εαυτό μας. Αν αναλύσουμε για μερικές ημέρες αυτόν τον αυτοδιάλογο θα ανακαλύψουμε ότι δεν μιλάμε ιδιαίτερα καλά στον εαυτό μας.

Αυτός ο αρνητικός αυτοδιάλογος, αν τον κρατήσουμε για καιρό, θα προκαλέσει ζημιά στην αυτοεκτίμησή μας στο τέλος. Δεν είμαστε τόσο κακοί όσο πιστεύουμε, ούτε τόσο απαίσιοι που κάναμε κάτι συγκεκριμένο.

Λόγοι για να χρησιμοποιήσετε τον αυτοδιάλογο προς όφελός σας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσετε να εξασκείτε τον αυτοδιάλογο προς όφελός σας. Συχνά μιλάμε στον εαυτό μας και του φερόμαστε πολύ άσχημα, και εφόσον δε το κάνουμε φωναχτά, συνήθως, ούτε που σκεφτόμαστε αν αυτό που λέμε είναι καλό ή κακό. Η αλήθεια είναι πως αυτή η πρακτική μάς επηρεάζει περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.

1. Επηρεάζει τα συναισθήματά μας

Όταν εξασκούμε τον αυτοδιάλογο, μπορούμε να δούμε διαφορετικά τις καταστάσεις ή να πάρουμε πιο ακριβείς αποφάσεις. Αυτό μας καθησυχάζει, δημιουργεί μια γαλήνη, και μας βοηθά να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας πολύ καλύτερα.

Γυναίκα μπροστά σε δύο δρόμους
Ο αυτοδιάλογος μας βοηθά να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις επειδή αναλύουμε πιο αντικειμενικά ό,τι μας έχει συμβεί.

2. Πώς να χρησιμοποιήσετε τον αυτοδιάλογο – Αυξάνει την αυτογνωσία μας

Ένας ακόμη λόγος για την εξάσκηση του αυτοδιαλόγου είναι πως μας επιτρέπει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα. Μπορούμε να συνδεθούμε με τον εαυτό μας, με ό,τι μας συμβαίνει, και με ό,τι νιώθουμε. Μπορούμε να πούμε πως ο αυτοδιάλογος μας κάνει πιο πλούσιους σε εμπειρίες.

3. Μειώνει το προληπτικό άγχος

Πρόκειται για μια αρρώστια από την οποία υποφέρουν πολλά άτομα. Το προληπτικό άγχος εμφανίζεται πριν συμβεί κάτι που θα μπορούσε να το προκαλέσει. Ο αυτοδιάλογος μπορεί να μας βοηθήσει να το μειώσουμε και να το αποτρέψουμε.

Συμβουλές για να χρησιμοποιήσετε τον αυτοδιάλογο θετικά

Τώρα που έχετε όλους τους καλούς λόγους για να εξασκήσετε τον αυτοδιάλογο, πώς θα πρέπει να ξεκινήσετε; Ορισμένοι άνθρωποι επικοινωνούν ασυνείδητα με τον εαυτό τους, ενώ μπορεί να χρησιμοποιούν προς όφελός τους τον αυτοδιάλογο. Όμως, πολλοί άλλοι, όπως ίσως και εσείς, χρειάζονται ορισμένες συμβουλές για να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν αυτό το πανίσχυρο εργαλείο.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο

Ένα ημερολόγιο είναι χρήσιμο καθώς πρόκειται για εργαλείο το οποίο έχουμε όλοι στη διάθεσή μας και χρειάζεται ν’ αφιερώσουμε μονάχα λίγα λεπτά την ημέρα σε αυτό. Επίσης, σας βοηθά να ανατρέξετε σε αυτά που έχετε γράψει και να κάνετε μια ανασκόπηση από μια οπτική που ίσως να σας βοηθήσει.

Γυναίκα γράφει σε ημερολόγιο
Μέσω της γραφής, ενθαρρύνουμε τη στοχαστική σκέψη σχετικά με το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Μας οργανώνει και μας βοηθά.

Θα πρέπει να κάνετε ερωτήσεις στον αυτοδιάλογό σας

Ένας ακόμη τρόπος για να βελτιώσετε τον αυτοδιάλογό σας είναι να κάνετε ερωτήσεις. Θα πρέπει να ανατρέξετε σε ό,τι έχετε γράψει στο ημερολόγιό σας και να κάνετε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας, όπως “μήπως κρίνω αυτό που είμαι αντί του τρόπου με τον οποίο έδρασα;”

Αλλάζοντας τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας

Αν η απάντηση στο ερώτημα αν είστε πολύ αρνητικοί ή βλέπετε μόνο την κακή πλευρά των πραγμάτων είναι ναι, τότε ήρθε η ώρα για αλλαγή. Όλες αυτές οι φράσεις που λέτε στον εαυτό σας μπορούν να σας πληγώσουν.

Πολύ συχνά μιλάμε αρνητικά στον εαυτό μας και αυτό θα πρέπει να το αλλάξουμε. Ορισμένα παραδείγματα θετικών φράσεων που μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας είναι:

Παρότι μπορεί να ακούγεται κουτό κάτι τέτοιο, λειτουργεί. Ο αυτοδιάλογός μας είναι ισχυρός, και είναι σημαντικό να τον δαμάσουμε.

Οι περισσότεροι από εμάς μιλάμε στον εαυτό μας με έναν τρόπο που δε θα μιλούσαμε σε κανέναν άλλον. Εδώ, λοιπόν, είναι το κλειδί: Θα πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να τον σεβόμαστε όπως κάνουμε με τους υπόλοιπους ανθρώπους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Montero García, F. (2016). Influencia del autodiálogo, necesidades psicológicas básicas, relación entrenador-deportista y la ansiedad.
  • Orellana, O., García, L., Salazar, M., Malaver, C., Herrera, E., & Yanac, E. (2011). Esquemas de pensamiento de autodiálogo positivo y negativo y estilos de aprendizaje en estudiantes universitarios.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.