Τέσσερα χειμωνιάτικα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Αν και αυτά τα τρόφιμα μπορούν να υποστηρίξουν τον αγώνα σας για απώλεια βάρους, για καλύτερα αποτελέσματα είναι σημαντικό να τα συμπεριλάβετε σε μια ισορροπημένη διατροφή και να κάνετε συνδυαστικά σωματική άσκηση.
Τέσσερα χειμωνιάτικα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όλοι θα θέλατε να παραμείνετε σε φόρμα και ταυτόχρονα να είστε υγιείς. Ωστόσο, το χειμώνα, η φυσική σας κατάσταση συχνά επιδεινώνεται, είτε επειδή δεν μπορείτε να κάνετε την προπόνησή σας είτε επειδή τα ντουλάπια σας είναι γεμάτα από προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για τα χειμωνιάτικα τρόφιμα που βοηθούν ώστε να χάσετε βάρος.

Η πραγματικότητα είναι ότι μπορείτε να παραμείνετε σε φόρμα και ότι η διατροφή σας είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου. Σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσουμε για 4 χειμωνιάτικα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Χειμωνιάτικα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

1. Ξηροί καρποί
χειμωνιάτικα τρόφιμα

Επειδή είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, έχετε ίσως την τάση να πιστεύετε ότι θα σας κάνουν να βάλετε βάρος αντί να το χάσετε.

Ωστόσο, αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη, επειδή παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να διατηρήσετε το σώμα σας ζεστό.

Περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα πολύ υγιεινών λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της χοληστερόλης.

Επιπλέον, παρέχουν αντιοξειδωτικά και φυτοστερόλες, τα οποία είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος, όπως καρδιακές παθήσεις και υψηλή χοληστερόλη.

Από την άλλη πλευρά, παρέχουν σημαντική συμβολή βιταμινών και ανόργανων συστατικών, έτσι ώστε να σας προσφέρουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία.

Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να καταναλώνετε ξηρούς καρπούς σε υπερβολικές ποσότητες: μια χούφτα (50 γρ.) είναι αρκετή. Συνιστάται ιδιαίτερα να τρώτε από αυτούς πριν κάνετε κάποια σωματική άσκηση.

2. Χειμωνιάτικα τρόφιμα – Νιφάδες βρώμης

Αν θέλετε να τρώτε ένα ζεστό πρωινό που βοηθά στην καταπολέμηση του κρυολογήματος και σας βοηθά να χάσετε βάρος, οι νιφάδες βρώμης είναι η ιδανική επιλογή. Εάν ο χυλός βρώμης είναι γνωστό για ένα πράγμα, αυτό είναι ότι είναι πολύ χορταστικός, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε συνηθισμένο δημητριακό που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Υπάρχουν επίσης μελέτες που ενισχύουν το γεγονός ότι η κατανάλωση νιφάδων βρώμης για πρωινό σας κάνει να τρώτε λιγότερο φαγητό αργότερα την ημέρα, ειδικά το μεσημέρι.

Αυτό φυσικά βοηθάει στη διατήρηση των κιλών σας, επειδή καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες και με τον καιρό χάνετε βάρος. Αυτό το δημητριακό είναι επίσης πλούσιο σε ψευδάργυρο, φώσφορο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β1.

Προωθεί επίσης την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Επομένως, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αποθηκεύει λίπος, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρεβιοτικές ίνες.

3. Πράσινο τσάι
Πράσινο τσάι σε φλιτζάνι

Το πράσινο τσάι βοηθά στην έναρξη μιας χειμωνιάτικης ημέρας με ένα νόστιμο και υγιεινό ζεστό ρόφημα. Έχει πολλά οφέλη. Είναι ένα ισχυρό διουρητικό και χρησιμοποιείται πάντα στις δίαιτες για αυτόν τον λόγο.

Το να πίνετε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι καθημερινά μειώνει επίσης την όρεξή σας.

  • Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα σε κατεχίνες. Το περιεχόμενό του σε καφεΐνη το καθιστά επίσης ένα ισχυρό διεγερτικό.
  • Αυτά τα δύο συστατικά λειτουργούν σε συνδυασμό μεταξύ τους και ενεργοποιούν το μεταβολισμό του σώματός σας. Βοηθούν στην προώθηση της λιπόλυσης (κινητοποίηση των λιπών έτσι ώστε να μπορούν να διασπαστούν).
  • Το πράσινο τσάι βοηθά στην απώλεια βάρους, αν και τα αποτελέσματά του δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να ληφθούν υπόψη από κλινική άποψη.

Το πράσινο τσάι έχει επίσης σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα, όπως για παράδειγμα το ότι συμβάλλει στην εξάλειψη του πόνου μετά από άσκηση.

4. Χειμωνιάτικα τρόφιμα – Ρόδι
Ρόδι ανοιγμένο

Το ρόδι είναι ένα πραγματικό χειμωνιάτικο κόσμημα. Αυτός ο κόκκινος καρπός κρύβει όλη την ουσία της χειμερινής περιόδου. Δυστυχώς, δεν έχει καν αναγνωριστεί από την πλειοψηφία των ανθρώπων.

Το ρόδι έχει πολλές ιδιότητες. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό και πλούσιο σε μέταλλα (φωσφόρο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο), τα οποία είναι επίσης απαραίτητα για την αποτροπή των επίφοβων κρυολογημάτων του χειμώνα.

  • Μια άλλη θετική πλευρά του ροδιού είναι ότι αποτελείται από 85% νερό. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι πιο χορταστικά και γεμίζουν περισσότερο το στομάχι.
  • Τείνουν επίσης να παρέχουν περισσότερες θερμίδες από τα άλλα τρόφιμα. Το ρόδι παρέχει 68 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Μπορείτε να το αναμείξετε σε σαλάτες ή ακόμα και σε χυλό βρώμης, αν θέλετε να δώσετε στα γεύματά σας μια πιο φυσική γεύση.

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτά τα τέσσερα χειμωνιάτικα τρόφιμα είναι καλά για εσάς, τόσο λόγω της θρεπτικής τους αξίας όσο και λόγω των αμέτρητων πλεονεκτημάτων τους, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας τους προκειμένου να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.